Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Φάρσες ανεγκέφαλων για "δήθεν" εξαφανισμένα παιδιά

Εδώ και καιρό έρχονται στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο διάφορα emails με εξαφανισμένα παιδιά.
Νομίζω ότι ένας υποψιασμένος και σώφρων άνθρωπος είναι αρκετά εύκολο να ανακαλύψει αν μία εξαφάνιση είναι αληθινή ή ψεύτικη.

Πρόσφατα, κάνει τον γύρο του διαδικτυακού κόσμου η εξής είδηση:

"Η ΝΑΝΤΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΣΣΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ 4 ΕΤΩΝ ΑΡΠΑΧΘΗΚΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 14-09. ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ/ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ 100. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ".

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τις δηλώσεις εξαφάνισης:

Κάθε εξαφάνιση δηλώνεται στην Αστυνομία και ενημερώνεται άμεσα το "Χαμόγελο του παιδιού" μέσω του οποίου ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός ενημέρωσης που ονομάζεται amber alert [1]:

A) γίνεται σχετική ανάρτηση της εξαφάνισης στην ιστοσελίδα του "Χαμόγελου του παιδιού":
http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=17&la=1

B) Στη συνέχεια και αφού εξακριβωθεί η εξαφάνιση, το πρόγραμμα Amber Alert αρχίζει την ενημέρωση του κοινού:
Το πρόγραμμα Amber Alert συνίσταται σε:
* Συμμετοχή των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι υποχρεούνται να διακόπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πρόγραμμά τους και να εκπέμπουν μηνύματα με πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση του παιδιού, ενημερώνοντας έτσι χιλιάδες ακροατές και τηλεθεατές σε ολόκληρη την χώρα.
* Διαβίβαση του μηνύματος/προβολή πληροφοριών - σχετικά με το θύμα και το περιστατικό- στις οδικές ηλεκτρονικές σημάνσεις, στο metro, στα πορθμεία, στους σταθμούς τραίνων, αστικών λεωφορείων, στα σύνορα, στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, τρένα κ.α.), στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα κινητά τηλέφωνα, στους βομβητές, μέσω e-mail, fax και γενικά σε κάθε μηχάνημα/εξάρτημα/συσκευή που μπορεί να εμφανίσει και να διαδώσει άμεσα πληροφόρηση.
* Λήψη πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με την απαγωγή στην Γραμμή SOS 1056 του συλλόγου και σε όλα τα Αστυνομικά τμήματα Στην άμεση αυτή πληροφόρηση βασίζονται οι Αρχές για τον έγκαιρο εντοπισμό του παιδιού και την ασφαλή επιστροφή του στην οικογένεια.

Στην εξακρίβωση της εξαφάνισης εξετάζονται τα εξής:

1. Να υπάρχει βάσιμη υποψία ότι πρόκειται για απαγωγή ανηλίκου.
2. Το θύμα να είναι ανήλικο.
3. Να υπάρχει η πεποίθηση ή ένδειξη ότι το θύμα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και απειλείται η σωματική του ακεραιότητα ή η ζωή του.
4. Να υπάρχουν στην διάθεση του Συλλόγου ή των Αστυνομικών Αρχών επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το θύμα (πρόσφατη φωτογραφία, πλήρη στοιχεία κ.α.) και την απαγωγή (ακριβής τοποθεσία, ώρα κ.α.), έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια εντοπισμού.

***

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τα πολλά κενά στην "εξαφάνιση" που κάνει τον γύρο της Ελλάδος -και όχι μόνο- μέσω email:

1) Δεν αναφέρεται η ώρα της εξαφάνισης, η περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς και το σχολείο από το οποίο απήχθη το παιδάκι.

2) Δεν υπάρχει καμία καταχώριση στο amber alert όπου φαίνονται τα εξαφανισμένα παιδιά, ούτε φυσικά και στο δίκτυο του amber alert (αφίσες σε μετρό, σποτ από τα ΜΜΕ κ.λπ.): http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=17&la=1

3) Ακόμη κι αν δεχτούμε την -ακατανόητη και άστοχη αναμφίβολα- απόφαση των γονιών της μικρής να μην αναφέρουν τίποτα πουθενά αλλά να ψάξουν το παιδί τους μόνο μέσω ενός αλυσιδωτού email, τότε ακόμη και ο πιο ηλίθιος γονέας θα έγραφε το κινητό του τηλέφωνο και σε καμία περίπτωση δεν θα έγραφε προς τους έχοντας κάποιες πληροφορίες να καλέσουν απλώς το 100. Εδώ χάνει κάποιος ένα σκυλάκι και βάζει το τηλέφωνό του, λέτε να έχανε κάποιος το παιδί του και να έφτανε σε τέτοιο βαθμό ηλιθιότητας;

4) Το εν λόγω email ή το έχει γράψει κάποιος ξένος που δεν γνωρίζει καλά τα ελληνικά ή κάποιος το έριξε σε κάποια αυτόματη μετάφραση ή ο φαρσέρ θέλει να γίνει πιο πειστικός μιας και το παιδί υποτίθεται ότι δεν είναι ελληνικής καταγωγής, όπως μαρτυρεί και το ονοματεπώνυμό του. Έτσι γράφει : "όποιος την εντοπίζει", αντί "όποιος την εντοπίσει", και η είδηση να προωθηθεί προς "εκάστοτε κατεύθυνση" αντί "προς πάσα κατεύθυνση".

