Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η χαμένη ευκαιρία


Του Γιάνη Βαρουφάκη


     Το πρόβλημα με τις νομισματικές ενώσεις, όπως θα ανακάλυπτε η Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η Ευρώπη μετά το κραχ του 2008, έγκειται στο απλό γεγονός ότι τα ισοζύγια των εμπορικών συναλλαγών και κεφαλαιακών ροών μπορεί να παραμένουν σε κατάσταση ανισορροπίας για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες. Ό,τι κι αν συμβεί, κάποιες από τις περιοχές μιας χώρας (π.χ. η περιοχή της Στουτγάρδης στη Γερμανία, η περιοχή του ευρύτερου Λονδίνου στη Βρετανία ή η περιοχή της Σανγκάης στην Κίνα) θα έχουν πάντα πλεονάσματα στις εμπορικές συναλλαγές τους με κάποιες άλλες περιοχές (π.χ. τα ανατολικά κρατίδια ή Länder, το Yorkshire ή τις δυτικές επαρχίες της Κίνας). Το ίδιο ισχύει και με τις Πολιτείες στα ομοσπονδιακά κράτη: η Αριζόνα δεν θα ισοσκελίσει ποτέ το ισοζύγιο των εμπορικών της συναλλαγών με την Καλιφόρνια και η Τασμανία θα είναι πάντα ελλειμματική έναντι της Victoria και της Νέας Ουαλίας. Δεδομένου ότι αυτά τα εμπορικά ελλείμματα είναι παντονινά, κάπως πρέπει να χρηματοδοτούνται, αλλιώς η συνολική οικονομία της Βρετανίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας (που αναπόφευκτα εμπεριέχουν τόσο ελλειμματικές όσο και πλεονασματικές περιοχές) θα αποσταθεροποιηθεί με αρνητικό αντίκτυπο σε όλη τους την επικράτεια –τόσο στις πλεονασματικές όσο και στις ελλειμματικές περιοχές, επαρχίες, Πολιτείες.

     Όταν κάθε κρατική οντότητα ή «επαρχία» έχει δικό της νόμισμα, η εξισορρόπηση επέρχεται μέσω της σταδιακής αλλαγής στην συναλλαγματική ισοτιμία. Καθώς το νόμισμα των ελλειμματικών υποχωρεί, απορροφούνται οι εντάσεις που προκαλούνται από τα εμπορικά ελλείμματα, τα οποία και περιορίζονται. Πράγματι, όλοι θυμόμαστε πως πριν τη θέσπιση του ευρώ, τα πλεονάσματα της Γερμανίας έναντι χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία οδηγούσαν σε μια σταδιακή υποτίμηση της δραχμής και της λιρέτας σε σχέση με το μάρκο. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνταν η ισορροπία, καθώς οι αυξανόμενες εμπορικές ασυμμετρίες ακυρώνονταν από αντίστοιχες μειώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες –με τα εισαγόμενα (εκ Γερμανίας) προϊόντα στις χώρες της περιφέρειας να ακριβαίνουν και τις εξαγωγές μας να γίνονται πιο φτηνές στη Γερμανία.

     Ωστόσο, σε οικονομικές ενώσεις, όπου υπάρχει ενιαίο νόμισμα, π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην ευρωζώνη, είναι αναγκαίος ένας άλλος τρόπος για να αμβλύνονται οι εντάσεις που προκαλούνται από τις ανισορροπίες στα ισοζύγια των εμπορικών συναλλαγών και των κεφαλαιακών ροών: κάποιος Μηχανισμός Ανακύκλωσης των Πλεονασμάτων που να παίρνει κεφάλαια από τις πλεονασματικές περιοχές (π.χ. το Λονδίνο ή την Καλιφόρνια) και να τα μεταφέρει στις ελλειμματικές περιοχές (π.χ. την Ουαλία ή το Delaware). Η ανακύκλωση αυτή μπορεί να έχει τη μορφή της απλής μεταφοράς οικονομικών πόρων (π.χ. την καταβολή επιδομάτων ανεργίας στο Yorkshire με χρήματα από τους φόρους που συλλέγονται στο Sussex)  ή κάτι που είναι περισσότερο επιθυμητό τόσο για τις πλεονασματικές όσο και για τις ελλειμματικές περιοχές: την επένδυση σε παραγωγικές δραστηριότητες μέρους των πλεονασμάτων των πλεονασματικών περιοχών στις ελλειμματικές περιοχές (π.χ. την παρότρυνση επιχειρηματιών να φτιάξουν εργοστάσια στη βόρεια Αγγλία ή στο  Ohio).

