Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Ασύμμετρη Βλακεία



Κάλπηκες οι ασύμμετρες απειλές [1]

«Ανθρακας» αποδείχθηκε από την πολύμηνη έρευνα των αρχών ασφαλείας και δη της Αντιτρομοκρατικής το άλλοθι περί «ασύμμετρων απειλών» που αναζήτησε η κυβέρνηση, προφανώς για να καλύψει τις τεράστιες αδυναμίες τις οποίες επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός κατά το φονικό, πύρινο καλοκαίρι του 2007 που στοίχισε δεκάδες ζωές αλλά και τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με το πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών, που παραδόθηκε στον εποπτεύοντα εισαγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλο και αποκαλύπτει η «Κ.Ε.», μετά από την έρευνα και επεξεργασία δικογραφιών 3.000 σελίδων, προκύπτουν τα ακόλουθα:
Πόρισμα ναι μεν, αλλά«Από την συνολική έρευνα, πράγματι διαπιστώθηκε "ασύμμετρη" αύξηση των εμπρησμών σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, πλην όμως υπήρξε "συμμετρική" γεωγραφική εξέλιξη, χρονική συγγένεια και σε ό,τι αφορά τα πειστήρια διαπιστώθηκαν ομοιότητες κατασκευής σε διαφορετικές περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν τα συνδετικά εκείνα στοιχεία που να εντάσσουν τους εμπρησμούς του καλοκαιριού του έτους 2007 στις επιμέρους διατάξεις του άρθρου 187Α Π.Κ [2].
Η έκταση, το μέγεθος, η τοπική και χρονική συγγένεια και τέλος το είδος αρκετών εκ των πειστηρίων προσδιορίζουν ανάπτυξη οργανωμένου σχεδίου.
Ωστόσο, οι ενδείξεις αυτές δεν είναι αρκετές και συγκεκριμένες που να "ικανοποιούν" δικονομικά τις απαιτήσεις της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοοθεσίας.
Παρά τα «...ναι μεν, αλλά» των συμπερασμάτων της έρευνας είναι σαφές ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να εντάσσουν τους φονικούς εμπρησμούς και τις πυρκαγιές του 2007 στις διατάξεις περί οργανωμένου εγκλήματος και δη της τρομοκρατίας, όπως ορίζει το άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα.
[...]


Η επίπονη και πολύμηνη έρευνα δεν αποκάλυψε ούτε τρομοκράτες, ούτε «ξένους δακτύλους», ούτε πράκτορες.



«Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, οι πυρκαγιές οφείλονταν κυρίως σε εμπρησμούς από πρόθεση με γνωστά ή άγνωστα αίτια κατά περίπτωση και σε αμέλεια.
Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν συνολικά 75 συλλήψεις δραστών εκ των οποίων 45 από πρόθεση και 30 από αμέλεια.

Οι... γνωστοί δάκτυλοι

Τα κίνητρα, κυρίως στις περιπτώσεις της αμέλειας, οφείλονταν σε αποτσίγαρα, υπαίθριες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εργασίες κοπής μετάλλων και σπινθήρες της ΔΕΗ».
Και αυτό παρ' ότι συγκεντρώθηκε «όλο το προανακριτικό υλικό με καταθέσεις μαρτύρων, μελετήθηκαν τα πειστήρια, ενώ πραγματώθηκε επεξεργασία 450.000 περίπου τηλεφωνικών επικοινωνιών που προέκυψαν έπειτα από τις αντίστοιχες κατά περίπτωση άρσεις απορρήτου των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών.
Επιπρόσθετα, εξετάσθηκαν λεπτομερώς πληροφορίες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν υπόπτους και κυρίως αλλοδαπούς».
Ολα λοιπόν βοούν πως η κυβέρνηση «έπαιξε» με το σενάριο των ασύμμετρων απειλών και τις εκδοχές πως «η χώρα δέχεται επίθεση» προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα από τη βιβλική φυσική καταστροφή. Μ' αυτά τα τεχνάσματα και το περίφημο «τριχίλιαρο εξπρές» πέτυχε μια «επικοινωνιακή νίκη» πάνω στα αποκαΐδια.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 27/04/2008

***


Haze of the smoke over Greece, covering in particular the area of Olympia.
The image was acquired on 27 August 2007
by Envisat's Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) optical instrument,
while working in Full Resolution mode to provide a spatial resolution of 300 metres.

Όλοι θυμόμαστε τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.
Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη.
Χωριά κάηκαν, και δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους μέσα σε αυτή την κόλαση.
Επίσης, όλοι θυμόμαστε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, την ανυπαρξία των αρμοδίων φορέων και την αδιαφορία των ίδιων των πολιτών όσον αφορά την πρόληψη.
Αυτό που δεν θα ξεχάσουμε όμως είναι η προσπάθεια της εξουσίας να κρύψει την ανικανότητά της μέσα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Είναι μνημειώδης πλέον η φράση περί "ασύμμετρης απειλής" [3] από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως, κ.Πολύδωρα.
Επίσης είναι αξέχαστη (και γελοία συνάμα) η εμφάνιση του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές με αντιανεμικό μπουφάν εν μέσω καύσωνα. Εμφάνιση α λά Μπους που ήθελε να περάσει στον κόσμο ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση.
Όλοι στην κυβέρνηση συστρατεύθηκαν σε αυτή την άθλια προπαγάνδα.
Και όλα αυτά για να κρύψουν την ανικανότητά τους, την ανεπάρκειά τους.
Στο πλευρό της κυβέρνησης, ο φιλοκυβερνητικός τύπος και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι.
ο ANT1 μάλιστα, ακολούθησε τη λογική των αμερικανικών μέσων την 11η Σεπτεμβρίου και έπαιζε με τον τίτλο "ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ", ενώ ύψωσε στην οθόνη του μια ελληνική σημαία, κατά τα πρότυπα των τουρκικών σταθμών που κάνουν το ίδιο σε κάθε εθνική εορτή και επέτειο.




Ο κόσμος μαθαίνει ότι η χώρα δέχεται επίθεση, ότι στόχος είναι η πατρίδα, όπως λέει ο Ν. Ευαγγελάτος. Μιλάει για σχέδιο που είχε εκπονηθεί (άγνωστο από πού) εδώ και καιρό, με την ΕΥΠ ενήμερη εδώ και μήνες από σήμα της Europol, που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε «Θα σας κάψουν». Και οι τηλεθεατές του ΑΝΤ1 διαβάζουν: «Πήγαν να κάψουν την Ιστορία μας» [4].



Από αυτό το ρεσιτάλ συνωμοσίας δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά ο μαιτρ της συνωμοσιολαγνείας: ο ΛΑΟΣ ο οποίος είτε έβλεπε γκρίζους λύκους μέσω του κ.Γεωργιάδη είτε έπαιζε ανάλογα τηλεοπτικά σποτ στο κανάλι ΤΗΛΕΑΣΤΥ:


Ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης δήλωνε τότε στο MEGA ότι "ζούμε τη δική μας 11η Σεπτεμβρίου" συμμετέχοντας και αυτός στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου.
«Εσείς δεν νιώθετε ότι κάτι στρέφεται εναντίον της νομιμότητας από κέντρα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας;» αναρωτιέται ο Γιώργος Τράγκας.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου φροντίζει να έχει στο πάνελ του τον Αδωνι Γεωργιάδη, που έφτασε να ξηλώσει από το πάθος τα μικρόφωνα: «Υπήρξε δημοσίευμα πρόσφατα που έλεγε ότι οι "Γκρίζοι λύκοι" παραδέχονται ότι έκαψαν τη Σάμο. Εψαξε η κυβέρνηση να βρει αν αληθεύει αυτό;»
Από κοντά πέφτει σαν κεραυνός (σαν για να επιβεβαιωθεί ο ομιλών) και το«σουπεράκι»: «Συνελήφθησαν αλλοδαποί εμπρηστές».
Βιάστηκαν.

Σε δύο λεπτά στο δελτίο του ALPHA τα μάτια της Ελλης Στάη λάμπουν καθώς καγχάζει το αντίπαλο δελτίο, λέγοντας «Συνελήφθησαν αλλοδαποί εμπρηστές, αλλά πρόκειται για δύο εντεκάχρονους που είχαν πάει εκδρομή με τους γονείς τους».
Και συνεχίζει: «Να προσέχουμε, γιατί καίγονται και τα μυαλά μας σιγά σιγά. Μήπως πρόκειται για μικρανίψια του Μπιν Λάντεν;» Η ανκοργούμαν δεν επιδεικνύει ανάλογο ορθολογισμό στις «αποκαλύψεις» του Δήμου Βερύκιου για απόπειρα εμπρησμού σε στρατόπεδο της Αγίας Παρασκευής.
«Βρέθηκε στουπί» (τενεκεδάκι αναψυκτικού, τελικά), μας διαβεβαιώνει. Οι καρδιές σφίγγονται. Εμπρησμοί στρατοπέδων; Εκείνη την ώρα, όμως, χτυπάει το τηλέφωνό του. Απαντά και, με σαρδόνιο χαμόγελο, κοιτάζει την κάμερα:
«Ελλη, έχω εντολή από υψηλά ιστάμενους να σταματήσω αυτήν τη συζήτηση» λέει και αποσύρεται από τη σκηνή...[5].
Ο δε ανεκδιήγητος Άρης Σπηλιωτόπουλος, αποκάλυψε ότι τις φωτιές τις βάζουν οι ...αναρχικοί!
Οταν ο (τότε) βουλευτής (και νυν υπουργός) της Ν.Δ. ρωτήθηκε, αν έχει κάποια στοιχεία που τον οδήγησαν σ' αυτήν την καινοτόμο θεωρία αντέστρεψε την υποχρέωση απόδειξης: «εσείς», είπε, «έχετε κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τις φωτιές δεν τις βάζουν οι αντιεξουσιαστές;»
Ο Πάσχος Μανδραβέλης έγραψε εύστοχα για την "λογική" του κ.Σπηλιωτόπουλου:

"Το πρόβλημα είναι πως το πολιτικό τοπίο μοιάζει πλέον με μαγική εικόνα, η οποία αντιστρέφει τους κανόνες της λογικής. Μόνο στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ το βάρος της απόδειξης δεν βαρύνει εκείνον που ισχυρίζεται κάτι, αλλά εκείνους που τον ακούνε" [6].