Κοινώς, η συγκεκριμένη εξαφάνιση είναι ή κάποια κακόγουστη φάρσα ή κάποια απονενοημένη κίνηση συγγενικού προσώπου του μικρού κοριτσιού, όπως διαβάζω εδώ:

http://taxalia.blogspot.com/2009/10/hoax.html

http://taxalia.blogspot.com/2009/10/blog-post_8151.html

Δείτε κι εδώ:

http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2603:2009-10-13-14-36-19&catid=97:2009-06-05-08-51-02&Itemid=124

Γενικά καλό είναι να μην προωθούμε άκριτα κάθε email που έρχεται στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και καλό ειναι να κάνουμε κάποιον στοιχειώδη έλεγχο πριν το προωθήσουμε στους φίλους και στους συγγενείς μας.

Κάποιες απαραίτητες συμβουλές βρίσκονται εδώ:

http://www.eeei.gr/interbiz/articles/hoaxes.htm

http://porkonbag.blogspot.com/2009/02/chain-letters.html

και φυσικά το παγκοσμίως γνωστό:

http://www.snopes.com/

doctor

_______________

[1] Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.
Το πρόγραμμα Amber Alert υπό τον συντονισμό της Μ.Κ.Ο. «Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» («National Centre for Missing and Exploited Children»), η οποία υπάγεται στο «Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children και εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. αποτελεί εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε. και λοιπών φορέων (Ιδιωτικών και Κρατικών, Εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κ.α.) με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και προβολή έκτακτων δελτίων/μηνυμάτων σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου, όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το θύμα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τον Απρίλιο του 2003 το Amber Alert θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στις Η.Π.Α.

48 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι απλά θέμα ηλιθιότητας, αλλά πρωτίστως γαϊδουριάς.

doctor είπε...

Δείμε, τι να πει κανείς.
Βλέπω δυστυχώς πολλούς να αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους και της οικογένειάς τους στο διαδίκτυο και ειδικά στο facebook.
E, μια μέρα ας μην απορούν αν δούν το παιδί τους να εμφανίζεται ως ...εξαφανισμένο... ή την σύζυγο που είναι στην παραλία με το μαγιό να βρίσκεται σε κάποιο porno site πρώτη μούρη.
Δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά...

- είπε...

Κι όμως! τι σοβαρότητα που δείχνεις και δέιξαμε κι εμείς, στο indymedia και αλλού τη βαφτίζουν ..."ρουφιανιά"

Ερατώ είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο που το στοιχειοθετείς με λογικότατα επιχειρήματα.
Χρειάζεται προσοχή.
Πολύ σωστά έκανες και έθεσες το θέμα γιατί εύκολα κάποιος αν δεν προσέξει ή δεν είναι εξοικειωμένος με τα του διαδικτύου μπορεί να κάνει forward τέτοια μέηλ.

Nicholas είπε...

Και δεν είναι μόνο αυτά; Εγώ λαμβάνω τακτικότατα εκκλήσεις για δότης αίματος, μυελού τοων οστών κλπ κλπ.
Διευκρίνιση, λαμβάνω τις ίδιες ξανά και ξανά από το 99 που απέκτησα εμαιλ...

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που σκέφτεστε αρκετά παραπάνω από εμένα γιατί ήδη έχω αναδημοσιεύσει την "είδηση" στο φατσοβιβλίο...και έχω αναρτήσει και προσωπικές φωτογραφίες και της οικογένειάς μου...

takis είπε...

ΧΑ χα..εμένα μου θύμισε ένα παλιό μαίηλ που κυκλοφορούσ παλιά..
για μια κοπέλα που την έψαχνε ο πατέρας της μέσω ιντερπολ...και ως εκ θαύματος βρέθηκε κάπου στην αφρική...αγκαλιά με τον "απαγωγέα" με τα υπερφυσικά προσόντα...
παλιό αλλά καλό..

Meropi είπε...

κι εγώ δεν προωθώ καμιά μα καμιά έκκληση που μου έρχεται μέσω email. Πριν λίγο καιρό μου ήρθε μια έκκληση για αίμα, για κάποιον δήθεν που κινδύνευε. Αποδείχτηκε κι αυτό φάρσα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είναι τραγικό που πολλοί εκμεταλεύονται τον πόνο των ανθρώπων για ιδίο όφελος.

argosholos είπε...

Γράψτα γιατί το καλό παράγινε...

