Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Άγιο Φως, άλλη μια απάτη...Αδαμάντιος Κοραής:

«Μην πιστεύετε όσα λέγουν περί του αγίου φωτός.
Το άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον
[...]
πλάσμα λατίνων μοναχών και φραγκοπατερικών γέννημα [...]
Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων το εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα [...]
όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασυτάτους θαυματοπλάστας [...]
Μοναχοί, θρασύτατοι γόητες, επενόησαν το θαύμα του αγίου φωτός, δια να ενισχύσουν τον ηλίθιον ζήλον των προσκυνητών [...]
Ξεκίνησε τον ένατο αιώνα [...]
στα χέρια Δυτικών μοναχών... πέρασε στα χέρια των Ανατολικών την δωδεκάτην εκατονταετηρίδα [...]
και έπραξαν βέβαια (πάλιν το λέγω) κακά υιοθετώντας το θαύμα των Δυτικών [...]
διότι έπραξαν ό,τι θα έπραττε και κάθε άλλος κοσμικός, όστις κληρονομών πλούσιον εργαστήριον, δεν το κλείει αλλά απεναντίας φροντίζει και τις πραμάτειες ν' αυξήσει και τους αγοραστές να πολλαπλασιάσει». (Άτακτα: Περί του Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός, 1825) .
Από το "Βήμα" της 21/4/2006 σχετικό άρθρο του πατρός Γεωργίου Τσέτση, πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως:

[...]

Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου.
Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπής καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου φωτός», πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους αγίους τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και στο πλαίσιο της διαμάχης ορθοδόξων, λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι' εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο φως!

Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία.

Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος.
Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει:
«εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...».

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο.
Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας.

Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.
Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα».
Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο! 'Η ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η «ολυμπιακή» δεν «πετά» ως τις χώρες τους!
Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων.
Είναι δε σόλοικο και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές αρχηγού κράτους» στο άγιον φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο Εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου».

[Το άρθρο το έχω σε μορφή .pdf , για όποιον ενδιαφέρεται. Εδώ δεν ξέρω πως μπορώ να το "ανεβάσω"].


Τέλος, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Καλοκύρης, στο βιβλίο του «Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του Ναού της Αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του Αγίου Φωτός» (Θεσσαλονίκη 1999) σημειώνει αναφορικά με την ευχή που διαβάζει ο Πατριάρχης ότι «πουθενά δεν γίνεται λόγος (ούτε καν υπαινιγμός) περί “άνωθεν κατερχόμενου αΰλου Φωτός” κατά τη στιγμή εκείνη, αλλά νοείται μόνο φως φυσικό, που ανάβεται στην ανάμνηση του Αναστάντος Χριστού». http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/04/2007_222459


Βέβαια το πιο αστείο, που αγγίζει τα όρια του γελοίου, είναι η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην χώρα μας με τιμές... αρχηγού κράτους!
Κάτι τέτοιο νομίζω ότι δεν συμβαίνει ούτε στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου από τις πρωτόγονες φυλές που κατοικούν εκεί...


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και καλή Ανάσταση σε όλους (θρησκευόμενους και μη).

doctor

72 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να πω ότι δεν με είχε απασχολήσει ποτέ πώς ανάβει το Άγιο Φως. Παρ' όλα αυτά βρήκα την ανάρτηση πολύ ενδιαφέρουσα.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Ανώνυμος είπε...

Να ήτανε μόνο το φως και οι τιμές που του γίνοντιαι...
Δεν θυμάσαι τι έγινε πρόσφατα με την ζώνη ή στην 10 ετία του 60 που ήρθε με αντιτορπιλικό ή παναγία της Τήνου για να σώσει τον Πάυλο ;
Δεν τον έσωσε όμως γιατί περίμενε αεροπλανοφόρο να την φέρει και θύμωσε που ήρθε μόνο με αντιτορπιλικό!

Ανώνυμος είπε...

Licht! Mehr Licht! (Johann Wolfgang von Goethe).

Όχι από το "Άγιο", από το άλλο το κανονικό.

ΥΓ.

Αλλά πάντως πολύ θολοκουλτουρέ σας βρίσκω αγαπητέ Δόκτορ που τολμάτε να αμφισβητείτε τας τιμάς αρχηγού κράτους που γίνονται στο +καντήλιν+...

Για δέστε αυτό το +Ιερόν Βίδεον+ περί της +Εθνοcωτηρίου Eπαναcτάcεωc+ να μορφώνεσθε...

(Διεύθυνση στο You Tube http://www.youtube.com/watch?v=iQzlUbmtFqM)

Ανώνυμος είπε...

Το ωραίο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν στο άναμμα του φωτός με θεϊκή παρέμβαση (πάντα εν μέσω κλωτσομπουνιδίων πιστών και ιερέων διαφορετικών πατριαρχείων και εθνικοτήτων) κοροϊδεύουν τους «αφελείς αγρίους» για τις δεισιδαιμονίες τους και τα έθιμά τους όταν βλέπουν κάποιο ντοκιμαντέρ. Δεν θυμάμαι αν υπάρχει κάποιος όρος για την τύφλωση κάποιου να αντιληφθεί πόσο παράλογα μπορεί να είναι τα έθιμα και τα πιστεύω με τα οποία έχει ανατραφεί και τα οποία ο ίδιος θεωρεί απολύτως λογικά, ενώ κοροϊδεύει λιγότερο παράλογες πεποιθήσεις και συνήθειες άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά αυτή η "παράσταση" είναι ενάντια στην πίστη.

Αλλά έτσι συμβαίνει όταν εμπλέκονται "διαχειριστές".

Καλό Πάσχα Doctor
:-)

Ανώνυμος είπε...

Σοφία, καλό Πάσχα, καλά να περάσεις.

***

Αθεόφοβε, υπάρχει μεγάλος κατάλογος στις ..ειδωλολατρικές εκδηλώσεις της εκκλησίας μας.

***

Πόλσε, φαντάσου να είσαι φαντάρος και να στέκεσαι "παρουσιάστε" μπροστά στην φλόγα!!!

***

Περαστικέ, το θέτεις έξοχα.
Μέχρι και ...τηλεξεμάτιασμα είδα σε εφημερίδα!!!

***

vassia, o πρωτοπρεσβύτερος του Πατριαρχείου χρησιμοποίησε μια πολύ χαρακτηριστική λέξη για το άγιο φως: Διαπόμπευση...

doctor

Ανώνυμος είπε...

Περιφρονώ τη θρησκεία που χρειάζεται το θαύμα για να πείσει, το αφελή που χρειάζεται το φόβο της μετά θάνατον τιμωρίας για να πιστέψει, τον θεό που χρειάζεται το τάμα, τη λαμπάδα για να σου κάνει ένα ρουσφετάκι. Ακόμα και αν όλα αυτά υπάρχουν, που αμφιβάλω, είναι τόσο αξιολύπητα τα κίνητρα τους που μου προκαλούν μόνο οίκτο.

Ανώνυμος είπε...

