Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Time out λόγω...έρευνας.

Ο ελεύθερος χρόνος αυτό τον καιρό είναι είδος προς εξαφάνιση. Συν τοις άλλοις, πηγαίνω στην βιβλιοθήκη της Βουλής όπου ψάχνω κάποια πολύ παλιά βιβλία σχετικά με την Ανατολική Θράκη και ειδικά για τα αρβανιτοχώρια της. Σκέφτομαι να τα συγκεντρώσω όλα σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book).

Για τη βιβλιοθήκη της Βουλής πληροφορίες εδώ:
http://www.parliament.gr/ktirio/xwroi.asp
κι εδώ: http://voulibeu.parliament.gr/

Το καλό είναι ότι υπάρχει on line κατάλογος όλων των βιβλίων:
http://catalog.parliament.gr/cgi-bin/zap/zap/bsearch.zap?type=basic&lang=GR&restart=yes

Το ακόμη καλύτερο όμως συμβαίνει στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκεί τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιοποίησης, το e-φημερίς το οποίο αποτελεί ένα μεγαλόπνοο project ψηφιοποίησης των συλλογών των εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: http://www.nlg.gr/dlefimerides.htm#

Εδώ μπορείτε να κάνετε μια εικονική περιήγηση:
http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html

Ειδικά για τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής που ψάχνω αυτή την εποχή, υπάρχει άφθονο υλικό.

Η δύναμη του διαδικτύου, η ταχύτατη διάχυση της πληροφορίας και αυτό που ονομάζουμε γενικά e-government , έρχεται σιγά σιγά και στην χώρα μας. Είναι κάτι πολύ καλό και το επόμενο βήμα είναι να ψηφιοποιηθούν πολύ παλιά συγγράματα ή έργα (όπως π.χ. το Σύνταγμα της Επιδαύρου ή οι πρωτότυπες συνθήκες π.χ. Σεβρών, Μουδανιών κ.λπ.).

Όσο για την Θράκη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και παρέχει ολόκληρα βιβλία σε μορφή pdf για όσους θέλουν να ερευνήσουν παλαιότερες εποχές:
http://alex.eled.duth.gr/

Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία του διαδικτύου αργά αλλά σταθερά θα καταφέρει να συντελέσει στον εξορθολογισμό της ιστορίας αυτού του τόπου μιας και η γνώση δεν θα έχει πια ως μόνη πηγή το σχολείο, τον στρατό, την οικογένεια ή το πανεπιστήμιο.
Την καθαρή γνώση, την αντικειμενική πραγματικότητα και την γυμνή αλήθεια την φοβούνται μόνο οι δογματίζοντες, οι φανατικοί, οι πωρωμένοι.
Σύντομα όμως όλοι αυτοί θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις.

doctor

Υ.Γ. Ζητώ ταπεινά συγνώμη που δεν έχω χρόνο να επισκέπτομαι τα blogs σας και να απαντώ σε όλα τα σχόλιά σας.

11 σχόλια:

Cyverius είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα sites, επιτέλους αρχίζει να αποκτά το Δίκτυο και ουσιαστικό περιεχόμενο στα ελληνικά (γιατί πήξαμε στον οχετό των υβρεολόγιων)

Καλή συνέχεια στην έρευνά σου. Κατανοητή η αντιστοιχία ποιότητας δημοσίευσης / προπαρασκευαστικής εργασίας που σε διακρίνει από το σύνολο.

Meropi είπε...

Περιμένω μ' ενδιαφέρον τα νέα σου πονήματα. Καλή δουλειά doctor μου

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Νόμιζα πως θα έγραφες ποστ για τα ψέματα που σχετίζονται με την επανάσταση του 1821.

Πρέπει να παραδεχτώ πως στην Εθνική βιβλιοθήκη έχω πάει μόνο μία φορά όταν έκανα μία εργασία για το πανεπηστίμιο. Είναι πάρα πολύ ευχάριστο που ψηφικοποιούν τα βιβλία.

Unknown είπε...

Πολύ καλό το blog σας να είστε καλά και σας ευχαριστώ για την πληροφορία αυτή.
Αν θέλετε περάστε απο το blog μου...

O θεός να σας έχει καλά

vripol είπε...

Πεφωτισμένε καί αενάως επαναφωτιζόμενε δόκτορα, καλώς ήλθες.
Μετά κι από αυτό τό πόστ, η παρουσία σου την Τρίτη, στό μάθημα Μικρασιατικής Ιστορίας στην Κηφισιά,κρίνεται άκρως απαραίτητη..
Σέ περιμένουμε....

L'Enfant de la Haute mer είπε...