Ακόμα ένα λιθαράκι στον συνεχή διαποτισμό της κοινωνίας μας με τον φόβο: Μην απομακρύνεσαι γιατί μπορεί να σε αρπάξει κανένας αλβανός, μαύρος κλπ. Δε βλέπεις που η γειτονιά μας γέμισε από αυτούς που μας κουβάλησαν. Τόσα παιδιά χάνονται κάθε μέρα...

Πρέπει να αντισταθούμε! Όχι, δεν χάνονται παιδιά κάθε μέρα. Όσα χάθηκαν (ο τότε μικρός Μπεν στη Ρόδο, ο Άλεξ και μερικά άλλα) είναι γνωστά και οι περιπτώσεις τους έίναι καλά τεκμηριωμένες.

Έλεος πια. Στα περισσότερα "ειδησεογραφικά" μπλογκ συνεχούς ροής ειδήσεων (ξέρετε σε ποια αναφέρομαι) με τα εκατομύρια κλικ, μεταξύ των ειδήσεων για τον Ζίκο, τη Πετρούλα και τη Μαντόνα, μπαίνει και μία άσχετη "είδηση" για παιδιά που χάνονται, αλλοδαπούς που βιάζουν, Τούρκους και σκοπιανούς που προκαλούν, άθεους που μας απειλούν κλπ κλπ

argosholos είπε...

Σόρι, εννοούσα "το κακό παράγινε" με την άκριτη δημοσίευση τρομοκρατικών ειδήσεων.

doctor είπε...

taxalia, εσείς κάνατε το σωστό. Το τι λέει το indymedia με αφήνει αδιάφορο. Παντελώς όμως...

doctor είπε...

Ερατώ, οι περισσότεροι τα προωθούν είτε από φόβο (π.χ. στείλτο σε καμιά δεκαριά γιατί θα πάθεις κάτι κακό) ή από συνήθεια.
Όπως και να'χει θεωρώ τουλάχιστον αφελή όποιον στέλνει ένα chain letter για να μην πάθει κάτι ή ακόμη πιο γελοία, για να κερδίσει π.χ. το τζόκερ ή να έχει κάποια τύχη στη ζωή του.

Η διαδικτυακή καφετζού βρίσκεται παντού...

doctor είπε...

Nicholas, κάποιες φορές δεν πρόκειται απλώς για φάρσες ψυχοπαθών, αλλά για καλά ενορχηστρωμένες απάτες.
Όταν βλέπετε ότι κάποιος θέλει αίμα και είναι ομάδος 0 αρνητικό, να δυσπιστείτε εκατό φορές διότι όπως θα δείτε παρακάτω κάποιοι μαζεύουν αίμα και το πουλάνε!!!

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Μακάβρια φάρσα ή προσπάθεια εμπορίας μεγάλης ποσότητας σπάνιας ομάδας αίματος (0-); Φως στις δύο αυτές εκδοχές προσπαθούν να ρίξουν από χθες οι αστυνομικές αρχές της Ηλείας αλλά και η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του γεωπόνου από τον Πύργο Διονυσίου Σταθόπουλου, που κατήγγειλε ότι άγνωστοι χρησιμοποιώντας το όνομά του και τα τηλέφωνά του καλούν από το Διαδίκτυο τους πολίτες να προσφέρουν αίμα για την περίθαλψη δήθεν ενός ανύπαρκτου (!) τραυματία.

Οι αστυνομικές Αρχές ελέγχουν αν το e-mail που στέλνεται αφορά φάρσα ή προσπάθεια εμπορίας μεγάλης ποσότητας αίματος ομάδα (0-) Οι αστυνομικές Αρχές ελέγχουν αν το e-mail που στέλνεται αφορά φάρσα ή προσπάθεια εμπορίας μεγάλης ποσότητας αίματος ομάδα (0-) «Υπάρχει ένα παλικάρι 28 ετών στον Ευαγγελισμό που χρειάζεται 40 φιάλες αίμα. Σοβαρό ατύχημα με μηχανή, έχουν πειραχτεί ζωτικά όργανα. Τα στοιχεία είναι: Μερισιώτης Βαγγέλης, Ευαγγελισμός ΜΕΘ2, ώρες 8.30-14.00 και 15.00-19.00. Χρειάζεται να κάνει μεταμόσχευση συκωτιού και πρέπει να βρούμε αίμα αποκλειστικά ομάδας (Ο αρνητικό). Εάν μπορείτε ανακοινώστε το διότι έχει ζωή μία με δύο εβδομάδες», αναφέρει η ανακοίνωση που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από τις αρχές του 2009 παραθέτοντας στο τέλος τα στοιχεία και τα τηλέφωνα του κ. Σταθόπουλου.