Γιατρε μου δε σε βλεπω καλα. ΟΙ ελληναραδες ειναι αρσακειαδες μπροστά στο παπαδαριό. Φυλαξου αδελφε μου πασχαλιατικα. Αν σε πετυχει ο Ανθιμος πουθενα ουτε ψύλλος στον κορφο σου. Θα σε δώσει στον Αμβρόσιο δεμενο χειροπόδαρα!!
Ακου εκει απιστε δεν αναβει η λαμπαδα μονη της!!! (και εισαι και ανθελλην)
Οι παραπανω Αγιοι εχουν καθε λόγο να αγανακτούν. Μιλαμε για διαφυγοντα κερδη και ως γνωστόν τιποτα ιερότερον για από τα φραγκα για την Ιερα Συνοδο της Ελλαδας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ Σ ΟΛΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

elias, μα εκεί δεν στηρίζεται η θρησκεία; Στον εκφοβισμό, στην τρομοκράτηση, και εν τέλει στην (εμπορική) εκμετάλλευση του φόβου του θανάτου.

sxolio, αυτά τα αντι (που γίνονται και ανθ' όταν ακολουθεί δασυνόμενη λέξη) μου θυμίζουν το αγαπημένο "Anarchy in UK" των Sex Pistols!

--------------------------------

Γράφει ο Michel Onfray (αφιερωμένο στον φίλο sapere aude):

"Η θρησκεία του μοναδικού Θεού [...]: καλλιεργεί το μίσος για τον ευατό μας, την περιφρόνηση για το σώμα μας, τον υποβιβασμό της ευφυϊας, το διασυρμό της σάρκας, την ανύψωση του κάθε τι που αρνείται την ολοκληρωμένη υποκειμενικότητα, προβαλλόμενη εναντίον των άλλων, προωθεί την περιφρόνηση, την κακία, τη μισαλλοδοξία, που δημιουργούν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την αποικιοκρατία, τους πολέμους, την κοινωνική αδικία.
Μια ματιά στην Ιστορία αρκεί για να διαπιστώσουμε την εξαθλίωση και τα ποτάμια αίμα που έχουν χυθεί στο όνομα του μοναδικού Θεού" ("Πραγματεία περί αθεολογίας", σελ.97).

doctor

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι αδικείτε το "Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Real Estate Co Ltd". Kάθε αντίστοιχη εταιρεία θα προσπαθούσε να αυξήσει τη προσφορά ακινήτων προς αυτό και μάλιστα τζάμπα (από κληρονομιές, δωρεές κτλ). Μάλιστα το ΔΣ της παραπάνω εταιρείας, φρονίμως ποιόν, φρόντισε να αποκλείσει τους άπλυτους και τρομοκράτες άραβες, ώστε αυτή να παραμείνει στις ένδοξες χερούκλες των Έλ, αφού μάλιστα υπάρχει ειδικό σχέδιο του Θεού (βλ. εκδόσεις Λ).
Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε ποιος ελ πολιτικός θα διέπραττε πολιτική αυτοκτονία καταργώντας τη μετάβαση τσολιάδων και α/φους της ΟΑ για τον Υψηλό Αρχηγό Κράτους...

Ανώνυμος είπε...

Α! Αγαπημένο θέμα των καναλιών πως ανάβει το Αγιο Φως.... Κι αν ο Πατριάρχης κλάσει και είναι κοντά το Άγιο Φως θα γίνει πυροκλάνι μετά συγχωρήσεως!!!!!

Ωραία η ανάρτησή σου :)
Με τα κανάλια τα έχω όχι με σένα :) χχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

"Πάω σε όλες τις εκκλησίες, δεν θέλω να χάσω για τεχνικές λεπτομέρειες τον παράδεισο"

καλά ψησίματα!!

Ανώνυμος είπε...

Δύο τα προσφιλή θέματα της μεγάλης εβδομάδας.
Οι τιμές των αμνοεριφίων και η επάρκεια ή μη των αγαθών για το πασχαλιάτικο τραπέζι και φυσικά η άφιξη του αναστασιμου φωτος με τον εθνικό αερομεταφορέα.
Το μεγάλη βδομάδα που δεν θ ακούσω τα κανάλια ν αναφέρονται σ αυτά τα δύο "μέγιστα" θέματα, θα σημαίνει ή ότι εγώ έχω φύγει για άλλους κόσμους, ή ότι επιτέλους σοβαρευτήκαμε...
Το δεύτερο το βλέπω πολύ χλωμό, μάλλον το πρώτο θεωρώ πιο πιθανόν...

Γιατρέ μου ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε σένα και στις γυναίκες της ζωής σου...

Ανώνυμος είπε...

This from the Associated Press: Dozens of Greek and Armenian priests and worshippers exchanged blows at one of Christianity's holiest shrines on Orthodox Palm Sunday [April 20, 08], and used palm fronds to pummel police who tried to break up the brawl.The fight came amid growing rivalry over religious rights at the Church of the Holy Sepulcher, built over the site in Jerusalem where tradition says Jesus was buried and resurrected.

Last year, pre-Christmas cleaning in that church turned ugly when robed Greek Orthodox and Armenian priests went at each other with brooms and stones!


Ανώνυμος είπε...

Ντόκτορ είσαι εντελώς οφσάϊντ.
Το εθιμικό του Αγίου Φωτός είναι καθαρά συμβολικό. Καθώς βέβαια το εκκλησίασμα αποτελούταν ανέκαθεν στην πλειοψηφία του από ανθρώπους που δεν εκτιμούν και δεν νιώθουν την ποίηση, η διαδικασία διανθίστηκε με θαυματουργική γαρνιτούρα. Το να αποκαλύπτουμε σήμερα ότι το Άγιο Φώς δεν το ανάβει αυτοπροσώπως ο θεούλης είναι μάλλον πλεονασμός.

Ανώνυμος είπε...

mmexer, mtryfo, τα κανάλια παίζουν κάθε χρόνο τις ίδιες σειρές, τα ίδια ρεπορτάζ, τις ίδιες αηδίες.

Ένα πολύ σχετικό ποστ (με τα τετριμμένα του Πάσχα) άνοιξε ο Γεράσιμος: http://gerasimos-memoryland.blogspot.com/2008/04/blog-post_22.html

----

andros, και αυτό το λέμε ...πολιτισμό!
Για να μην πω για τον Ειρηναίο που είχε γαντζωθεί από την καρέκλα και δεν έφευγε με τίποτα.
Τέτοια εξουσιομανία πια...
Βέβαια τα λεφτά είναι πάρα πολλά εκεί.

------


glam, πολύ διπλωμάτη σε βλέπω, και σε κάποιον παράδεισο θα πας κι εσύ!