     Ο λόγος για τον οποίο η ζώνη του δολαρίου, οι ΗΠΑ, είναι μια επιτυχημένη νομισματική ένωση, ενώ η ευρωζώνη μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, είναι ότι ενώ η Ευρώπη δεν έχει κανέναν, η Αμερική διαθέτει δύο Μηχανισμούς Ανακύκλωσης Πλεονασμάτων:

α) ένας απλός Μηχανισμός Μεταβίβασης Πόρων [Transfer Union], ο οποίος θεσμοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στο πλαίσιο του New Deal και ο οποίος διασφαλίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Washington πληρώνει για τα επιδόματα ανεργίας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ελλειμματικές Πολιτείες αντλώντας τα ποσά από τους φόρους που συλλέγονται στις πλεονασματικές Πολιτείες, π.χ. στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη, και

β) ένας πιο περίπλοκος Μηχανισμός Ανακύκλωσης που λειτουργεί μέσω του Στρατιωτικού-Βιομηχανικού Συμπλέγματος [Military-Industrial Complex]. Ο τελευταίος αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1940 και αντανακλά μια ακόμα πολιτική διευθέτηση: όταν το Πεντάγωνο αναθέτει σε μια εταιρεία, όπως η Boeing, την κατασκευή ενός νέου πολεμικού αεριωθούμενου ή ενός πυραυλικού συστήματος, μια από τις ρήτρες του συμβολαίου ορίζει ποια από τα νέα εργοστάσια θα χτιστούν σε οικονομικά χειμαζόμενες, ελλειμματικές Πολιτείες. Αυτή η μορφή ανακύκλωσης πλεονασμάτων δεν παίρνει τη μορφή δανείων αλλά των παραγωγικών επενδύσεων σε ελλειμματικές περιοχές που χρησιμοποιούν τα πλεονάσματα που δημιουργούνται στις πλεονασματικές περιοχές για να συνεχίζουν, εντέλει, να αγοράζουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν σωρηδόν οι ….πλεονασματικές περιοχές.
Πράγματι, χωρίς τουλάχιστον έναν αποτελεσματικό Μηχανισμό Ανακύκλωσης Πλεονασμάτων, μια νομισματική ένωση είναι καταδικασμένη να υποκύψει στις υποχθόνιες κινήσεις των τεκτονικών πλακών της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν τόσο μεγάλες ρωγμές, ώστε τελικά η ένωση θα καταρρεύσει.

     Η ανακύκλωση των πλεονασμάτων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν οι διάφορες περιοχές συνδέονται μέσω ενός ενιαίου νομίσματος ή κάποιου είδους σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αν δεν υπάρχει ένας Μηχανισμός Ανακύκλωσης των Πλεονασμάτων (με τη μορφή επενδύσεων) από τις περιοχές που παράγονται στις ελλειμματικές περιοχές, τότε η ζώνη του ενιαίου νομίσματος αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί. Καθώς οι «φτωχές» περιοχές της νομισματικής ένωσης θα αδυνατούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να μειώσουν τη συσσώρευση εμπορικών ελλειμμάτων, οι πιέσεις εξαιτίας της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας ή του ενιαίου νομίσματος θα εντείνονται συνεχώς μέχρι να καταρρεύσει το σύστημα. Αυτό συνέβη στην Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν, ελλείψει Μηχανισμού Ανακύκλωσης των Πλεονασμάτων, το επιδεινούμενο έλλειμμα της χώρας είχε ολέθριες επιπτώσεις εξαιτίας της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος της Αργεντινής με το δολάριο. Η ίδια αρνητική δυναμική, μετά την Κρίση του 2008, έβαλε την ευρωζώνη στην τροχιά της κατάρρευσης.  