«Από τις αρχές του έτους κάποιοι για άγνωστους λόγους δημοσιοποίησαν μέσω του Διαδικτύου αυτή την ανακοίνωση, η οποία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και ΜΜΕ αναπαρήγαγαν δίχως να διασταυρώσουν την είδηση με αποτέλεσμα να γίνει η ζωή μου κόλαση... Από τότε μέχρι σήμερα λαμβάνω κάθε μέρα τηλεφωνήματα απ' όλη την Ελλάδα και έχω χάσει την ηρεμία μου. Το πιο εξωφρενικό όμως της υπόθεσης είναι ότι στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, όπως με ενημέρωσαν, έχουν συγκεντρωθεί 1.000 φιάλες με αίμα και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν...», λέει στην «Ε» ο κ. Σταθόπουλος και προσθέτει:

«Είναι εμφανές ότι κάποιοι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία και το όνομά μου συγκέντρωσαν αυτή τη σημαντική ποσότητα αίματος. Απομένει στις διωκτικές αρχές να εντοπίσουν τους δράστες».

Ο κ. Σταθόπουλος κάνει έκκληση προς τους αποδέκτες του σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος ή της είδησης να μην τη λαμβάνουν στα σοβαρά καθώς είναι απάτη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=86571
Οπως βλεπετε παραπανω μολις πριν 10 μερες εγινε γνωστο το Ονομα Βαγγελης Μερισιωτης.
Εκεινο που δεν μπορω να καταλαβω ομως,ειναι το εξης : Η διευθυνση Ηλεκ.Εκληματος σε χρονο DT μπλοκαρει και κατεβαζει διαφορα μπλογκς,σε αυτη την περιπτωση δεν μπορει να κανει τιποτα????
Εχει ονοματα τηλ. και πολλα στοιχεια.Και στο θεμα μας τωρα,οι φωτο του παιδιου σε ποιο παιδι αναφερονται...Εψαξε κανεις ???διαμαρτυρηθηκε κανεις γονειος η οχι.Τη φωτο το χαμογελο του παιδιου την "ειδε".
Επισης ,στο Φεισμπουκ υπαρχουν δυο ομαδες με το θεμα για το αιμα.Αναφερουν και τους δημιουργους των,δεν θα μπορουσε καποιος να τους ειδοποιηση να τις κατεβασουν απο κει??
Τι στο διαλο παιζει με αυτο το θεμα και το ονομα??

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2009/10/hoax.html (σχόλιο νο 2)

doctor είπε...

Xristeo, δυστυχώς ζούμε σε περίεργες εποχές και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι 8 στα 10 emails είναι spam, hoaxes ή γενικά αηδίες, καταλαβαίνουμε την έκταση αυτής της λερναίας ύδρας.

doctor είπε...

blogo, θα σε επισκεφτώ συντόμως.

Τάκη, καλή κατάληξη είχε η κοπελιά! Νομίζω ότι το είχα ακούσει κάποτε.

doctor είπε...

Meropi, ακόμη πιο ηλίθια είναι κάποια Emails που λένε ότι για κάθε διεύθυνση που προωθείς το τάδε Email θα πηγαίνει 1 δολλάριο στα παιδιά της Αφρικής...

Για να μην πω για κάτι μηνύματα ξένων που βάζουν στον αυτόματο μεταφραστή και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον γελοίο...

doctor είπε...

Γιάννη, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και είναι χρέος του κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να αντιστέκεται με όποιον τρόπο μπορεί.

arghosholos, συμφωνώ και επαυξάνω.
Τα ΜΜΕ που τον βορειοηπειρώτη που κλέβει τον λένε αλβανό και τον αλβανό που παίζει στην εθνική ποδόσφαιρο, πετάει ακόντιο ή σηκώνει μαστουροντοπαρισμένος τη μπάρα τον λένε έλληνα...
Τα ΜΜΕ που όταν ο κλέφτης είναι έλληνας τον λένε ...32χρονο ή απλώς δράστη, ενώ όταν είναι αλλοδαπός δεν σταματάνε να το τονίζουνε...
Όσο για τις εξαφανίσεις, σχεδόν όλες αφορούν αρπαγές παιδιών από πρώην συζύγους και ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται σώα και αβλαβή.
Ποιος θα μας σώσει από αυτή την παραπληροφόρηση, από αυτό το απέραντο σκουπιδαριό;

αθεόφοβος είπε...

Πάντως δεν ξέρω τι λόγο είχε η φάρσα με το αίμα αλλά αυτό που μπορώ να σε διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει πια εμπορία αίματος αφότου καταργήθηκαν οι ιδιωτικές τράπεζες αίματος.
Ούτε και έχει καμιά τράπεζα αίματος νοσοκομείου πρόβλημα από υπερπροσφορά αίματος,ιδίως αυτής της ομάδας που αποτελεί παγκόσμιο δότη γιατί όπως είναι συνδεδεμένες οι αιμοδοσίες μεταξύ τους θα το διοχετεύσουν σε άλλες που έχουν τρομερές ελλείψεις και γι΄αυτό και μας στέλνουν αίμα από την Ελβετία.
Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος που θα ήταν για χειρουργείο στον Ευαγγελισμό οι συγγενείς του δεν θέλαν δώσουν αίμα,κάτι το σύνηθες ,όταν τους ζητήθηκε, οπότε έκαναν αυτό το κόλπο.