-----
στρατολάτη, η στοιχειώδης λογική, όση τουλάχιστον επιτρέπει να περάσει ο φανατισμός της πίστης λέει ότι αν υπάρχει Θεός και δηλώνει μόνο την παρουσία του ανάβοντας κεριά ή μην αφήνοντας σκηνώματα παπάδων να λιώσουν και την ίδια ώρα παιδιά 2-3 ετών πεθαίνουν από καρκίνο (ποιος σαδιστής Θεός, ποιο κτήνος θα το επέτρεπε αυτό;) ή υπάρχει τόσος πόνος, τόσο αίμα παντού, ε τότε αυτός ο Θεός είναι ένας σαδιστής, ένας κακούργος.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Α, δείτε οπωσδήποτε και το βίντεο που παραθέτω στο ποστ.
Νομίζω ότι με αυτό το βίντεο ο Τέρενς Κουίκ αναδεικνύεται πανηγυρικά ως ο πιο βλαξ δημοσιογράφος της Ελλάδος.
Ούτε ο Αυτιάς τον πλησιάζει σε ηλιθιότητα και λαϊκισμό...

doctor

Ανώνυμος είπε...

Η απάτη αυτή έχει συζητηθεί πολλές φορές. Αν δεν κάνω μάλιστα λάθος, μόνο εμείς έχουμε αυτή τη δοξασία και οχι οι άλλοι Ορθόδοξοι. Δε συζητώ βέβαια πώς φτάνει στην ποιο απομακρυσμένη εκκλησία η φλόγα στην Ανάσταση, αλλά τέλος πάντων.

Ανώνυμος είπε...

Περασα να σου αφησω τις ευχες μου..Καλή Ανάσταση να εχεις, να περασεις καλα αυτες τις μερες!

Ανώνυμος είπε...

@Doctor

Ο Ειρηναίος δεν ξεκολλούσε γιατί τα ακίνητα που έχει το Πατριαρχείο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ,αξίζουν σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση γύρω στα 1-3 δις Ευρώ.
Ασκείς πολιτική τεράστια. Είναι πολλά τα λεφτά.
Όσο για το φως τα έχεις γράψει στο παρελθόν εσύ και ο Ποντικός (Mickey).

Ανώνυμος είπε...

Καλό Πάσχα αγαπητέ Doctor! Αν και περίμενα ένα κείμενο για την επανάσταση και αυτό κάπου στο Μ. Σάββατο, δε με χάλασε.

Ανώνυμος είπε...

Καλό Πάσχα σε σένα και όλη την οικογένεια, εύχομαι doctor.!

Ανώνυμος είπε...

Ώρα είναι να φορέσω και το ράσο του φονταμενταλιστή!
Ντόκτορ, με αφορμή την αφή του Αγίου (με η χωρίς εισαγωγικά) Φωτός, αναφέρομαι καθαρά στην λογοτεχνική διάσταση της θρησκευτικής τελετουργίας και η διάσταση αυτή είναι ανθρώπινη και όχι θεϊκή. Κορυφώνεται μάλιστα σε δυσθεώρητα ύψη σε κάποια από τα Μυστήρια. Αν διαφωνεί κάποιος σε αυτό είναι ζήτημα εννοιολογικού προσδιορισμού και αντίληψης της τέχνης. Ομοίως και η πίστη σε ύπαρξη ή μη φιλάνθρωπων ή μισάνθρωπων θεών.

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφατα, συμφοιτητής μου μοναχός της αγιοταφικής αδελφότητας με διαβεβαίωσε πως ο εκάστοτε πατριάρχης ανάβει το κερί από το καντήλι που καίει στον πανάγιο τάφο!
Δεν χρησιμοποιεί καν τεχνάσματα αυτοαναφλεγόμενων κεριών!
Είναι κρίμα που τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαρτούν την πίστη τους από έναν τέτοιο μύθο...

Καλές γιορτές σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστοχη τη βρίσκω Doctor, πραγματικά.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Οι τιμές αρχηγού κράτους νατανε μόνο... Τι καταπληκτική χώρα είμαστε. Τη μία δίνουμε το ΙΕΡΟ ολυμπιακό φως που ανάβει κατά την γκαιμπελικής έμπνευσης τελετή στην Ολυμπία με την επίκληση του ...Απόλλωνα και την άλλη υποδεχόμαστε το άγιο φως στο "Βενιζέλος". Σχιζοφρένεια κανονική, φίλε doctor!

Ανώνυμος είπε...

«Βέβαια το πιο αστείο, που αγγίζει τα όρια του γελοίου, είναι η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην χώρα μας με τιμές... αρχηγού κράτους!
Κάτι τέτοιο νομίζω ότι δεν συμβαίνει ούτε στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου από τις πρωτόγονες φυλές που κατοικούν εκεί»

Η υποδοχή μιας φωτιάς ως αρχηγγό κράτους πιστεύω ότι είναι η κορυφή της ανοησίας και της καθυστέρησης που μας χαρακτηρίζει. Οι λέξεις για σχολιασμό χάνουν τo νόημά τους.

Ανώνυμος είπε...

Δείμε, αυτή η ιστορία του αγίου φωτός είναι μία κλασσική περίπτωση μαζικής ψύχωσης και σχιζοφρένειας.

***

roadartist, καλά να περάσεις και καλή ανάσταση (τι ευχή κι αυτή! Πως θα μπορούσε να είναι μια Ανάσταση κακή; Δηλαδή, θα μπορούσε να καεί ο χιτώνας του αναστάντος, ή να τρακάρει κατά την ανάβαση με κανένα χερουβίμ;;;)

***

dinx, όντως με τον πόντικα τα είπαμε πέρσι μόνο που φέτος χάθηκε ο πολυάσχολος (μάλλον θα σκαρώνει κανένα ταξίδι με το αυτοκίνητο παραλλήλως του υπερσιβηρικού!).

doc

Ανώνυμος είπε...

Άγγελε, η επανάσταση των Αμνών θα γίνει ανήμερα του Πάσχα.
Θα σουβλιστούν τρεις άνθρωποι συμβολικά!

***

Σπίθα, ευχαριστώ, επίσης!

***

ασκαρδαμυκτί, σας πληροφόρησε με την αγνή αλήθεια, με αυτή που προκύπτει και με βάση της ευχής που διαβάζει ο πατριάρχης.
Το show με τα λέηζερ έξω, το κιτς με τα κλωτσομπουνίδια, και η διαπόμπευση με την αβοριγινική υποδοχή ενός κεριού με τιμές αρχηγού κράτους είναι προσβολή της στοιχειώδους αισθητικής...

***

vasikos metoxos, σίγουρα πρέπει να μιλήσουμε κάποια στιγμή για αυτή την σαχλαμάρα με την Ολυμπιακή φλόγα που όντως, είναι μίξη αρχαίων παραδόσεων με χιτλερικής εμπνεύσεως απλοϊκές τελετές.
Το τι σχέση έχει το Ολυμπιακό πνεύμα με αυτούς τους αγώνες της ντόπας και της μπίζνας γίνεται πλέον πασιφανές ακόμη και στους πιο ρομαντικούς και συναισθηματικούς...