Πηγή: Γιάνης Βαρουφάκης, Παγκόσμιος Μινώταυρος, οι πραγματικές αιτίες της Κρίσης, Αθήνα 2011, σσ.131-7.

8 σχόλια:

Elias είπε...

Οικονομία,
άραγε κανείς δεν ήξερε?

glam είπε...

Δημήτρη καλημέρα.
Είσαι ο μόνος που γνωρίζω, από τον "όμορφο" Έβρο, εκεί όπου η μοίρα με έφερε ως υποψήφιο, με την "Δημιουργία ξανά", για στις επόμενες εκλογές! (στην τιμητική τελευταία θέση βέβαια)

Όπως καταλαβαίνεις , θα παρακαλούσα ιδιαίτερα να τα πούμε.....

φιλικά
γ.λαμπρου
τηλ 6932936693

ο δείμος του πολίτη είπε...

Η Οικονομία είναι σαν την αστρολογία... Αν κι εδώ που τα λέμε η αστρολογία είναι ανθρωποκεντρική, ενώ η Οικονομία εντελώς αριθμοκεντρική μακράν των ανθρώπων και των αναγκών τους...

Anastasios είπε...

Το blog σας έχει πρόβλημα. Παραπέμπει σε άλλη σελίδα Θα πρέπει να αφαιρέσετε από το layout όλα τα gadget που δεν είναι της google για να επανέλθει...

Unknown είπε...

Δόκτωρ, αν οι ειδικοί διαφωνούν, τότε οι ανειδίκευτοι ψηφοφόροι τι να κάνουν όταν καλούνται να αποφασίσουν γι τόσο σημαντικά ζητήματα; Πόσο είναι σε θέση ο κάθε πολιτικός να εκθέσει την πραγματικότητα όταν όλα είναι αλληλένδετα;
Τι σημασία έχει η ιδεολογία όταν οι επιλογές είναι μία;

Ποση ευθύνη έχουν όσοι ξέρουν;

Ανώνυμος είπε...

youtube.com
http://servicehpterdekat.blogspot.com/
http://servicehpterdekat.blogspot.com/http://servicehpterdekat.blogspot.com/
https://kursusservicehplampung.blogspot.com/
http://lampungservice.com/
http://lampungservice.com/
http://lampungservice.com/
https://jskursus.blogspot.com/

شركه نظافه بالدمام είπε...


شركة تسليك مجاري بالدمام

شركة مكافحة حشرات بالدمام

شركة تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

شركة مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

شركة تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

شركة تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

شركة تنظيف سجاد بالدمام بالبخار

شركة تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصور


Shawn Michael είπε...

Great post. Articles that have meaningful and insightful comments are more enjoyable, at least to me. It’s interesting to read what other people thought and how it relates to them or their clients, as their perspective could possibly help you in the future.

There's always something great to watch with Netflix or Amazon Prime Video. Choose from popular movies and full seasons of hit TV shows. Enjoy a wide variety of choices, including Action & Adventure, Comedy, Kids & Family, Documentaries, and more. Plus, there are never any commercials.

While seeing generally, if you are looking for more content and entertainment, you can go for Hotstar. If you are always exploring something new to watch, you can go for Netflix. If you want to have the common ground between this two, you can opt for amazon prime.

Regards

www.office.com/setup 2016
www.office.com/setup
microsoft365.com/setup
www.office.com/setup
www.office.com/setup
microsoft365.com/setup
www.netflix.com/activate
www.netflix.com/activate
www.netflix.com/activate