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Μπράβο, μπράβο και ξανά μπράβο για το θέμα! Είναι πράγματα που τρελλαίνουν πολύ κόσμο όταν ανοίγει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο!
Και κάτι που δεν ξέρω αν αναφέρθηκε, τα γεράκια των εταιριών φέρονται στους χρήστες σαν να είναι ερυθρόδερμοι και τους στέλνουν χαζά e-mail τα οποία όταν προωθούνται τους παρέχουν ατελειωτες λίστες με ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ τις οποίες χρησιμοποιούν για να μας στείλουν άλλα 1000000 ενοχλητικά εμπορικά μηνύματα στο ηλ. ταχυδρομείο.
Και δυστυχώς το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πατάς delete με τις ώρες...
Δεν έχω ακούσει άνθρωπο που να έχει λογαριασμό e-mail και να μην ταλαιπωρείται από το spamming...

doctor είπε...

Αθεόφοβε αυτά που λες ισχύουν στις σοβαρές χώρες, υπάρχουν όμως και οι τριτοκοσμικές όπου αίμα και ανθρώπινα μέλη πωλούνται σαν ζαρζαβατικά στη λαϊκή...

***

Πλάνητας, όσο περισσότερο γίνεται κανείς μέλος στην αλυσίδα των chain letters τόσο περισσότερα spam μαζεύει.
Δυστυχώς όμως ακόμη και να μην το προωθήσεις, αν αυτός που σου το έστειλε σε έχει συγκαταλέξει σε μία ομάδα π.χ. 50 παραληπτών και κάποιοι από αυτούς κάνουν forward, τότε το email σου μπαίνει στην αλυσίδα μέχρι να ψαρέψει όλες αυτές τις διαφημίσεις ο κάθε μάγκας...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ας μην σχολιάσω το επίπεδο της indymedia, όσον αφορά τα γράμματα του στυλ "αν δεν το στείλεις σε Χ γνωστούς σου τότε κλπ " ήθελα να κάνω την εξής πλάκα με ένα φίλο οταν ζούσα στο Βέλγιο (σημειώνω πως οι Βέλγοι είναι πάρα πολύ φιλοβασιλικοί), είχε πεθάνει ο Βασιλιάς τους και στο καπάκι μας είχε έρθει ένα παρόμοιο γράμμα οπότε σκεφτήκαμε να το αλλάξουμε και να λέμε "το στείλαμε στην Βασιλιά δεν μας άκουσε και πέθανε" τελικά δεν το κάναμε.

Πάντως είναι τραγικό που πολλοί πιστεύουν αυτές τις βλακείες, ακόμα θυμάμαι μία γνωστή μου να λέει: "φοβάμαι μήπως απαγάγουν το παιδί μου για να του κλέψουν το Χ όργανο", δεν θυμάμαι τι όργανο ήταν το Χ. Θέλησα να της πω: "Μην αγχώνεσαι άδικα γιατί δυστυχώς στον τρίτο κόσμο υπάρχουν πάρα πολλοί γονείς που θα πουλούσαν τα παιδιά τους για αυτόν τον λόγο".

αθεόφοβος είπε...

Όσα άτομα πήγαν να δώσουν αίμα πήγαν στην αιμοδοσία του Ευαγγελισμού όπου και σε διαβεβαιώ ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αγοροπωλησία αίματος.
Ακόμα και οι μικρές κλινικές είναι συνδεδεμένες με τις μεγάλες αιμοδοσίες και το αίμα που παίρνουν είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Η μόνη δυνατότητα αγοροπωλησίας αίματος θα ήταν η περίπτωση να σε πληρώσω εγώ να πας να δώσεις αίμα για κάποιον δικό μου που το χρειάζεται πράγμα, που η τράπεζα αίματος δεν μπορεί να το ξέρει, και προφανώς δεν είναι η παρούσα περίπτωση.
Στην Ελλάδα από πολλά χρόνια έχει καταργηθεί η αγοροπωλησία αίματος γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι τα άτομα που πήγαιναν για πουλήσουν το αίμα τους ήσαν συνήθως τοξικομανείς με χαμηλό αιματοκρίτη από την εξάρτηση αλλά και από τις συχνές αφαιμάξεις.
Αρα η πιθανότερη περίπτωση είναι ότι κάποιος από συγγενείς νοσηλευόμενου βρήκε αυτή την λύση γιατί προφανώς οι γιατροί θα έλεγαν στους συγγενείς ότι δεν θα χειρουργηθεί ο δικός τους αν δεν δώσουν αίμα ή αν δεν φροντίσουν να φέρουν γνωστούς και φίλους για να δώσουν.
Οι δημοσιογράφοι γράφουν ότι μαλακία θέλεις όπως είναι αυτό το:
ότι στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, όπως με ενημέρωσαν, έχουν συγκεντρωθεί 1.000 φιάλες με αίμα και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν...», όταν καθημερινά το μεγάλο πρόβλημα είναι στα νοσοκομεία η έλλειψη αίματος.
Όσο επίσης για αυτό που γράφεις:

ανθρώπινα μέλη πωλούνται σαν ζαρζαβατικά στη λαϊκή...