***

στρατολάτη, σου ...πάει το ράσο.
Όσο για τα ...μυστήρια και την συσχετισή τους με την τέχνη, άστο καλύτερα.
Μάλλον πρόκειται για φλερτ με τον παγανισμό, τον οποίο ο χριστιανισμός κατά τα άλλα θεωρεί εχθρό του.

doctor

Ανώνυμος είπε...

paris brouzos, οι περισσότεροι δεν μιλάνε γι' αυτή την ξεφτίλα διότι φοβούνται ότι δεν θα τους πούνε καλούς χριστιανούς.
Γενικά υπάρχει μία προκατάληψη, ένας φόβος και μία αδιόρατη απειλή (όχι ασύμμετρη φίλε Βύρωνα) όταν κάποιος πάει να αμφισβητήσει (έστω και κατ'ελάχιστον) τους δύο κύριους πυλώνες της υπαγωγής του σκεπτόμενου ατόμου σε another brick in the wall: της θρησκείας και του έθνους...

doc

Ανώνυμος είπε...

Είμαι βέβαιος πως δεν αργεί η ώρα που θα βρεθεί κάποια κρυφή κάμερα στα ράσα του Πατριάρχη.. Τότε, βέβαια νομίζβ πως θα κλονιστεί πργματικά όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας..

ΤΟ ερώτημα:

Εσείς τί θα δίνατε για να είσασταν από μία μεριά και να βλέπατε μέσα στον τάφο; μεγάλο ερώτημα..

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που εμένα μου φαίνεται περίεργο είναι που υπάρχει κόσμος που πιστεύει (;) ότι το Άγιο Φως έρχεται θεόσταλτο...
Να πω την αλήθεια εγώ πέρσι έμαθα ότι υπάρχει αυτός ο μύθος περί θεόσταλτου φωτός. Απλώς νόμιζα ότι το φέρνουμε μετα...τυμπανοκρουσιών εδώ επειδή προέρχεται από τον Πανάγιο Τάφο. Κάτι σαν την Ολυμπιακή Φλόγα ένα πράμα. Έμεινα εμβρόντητη όταν συνειδητοποίησα την απάτη.
Δόκτωρ μου ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε σένα και στις γυναίκες σου.

Ανώνυμος είπε...

Δόκτορα μου

Κάτι φαίνεται ότι ήξερα εγώ, που όταν έσβηνε, μέχρι να πάω σπίτι, άναβα την λαμπάδα εκ νέου με τον αναπτήρα.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, όπου και να βρίσκεσαι να περνάς καλά.

Ανώνυμος είπε...

Ταχυδρόμε, δεν νομίζω ότι θα κλονιστεί η πίστη από την αποκάλυψη της αλήθειας.
Είναι ικανοί να μιλήσουν για μοντάζ ή για παρέμβαση του Σατανά (διαολομοντάζ κοινώς)...

***

meropi, και όμως η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πιστεύει σε αυτό το μύθο, λες και ο Θεός είναι ταχυδακτυλουργός ή illusionist...

***

giant13, και εγώ το έχω κάνει, μικρός και για λίγες μέρες ντρεπόμουνα.
Σήμερα όμως έχει παραγραφεί νομίζω!

doctor

Ανώνυμος είπε...

Πόσο φυσικά, πόσο φυσιολογικά παρουσιάζεται όλο αυτό το θέατρο της υποκρισίας, όλη αυτή η φαρσοκωμωδία και κανένας δεν βγαίνει να φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=894716&lngDtrID=244

doctor

Ανώνυμος είπε...

Γη των θαυμάτων, γη των τραυμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου γιατρέ μου! Ας μη σχολιάσω τα Αγια Φώτα ,και ας ευχηθώ καλό παρασκευοσαβατοκυριακο!Αντε να περάσουν οι μέρες της υποκρισίας, και των γελοίων και άγριων εθίμων (κροτίδες, ψεύτικη νηστεία και μετά αρνιά, αυγά και κατσίκια ,κεριά,λαμπάδες και καμπάνες.)Ουστ απο δω!

Οι αργίες καλές είναι,δε λέω.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, φίλε μου αγαπητέ και πλανημένε, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ τι λέγει ο Κοραής (πέραν της απλής φιλολογικής και ιστοριοδιφικής περιεργείας); ΤΙ ΟΥΝ ΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣ ΣΕ; (Μάρκος Αυρήλιος) Τί έχει να κάνει το του Κοραή, ή του Γιανναρά ή του οποιουδήποτε, της μιας ή της άλλης ιδεολογίας; Δεν ζούμε και δεν θρησκευόμεθα κατά την διανοητική κατασκευή του οποιουδήποτε, ζούμε και θρησκευόμεθα εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι κατά ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΕΙΩΘΟΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝΑ, κατά τα παραδοθέντα ημίν από τους πατέρες και τους παππούδες μας. Χαιρόμαστε και κοινωνούμε την αναστάσιμη χαρά, με τα πάτρια έθιμα, τα οποία τιμούμε, όσο μπορούμε στον σύγχρονο αλλοτριωμένο κόσμο, και με τα κόκκινα αυγά και με τό αρνί και με το ΑΓΙΟ ΦΩΣ και με τον Επιτάφιο και με το Χριστός Ανέστη και με το φιλί της Λαμπρής. Πόσο μίζερος και δυστυχής μπορεί να είναι κάποιος, όταν την στιγμή που χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, αντί να αναγαλλιάζει η καρδιά του σαν του παιδιού με την φλόγα της αναστάσιμης λαμπάδας, να μιζεριάζεται για το τι λέει γιά την φλόγα ο... Κοραής και ο Καλόπουλος; ΝΗΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΝΗΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ, αφήστε τον Κοραή, κι ελάτε ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΜΕ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ!

(Και επειδή, φίλε μου καλέ, επιμένεις: Πώς εμφανίζεται το Άγιον Φως; Σου απαντώ: Όπως ακριβώς το φάσμα της Περσεφόνης στην εποπτεία των Ελευσινίων («το μέγα και θαυμαστόν και τελειότατον εκεί εποπτικόν μυστήριον, εν σιωπή τεθερισμένος στάχυς»). Τόσο απλό. Τί άλλο χρειάζεται να «μάθεις»; Και τί θα μάθεις πραγματικά, αν «μάθεις» αυτό; τίποτε. Η ουσία του μυστηρίου δεν το στάχυ το ίδιο· «ο ναός δεν είναι οι κίονές του». Μήν περιορίζετε την αντίληψί σας, βγάλτε τις παρωπίδες!)

Άσε τον Κοραή, κι έλα ν' ανάψουμε την λαμπάδα!

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμη. Πώς είναι δυνατόν να βρίσκετε ΠΑΡΑΞΕΝΟ το να τιμούν οι Έλληνες τα όσια και τα ιερά τους; Να αποδίδουν τιμές στα ιερά κειμήλια; (Ορθότερα, στο συμβολιζόμενο.) Ομιλούμε για ιερότατα κειμήλια, κέντρα τιμής και προσκυνήσεως του λαού μας, αγιασθέντα από τα δάκρυα, τις αγωνίες, τους πόνους και τις χαρές γενεών επί γενεών! Και ο κάθε τζιτζιφιόγκος απορεί για τις τιμές! Τα οικογενειακά σου κειμήλια εσύ ρε τζιτζιφιόγκε, τα φτύνεις δηλαδή; Να καταλάβουμε!