Τι έχουν να πούνε σήμερα όλοι αυτοί;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όσοι την στήριξαν;

Το πόρισμα της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής είναι μια δικαίωση για όσους το καλοκαίρι δεν τσίμπησαν από τα γελοία σενάρια της κυβέρνησης και όσων δημοσιογράφων/καναλαρχών/εκδοτών την υπηρέτησαν και την υπηρετούν.

Ξέρω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Άλλωστε και επί ΠΑΣΟΚ τα ίδια έλεγε η τότε κυβέρνηση: πράκτορες της ΜΙΤ (τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών), γκρίζοι και κόκκινοι λύκοι, 17 Νοέμβρη, ΕΛΑ, αμερικάνοι, σκοπιανοί, αλβανοί, καίγανε τα δάση μας εκ περιτροπής ή και όλοι μαζί.

Αυτά τα γράφω για όσους λίγους σκέφτονται ακόμη και δεν ανήκουν σε αυτό το 80-85% της μάζας που με υποδειγματική συνέπεια και ευλάβεια δίνει την εξουσία σε αυτούς που έχουν ρημάξει τον τόπο.
Γι'αυτή την ευκολόπιστη μάζα, τα έχει πει έξοχα ο Μακιαβέλι στον "Ηγεμόνα":

"Δεν μπορεί λοιπόν ένας ηγεμόνας να τηρεί τον λόγο του, όταν αυτή η τήρηση στρέφεται εναντίον του και έχουν εκλείψει οι αιτίες που τον έκαναν να δώσει υπόσχεση.
Και, αν οι άνθρωποι ήταν όλοι καλοί, αυτό το δίδαγμα δεν θα ήταν καλό.

Αλλά επειδή είναι μοχθηροί και δεν θα κρατούσαν τον λόγο τους σε σένα, και εσύ δεν χρειάζεται να τον κρατήσεις προς αυτούς. [...]
Και είναι τόσο αφελείς οι άνθρωποι και υποκύπτουν τόσο εύκολα στις υπάρχουσες ανάγκες, ώστε εκείνος που εξαπατάει θα βρίσκει πάντοτε κάποιους που θα αφήνονται να εξαπατώνται"
[7].



doctor

Y.Γ. Το επόμενο βήμα είναι να σηκωθούμε από την πολυθρόνα και να βρεθούμε εκεί: στην φύση, προστατεύοντάς την από όσους την επιβουλεύονται και κάνοντας ο καθένας αυτό το κάτι, αυτό το λίγο, που αν το κάνουμε όλοι τότε σίγουρα θα αλλάξουν πολλά: http://galatsi.blogspot.com/

Update: Βρήκα κι άλλα πρωτοσέλιδα. Τα παραθέτω για να θυμηθούμε όλοι μαζί τι σημαίνει παραπληροφόρηση:






_________________________________________________________

[1] Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 27/4/2008: http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=89468800

[2] Στον Ν. 2928/01 και κατ' επέκταση στον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 187), προβλέπεται η ένταξη του ορισμού της τρομοκρατίας, που υποχρεωτικά θα πρέπει να προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι: "Θεωρούνται τρομοκρατικά εγκλήματα οι από πρόθεση πράξεις, οι οποίες από τη φύση τους ή λόγω των συνθηκών, είναι δυνατό να προσβάλουν σοβαρά τη χώρα ή διεθνή οργανισμό.
Οι πράξεις αυτές πρέπει να έχουν στόχο να εκφοβίσουν σοβαρά τον πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν αδικαιολόγητα τις δημόσιες αρχές (ή ένα διεθνή οργανισμό) να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχουν από την εκτέλεσή της ή μπορούν ακόμη να έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας (ή διεθνούς οργανισμού).
Εφόσον εκπληρώνονται οι σκοποί αυτοί (του εκφοβισμού, της αποσταθεροποίησης κ.λπ.) τότε μπορούν να θεωρηθούν ως τρομοκρατικά διάφορα εγκλήματα, τα οποία απαριθμούνται σε συγκεκριμένο κατάλογο, έτσι ώστε να μπορούν να τιμωρηθούν αυστηρότερα.
Το πλήρες κείμενο το νόμου 2928/2001 : http://www.bbc.co.uk/greek/local/030328_17nspecial4.shtml

[3] Ασύμμετρη απειλή (Asymmetric threat) : ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος. Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση/κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου.
Στις ασύμμετρες απειλές/συγκρούσεις συγκαταλέγονται ακόμη και οι επιθέσεις
ανταρτών, τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων οργανωμένων οντοτήτων που ενστερνίζονται τα ανωτέρω, και μπορεί να χρησιμοποιούν από συμβατικά ή αυτοσχέδια όπλα μέχρι όπλα μαζικής καταστροφής WMD (Weapons of Mass Destruction), πχ μικρά πυρηνικά (mini πυρηνικές βόμβες πλουτωνίου), ραδιολογικά (π.χ. dirty bombs), χημικά και βιολογικά όπλα. Ιστορικά, τέτοιες μεθόδους ακολούθησαν ασθενέστερες δυνάμεις εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων (κυβερνήσεων κρατών ή πολυεθνικών οντοτήτων, πχ συλλογικών οργανισμών άμυνας και ασφάλειας).

[4] Ελευθεροτυπία, 02/09/2007: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=02.09.2007,id=10862744

[5] Ελευθεροτυπία, 02/09/2007, σύνδεσμος ο.π.

[6] «Καθημερινή» στις 31.7.2007: http://www.medium.gr/articles/1185876597879.shtml

[7] Νικκόλο Μακιαβέλι, "Ο Ηγεμόνας", εκδόσεις Κάκτος, σελ.114-115.

58 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ποστ το αφιερώνω στην μνήμη των 67 συνανθρώπων μας που χάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι μέσα στις φλόγες.

Αντί για συγνώμη, οι κρατούντες είχαν το θράσσος να εκστομίσουν του κόσμου τις παπαριές και να πλάσουν τα πιο απίστευτα σενάρια, με έναν σκοπό: να διώξουν τις ευθύνες από πάνω τους και να τις φορτώσουν σε κάποιον αόρατο εχθρό ή ακόμη και στον στρατηγό άνεμο του Πολύδωρα.

Ετέθη επικεφαλής ενός υπουργείου ένας άνθρωπος που χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας, και ο οποίος αντιμετώπιζε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας με ποιήματα, βερμπαλισμούς και ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν παραληρούσε καθημερινώς στα κανάλια.

Το πόρισμα αυτό ξέρω ότι θα περάσει στα "ψιλά" και κανένας Τράγκας,Κακαουνάκης, Ευαγγελάτος, Τριανταφυλλόπουλος, Αυτιάς δεν θα μπει στον κόπο να πει ότι πριν λίγους μήνες το μόνο που έκανε είναι να σιγοντάρει την κυβέρνηση, υιοθετώντας τις παπαριές που έλεγε.

Τουλάχιστον εμείς που τότε ξέραμε ότι μας δουλεύουνε σήμερα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ.
ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ.
Και έχουμε κάθε δικαίωμα να τους χαρακτηρίζουμε όλους αυτούς (και με αποδείξεις πλέον) ως απατεώνες και ψεύτες.

doctor

Ανώνυμος είπε...

@Doctor
Πες τα άνθρωπε μου. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή και πονάει τους διάφορους εθνοσωτήρες μας...
Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά σε σένα την οικογένεια, σχολιαστές και επισκέπτες του χώρου σου.

Εβλεπα το καλοκαίρι, την ΕΛΠΙΔΑ στα μάτια τους.
Σκεπτόμουν, " λες να υλοποιηθούν κάνουν αυτά που τους υπόσχονται;"

Σήμερα, στα δελτία ειδήεων, τα μάτια τους καθρεπτίζουν την ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

γιατρέ μου
Τι κι αν τα έλεγες και πριν από το πόρισμα? Μήπως και που βγήκε, θα βάλει κανείς απ τους "κρατούντες" μυαλό να φροντίσει να μην επαναληφθεί το ανοσιούργημα?
Πόσα εκατομμύρια ευρώ μάζεψε η επιτροπή (επικεφαλής ο κ.Μολυβιάτης)? Πόσα διατέθηκαν στους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη? Ελάχιστα...γιατί?
Γιατί έπρεπε η γιαγιά και ο παππούς να φροντίσουν να βρουν μηχανικό που να πιστοποιεί λεπτομέρειες για το σπίτι που κάηκε...
Η απόλυτη παράκρουση...
Αν δεις τις απελπισμένες φυσιογνωμίες των γερόντων (και όχι μόνον) που έχασαν τα σπίτια τους, σού ρχεται να πας και να "πλακώσεις" στο ξύλο όλους τους εκεί "υπεύθυνους"...