μπορείς να διαβάσεις ένα σχετικό ποστ που έχω γράψει πριν 3 χρόνια για αυτήν την ευρέως επικρατούσα Λερναία,άποψη

http://atheofobos2.blogspot.com/2006/06/blog-post_10.html

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ξέρω αν γίνονται αγοροπωλησίες αίματος από γιατρούς ή από δημοσιογράφους αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι η χώρα μας έχει τεράστιο έλλειμα αίματος. Πάντως τα νοσοκομεία καταφέρνουν και έχουν πάντα αρκετό αίμα για τους ασθενείς τους.

coolplatanos είπε...

doctor θα συμφωνήσω με τον αθεόφοβο ότι δεν είναι εύκολο να γίνει εμπορία αίματος μέσω του νοσοκομείου και σίγουρα δεν είναι άχρηστο το αίμα που συγκεντρώθηκε, αν πράγματι συγκεντρώθηκε και δεν γράφει ανακρίβειες ο δημοσιογράφος.
Είχα λάβει πρόσφατα το συγκεκριμένο μέιλ, αλλά επειδή έχω γίνει καχύποπτη από ανάλογες προηγούμενες απάτες τηλεφώνησα στον Ευαγγελισμό στο γραφείο κίνησης ασθενών να μάθω εάν νοσηλευόταν ασθενής με το όνομα αυτό και αν πράγματι χρειαζόταν αίμα. Μου απάντησαν ότι είχε νοσηλευθεί κάποιος με το όνομα Ευάγγελος Μερισιώτης πριν από αρκετούς μήνες, αλλά δεν ήξεραν να μου πουν αν επέζησε ο άνθρωπος. Ετσι δεν τόλμησα να καλέσω τα κινητό που έδιναν, διότι θα ένιωθα αμήχανα, οπότε δεν ενόχλησα τον άνθρωπο που είχαν χρησιμοποιήσει το όνομά του και το κινητό του χωρίς να το ξέρει όπως αποδεικνύεται τώρα.

Καλώς συμβουλεύεις να ελέγχουμε αυτά τα μηνύματα και να μην τα δημοσιεύουμε άκριτα.

coolplatanos είπε...

Και εάν δεν έγινε σαφές μου απάντησαν φυσικά ότι δεν χρειαζόταν αίμα εφόσον ο ασθενής αυτός δεν ήταν πια στο νοσοκομείο. Επομένως απορώ πώς έδωσαν διάφοροι αίμα για ασθενή που δεν υπήρχε και μάλιστα 1.000 φιάλες! Εκτός και εάν υπάρχει κακή ενδοσυνενόηση στον Ευαγγελισμό ή δεν ρωτάνε για ποιον δίνεται το αίμα.
Ομως επειδή έχω δώσει αίμα σε διάφορα νοσοκομεία κατά καιρούς μεταξύ αυτών και στον Ευαγγελισμό ξέρω ότι πάντα ρωτάνε για ποιον ασθενή δίνεις και είναι ενήμεροι αν υπάρχει ο ασθενής που δηλώνεις. Επομένως κάτι δεν έχει ερευνήσει καλά εδώ ο δημοσιογράφος ή κάποιο άλλο μπέρδεμα συμβαίνει.

doctor είπε...

Με βάση τις δημοσιεύσεις σας, τείνω να πιστέψω ότι το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας μπάζει.
Πρώτον, πως είναι δυνατόν να μαζευτούν ακριβώς 1.000 φιάλες αίμα;
Ούτε 999, ούτε 1001; Ή κάποιος τις μέτρησε στο ...περίπου;
Όσο για το εμπόριο ανθρωπίνων μελών, ειδικά νεφρών, έγραψα ό,τι έχω δει σε πάρα πολλά ρεπορτάζ ελληνικών και ξένων καναλιών και νομίζω πως ό,τι αποφέρει τεράστιο κέρδος, όσο δύσκολο κι αν είναι να πραγματοποιηθεί, αν στηθεί ένα κύκλωμα όλα γίνονται.
Θυμίζω το εμπόριο βρεφών από την Βουλγαρία, το εμπόριο λαθρομεταναστών μέσω ενός απίστευτα οργανωμένου κυκλώματος και φυσικά το ισχυρότερο παράνομο κύκλωμα που έχει στηθεί ποτέ: αυτό του εμπορίου ναρκωτικών.

doctor

glam είπε...