Αλλά μήπως όταν (δεν λέγω "εάν") έλθουν από το Βρετανικό Μουσείο, μία άγια μέρα, τα ακρωτηριασθέντα και αρπαχθέντα μέλη του Παρθενώνος, δεν θα συγκεντρωθούμε, με συγκίνηση και σέβας οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες να τά υποδεχθούμε; Μήπως και τότε θα υποπτεύονται οι προδευτικάριοι ότι τα δάκρυά μας είναι υποκριτικά; Ή μήπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας του Χρυσού Αιώνος ήταν και αυτοί... οπαδοί του... Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, και μετείχαν στα Παναθήναια (με κορύφωση της εορτής την απόδοσι του ιερού πέπλου στο διιπετές ξόανο της Αθηνάς - στο οποίο απέδιδαν θεϊκές τιμές, όχι τιμές αρχηγού κράτους) χάριν... σκοταδισμού; "Θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων", θυμίζω· για αυτά πολεμούσαν οι... Χριστοδουλικοί Σαλαμινομάχοι. Για τους βωμούς των θεών και τους τάφους των προγόνων. (Αντικείμενα νεκρά, ε;!) Το ίδιο και σήμερα. Εάν ενοχλούνται κάποιοι "πολυπολιτισμικοί", συγγνώμη, αλλά δεν τούς πέφτει λόγος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου λες βρε Μερόπη πιο πάνω. Την Ολυμπιακή Φλόγα δεν την τιμούμε. Δεν της ψάλλουμε ύμνους; Δεν καλούμε τον Απόλλωνα να την ανάψει; Δεν νιώθουμε την λαχτάρα αυτή τούτη η φλόγα της Ολυμπίας (και όχι από αναπτήρα) να φτάσει σε όλον τον κόσμο;

Είναι λοιπόν η Ολυμπιακή Φλόγα... απάτη;! Επειδή... δεν την ανάβει ο Απόλλωνας; Είναι η Ολυμπιακή Φλόγα σκοταδισμός, και οι τιμές και οι ύμνοι και οι χορωδίες... δεισιδαιμονίες;

Γιατί είστε τόσο αρνητικοί, τόσο μίζεροι, τόσο στεόμυαλοι βρε παιδιά; Γιατί τέτοιο σύμπλεγμα ενάντια σε κάθε τι ωραίο της παράδοσής μας; Δείτε για λίγο τον κόσμο με την αθωότητα και την χαρά του παιδιού που παίζε με την φλόγα της αναστάσιμης λαμπάδας, κι αφήστε την μιζέρια. Έστω την στιγμή που λέμε το Χριστός Ανέστη! Πώς μας έκαναν τόσο μίζερους και γκρινιάρηδες πια; Γιατί; Γιατί; Δεν αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

Τουρκοφάγε, αγνοείς μέσα στην συναισθηματική σου έκρηξη το εξής: ότι η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει από τον ήλιο και αυτό το ξέρουν όλοι.
Κανείς δεν λέει ότι ρίχνει κεραυνό ο Δίας στη δάδα...

Ο Πατριάρχης ανάβει το κερί από την ακοίμητη καντήλα εντός του Παναγίου Τάφου διαβάζοντας την εξής ευχή:

«Δέσποτα Κύριε Ιησού Χριστέ, η αρχίφωτος σοφία του Ανάρχου Πατρός, ο φως οικών απρόσιτον, ο ειπών εκ σκότους φως λάμψει, ο ειπών “γεννηθήτω φως και εγένετο φως”, Κύριε ο του φωτός χορηγός…»

Αυτό που εγώ και πολλοί άλλοι στηλιτεύουμε είναι η εμπορική εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο είναι γνωστό σε όλους ότι ασχολείται κυρίως με το real estate και τα χρήματα που διαχειρίζεται είναι ασύλληπτα. Όλοι θυμόμαστε την περίπτωση Ειρηναίου και τα όσα εξευτελιστικά για την εκκλησία συνέβησαν εκεί.

Τα "πάτρια ειωθότα" εμένα δεν μου λένε τίποτα, διότι και αυτά μια μέρα κατασκευάστηκαν οπότε αφού υπόκεινται στην φθορά του χρόνου, μια μέρα θα αντικατασταθούν από κάποια άλλα κατά το «τα πάντα ρει» του Ηρακλείτου.
Και αφού πιστεύεις ότι οι νεοέλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων τότε θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι τα πάτρια και ειωθότα είναι αυτά των αρχαίων ελλήνων οι οποίοι βιαίως μετεστράφησαν στον χριστιανισμό, διά πυρός και σιδήρου (φαντάζομαι να τα ξέρεις). Και αν το πας πιο πίσω, τα πάτρια και ειωθότα είναι αυτά των προελλήνων, των Πελασγών, των Λελέγων και αν επιμείνουμε τότε θα ανοίγουμε μια λαογραφική μπάμπουσκα φτάνοντας στα έθιμα του Homo Sapiens…

Γράφεις παρακάτω : "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟ".

Αν το διαβάσεις προσεκτικά, θα καταλάβεις ότι η πρότασή σου αποτελεί αντίφαση αφ'εαυτής.
Αν το άγιο φως είναι άγιο τότε θαυματουργεί και άρα εμφανίζεται εκ θαύματος (αντιβαίνοντας δηλαδή τους νόμους της φύσης).
Ένεκα της αγιότητος μεταβαίνουμε στο θαύμα, όμως η αγιότητα αποδεικνύεται μόνον εκ του θαύματος διότι τι νόημα θα είχε ο όρος "Άγιος" αν δεν υπέρκειτο της φύσης;
Η αγιότητα προϋποθέτει την υπερφυσικότητα και άρα η εκ της αγιότητος θαυματουργία αποτελεί οντολογικό γνώρισμα της τελευταίας.
Με λίγα λόγια αν το άγιο φως δεν είναι θαυματουργό, δεν είναι και άγιο.
Αν δεν είναι άγιο, δεν είναι και θαυματουργό.
Αυτά λέει η Λογική.
Επίσης λέει ότι αποτελεί εκφυλισμό της έννοιας του Θεού να εμφανίζεται αυτός μια φορά το χρόνο ίσα για ν'ανάβει ένα κερί και μετά να την κοπανάει στους ουρανούς, την ίδια ώρα που σε αυτό τον κόσμο επικρατεί το μίσος, η έχθρα, ο θάνατος, το αίμα, η πείνα, η δυστυχία.
Επικρατούν πλήρως δηλαδή, όσα πολέμησε ο Ιησούς κατά την παραμονή του εδώ.

Και δεν αποτελεί μιζέρια το να αποκαλύπτουμε τις απατεωνιές του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Παρέθεσα απ'ότι είδες λόγια του πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ξέρεις ότι τα ίδια λένε και οι σοβαροί ιεράρχες εδώ, π.χ.ο πατέρας Μεταλληνός.