Ανώνυμος είπε...

dinx, η αλήθεια είναι πικρή αλλά οι εθνοσωτήρες μας φροντίζουν και την αλλάζουν.
Το κακό είναι ότι τους χειροκροτάνε κι από πάνω.
Να φοβάστε τους ανθρώπους που ανεμίζουν τις πλαστικές σημαίες.

***

Γίγαντα, δυστυχώς οι άνθρωποι εκεί λόγω της απλότητάς τους πέφτουν θύμα του κάθε πολιτικάντη.

***

Μαρία, το τέρας της γραφειοκρατίας νικήθηκε εκεί μόνο προεκλογικά, τότε με τις επιταγές και εκεί το κράτος έδειξε ότι αποτελεί κτήμα του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα όπως του γουστάρει.
Ζούμε στην χώρα της αναβλητικότητας, του ωχαδερφισμού και του "δεν βαριέσαι".
Υπάρχει ένα βυθισμένο πλοίο στην Σαντορίνη. Ο κόσμος εκεί έχει ξεσηκωθεί πολλές φορές, έχει κάνει διαμαρτυρίες, παλεύει και εκλιπαρεί να ανασυρθεί από εκεί το πλοίο ή τουλάχιστον να αφαιρεθούν οι πολλοί τόνοι πετρελαίου που έχει στις δεξαμενές του.
Ε, αν -ο μη γένοιτο- διαρρεύσει το πετρέλαιο και καταστραφεί η Σαντορίνη οικονομικά, περιβαλλοντικά και τουριστικά, τότε θα αρχίσουν όλοι να το παίζουν αναρμόδιοι.
Είναι να εξοργίζεσαι πολλές φορές.
Τέτοιος παραλογισμός πια;
Τέτοια αδιαφορία;

doctor

Υ.Γ. Λέτε να πούνε για το πόρισμα τα δελτία ειδήσεων απόψε;;; Ή να ...ζητήσουν συγνώμη; Ειδικά ο τραγικός Ευαγγελάτος...

Ανώνυμος είπε...

Την Ελλάδα την έκαψε (και θα την κάψει και φέτος):

(1) Η οργανωμένη σπείρα πολιτικών που επί δεκαετίες νομοθετεί με πληθώρα αντικρουομένων νόμων και διατάξεων. Νόμων και διατάξεων που όλα τα απαγορεύουν και όλα τα επιτρέπουν, που δίνουν την δυνατότητα ή παρέχουν την απαραίτητη ανοχή ώστε τα οργανωμένα σχέδια οικειοποίησης δημόσιας περιουσίας να τελεσφορούν.

(2) Οι διεφθαρμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που με ίδιον όφελος εξασφαλίζουν την μη εφαρμογή νόμων και αδρανοποίηση ελέγχων εκεί έστω ακόμη που οι νόμοι είναι σαφείς και θα επέτρεπαν στοιχειώδη έλεγχο και παρεμπόδιση της ιδιοποίησης και ανοικοδόμησης καμμένων εκτάσεων.

(3) Η αντικοινωνικότητα και ασυνειδησία χιλιάδων Ελλήνων που εννοούν να θεωρούν ότι την φύση την απολαμβάνεις μόνον όταν την ιδιοποιηθείς και την χτίσεις. Ότι μια όμορφη πλαγιά με θέα το δάσος ή τη θάλασσα αξίζει μόνον όταν οριοθετηθεί, περιφρακτεί, μετατραπεί σε "οικόπεδα άρτια οικοδομήσιμα", με γκαράζ, πυλωτές, πισίνες, πέτρινα τζάκια και χώρους για μπάρμπεκιου.

Τέσσερα εκ. Αθηναίοι όλων των βαλαντίων και μερικά εκ. σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας ονειρεύονται "ποιότητα ζωής" πέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης: να ξυπνούν κάθε πρωΐ από τα τιτιβίσματα πουλιών, να κοιμούνται το βράδυ με την υπόκρουση του γκιώνη - και το σαββατοκύριακο να αποδρούν για τα εξοχικά τους, καταμεσίς του δάσους ή στις ξερολιθιές των πιο κοσμικών Κυκλάδων. Προς τούτο επενδύουν τα "μαύρα" τους ή υποθηκεύουν τις επόμενες δεκαετίες της ζωής τους. Και η κλοπή και ιδιοποίηση - που οι ίδιοι ή οργανωμένα συμφέροντα ενεργούντα γι' αυτούς (συνεταιρισμοί) διαπράττουν - επιβραβεύεται όταν αργότερα θα κληρονομήσουν στα παιδιά τους ακίνητα αμύθητης αξίας, αποτιμώμενα ως τέτοια από μια κοινωνία που στην κορυφή της αξιολόγησής της θέτει το ατομικώς κατέχειν και νέμεσθαι.

Το "κοινόν" δεν έχει πια αξία, μόνο το "ίδιον". Μας επιφυλλάσσουμε, τελικά, την μοίρα που μας ταιριάζει.

Ανώνυμος είπε...

Univers, τι να πω. Υποκλίνομαι.
Συμφωνώ και επαυξάνω και κυρίως τονίζω το 3.
Η αδιαφορία της πλειονότητας της κοινωνίας είναι ό,τι πιο τραγικό.
Το νιώθω όταν πηγαίνω ως εθελοντής στο άλσος Γαλατσίου και με ένα τσαπί κάνω ό,τι μπορώ.
Δεν πιστεύει σχεδόν κανένας ότι το κάνω χωρίς να πληρώνομαι.
Κάποιοι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να κάνουμε όχι προς ίδιον αλλά προς γενικό όφελος.
Και να σκεφτείτε ότι χαρακτηρίζομαι πολλάκις και ως ανθέλλην από κάτι τέτοιους...

doctor

Ανώνυμος είπε...

Και δεν είναι μόνο ότι το πόρισμα θα θαφτεί κι από τα ΜΜΕ, αλλά θα "αδιαφορήσουν" κι αυτοί οι μπλόγκερς που πέρυσι σήκωσαν το μπαϊράκι της συνωμοσιολογίας. Κάτι σημαντικό που παρατήρησα σε όλο το ποστ: δεν αναφέρεται προς διάψευση και το τραβηγμένο σενάριο της Ιονίας Οδού. Μήπως η καλή "Ε", μέσω του πορίσματος, κρατάει μια πισινή δεδομένου της γνωστής ευαισθησίας της για θέματα δημοσίων έργων;

Ανώνυμος είπε...

Ας αρχίσω από τα Χρόνια Πολλά :-)

Κι ας κλείσω με το γεγονός ότι ενθυμούμενη και διαβάζοντας τα αποσπάσματα νιώθω την ίδια οργή και τον ίδιο θυμό.

Δεν είμαι σίγουρη εαν αυτοί που πρέπει να ντρέπονται έχουν καταλάβει ή εάν ερωτηθούν θα πουν τις ίδιες βλακείες και δικαιολογίες.

Προσωπικά , ως άνθρωπος, ντρέπομαι που οι συνανθρώποι μας στις περιοχές που κάηκαν, πέρασαν μιαν άλλη "Ανάσταση".

Καλησπέρα Doctor

Ανώνυμος είπε...

Λαπούτα (JustAnotherGoneOff)

σωστή η παρατήρησή σου για την Ιονία Οδό, αλλά τι να πρωτοδιαψεύσει κανείς μέσα σε εκείνη την κόλαση της συνωμοσιολογίας...

Όσο για την Ελευθεροτυπία, νομίζω ότι είναι μακράν η λιγότερο επεμβαίνουσα στις δημοσιογραφικές έρευνες και το ότι (ορθώς) επιτρέπει την ύπαρξη του Ιού, η δημοσιογραφική ομάδα του οποίου τελεί διαμετρικώς αντίθετη του καθεστωτικού εθνοκεντρισμού στην χώρα μας, τα λέει όλα.

***

vassia, αν ερωτηθούν αυτοί οι κύριοι θα βρούνε τρόπο να τα κουκουλώσουν ή να διαψεύσουν ακόμη και αυτά που είπανε.
Ο δε Ευαγγελάτος θα πει φυσικά ότι δεν ήταν δική του ιδέα το "στόχος η Ελλάδα" αλλά του ...Κυριακού...

doctor

Ανώνυμος είπε...

Η αντίδραση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, είχε μια λογική. Εκλογές έρχονταν, και ενώ πήγαινε για μια άνετη νίκη, ξαφνικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, κι έπρεπε να αντιδράσει με κάποιο τρόπο. Από το να δεχθεί την ανικανότητα του κράτους, και να τιμωρηθεί γι’ αυτήν, διάλεξε την εύκολη λύση της συνωμοσίας.

