Τι να γράψει κανείς για τους αιώνια κυνηγημένους; Τους αιώνια απόβλητους και εσταυρωμένους; Κανείς δεν διώχθηκε, κανείς δεν διώκεται, κανείς δεν θα διώκεται σαν τους τσιγγάνους. Αφήνω την μουσική, τις εικόνες και τον Θανάση Τριαρίδη να πούνε τα υπόλοιπα:
Του Θανάση Τριαρίδη
Οι τσιγγάνοι αποτελούν ένα άλυτο αίνιγμα στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού: για χίλια χρόνια περιπλανιώνται μέσα στην Ευρώπη, για χίλια χρόνια διώκονται, για χίλια χρόνια καίγονται από τις διάφορες εξουσίες, για χίλια χρόνια διατηρούν μια προφορική γλώσσα, ήθη, παραδόσεις, έναν νομαδικό τρόπο ζωής, μια κυκλική αντίληψη του χρόνου, μια συλλογική λογική αναίρεσης του θανάτου. Ποτέ δεν πολέμησαν οι τσιγγάνοι, ποτέ δεν σήκωσαν όπλα εναντίον κανενός, ποτέ δεν φόρεσαν την στολή του στρατιώτη ακόμη κι όταν το αντάλλαγμα ήταν η ίδια τους η ζωή - όπως ποτέ δεν καλλιέργησαν την γη.
Όλοι τους κυνήγησαν: η Εκκλησία τους έδιωχνε, η Ιερή Εξέταση τους έκαιγε, όλες οι εξουσίες εκπόνησαν δραστήρια προγράμματα εξόντωσής τους, με πρώτη την καθολική Ισαβέλλα της Καστίλης, η Ναζιστική Γερμανία τους έκαψε στα φούρνους των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα οι τοπικές αρχές θέλουν να τους εκβάλλουν εκτός των πόλεων, σε ένα αόρατο πουθενά, ει δυνατόν να αφανιστούν. Όσο τους έκαιγαν, τόσο περισσότερο οι τσιγγάνοι στοίχειωναν την Ευρώπη, στοίχειωναν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Αναμφίβολα υπήρξαν οι σημαντικότεροι μουσικοί της Ευρώπης, αυτοί ήταν που μορφοποίησαν και διέσωσαν τις παραδοσιακές μουσικές όπου κι αν πήγαν: το ισπανικό φλαμέγκο, που όλοι ξέρετε, είναι δικό τους, το ίδιο και τα βαλκανικά κρουστά με τις τρομπέτες που τόσο μας γοητεύουν τον τελευταία χρόνια, το ίδιο και η ελληνική δημοτική μουσική με την σχεδόν αποκλειστικά δική τους χρήση του κλαρίνου, το ίδιο και οι μελωδίες της Ιβηρικής με την σχεδόν αποκλειστική χρήση της κιθάρας τους. Μα και οι ιρλανδικές ή οι σαξονικές μπαλάντες μέσα από τους τσιγγάνους πέρασαν - και βέβαια οι παραδουνάβιες μελωδίες δεν θα υπήρχαν δίχως αυτούς. Για αιώνες ήσαν οι κορυφαίοι βιολιστές στον κόσμο: τσιγγάνικη καταγωγή λένε πως είχε ο Παγκανίνι, τσιγγάνος ήτανε ο Σαραζάτ - κοντά σε αυτούς, θυμηθείτε τα τσιγγάνικα βιολιά της Βουδαπέστης.
Με συγκίνηση μελετήσαμε το άρθρο σας. Αν μας το επιτρέψετε θα θέλαμε να το επαναναρτήσουμε στο χαμομηλάκι, με αναφορά σε σας ασφαλώς Ήδη η φωτογραφία υπάρχει στη σελίδα μας. http://hamomilaki.blogspot.com/2009/06/30.html
2 σχόλια:
Με συγκίνηση μελετήσαμε το άρθρο σας. Αν μας το επιτρέψετε θα θέλαμε να το επαναναρτήσουμε στο χαμομηλάκι, με αναφορά σε σας ασφαλώς
Ήδη η φωτογραφία υπάρχει στη σελίδα μας.
http://hamomilaki.blogspot.com/2009/06/30.html
Να έχετε μια καλή βδομάδα
Εννοείται ότι μπορείτε να το αναδημοσιεύσετε. Άλλωστε το έχει γράψει ο Θανάσης Τριαρίδης που δεν ζητά ποτέ πνευματικά δικαιώματα!
Δημοσίευση σχολίου