Μιας και μας προτρέπεις σε συναδέλφωση και αγάπη και σε ευχαριστώ γι'αυτό: εδώ σε αυτό το blog, καλλιεργώ με υπομονή και επιμονή την αγάπη, την συναδέλφωση, την αλληλεγγύη και την αποτίναξη από τον άνθρωπο των μισαλλόδοξων ιδεολογιών που τον μαθαίνουν να μισεί.
Εσύ μισείς βαθύτατα τους τούρκους, τους αμερικάνους, τους σλαβομακεδόνες/σκοπιανούς/μακεδόνες-όπως θέλεις πές τους.
Μισείς τους αλλόδοξους, μισείς τους άθεους, μισείς τους ολιγότερο πατριώτες από εσένα.
Μας αποκαλείς τζιτζιφιόγκους, μίζερους, αρνητικούς, στενόμυαλους, γκρινιάρηδες, συμπλεγματικούς προοδευτικάριους, πνευματικώς ανίκανους, πλανημένους κ.λπ. διότι λέμε την ΑΛΗΘΕΙΑ, δηλαδή ότι το Άγιο Φως δεν ανάβει ως εκ θαύματος, αλλά εκ της καντήλας που καίει στον Πανάγιο Τάφο!!!

Τέλος πάντων, δεν υπάρχει κοινή βάση για εποικοδομητική συνομιλία, ας κρατήσει ο καθένας τα όσα νομίζει σωστά, ας πορευτεί με αυτά και ας κάνει ταμείο στο τέλος.

Όχι όμως να καταπιώ τον αχινό και να βγάλω τον σκασμό επειδή το Πατριαρχείο κάνει μπίζνες εκεί κάτω (μέχρι και ιερείς με λέηζερ και ειδικά εφέ δουλεύουν εκεί τους αγνούς πιστούς) μην και χαρακτηριστώ κακός χριστιανός...

Όσο για το πως θα νιώθω κατά την Ανάσταση; Πολύ cool φίλε μου.
Και την μαγειρίτσα μου θα την φάω, και τα αυγά μου θα τα τσουγκρίσω, και το αρνάκι μου θα φάω και Χριστός Ανέστη θα πω και σιγά το πράγμα.
Τουλάχιστον εγώ λέω ειλικρινά ότι όλα αυτά τα θεωρώ παραμύθια της Χαλιμάς, ενώ άλλοι υποκρίνονται ότι τα πιστεύουν και την επόμενη στιγμή βρίζουν τα θεία (παρ'ότι άθεος, ουδέποτε έχω υβρίσει τα Θεία, σεβόμενος το θρησκευτικό συναίσθημα των άλλων, το οποίο όμως διαχωρίζω από την θρησκοληψία και την μισαλλοδοξία).

Καλή Ανάσταση φίλε τουρκοφάγε (μην φας τούρκους αυτή την εβδομάδα, δεν είναι νηστίσιμοι οι άτιμοι. Εκτός κι αν τους βγάλεις το αίμα και τους θεωρήσεις καλαμαράκια ή χταπόδια!).
Χαριτολογώντας πάντα...

doc

Ανώνυμος είπε...

Dionysos, αντί για Διόνυσος, ομίλησες ως Σίβυλλα!

***

resident, καλή ξεκούραση και σε σένα, και τέλος στην υποκρισία.
Ας βγάλουμε επιτέλους τις μάσκες.

doctor

Y.Γ. Τουρκοφάγε, μιας και αναφέρθηκες στον Κοραή. Αν δεν ήταν αυτός και ο Ρήγας Φεραίος, η τουρκοφαγία σήμερα θα αποτελούσε πράξη κανιβαλισμού και τα πατριαρχεία θα εξέδιδαν εγκυκλίους περί του Θεόσταλτου Ερντογάν ίνα ξεπλυθώσιν τα κρίματά μας...

Ανώνυμος είπε...

Βρέθηκα Αθήνα και παρακολούθησα την ταινία "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ" του Ζιλ Ντασέν, μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη.

Συγκλονιστική ταινία. Επίκαιρη λόγω των ημερών και πάντα επίκαιρη μια και όλοι μπορούμε να μιλάμε για αγάπη, για αλληλεγγύη στη θεωρία, στην πράξη όμως...

Καλές βόλτες και καλή ξεκούραση σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Doctor, με αυτά που λες ξέρεις πολύ καλά τι σε περιμένει. Σου το έχει πει ο γιος μου και σου το υπενθυμίζω:
"Πλην τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ' αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου."
Είπαμε πανάγαθος, όχι και μαλάκας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ μου... πάντα τέτοια!

Όπως γνωρίζεις, το συγκεκριμένο θέμα είναι από τα αγαπημένα μου ;)


Σε ένα από τα πρώτα μου post στη μπλογκόσφαιρα, πριν δυο χρόνια και κάτι μέρες, είχα δημοσιεύσει μια διαφορετική πλευρά του ζητήματος, που θίγει το "παράδοξο της μετάδοσης" του Αγίου Φωτός (όπως το αποκαλώ ο ίδιος).

Εν συντομία, ακόμα κι αν δεχτούμε πως κάποιο "Άγιο Φως" κάνει την θαυματουργή του εμφάνιση στον Ναό του Παναγίου Τάφου κάθε χρόνο γύρω στο μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, η φλόγα που ανάβει στα κεριά όλων (από εκείνα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων μέχρι του τελευταίου πιστού) δεν έχει σχέση με αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπω σε εκείνο το post, καθώς και την περσινή αναδημοσίευσή του. Όσοι τη βρίσκουν γενικά με τα "θαύματα" (και δη τα... επαναλαμβανόμενα), μπορούν να ρίξουν μια ματιά και στο Νεράκι του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Κι επειδή δεν ξέρω αν θα τα ξαναπούμε μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, εύχομαι Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου, καθώς και σε όλους τους σχολιαστές του ιστο(ριο)λογίου σου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι και ο πλέον θρησκευόμενος άνθρωπος (θα έλεγα ότι δεν είμαι καθόλου, αλλά μου τη σπάνε οι απόλυτες αλήθειες), όμως πέρυσι αποφάσισα να κάνω ανάσταση σε ένα μικρό μοναστήρι κοντά στο σπίτι μου.

Μπορώ να πω ότι ήταν υπέροχα. Για πρώτη φορά έκατσα για μια ώρα μετά το Χριστός Ανέστη, πρόσεξα μη μου σβήσει το κερί, αντάλλαξα ευχές με αγνώστους που στέκονταν δίπλα μου.

Καταλαβαίνω, λοιπόν, στο περίπου τον φίλο τουρκοφάγο. Υπάρχει μια υπέροχη γαλήνη στην εκκλησιαστική παράδοση μας, είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις. Αν σου επιτρέψει το παπαδαριό και ο όχλος, μπορείς παραγματικά να το απολαύσεις (μέχρι και κατάνυξη μπορείς να νοιώσεις).

Όσο για τις αυταναφλέξεις και τα λοιπά θαύματα, με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Ανώνυμος είπε...

kossak, τώρα που το λες, λέω να δω τον "τελευταίο πειρασμό" του Σκορτσέζε (πήρα το dvd πρόσφατα από κυριακάτικη εφημερίδα).