Όμως δεν είναι λυπηρό, αλλά συγχρόνως και παράξενο, ότι ένας ολόκληρος λαός καταπίνει με τόση ευκολία, τόσο χοντροκομμένα ψέματα;

Ένας λαός που έχει μάθει να εξηγεί τα πάντα με τη λύση της συνωμοσίας.

Λογικό δεν είναι λοιπόν, η κυβέρνηση, αλλά και κάθε κυβέρνηση, να του προσφέρει τη λύση που ο ίδιος ο λαός προτιμά; Συνωμοσία δεν σου αρέσει; Πάρε λοιπόν μια «ασύμμετρη απειλή» να το ευχαριστηθείς.

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Παρδαλό είπε...

Όμως δεν είναι λυπηρό, αλλά συγχρόνως και παράξενο, ότι ένας ολόκληρος λαός καταπίνει με τόση ευκολία, τόσο χοντροκομμένα ψέματα;

-------------

Αν διαβάσουμε την νεοελληνική ιστορία (προφητείες για το ξανθό γένος, η Αόρατος Αρχή της Φιλικής Εταιρείας κ.λπ.) θα δούμε ότι αυτός ο λαός αρέσκεται σε ιστορίες συνωμοσίας και σε αυτό το σημείο πλησιάζει πολύ την ευκολοπιστία των αμερικανών (the men in black,UFO κ.λπ.).
Ας μην απορούμε που ο Λιακόπουλος κάνει εκπομπές σε πολλά κανάλια ή που πρώην τηλεπωλητές βιβλίων αναλόγου περιεχομένου, σήμερα είναι βουλευτές...

Όταν κάποιος πιστεύει ότι ανήκει στον ...περιούσιο λαό του Θεού, θα το σκεφτεί πολύ να πιστέψει ότι τις φωτιές τις βάζουν οι τούρκοι, οι σκοπιανοί, οι αλβανοί ή ακόμη και οι εξωγήινοι;;;

doctor
doctor

Ανώνυμος είπε...

Η ασσύμετρη ανικανότητα θέλει να κρυφτεί πίσω από "τρομοκράτες". Και εάν δεν υπάρχουν τους φτιάχνει. Όσο θυμάμαι τον θλιβερό Βερύκιο με τις κυπατζίδικες "πληροφορίες" για τα στουπιά στου Παπάγου...


Χρόνια Πολλά αγαπητέ!!!

Ανώνυμος είπε...

Το περασμένο, εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα οι φωτιές να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές για αρκετές χώρες και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Παραθέτω τα παρακάτω links για να δείξω τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας μας.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/6983960.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7058809.stm

500.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους μόνο στην Καλιφόρνια.
Οι εκτάσεις που κάηκαν είναι 20 φορές μεγαλύτερες αυτών που κάηκαν στην Ελλάδα
(More than half a million people have been ordered to leave their homes to escape wild fires in California.
Consider this comparison. In Greece, nearly 450,000 acres were consumed - a huge swatch of olive groves, forests and parkland. By contrast, the West has lost nearly 20 times that amount this year)

Ως αιτίες αναφέρονται ξηρασία, άνεμος, ηλεκτρικά καλώδια, κεραυνοί
(Temperatures as high as 38C (100F) have followed a drier-than-normal winter, creating what many firefighters described as the "perfect wildfire season".
The fire in Malibu is thought to have been caused by a power cable that ignited after being blown over in heavy wind.
This thing blew up because of extreme hot temperatures and the winds.
Βecause we have those really strong winds that throw the flames and send the flames to other areas and then it starts another fire and another fire.)

Και συνειδητοποιούν ότι λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας τέτοια φαινόμενα θα είναι συνήθη.
(But the climate models suggest that killer heat and catastrophic wildfires will not be anomalies. They will be part of this "New Normal".
They say it wasn't normal, but what is normal? In the West, it looks like normal is going to be a fire season that now lasts for nearly half the year, with homes in the way)


ΥΓ. Το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει τα κατάλληλα φυλαχτά, ματάκια, κομποσκοίνια, σκόρδα, χάνδρες κλπ όπως απεδείχθη τόσο με τις φωτιές όσο και με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο. Τα σενάρια περί ασύμμετρων απειλών προσπαθούν απλώς να κρύψουν τη σκληρή αυτή πραγματικότητα. Μόνο μια μεγάλης εμβέλειας ξεματιάστρα σε συνδυασμό με ένα βαρβάτο αγιασμό συνεπικουρούμενου από ρώσους ομόθρησκους Ιερείς θα σώσουν τη χώρα, εξ΄ ού και η πραγματική αιτία του ταξιδιού στη Μόσχα.

Ανώνυμος είπε...

vasikos metoxos, όντως ο Βερύκιος ήταν από τα πρώτα βιολιά αυτής της παράκρουσης-προπαγάνδας.
Υπήρχε ένας άτυπος διαγωνισμός για το ποιος θα σκεφτεί το πιο ακραίο σενάριο.

***

Kossak, γι'αυτό ακριβώς παρέθεσα και την δορυφορική εικόνα.
Η διαφορά με τις Η.Π.Α. είναι ότι εκεί ασχολούνται ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ με το θέμα και όχι δημοσιογράφοι, ηθοποιοί (μέχρι και τον Λαζόπουλο είχαν καλέσει για να πει την γνώμη του!), και λοιποί άσχετοι.

Ο Έλληνας διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Αμερική έξι χρόνια πάνω στις πυρκαγιές, μιλούσε στον ΣΚΑΪ -εν μέσω των μεγάλων πυρκαγιών- και σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν έχει κάποιος από τους επιστήμονες δασολόγους (ο κ.Ξανθόπουλος έχει σπουδάσει στην Αμερική ειδικά για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων) κληθεί να γνωμοδοτήσει, να συντονίσει ή να συμβουλεύσει την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και γενικά όλους τους αρμοδίους φορείς, ο κ.Ξανθόπουλος είπε ότι ούτε αυτός αλλά και ούτε κάποιος συνάδελφός του εκλήθη από κάποιον αρμόδιο!!!
Και έτσι, τον συντονισμό ανέλαβε ο Ευαγγελάτος, ο Αυτιάς, ο Κακαουνάκης και ο κάθε άσχετος.

Να σημειώσω ότι ο κ.Ξανθόπουλος όταν πρότεινε ως μέσο κατάσβεσης το «αντιπύρ» (backfire - backburning), οι "αρμόδιοι" τον κοιτούσαν σαν εξωγήινο.
Τι είναι το "αντιπύρ" (το οποίο εφαρμόζει με επιτυχία η Πυροσβεστική στην Κύπρο;
Ορίστε:

http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309739

doctor

Ανώνυμος είπε...

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τα όσα λέει ο καθηγητής:


Το «αντιπύρ»

Το «αντιπύρ» (backfire - backburning) είναι ένας βασικός τρόπος αμυντικής πυρόσβεσης. Συνήθως εφαρμόζεται σε μεγάλες πυρκαγιές δασών ή θαμνότοπων και όταν η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλη έκταση και ένταση. Περιλαμβάνει την καύση μιας λωρίδας γης αρκετά μεγάλης, ώστε να μπορεί να σταματήσει την πυρκαγιά. Τοποθετείται μπροστά από την πυρκαγιά σε απόσταση τέτοια, ώστε να μπορεί να ετοιμαστεί με ασφάλεια. Υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες:
Πρώτο, η ομάδα καύσης που θέτει τη φωτιά.
Δεύτερο, η ομάδα πυρόσβεσης που ελέγχει την επέκταση της πυρκαγιάς που βάζει η ομάδα καύσης, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα νέο επικίνδυνο μέτωπο.
Τρίτο, η ομάδα επιτήρησης, που είναι υπεύθυνη για τη σωστή και ασφαλή δημιουργία του «αντιπύρ».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν η πυρκαγιά φτάσει στη λωρίδα της καμένης γης, δεν θα βρει τίποτα να κάψει και θα σταματήσει εκεί. Το πλάτος της λωρίδας «αντιπύρ» είναι ανάλογο της έντασης της πυρκαγιάς και το μήκος ανάλογο και συνήθως λίγο μεγαλύτερο της έκτασης.
Στην ουσία, οι Κύπριοι δασοπυροσβέστες βάζουν φωτιά μπροστά από την κύρια πυρκαγιά καίγοντας μια μικρή έκταση, οπότε όταν φτάσει εκεί το κύριο μέτωπο, δεν έχει τι να κάψει και σταματάει.
Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν αρκετοί δασοπυροσβέστες σε όλον τον κόσμο.