"Τρύφων Ε. Ευαγγελίδης, Nέα Ελλάς, ήτοι ιστορική, γεωγραφική, τοπογραφική και αρχαιολογική περιγραφή των νέων ελληνικών χωρών: Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, νήσων..., 16ο, Αθήνα 1913, 464 σελ. [Κατά τον Baedeker, κυρίως, και άλλους οδηγούς.] [ΟΡΛ 63783 ]"

http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/5/4/e/metadata-01-0000587.tkl

KitsosMitsos είπε...

Ολόκληρη έρευνα. Ωραίος και πάλι!

doctor είπε...

Cyverius, meropi, kitsos, ευχαριστώ.

Ιωάννη, είναι ευχάριστο, όντως και μας γλιτώνει από χρόνο.

Παιδί της πλατείας, καλωσήρθες και σε ευχαριστώ. Θα περάσω από το ...μαγαζί όταν μπορέσω!

vripol, και αυτή την Τρίτη δεν θα μπορέσω (εκτός της δουλειάς έχω και μουσαφιρέους). Βάλε άλλη μια απουσία!

L' enfant, τι να κεράσω, τι να κεράσω; Εκτός του υπέροχου βιβλίου που πρότεινες, μπήκα στην βιβλιοθήκη του Παν/μιου Κρήτης και βρήκα πολύ, άφθονο υλικό και γλίτωσα από πολλές επισκέψεις στην βιβλιοθήκη της βουλής, όπου έπρεπε να φωτογραφίσω με την μηχανή μου σελίδα-σελίδα όλα αυτά τα βιβλία και έπειτα να τα περάσω σε αρχεία ένα προς ένα στον υπολογιστή μου.
Χίλια ευχαριστώ, με έσωσες πραγματικά!!!
Το μόνο κακό είναι ότι στο βιβλίο του Καράσσου δεν υπάρχουν σκαναρισμένοι οι 15 χάρτες...

doctor

L'Enfant de la Haute mer είπε...

Τι να κεράσεις... τι να κεράσεις..
Πρώτα πρώτα εγώ σου χρωστάω εδώ και χρόνια 2 πραγματάκια (το περιοδικό ΚΟΙΝΟΤΗΣ & το CD με τα άπαντα των μετονομασιών), που δεν τα έχω ξεχάσει.
Και μιά τα ανεβάζω Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή, μια τα ξαναφέρνω στην Αθήνα και με τις συνεχείς μετακινήσεις μου ούτε που να το σκεφτώ για RdV για να σου τα δανείσω.
Το βιβλίο, ως δόλωμα στο έδωσα, στην πραγματικότητα τη βιβλιοθήκη σκόπευα.
Κάτι σκαναρίσματα έχουν κάνει με χρήμα κάποιου προγράμματος στη Δήμο Βόλου, δεν τα καλοκοίταξα, μάλλον δεν έχουν ακόμη πολλά. Αν θέλεις να σου στείλω λύνξ.
Δες επίσης, το ΕΙΕ, εκεί έχουν αρκετά σκαναρίσματα. Ζήτα τον κ. Γ.Τόλια, ακόμη και στο τηλέφωνο.
Τι να κεράσεις... τι να κεράσεις..
Ίσως να περνάς πότε-πότε κι απ'τα μέρη μας, που μαύρη πέτρα έριξες, τι κι αν ανέβασα Αρβανίτες και άλλες ατραξιόν, εσύ τίποτε.
Εγώ σε διαβάζω, δεν μιλάω, γιατί κι αυτό θέλει ώρα, δεν προλαβαίνω πια για τίποτε, ανεβάζω και λίγο πιο τακτικά δικά μου, που θέλουν τη δουλίτσα τους.
Χάρηκα πάντως που σου χρησίμευσε η παραπομπή.

doctor είπε...

L'enfant, το τσίμπησα το δόλωμα, έφαγα και το αγκίστρι! Σ'ευχαριστώ και πάλι και εννοείται ότι θέλω ...λυνξ (μου άρεσε, μοιάζει με το "λυγξ"!).

Όσο για τις επισκέψεις μου στα πολύ αξιόλογα blogs των καλών μου φίλων (στους οποίους είσαι κι εσύ παραπονιάρα) το ξέρω ότι είμαι απαράδεκτος, όμως ειλικρινά ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος, όμως επιφυλλάσσομαι για το άμεσο (και όχι απώτερο!) μέλλον.

doc

L'Enfant de la Haute mer είπε...

Ορίστε τα λύγξ :
http://81.186.130.244:27000/Volos/cntmng?sesid=31FA4A309AC1DED44C1EEBD6DD609350
και :
http://www.diki.gr/digital_maps.htm