***

the god, στο παρακάτω λινκ κάποιοι θεολόγοι της κακιάς ώρας προσπαθούν να μας πείσουν ότι ...είμαστε ελέφαντες.
Μιλάμε για τον ορισμό της αυτοϊκανοποίησης.
Άλματα λογικής, ασύλληπτες και παιδαριώδεις παραδοχές, τραγικές συνεπαγωγές, σαθρά και έωλα επιχειρήματα που ούτε μεθυσμένο μπορούν να πείσουν:

http://www.oodegr.com/neopaganismos/ag.grafi/sfagi1.htm

doctor

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, Μίκυ μου, πόντικά μου, ευχαριστώ για τα links και συγνώμη που δεν τα παρέθεσα εγώ εξ αρχής.
Είναι επιστημονικά αποστάγματα και πρέπει να διαβαστούν, ακόμη κι απ'αυτούς που διαφωνούν.

Οδικώς (και ωδικώς) παραλλήλως του υπερσιβηρικού, πέρασμα με φέρυ του Βεριγγείου, μετά Αλάσκα, μετά κατηφόρα και Καναδάς, USA, Μεξικό, Λατινική Αμερική και τερματισμός στην Γη του Πυρός!!!
Είσαι μέσα;;;

***

s_pablo, η γαλήνη και η κατάνυξη, ουδεμία σχέση έχουν με τα κλωτσομπουνίδια και την χάβρα στον Πανάγιο Τάφο.
Και εμένα μου αρέσει να επισκέπτομαι ναούς, οποιουδήποτε δόγματος.
Ο πιο επιβλητικός, ο πιο όμορφος, ο πιο εντυπωσιακός, ήταν το Duomo στο Μιλάνο.
Εξαιρώ τις μονές του Αγίου Όρους που έχω επισκεφτεί. Είναι εκτός συναγωνισμού.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πόσοι μείνατε/μείναμε στην Αθήνα, αλλά η πόλη είναι όνειρο!

doctor

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε τριτοκοσμικοί τελοσπάντων... και με την ανοχή της πολιτείας.
Κι' εκείνο το πανηγύρι με τη ναυλωμένη πτήση και το τιμητικό άγημα και τα δελτία ειδήσεων να μας ενημερώνουν πως έφτασε στο πλέον απομεμακρυσμένο χωριό...άαααλλη κοροϊδία....
Anyway.... θα το υφιστάμεθα...
άντε και Καλή Ανάσταση.
Τελικά ας κρατήσουμε μόνο το νόημα της αγάπης και όχι μόνο για μια στιγμη φευγαλέα υπό το φως των λαμπάδων και τα πτώματα των άτυχων αμνοεριφίων

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

"Καλά μυαλά", ευχόταν η γιαγιά μου, μα φαίνεται πως οι Νεοέλληνες αναγνωρίζουν μόνο τα πανέ.

Ανώνυμος είπε...

doctor το άγιο φως δεν είναι απλώς μια λαμπάδα που ανάβει.

Πρώτα πρώτα όπως μας πληροφορεί η παραπομπή του τουρκοφάγοσ το άγιο φως κάνει νάζια και δεν εμφανίζεται εάν δεν πάει έλληνας να το παραλάβει.

το 1102 το Άγιο Φως αρνήθηκε να εμφανιστεί, αφού οι Φράγκοι είχαν αρπάξει τους Αγίους Τόπους από τους τοπικούς ιερείς, και είχαν βγάλει τους Έλληνες έξω από τα μοναστήρια με τις κλωτσιές. Οι νεόφερτοι «πήραν το μήνυμα», και αποκατέστησαν τις ιδιοκτησίες. Το Φως εμφανίστηκε, με μια μέρα καθυστέρηση.

Σε άλλη φάση το άγιο φως τα πήρε στο κρανίο με τον σουλτάνο salah ad-din και ενώ αυτός είχε λυσάξει να το σβύσει και τούκανε συνέχει σβου αυτό για να του τη σπάσει ξανάναβε.

Ο Salah ad-Din, επιθυμώντας να ξεσκεπάσει την απάτη, έκανε το κανδήλι που είχε ανάψει με ουράνιο πυρ να σβύσει, όμως το κανδήλι άναψε πάλι, αμέσως. Το έσβυσε για δεύτερη φορά και τρίτη φορά, όμως αυτό άναβε και πάλι από μόνο του. Κατόπιν αυτού, ο Σουλτάνος κατασυγχυσμένος κραύγασε με προφητικό παραλήρημα...

Επίσης το άγιο φως δεν γουστάρει καθολικους:

το Άγιο Φως δεν εμφανίστηκε μέχρι να απομακρυνθούν οι Λατίνοι μοναχοί και κληρικοί από την εκκλησία του Αγίου Κουβουκλίου.

Παρόλο που το άγιο φως τους έχει χεσμένους τους καθολικούς ο πάππας ουρβανός ο β το γούσταρε πολύ.Αυτό που λέμε ερωτας χωρίς ανταπόκριση:

Ποιά καρδιά, αδελφοί μου, είναι τόσο πέτρινη ώστε να μην αγγίζεται από ένα τέτοιο θαύμα;

Φέτος λέγεται ότι το άγιο φως είναι ερωτευμένο με τον cool αλέξη του συνασπισμού και θα εμφανιστεί μόνο εάν ο cool αλέξης δεχθεί να μπεί μαζί του στο κουβούκλιο για να ανάψουν τη λαμπάδα.

Ο πατριάρχης είναι απαρηγόρητος αλλά ελπίζει ότι πρόκειται για πρόσκαιρο καπρίτσιο και σύντομα το άγιο φως θα μετανοήσει και θάρθει να κάτσει στη δική του λαμπάδα.

Καλό πάσχα σε όλους και φάτε με μέτρο γιατί τα εμφράγματα θερίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Έφτασε, έφτασε!

Να το... πετιέται!

(από τη σκάλα του αεροπλάνου εννοώ)

Ανώνυμος είπε...

Καλό Πάσχα, Yo!

(είσαι απίστευτος :)))

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη φορά κρατούσαν τη λάμπα δυο ιεράρχες από δεξιά και αριστερά (ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου και ο... άλλος), ενώ στη μέση είχε γαντζωθεί πάνω της ο Κασσίμης, προσπαθώντας με τα χίλια ζόρια να μην παραπατήσει και να κρατηθεί όρθιος στην άβολη θέση που βρισκόταν.


Υ.Γ. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στον Κασσίμη έχει απονεμηθεί η διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου για την προσφορά του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

(πηγή: http://www.kassimis.gr/)

Ανώνυμος είπε...

-@ mickey μου,
το πρόσεξα κι εγώ αυτό με τον Κασίμη και μάλιστα σχολίασα στον άντρα μου "κοίταξε τον Κασίμη πόσο σφιχτά κρατά το φανάρι μπας και κερδίσει καμιά ψήφο παραπάνω..."