Εκπαίδευση – οργάνωση

Ο Έλληνας διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Αμερική έξι χρόνια πάνω στις πυρκαγιές, τόνισε στο «Έθνος» ότι οι Αμερικανοί πυροσβέστες έχουν πάντα μαζί τους σύνεργα για να βάζουν φωτιές και να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, για να εφαρμοστεί το «αντιπύρ» ή το «αποκαίω», χρειάζεται εκπαίδευση, οργάνωση, σχεδιασμός και υποστήριξη από επίγεια και εναέρια μέσα και βέβαια δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Αν όμως το είχαν κάνει, θα είχαν σωθεί άνθρωποι, περιουσίες, δάση και μνημεία που σαρώθηκαν από τις πυρκαγιές, πρόσθεσε.
Πολλοί πυροσβέστες, υπογράμμισε ο διδάκτωρ δασολόγος και ερευνητής, δεν ξέρουν ούτε να ρίχνουν το νερό στη φωτιά, η οποία χτυπιέται στη βάση της και όχι στη φλόγα, όπως βλέπουμε στις τηλεοράσεις, και κατέληξε:
«Είναι απίστευτες οι δυνάμεις που συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής. Πουθενά στον κόσμο δεν βρέθηκαν τόσα πολλά μέσα μαζεμένα, αλλά οι φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται. Αν οι ιθύνοντες δεν καταλάβουν ότι πρέπει να μπει η επιστήμη στη δασοπυρόσβεση, η Ελλάδα θα ερημώνεται και ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει δισεκατομμύρια για αεροπλάνα και άλλα μέσα, που από μόνα τους δεν επαρκούν για να σώσουν τη χώρα».

Ανώνυμος είπε...

Και εδώ είναι να τρελαίνεσαι:

"Οι δασολόγοι του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, γνωρίζουν τη μέθοδο «αντιπύρ» αλλά δεν τη χρησιμοποιούν γιατί φοβούνται ότι θα πάνε φυλακή. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, ουδείς μέχρι σήμερα έχει φροντίσει να εξασφαλίσει το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την επιστημονική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πολλοί δασάρχες και δασολόγοι τις προηγούμενες δεκαετίες κατέληξαν στα δικαστήρια γιατί κάποιοι τούς κατηγόρησαν ότι έβαζαν φωτιές επειδή τους είδαν να κάνουν «αντιπύρ».

doctor

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη καταρχήν και να σε συγχαρώ για την εκτεταμένη έρευνά σου.
Από την άλλη, δεν περίμενα και κάτι άλλο. Οι "απειλές" ήταν ένας καλός τρόπος για να κουκουλωθεί η ανεπάρκεια του κράτους. Και κουκουλώθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Απειλή είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα στη χώρα μας κτηματολόγιο και δασολόγιο ,που να ξεκαθαρίζει τι είναι δάσος οριστικά και αμετάκλητα.
Απειλή είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της φωτιάς, ότι δεν έχουν καθαριστεί τα δάση, ότι δεν έχουν ανοίξει η δρόμοι πυρασφάλειας.
Απειλή είναι το γεγονός ότι οι πυρόπληκτοι ακόμα περιμένουν την βοήθεια που τους έταξε το κράτος προεκλογικά, και μάλλον θα περιμένουν ως της άλλες εκλογές.
Αυτό όμως που καθιστά την απειλή ασύμμετρη είναι ότι εμείς κάθε τέσσερα χρόνια ανανεώνουμε την ισχύ αυτού του διεφθαρμένου συστήματος

Χρόνια πολλά.

Ανώνυμος είπε...

@Doctor
Για το αντιπύρ , η πλάκα η μεγάλη είναι ότι οι Κύπριοι πυροσβέστες/δασολόγοι εκπαιδεύτηκαν στο ΑΠΘ στο τμήμα δασολογίας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Δεν θυμάμαι σε ποιο φύλο της εφημερίδας Μακεδονία ήταν. Και όταν τους ρώτησαν που τα διδάχτηκαν, ο δημοσιογράφος έμεινε "κάγκελο".

Ανώνυμος είπε...

1. Δεν καταλαβαίνω: Ισχυρίζεστε κάποιοι ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές συνωμοσίες;
Κάνετε λάθος. Μεγάλο. Λ.χ. η διατήρηση του Στεργιάδη ως ύπατου αρμοστή στη Σμύρνη από τους κωνσταντινικούς το 1920 πώς μπορει να χαρακτηριστεί; Υπάρχει λογική εξήγηση, πέραν της συνωμοτικής;
Οσο για τα κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών φυσικά χρησιμοποιούνται για να βλάψουν τους αντιπάλους.
2. Αν υπήρχε συνωμοσία το καλοκαίρι δεν θα αποκαλυπτόταν από το πόρισμα. Δοξα τω Θεώ στην Ελλάδα έχουμε παρδόση να καλύπτουμε με πορίσματα ό,τι μα ενοχλεί.
Doc,
για τη Μικρασία θα επανέλθω γιατί όπως είδα δεν κατάλαβες τίποτα από όσα έγραψα.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα, αυτά γιατί μας τα θύμισες; Για να μας συγχύσεις;
Όταν εκείνες τις τραγικές μέρες έγραφα στο μπλογκ μου να περάσουν οι υπεύθυνοι "απ' το Γουδί", με είπαν υπερβολικό!
Άσε που θυμάμαι το βράδυ των εκλογών (λίγες μέρες αργότερα) να λέει πανευτυχής μια νεοδημοκράτισσα κυρία: "αν είναι έτσι, τότε να καίμε την Ελλάδα κάθε χρόνο"!
Και να σου πω κάτι; Δεν είχε κι άδικο! Πώς είναι δυνατόν να υποστεί η κυβέρνηση σοβαρή πολιτική φθορά όταν σύσσωμη η αριστερά για ότι κακό συμβαίνει στη χώρα την θεωρεί απλά συνυπεύθυνη με "τους πρώην";

Ανώνυμος είπε...

the prof said:
> ... η ομάδα επιτήρησης, που είναι υπεύθυνη για τη σωστή και ασφαλή δημιουργία του «αντιπύρ».

το πυρ, το αντιπυρ: κλίνονται κατά το "ο Σαίξπηρ, του Σαίξπηρ".
Μερικά ακόμα παραδείγματα για καλύτερη εμπέδωση:
- παρανάλωμα του πυρ (ή του αντιπύρ)
- η γραμμή του πυρ
- το βάπτισμα του πυρ
- δια πυρ και σιδήρου

Ανώνυμος είπε...

Δόκτωρ μου,
συμφωνώ και επαυξάνω στο "ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΒΛΑΚΕΙΑ" και προσθέτω "ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ". Μια συνάδελφος μου έλεγε ότι ενώ τα περασμένα χρόνια, όταν πήγαινε στη Μυτιλήνη, μαύρα μάτια έκανε να δει τον εξάδελφο της που εργαζόταν ως εποχιακός δασικός πυροσβέστης, το καλοκαίρι των πυρκαγιών και το προηγούμενο, τον έβλεπε συνέχεια. Της εξήγησε ότι δεν υπήρχε πια 24ωρη βάρδια, αλλά πολύ μικρότερη. Υπήρχε μια ραστώνη. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι.
Ο εν λόγω κύριος τέως Υπουργός, ακόμη ζει σ' ένα παράλληλο Σύμπαν παραληρώντας....

Ανώνυμος είπε...

Δέχομαι ευχάριστα εκείνον που θα πει "έκανα λάθος" , υπερέβαλλα" , "εκμεταλλεύτηκα τηλεθεάσεις".

Έχει ίσως κάποια πιθανότητα να βελτιωθεί.

Αλλά αυτά μάλλον δεν γίνονται.

Ανώνυμος είπε...

n.ago, μέσα από τις ασύμμετρες απειλές και τις αόριστες επικλήσεις κάποιου αόρατου εχθρού, όντως, οι κυβερνώντες κατόρθωσαν και συσκότισαν την κατάσταση, φυσικά συνεπικουρούμενοι από αρκετά ιδιωτικά κανάλια (η συνωμοσιολογία φέρνει νούμερα), και φυσικά τον φιλοκυβερνητικό τύπο (βλ.πρωτοσέλιδα στο ποστ).
Αλήθεια, στην Αλβανία, που είχε και αυτή τεράστιες φωτιές, υπήρξε και εκεί συνωμοσιολογία;

***

Ο elias είπε...

Αυτό όμως που καθιστά την απειλή ασύμμετρη είναι ότι εμείς κάθε τέσσερα χρόνια ανανεώνουμε την ισχύ αυτού του διεφθαρμένου συστήματος

29 Απρ 2008 11:56:00 πμ
---------------

Ακριβώς, γι'αυτό και λέω ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων είναι συνένοχοι.

doctor

Ανώνυμος είπε...

dinx, εκπληκτικό να διδάσκει ένα ελληνικό πανεπιστήμιο κάτι πρωτοποριακό το οποίο δεν εφαρμόζεται στην χώρα του πανεπιστημίου!!!

***

Ο βοιωτός είπε...

για τη Μικρασία θα επανέλθω γιατί όπως είδα δεν κατάλαβες τίποτα από όσα έγραψα.

29 Απρ 2008 4:06:00 μμ

----------------

Να επανέλθετε κύριε Βοιωτέ, αλλά όχι με τόση επιθετικότητα και με απαξιωτικές εκφράσεις.
Το ότι πιθανόν δεν κατάλαβα τι γράψατε ίσως να οφείλεται στον τρόπο που γράφετε.
Τέλος, οι στοιχειώδεις τρόποι ευγενικής συμπεριφοράς θεωρούνται ως προαπαιτούμενο σε αυτό το blog και ως οικοδεσπότης σας ζητώ να τους εφαρμόσετε.
Σας ευχαριστώ,

doctor

Ανώνυμος είπε...

sapere, ας εφαρμοστεί αυτή η επιστημονική μέθοδος κατάσβεσης και ας την πούνε και αντι-Κούγια!!!