Ως "τέρας της τεχνολογίας" που είμαι!!!θα σας αποκαλύψω τι πρέπει να συμβαίνει γύρο από το θέμα της ανάρτησης.:)
Η πιο πιστευτή άποψη που άκουσα για τον σκοπό αυτών που κατασκευάζουν αυτές τις "φάρσες" είναι να σταλθούν όσο το δυνατόν περισσότερα email, γιαυτό και επιλέγουν αβανταδόρικα θέματα... ( μέσω φίλων, γνωστών κλπ)
Ο αρχικός αποστολέας ενημερώνεται αυτόματα για τις διευθύνσεις που θα σταλούν, και στην συνέχεια τα κρατάει και μπορεί να τα πουλήσει- εκμεταλλευτεί ανάλογα....

Δεν ξέρω αν όντως συμβαίνει πάντως μου φάνηκε ως το πιο πιθανό.

aggelos-x-aggelos είπε...

Νομίζω ότι από όλη αυτή τη συζήτηση προκύπτει και ένα άλλο θέμα. Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει εκστρατεία με θέμα την αιμοδοσία, με πενιχρά αποτελέσματα. Πράγμα βέβαια απολύτως λογικό σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας (ωχαδερφισμός, σταρχιδισμός κλπ). Αν όντως μαζεύτηκαν τόσες πολλές φιάλες από ένα χαζό e-mail, τι ήταν εκείνο που τους ξεκούνησε από τον καναπέ τους; Μήπως να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς; Νομίζω ότι, αντί να τα καταργήσουμε, πρέπει να περάσουμε σε μία νέα γενιά chain letters.

Υ.Γ. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο υποχρεωμένος σου είμαι για αυτή την υποσημείωση. Είχα φάει τον κόσμο να μεταφράσω τη λέξη Amber. Μόνο σε αυτό δεν πήγαινε το μυαλό μου

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@glam
Δεν νομίζω πως το σενάριο σου στέκει μιας και ο αρχικός αποστολέας δεν μπορεί να γνωρίζει τις διευθύνσεις στις οποίες στέλνουν οι άλλοι το email.

@aggelos-x-aggelos
:)

KitsosMitsos είπε...

Είναι τουλάχιστον τραγικό...

Aphrodite είπε...

Welcome to the Jungle...

Aξελ και Γκαγκαζόζες, παλιό κι επίκαιρο όσο περνάει ο καιρός!

1. Δεν κάνουμε fw παρά αν το εξακριβώσουμε, ή εμπιστευόμαστε αυτόν που μας το έστειλε, και πάλι δεν στέλνουμε σε κόσμο και λαό να φαίνονται όλοι μαζί...

2. Οσοι παίζουν με παιδιά, τις εξαφανίσεις τους, τα όργανά τους κτλ, θέλουν πολύ ξύλο. Υπάρχει τρόπος να βρούν αρχικό αποστολέα και να τον μπουζουριάσουν?

3. Φωτο ανέβασμα στο νετ, παιδιών μας/παιδιών φίλων και μάλιστα με ονοματεπώνυμα κτλ κομμένα, κυκλοφορεί μεγάλη ανωμαλία εκεί έξω!

Χαίρετε και ξαναματαχαίρετε στην παρέα! ;)


ΥΓ- glam, τι αθώο μικρό αγόρι που είσαι ώρες-ώρες! Η πιο πιστευτή εξήγηση στο διαδίκτυο είναι και η ΛΙΓΟΤΕΡΟ πιθανή, είπαμε, η ανωμαλία έναι δυσθώρητη εκεί έξω!

ΥΓ2- ioannisk, απάντηση από προηγούμενο κόμμεντ: νο κομμεντς στα δικά μου, διότι χρόνος ανύπαρκτος! Θενξ πάντως που με ρωτάς!

ΥΓ3- Ξεκάγγελε, άντε να σε δω να ξαναγράφεις!

glam είπε...

afro: Εύστοχη η "αξιολόγηση", παρέλειψε βέβαια το "ωραίο" ...:))

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η σημερινή Καθημερινή έχει ένα άρθρο σχετικά με το σικέ email.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δημήτρη, χρόνια σου πολλά και καλά.!

Να χαίρεσαι την οικογένεια και όσους αγαπάς. Πάντα δυνατός κι ακμαίος, ..σου εύχομαι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δημήτρη, με τις γιορτές δεν τα πάω καλά οπότε σε είχα ξεχάσει...

Να ζήσεις να σε χαίρεται η οικογένεια σου. Εμείς θα σε χαιρόμαστε όσο γράφεις τέτοια έξοχα ποστς.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μόλις μας έστειλε η γραματέας μας παρόμοιο email...

glam είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ & ΚΑΛΑ σύντροφε....

doctor είπε...

Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας. Επί του θέματος ένα έχω να πω: Αφροδίτη που είσαι ρεεεεεεεεε;
Άγγελε, άντε, ρίξε κάρβουνο στο blog να πάρει μπρος!
Γιώργο γκλαμ, διαφώνησα λίγο αλλά σε επαναφέρανε στην τάξη οι επόμενοι.
Γιάννη Κ ελπίζω να έστειλες το παρόν θέμα στην γραμματέα σας ως θεραπευτική αγωγή!
Σπίθα, συγκλίνουμε!
Κίτσος, τραγικό δε λες τίποτα...