***

meropi, από το link που παρέθεσα:

"οι πυροσβέστες προσλαμβάνονται με διαβλητές διαδικασίες εποχιακά, εκπαιδεύονται πλημμελώς και όσοι επιζήσουν απολύονται εν συνεχεία σε συνθήκες πολιτικής ομηρίας,"

***

vassia, αυτή η χοντροπετσιά δυστυχώς επιβραύβεται στις εκλογές και έτσι ισχύει η σοφή ρήση του Μακιαβέλι που παρέθεσα στο ποστ.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Δεν συνηθίζω να γράφω σε μπλογκ που δεν μου αρέσουν και ακόμη λιγότερο να είμαι αγενής.
Από την άλλη ορισμένα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους για να προαχθεί ο ειλικρινής διάλογος.
Εν πάση περιπώσει, συγγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Όχι doctor μου! Εκεί είχαμε μόνο φωτιές. Και( έχουμε) πολλούς ανίκανους πολιτικούς. Αυτό όμως είναι γενικό, οπότε δεν προσφέρεται για συζήτηση!

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ, τα πράγματα μπορούν και πρέπει να λέγονται με το όνομά τους, πάντα στο πλαίσιο όμως ενός υγιούς, εποικοδομητικού μα προ πάντων νηφάλιου διαλόγου.
Αυτό επιζητώ στο blog μου: ήρεμο, νηφάλιο και εποικοδομητικό διάλογο.
Ευχαρίστως να εισάγετε στην συζήτηση, επιχειρήματα, ιστορικά στοιχεία, βιβλιογραφία, παραπομπές και πηγές.
Ευπρόσδεκτα, ακόμη κι αν αντιστρατεύονται τον γράφοντα ή κάποιον σχολιαστή.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

***

n.ago, δηλαδή εκεί τα ΜΜΕ δεν μιλούσαν για επίθεση εναντίον της Αλβανίας ή για πράκτορες του εχθρού;

doctor

Ανώνυμος είπε...

ΜΠόλεμος; ΜΠόλεμος!

Ατυχώς ο Ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου και υπευθυνότητα ερευνητικής μαϊμούς με απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια.

Καταπίνει αμάσητα τα πάντα που του σερβίρουν ανίκανοι παρτάκηδες κυβερνώντες και κάνει και ο ίδιος ότι μπορεί για να κάνει την ζωή του μίζερη.

Τα χάλια μας.

Ανώνυμος είπε...

Nα εισαι παντα καλα doc! Η ευθυνοφοβία πρυτανεύει..Σκεψου απλα, τη πιθανοτητα να ξαναζησουμε ενα παρομοιο καλοκαιρι με το περσινο.. ΔΥΣΤΥΧΩΣ φοβαμαι οτι δεν θα το αποφυγουμε.. ειμαστε αξιοι της μοιρας μας..ΕΙΜΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ..

Ανώνυμος είπε...

O πρωθυπουργός μας είχε πει "...να αποκτήσουμε ένα περιβάλλον ανάλογο του πολιτισμού μας". Η Πανδώρα (νομίζω) είχε απαντήσει: "μα έχουμε ένα περιβάλλον ανάλογο του πολιτισμού μας...". Τι περιμένετε από λαό που η αισθητική του εξαντλείται στη τηλεόραση και τα σκυλάδικα; Κάντε μια βόλτα στην εθνική για να δείτε πόσες τριχωτές χερούκλες πετάνε το τσιγάρο στο δρόμο. Τι περιμένετε από δημάρχους που ανακαλύπτουν γκαζάκια και στουπιά στα δάση ΜΕΤΑ τη φωτιά και όχι ΠΡΙΝ τη φωτιά, δείγμα ότι δεν έχουν ιδέα σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα δάση τους. Τι θέλετε από μία χώρα που όλα τα ΜΜΕ πρόθυμα υιοθετούν την εκάστοτε επίσημη κυβερνητική άποψη; Βέβαια για όλα φταίνε οι Τούρκοι, γυφτοσκοπιανοί, οβριοί και γενικά όλοι οι νεφελίμ (στην εποχή της νιότης μου φταίγαν και οι ρωσοβουλγαροεαμοΚ/Σ, αλλά αυτοί ανάνηψαν με Πούτιν, Ζουράρη, Λιάνα κτλ...)

Ανώνυμος είπε...

Ο pølsemannen είπε...
Καταπίνει αμάσητα τα πάντα που του σερβίρουν ανίκανοι παρτάκηδες κυβερνώντες και κάνει και ο ίδιος ότι μπορεί για να κάνει την ζωή του μίζερη.

*****

Vännen min, γενικά ο λαός αυτός αρέσκεται σε μια μελαγχολία, σε έναν πεσιμισμό και βαθιά μέσα του ζει με την ελπίδα του ερχομού κάποιου ξανθού γένους (όπως τότε,πριν την επανάσταση).
Τα βιβλία και οι αρλούμπες των τηλεπωλητών βιβλίων για το "ξανθό γένος" συγκινούν ακόμη αυτόν τον λαό...

***
roadartist, οργισμένη έπρεπε να είναι και η ΕΣΗΕΑ η οποία έπρεπε μετά το πόρισμα να τραβήξει τα αυτιά των δημοσιογράφων του καλοκαιριού που εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή.
Επίσης το ΕΣΡ θα έπρεπε να επέμβη και να ρωτήσει τον ΑΝΤΕΝΝΑ, από που προέκυψε το μότο "Στόχος η Ελλάδα;".
Που οι αποδείξεις και τεκμήρια;
Δεν ήταν απλό θέμα τηλεθέασης, αλλά και προσπάθεια στήριξης της παραπαίουσας τότε κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία επανεκλέγη, αφού η πλειονότητα των νεοελλήνων (με βάση δημοσκοπήσεις μετά τις φωτιές και πριν τις εκλογές) πίστεψε το παραμύθι της ασύμμετρης απειλής...

doctor

Ανώνυμος είπε...

αργόσχολος, συμφωνώ με όσα γράψατε, ειδικά με την προσπάθεια των δημάρχων να μεταθέσουν τις ευθύνες όπου μπορεί να φανταστεί κανείς: στην νομαρχία, στον περιφερειάρχη, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στον παπά της ενορίας, στην γιαγιά της διπλανής πόρτας μα ποτέ στον Δήμο...

Ήταν ελεεινό το θέαμα να βλέπεις τους αρμοδίους να αλληλοδείχνονται.
Λαμπρή εξαίρεση ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Ζαχάρως, κ.Κρέστης, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα 49 του χρόνια έχοντας υποστεί σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς σε Αρτέμιδα και Μάκιστο, στις 24 Αυγούστου 2008.
Ήταν ο 67ος και -ευτυχώς- τελευταίος νεκρός.

doctor

Υ.Γ. Για να μην μιλήσω για την ηδονή που ένιωθαν οι δημοσιογράφοι όσο ανέβαινε ο αριθμός των νεκρών.
Το άκουγες στην φωνή τους, το "έβλεπες" πίσω από την ψεύτικη φάτσα τους.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι η επανάληψη των λαθών και η ατιμωρησία των ανευθύνων...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα ότι διδάσκετε στο πανεπιστήμιο! (ο έλεγχος της πυρκαγιάς με την φωτιά, (αντιπύρ)) κάτι δ.λ.δ. τόσο απλό και εύκολο!!
Το έχω δει χιλιάδες φορές να γίνετε ! (και εξακολουθεί με την ίδια επιτυχία ακόμη!! )
Ειδικά Ιούλιο –Αύγουστο , ο θεσσαλικός κάμπος καίγεται ελεγχόμενα κάθε χρόνο με σπάνια «ατυχήματα».

Όλη η ιστορία βασίζετε στην απλή αρχή ότι μια μικρή φωτιά μπορεί να την σβήσει εύκολα ακόμη και (κατουρώντας!!) ένα μικρό παιδί, πόσο μάλλον ένας μεγάλος ή περισσότεροι και με την ανάλογη εμπειρία, ANABONTAΣ και ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ συνεχώς μικρές φωτιές, μπορούν με μεγάλη ασφάλεια, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες (π.χ. δυνατός αέρας!!) να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη γύρω από χωριά , δάση , δρόμους , πόλις, κ.λ.π.

Και για όλα αυτά θα αρκούσε μία Κυριακή (μετά την εκκλησία, πάντα!!!) μεταξύ 20/5 10/6 π.χ. με την οργάνωση και συμμετοχή των κατοίκων (υποχρεωτικώς κατά την γνώμη μου!!) από τους δημάρχους .........

Αλλά, αν αυτά τα απλά συνέβαιναν, τότε, τι θα έκαναν τα κανάλια καλοκαιριάτικα ;; ( Ενώ με μερικούς συνανθρώπους μας ψητούς, κάνεις κάτι νούμερα τηλεθέασης μούρλια!!!)

doctor είπε...
Γίγαντα, δυστυχώς οι άνθρωποι εκεί λόγω της απλότητάς τους πέφτουν θύμα του κάθε πολιτικάντη

Δημήτριε υπάρχουν και τέτοιοι , αλλά και πάρα πολλοί που προσπαθούν να αποζημιωθούν για πλήρως καθετοποιημένη πτηνοτροφική μονάδα ενώ είχαν στην πραγματικότητα κοτέτσι, που είχε να κατοικηθεί από κότες από την δεκαετία του 60!!!