Meropi είπε...

Δόκτωρ μου, Δημήτρη μου (εδώ στο blog είδα το όνομα σου) πέρασα για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, έστω και ετεροχρονισμένα.

aggelos-x-aggelos είπε...

@ doctor & Aphrodite
Γράφω ρε παιδιά. Επέστρεψα με τους παλιούς ρυθμούς (περίπου ένα την εβδομάδα).

Δημήτρη και εγώ σε ξέχασα...
Χρόνια σου πολλά έστω και τώρα

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

ελπίζω να έστειλες το παρόν θέμα στην γραμματέα σας ως θεραπευτική αγωγή!
Της το έστειλα αλλά το έστειλα σε όλους τους συναδέλφους και μερικοί με κράξανε...

doctor είπε...

Meropi, άγγελε ευχαριστώ.
Γιάννη γιατί σε κράξανε; Επειδή τους άνοιξες τα μάτια;;;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Όχι γιατί είναι χώρος εργασίας. Το τραγικό είναι ότι όχι μόνο οι προθέσεις μου ήταν καλές αλλά και ότι δεν ξεκίνησα εγώ το chain-email..

info press είπε...

Πριν στηρίζουμε κάποια οργάνωση πρέπει να ψάχνουμε λίγο.

Ο Γιαννόπουλος του Χαμόγελου όπως και η Βαρδινογιάννη είναι μέλη του ΔΣ του Αμερικανικού Διεθνή οργανισμού για εξαφανισμένα παιδιά.

http://www.icmec.org/missingkids/servlet/PageServlet?LanguageCountry=en_X1&PageId=1225

Το εσωτερικό Αμερικανικό σκέλος του ίδιου οργανισμού συνεργάζεται με τους Μασώνους οι οποίοι προωθούν τα τσιπάκια στα παιδιά και μάλισταν βραβεύτηκαν από αυτούς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

http://www.masonichip.org/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=82

Την καλημέρα μας Δημήτρη.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Διάβασα τις αναρτήσεις όπου παραπέμπεις. Στο taxalia αναρτήθηκε ένα σχόλιο< του κ.Βασίλη Ντουμά, Προέδρου των Ειιδκών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου δηλώνεται ότι είχε όντως γίνει καταγγελία στην αστυνομία, το παιδί είχε όντως απαχθή, και ανευρέθη. Οι διαχειριστές του μπλογκ αρχικά αμφισβήτησαν την ταυτότητα του σχολιαστή και την αξιοπιστία του, κατόπιν όμως δήλωσαν ικανοποιημένοι (δεν ξέρω πώς πιστοποίησαν τα στοιχεία του). Διαβάστε τα σχετικά σχόλια αν θέλετε, είναι 3 ή 4 όλα και όλα.

Σε ό,τι αφορά τον Βαγγέλη Μερισιώτη, είχα επικοινωνήσει με τον Ευγαγγελισμό πέρυσι, όταν έλαβα κι εγώ το μήνυμα. Μου είπαν πως όντως υπάρχει ένας ασθενής με το όνομα αυτό, αλλά δεν χρειαζόταν αίμα, νοσηλευόταν ήδη επί αρκετές εβδομάδες. Ρώτησα πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται ένας άνθρωπος 40 φιάλες αίμα από τη στιγμή που ο οργανισμός έχει 7 λίτρα όλα κι όλα (14 φιάλες) και μου είπαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν γίνουν αλλεπάληλλες εγχειρίσεις και επανειλημμένες μεταγγίσεις.
Ενδεχομένως λοιπόν η υπόθεση Μερισιώτη να μην ήταν φάρσα (καλο/κακοπροέραιτη) αλλά αληθινή έκκληση που απλώς δημοσιοποιήθηκε πολύ ευρύτερα και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το αναγκαίο.

Μεταφέρω τις παραπάνω πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη. Ελπίζω να τις βρείτε ενδιαφέρουσες.

doctor είπε...

Αόρατη μελάνη, δεν ξέρω τι να πω. Ίσως ένα απλό σκανάρισμα στο βιβλίο συμβάντων της ΕΛΑΣ θα μας έπειθε.
Όσο για την αξιοπιστία των απανταχού συνδικαλιστών κρατώ πολλές επιφυλάξεις. Τον συγκεκριμένο κύριο δεν τον γνωρίζω και δεν ξέρω.

Καλό είναι λοιπόν αν κάτι είναι αλήθεια να μην αποδυναμώνεται με τόσο αστεία καταχώρηση.

doctor είπε...

Γιάννη, έχεις δίκιο, είναι πολύ χειρότεροι από ανεγκέφαλοι. Είναι βασικά άρρωστοι.