Ελλάς το μεγαλείο σου!!!

Χρόνια καλά και πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Έχει παρατηρηθεί μεταφορά καύτρας και μεταλαμπάδευση μέχρι και 10 χιλιάδες μέτρα από την κύρια εστία !!!

Ανώνυμος είπε...

kitsosmitsos, οι ανεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν ποτέ διότι αυτοί είναι που κυβερνάνε και ορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου.
Το πως έχει καταντήσει οικιστικά η Αθήνα το βλέπουμε όλοι καθημερινά.
Και για να λύσουν το κυκλοφοριακό τέλμα, σκέφτονται οι αλήτες να κάνουν δρόμους μέσα από το Πεδίο του Άρεως, μέσα από το άλσος Βεϊκου και το άλσος Συγγρού.

Δεν θα τους περάσει όμως.

***

glam, το "αντιπύρ" είναι ένα "παιχνίδι" με την φωτιά και χρειάζονται έμπειροι συντονιστές για να γίνει σωστά, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας μεγάλης και ανεξέλεγκτης φωτιάς.
Το "αντιπύρ" το εφαρμόζω εσχάτως στο άλσος Γαλατσίου όπου τα αγριόχορτα που κόβουμε δεν λιώνουν τα άτιμα (θέλουν περίπου ένα χρόνο να λιώσουν) και δυστυχώς αποτελούν εύφλεκτη ύλη διότι πολλαπλασιάζεται έτσι επικίνδυνα η βιομάζα στο έδαφος.
Επιπλέον η στάχτη από την καύση των αγριόχορτων γίνεται το καλύτερο λίπασμα, και μάλιστα άμεσα αφομοιώσιμο από το έδαφος (βλ.περισσότερα στο σχετικό blog μου "Save galatsi" μέσα από το προφίλ μου. Επίσης παραθέτω link στο τέλος του παρόντος θέματος).

***

Κώστα (kossak) αυτό ακριβώς που -πολύ σωστά- έγραψες συζητήσαμε εν μέσω πυρκαγιών στα τέλη Αυγούστου στο παρακάτω θέμα όπου επιβεβαιώνεται και αυτό που έγραψε ο Γιώργος (glam):

Ο μύθος της συνωμοσιολογίας των ασχέτων

doctor

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα σε όλους!!! Για να δούμε τι μας περιμένει αυτό το καλοκαίρι...

Ανώνυμος είπε...

Ένα θα πω μόνο: αφού είμαστε τόσο ασύμμετρα ηλίθιοι ώστε να πιστεύουμε τα σενάρια περί τρομοκρατίας των δασών, καλά κάνουν και μας τα ξεφουρνίζουν. Βρίσκουν και τα κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο κουλό που έχει ακουστεί από πολιτικό τα τελευταία χρόνια αυτό με την ασύμμετρη απειλή. Και φυσικά το πήραν και οι εφημερίδες ΝΔ.....

Πάρα πολύ ωραίο ποστ... Ότι και να πω είναι λίγο. Ας είναι το καλοκαίρι καλύτερο αυτό γιατί με την ασύμμετρη βλακεία φοβάμαι τα χειρότερα!

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί σας φαίνεται παράξενο? Μας βολευει να λέμε οτι οι ..εχθροί ειναι υπεύθυνοι για αυτα που παθαίνουμε! Ετσι αποφεύγουμε τις ευθύνες που εχουμε ολοι μας.

Γιατι να ξοδευουμε χρονο και ενεργεια για αντιπυρικη εκστρατεια & προετοιμασία?

Τελος παντων. Να ρωτησω: υπάρχουν εθελοντες πυροσβεστες? Εδω στις μικροτερες κοινοτητες (ακομα και σε μικρες πολεις οπως στην Μετρο ΝΥ) υπάρχουν ατομα που εχουν εκπαιδευθει στην αντιμετωπιση πυρκαγιων (και "αντιπυρ") και σπευδουν στην υπηρεσία τους οταν γινεται συναγερμος για φωτια.

Η υπηρεσία τους διαθέτει πυροσβεστικο οχημα, κλπ. Το καλο του σχεδιου αυτου ειναι οτι υπάρχουν αρκετα ατομα (που εγαζονται & κατοικουν στην περιοχη) τα οποια μεσα σε λιγα λεπτα μπορουν να ανταποκριθουν, και που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τι ακριβως να κανουν οταν εχει πιασει φωτια.

Βεβαια υπαρχει υποστηριξη απο τους επαγγελματιες πυροσβεστες, αλλα ειναι πολυ σημαντικο να εχεις ατομα που να αντιδρουν αμεσα, χωρις να χανουν πολυτιμο χρονο, και οχι όλοι να περιμενουν βοηθεια απο μακρια. Η, να εχεις διαφορους πολιτες να τρεχουν εδω κι' εκει ή να προσπαθουν να σβησουν μια μεγαλη φωτια με ενα λαστιχο για ποτισμα.

Παντως εμεις κλαιμε οταν βλεπουμε αυτες τις καταστροφες στην Ελλαδα...

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα Μαρία (Mtryfo).
Φοβάμαι ότι το καλοκαίρι θα έχουμε μία από τα ίδια, σίγουρα όχι χειρότερα, εκτός κι αν σκάψουμε κάτω κι από τον πάτο που πήγαμε πέρσυ.
Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν έγινε, καμία πρόληψη, κανένα μέτρο.
Είπανε ότι θα ενημερώνανε τον κόσμο σε όλα τα χωριά που βρίσκονται μέσα σε δάση για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ούτε αυτό έγινε.
Γιατί να γίνει κάτι από τους κυβερνώντες αφού ο κόσμος τους επιβραβεύει κάθε 4 χρόνια;
Ο Μακιαβέλι ζει και βασιλεύει και δεν ήταν δεσποτικός και αυταρχικός.
Απλώς έλεγε κυνικά και ωμά την αλήθεια...

doctor

Ανώνυμος είπε...

mmexer, φοβάμαι ότι επειδή "έπιασε" το κόλπο θα ακούσουμε και χειρότερα στο μέλλον.

***

andros, και εδώ υπάρχουν εθελοντές πυροσβέστες, υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης αλλά όλα αυτά είναι βοηθητικά και η Ελλάδα πάσχει σε κεντρικό σχεδιασμό και κυρίως στην ευαισθητοποίηση της πλειονότητας των πολιτών οι οποίοι είναι αδιάφοροι.
Και είναι αδιάφοροι για το περιβάλλον διότι θεωρούν ότι η προστασία και η περιποίησή του δεν τους αφορά προσωπικά και έτσι για ό,τι γίνεται δεν νιώθουν καμία ενοχή αλλά όλα τα φορτώνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους βουλευτές, στην πυροσβεστική κ.λπ.

Ίσως θα πρέπει όλοι μας να συναισθανθούμε βαθιά αυτό που είπε ο John F. Kennedy: "Αsk not what your country can do for you—ask what you can do for your country".
(«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αναρωτήσου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου»).

Είναι λυπηρό να ασχολείται αυτή η κοινωνία με το πως θα ονομαστεί μια γειτονική χώρα και να αφήνει φλέγοντα ζητήματα όπως αυτό του περιβάλλοντος στην άκρη.

Ο λαϊκισμός είναι πάντα το δεκανίκι της εξουσίας και η εκκλησία με την ακροδεξιά πάντα την υπηρετούσαν πιστά (βλ.μετεμφυλιακό κράτος και παρακράτος).

doctor

Ανώνυμος είπε...

Τις ημέρες εκείνες του Αυγούστου ήμουν στο χωριό μου, στη Δυτική Μεσσηνία. Επαρχία Τριφυλίας. Δίπλα στο Παλάτι του Νέστορα. Και έβλεπα τις φωτιές να πλησιάζουν το χωριό μου καταστρέφοντας τα πάντα. Και μετά ένα απόκοσμο σύννεφο να έχει καθήσει σαν καπέλο σε όλο τον Ουρανό, αφήνοντας μια λεπτή λωρίδα φωτός στον ορίζοντα. Στη θάλασσα. Δυτικά. Και μετά από τρεις ημέρες που πήρα το δρόμο του γυρισμού, είδα μπροστά μου τα βουνά της Αρκαδίας να σηκώνονται απότομα, όπως σηκώνονταν πάντα μπροστά μου βγαίνοντας από τη Μεσσηνία. Και τα έβλεπα καλλυμένα με το συννεφένιο πέπλο τους να καίγονται. Σε δυο, τρια, τέσσερα, πέντε, έξι... πολλά σημεία. Και με έπιασε ένας θρήνος. Μια φωνή που δεν την είχα ξανακούσει να βγαίνει ποτέ από μέσα μου. Σχεδόν όχι δική μου. Αλλά, εκείνη τη στιγμή, νιώθω δίπλα μου το Φοίνικα. Κάθαρση. Θάνατος και Αναγέννηση. Για να καταλάβουμε αυτό που μας διαφεύγει. Ο καθένας το δικό του. Με κυριεύει μια τεράστια αισιοδοξία για το μέλλον. Που έρχεται ομορφότερο μετά από το καθάρισμα των κόπρων του Αυγεία. Μου φαίνεται ότι όλος ο κόσμος τη στιγμή εκείνη αισθάνεται αυτό που αισθάνομαι εγώ. Και καταλαβαίνει επιτέλους. Πράγματα. Για τον εαυτό του.
Μέχρι που ανοίγω το ράδιο. Για να δω σε τι φάση είναι ο υπόλοιπος κόσμος. Που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοώ. Και μου έρχεται μια απίστευτη σφαλιάρα. Είμαι μόνος μου. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα, ούτε και μετά από ένα τέτοιο υπερφυσικά δυνατό περιστατικό. Δεν πειράζει. Μου φτάνει που κατάλαβα εγώ. Και κάποιοι που δε γνώρισα ποτέ.

"Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις"

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το πολιτικοδημοσιογραφικο κατεστημενο ποσες στιγμες γελοιοτητας μας εχει προσφερει;
Το 1996 η χωρα ειχε βρεθει στο παρα ενα πολεμου και τα καναλια εδειχναν σε απευθειας μεταδοση τον αποπλου του στολου!
Ο υπουργος εξωτερικων εκανε τουρνε στα καναλια αντι να βρισκονται ολοι στην αιθουσα επιχειρησεων και ο μεγας στρατηγος βερυκιος μονο που δεν φορεσε χλαινη του 40.
Μετα αναρωτιεσαι για τον στρατηγο ανεμο και τα συνομωσιολογικα σεναρια;

Ανώνυμος είπε...

Ε, δε φταίνε μόνο αυτοί...ασύμμετρη αμάθεια, ημιμάθεια και έλλειψη όρεξης για πλήρη ενημέρωση μας χαρακτηρίζει...
Καλό μήνα.

Ανώνυμος είπε...

.......τους πέταξαν κι ένα ξεροκόματο ...3-4 χιλιάδες ευρω, δε θυμάμαι πόσα και τους βούτηξαν και την ψήφο!
Νομίζω πως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2007 στην Ηλεία έδειξε πόσο δυστυχισμένος και απελπισμένος είναι ο σημερινός ελληνας!
Αντε Χριστός Ανέστη(να το δω και να μη το πιστεύω)

Υ.Γ.Είσαι σε κανενα περιβαλλοντικό Σύλλογο στο Γαλάτσι;;

Ανώνυμος είπε...

Ίσως θα πρέπει όλοι μας να συναισθανθούμε βαθιά αυτό που είπε ο John F. Kennedy: "Αsk not what your country can do for you—ask what you can do for your country".
(«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αναρωτήσου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου»).


Προσωπικα δεχομαι οτι πρεπει ολοι μας να κανουμε κατι για να βελτιωσουμε την χωρα στην οποια ζουμε. Δεν θα πρεπει να ειμαστε ..τουριστες στην ιδια μας την χωρα! Οχι να εχουμε απαιτησεις χωρις να εχουμε ευθυνες! Η να ζητουμε χωρις να προσφερουμε!

Ομως, αυτην η δηλωση του Κεννεντι μπορει να ληφθει και ως ακραία, γιατι ειναι εκεινα τα απολυταρχικα καθεστωτα που λενε αυτο ακριβως... Οτι δηλαδη πρεπει παντα να δινεις και οι απολαβες ειναι μονο για τις μαζες, το εθνος, την ρατσα, την εκκλησια, κλπ.

Πιστευω οτι πρεπει να υπαρχει ισορροπια. Οτι μπορει ο καθενας να κανει για να ζουμε ολοι μας καλυτερα. Και να εχουμε μεγαλες απαιτησεις απο τους ηγετες μας αλλα ΚΑΙ απο τους εαυτους μας!

Γιατι, ετσι ρωταω, τι διαφορα θα υπηρχε σε θεματα αξιοπρεπειας, ευθυνης, και εντιμιας, εαν αντικαθιστουσαμε τους ηγετες με τον μεσο (average) πολίτη?!

Ανώνυμος είπε...

Ειδα κι' αυτο: Αχρηστοι και αμόρφωτοι δημόσιοι υπάλληλοι

Δεν γνωριζω αμεσα τις ελλ. υπηρεσιες εκει, αλλα εδω στις ΗΠΑ ειναι αθλιες. Ξερω τι γινεται στο Προξενειο της Νεας Υορκης, και στην αποστολη στον ΟΗΕ (ΝΥ).... Ασχετοι, σπατάλη, και καταχρηση του δημοσιου χρήματος. Για να μην αναφερθω και στο λεγόμενο Εμπορικο Γραφειο....

A, και βεβαια κάθονται στις ελλ. και αμερ. εορτες.. Αυτην την εβδομαδα το ελλ. προξενειο, για παράδειγμα, δεν απαντουσε τα τηλεφωνα και δεν ειχε μηνυμα εαν ηταν ανοικτο! Γιατι να ειναι ανοικτο? Αφου Δευτερα του Πασχα ηταν αργεια, η Πρωτομαγια την Πεμπτη.... (ας παρουμε ολη την εβδομαδα)! [το γνωριζω γιατι η αδελφη μου θελει να κανει ενα πληρεξουσιο επειγοντως.... χαχα)

Ανώνυμος είπε...

Doctor, καλό μήνα :-)

Τον ορισμό της ασσύμετρης βλακείας πιστεύω ότι τον ξαναείδαμε, σε υψηλό επίπεδο και για άλλο θέμα μέσω δηλώσεων μίστερ Φριντ και Μπράιζα,(και κάποιων άλλων, Νίμιτς, Ράις).

Μήπως να κάναμε μια συρραφή, ως εγχειρίδιο του ανίκανου, καταστροφικοού και ανίδεου πολιτικού;;

Καλημέρα :-)

Ανώνυμος είπε...

andros
Θα συμφωνήσω με τη παραπομπή σας στο σχόλιο του κ. Νικολάου, σχετικά με την σοβαρή επισήμανση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εχω όμως μια μικρούλα τοσοδούλα ένσταση.
Ολο αυτό που καταγγέλει ο κ. Γκαργκάνας για τον δημόσιο τομέα συμβαίνει "κάτω απ τα μάτια" του στην Τράπεζα της οποιας ειναι χρόνια Διοικητής. Εκεί τι έκανε για να το αποτρέψει ή να το διορθώσει?

Απλά, ο άνθρωπος έκανε τη δουλειά που του ανέθεσαν και οι δυο κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο....

Ανώνυμος είπε...

andros, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία.
Ούτε να τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς, ούτε βέβαια και να τα κάνουμε όλα μόνοι μας!

Σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους στο εξωτερικό απλώς να πω για το πόσο ωραία περνάνε οι ευρωβουλευτές μας στις Βρυξέλλες.

***

Βάσια, οι Η.Π.Α. προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και εμείς τα δικά μας.
Πρέπει βέβαια να τα έχουμε καλά με όλους, και με τις Η.Π.Α. και με την Ρωσία και αυτά τα τσαμπουκαλίδικα του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Είμαστε μια μικρή χώρα, και στον ενεργειακό πόλεμο σχεδόν άοπλοι...
Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μέσω της ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, η άσκηση διπλωματίας και γενικά η συμπεριφορά της Ελλάδας στα διεθνή φόρα και στους διεθνείς οργανισμούς θα πρέπει να έχει ως γνώμονα τον ρεαλισμό.

***

Μαρία (mtryfo), ο κ.Γκαργκάνας κάνει το εξής λάθος: παραβλέπει ότι η κακοδαιμονία της οικονομίας δεν έχει να κάνει με τις απολαβές των εργαζομένων και των συνταξιούχων αλλά με την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, την διαφθορά και την διαπλοκή.
Τα χρέη του ΙΚΑ, την εισφοροδιαφυγή των απατεώνων εργοδοτών και την οικονομική κακοδιαχείριση του ιδρύματος, την πληρώνουν για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι, οι μόνοι που δεν φταίνε...
Καλά να πάθουν όμως, διότι πάνε και τους ψηφίζουν...

doctor

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, θα ευχαριστήσω για πολλοστή φορά τον andros αλλά και τον locus publicus (σε προηγούμενα θέματα) που ως κάτοικοι των Η.Π.Α. μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες.

doctor

Y.Γ. andros, όταν έγραφες ότι μένεις metro NY.... εγώ νόμιζα ότι μένεις κοντά στο ....μετρό της Νέας Υόρκης!!! lol

Ανώνυμος είπε...

Doctor να έχει γνώμονα τον ρεαλισμό και την δίκαιη μεταχείριση, αλλά απ' όλες τις πλευρές.

Έτσι συμφωνώ.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθώ να παρακολουθώ όταν ξεκλέβω λίγο χρόνο αλλά τα σεντόνια σου γιατρέ είναι για... πολύ χρόνο.
Χαίρομαι πολύ για τη δουλειά που ρίχνεις. Όσο για το θέμα του κειμένου, το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το εθνικό κτηματολόγιο δε γλιτώνουμε από τέτοιες καταστάσεις. Όταν άκουσα ότι τις μερες των αποκλεισμών από τα χιονια πριν λίγους μήνες, είχαμε 17 (αν θυμαμαι καλά) πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με έπιασε νευρικό γέλιο. Και βέβαια οι πυρκαγιές δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκύπτει από το "μπερδεμένο" εθνικό κτηματολόγιο. Αλλά για την εκκλησία, τις ιδιωτικές παραλίες και όλα τα υπολοιπα θα αναφερθώ άλλη φορά. Χαιρετώ.