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο Σάββατο:
Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
"Και ιδού το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δυο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν, και τα μνημεία ανεώχθησαν και πολλά σώματα των κεκοιμημένων αγίων ηγέρθησαν, και εξελθόντες εκ των μνημείων, μετά την έγερσιν αυτού εισήλθον εις την αγίαν πόλιν και ενεφανίσθησαν πολλοίς."
(Κατά Ματθαίον, κζ' 51-53)
Scares the shit out of me -- καλύτερο και από σενάριο ταινίας του Ρομέρο!

Αλλά για να μην θεωρηθώ πλεγματικός και μίζερος από τον αγαθοπροαίρετο τουρκοφάγο (μακάρι να διαθέταμε όλοι το επίζηλο χάρισμά του και να βλέπαμε τον κόσμο με την αθωότητα και τη χαρά ενός παιδιού που παίζει με τη φλόγα της αναστάσιμης λαμπάδας), θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους και όλες το άρτι εκτοξευθέν ιπτάμενο ζόμπι να τους χαρίζει υγεία, ειρήνη, ευτυχία, και προπαντός πίστη.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο doctor. Η υποδοχή του "άγιου φωτός" με τιμές αρχηγού κράτους παραπέμπει σε χομεϊνιστάν (όπως χρησιμοποίησε τον όρο και ο καλεσμένος του κ. Τέρενς Κουϊκ που δηλώνει πιστός).
Μιλάμε για κράτους μέλους Ευρωπαϊκής ένωσης, το έτος 2008, που σπαταλάει χρήματα του κάθε Έλληνα πολίτη φορολογούμενου, και στήνει αγήματα και πτήσεις διεθνείς και εγχώριες να ικανοποιεί ένα εκκλησιαστικό θέατρο. Διαχωρισμός κράτους/Εκκλησίας κανείς;
Αμ το ξύλο που πέφτει κάθε χρόνο από τους φανατικούς που μαζεύονται στα Ιεροσόλυμα για την αφή;
Doctor χαιρετίσματα.
Να ευχηθώ ανάσταση λογικής κάποτε για την πατρίδα μου, που θέλει δουλειά και με posts σαν και αυτό, κάτι μπορεί να γίνει...

Ανώνυμος είπε...

Μόλις επέστρεψα από την εκκλησία που πήγα με την κόρη μου και τα πεθερικά μου.
Ένας απέραντος χαβαλές, ειδικά οι πιτσιρικάδες με τα βαρελότα...

---

Φύρδην, αν κάποτε υπάρξει ...τέταρτος κόσμος, είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε κι εκεί στασίδι.

***

Μεγαλοκοπέλα, οι νεοέλληνες είναι ένα σπάνιο είδος, προς διερεύνηση της μαζικής ψυχολογίας.

***

Yosemite Sam & Mickey, πόσο χαίρομαι να βλέπω ξανά παλιούς φίλους.
Μην ξαναχαθείτε ρε καθάρματα!
Σήμερα έβλεπα τον Sam στον Star (τι νομίζετε ότι δεν βλέπω παιδικά με την κόρη μου;) και αναρωτιόμουνα που να είναι ο Yosemite Sam!!!

Απίστευτα σχόλια κι από τους δύο!

Μιχάλη, ο Κασσίμης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ζήτησε αυτόγραφο από το άγιο φως αλλά αυτό τον προσπέρασε με αδιαφορία, ως ...αρχηγός κράτους που είναι.
Το κράτος ονομάζεται Λαϊκιστάν.

***

Sapere aude, που είσαι ρε φίλε;
Νόμισα ότι σε έφαγε ο τουρκοφάγοσ!
Φαντάσου λοιπόν να έχει πεθάνει (επιτέλους!) η πεθερά σου, να την έχεις θάψει εδώ και χρόνια, και ξαφνικά -όπως λέει και το χωρίο που παραθέτεις- να εμφανιζόταν μπροστά σου.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Manblogg, Καλή ανάσταση λογικής, πολύ με άρεσε!

Όσο για τον καλεσμένο του Κουίκ, τον Καλόπουλο, μην ψαρώνεις, πυροβολημένος δωδεκαθεϊστής είναι, άσχετα αν στο βίντεο την έχει δει επιστήμονας!

Να δω πότε θα χωνέψω την μαγειρίτσα γμτφλκ μου.
Ποιο εφημερεύει απόψε;;;;

doc

Ανώνυμος είπε...

γιατρέ μου χρόνια πολλά,
24 ώρες μετά, ελπίζω να χώνεψες και να μην σ έτρεχαν πουθενά!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία χρόνια πολλά.
Με 2 σόδες συνήλθα!

doc

Ανώνυμος είπε...

Επεξηγώ άρτι αφιχθείς. Δεν υπάρχουν θαύματα τζάνεμ' μόνο ευεξήγητα τραύματα ανθρώπων που υποτιμούν τους γύρω τους και τους πλασσάρουν ευπώλητες παρακαταθήκες. Ενας καλός συνάδελφος μου το ....
εχει "βιντεοσκοπήσει" αρνούμενος το φαινόμενο της διάθλασης και πώλωσης του φωτός, χωρίς ιδεασμό,χωρίς υποβολή απλά το πιστεύει. Αυτόν τον δέχομαι έτσι όπως είναι, του πλάνητες του χρήματος και της προσκόλησης στο αγιο φως τιμών εγκοσμίων τους μέμφομαι.

Ανώνυμος είπε...

Dionysos, δεκτές οι επισημάνσεις σου με τις οποίες συμφωνώ.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει, ακόμη και ότι τα βράδυα γίνεται ο σούπερμαν, ο Ποπάϋ ή ο Ζορό.
Ένα θεματάκι θα το έχει όμως όταν προσπαθήσει να μου το επιβάλει ως πραγματικότητα.
Εκεί, λυπάμαι, αλλά θα ζητήσω αδιάσειστες αποδείξεις.

doctor

Ανώνυμος είπε...

doctor said:
> Ένα θεματάκι θα το έχει όμως όταν προσπαθήσει να μου το επιβάλει ως πραγματικότητα.

Ή, ακόμα χειρότερα, όταν προσπαθήσει να επιβάλει τις παπαριές του σαν πραγματικότητα στα παιδιά μου/του/μας.
Πότε θα αρχίσει να μας απασχολεί σοβαρά αυτού του είδους η κακοποίηση ανηλίκων;

Ανώνυμος είπε...

Doctor ωραίο ποστ και ωραία σχόλια διάβασα!
Κιέχω κι άλλη απορία εγώ..στην αρχή δεν καίει μετά..ζεστένεται;!

@τουρκοφάγοσ

Εε όχι και να μιλάνε και οι δογματικοί για μιζέρια;!Εε όχι!

Ελπίζω να περάσατε όλοι πανέμορφα!

Ανώνυμος είπε...

sapere φίλε μου, επειδή η κοινή λογική είναι πάντα μειοψηφούσα σε μια κοινωνία του δήθεν, της υπερβολής και του δογματισμού, και επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα εκπαίδευσης, εμείς ως γονείς, έχουμε την δυνατότητα να χτίσουμε τα παιδιά μας με ορθολογισμό, αντικειμενικότητα, ανεκτικότητα στο διαφορετικό και πίστη στην ανοχτή κοινωνία και δημοκρατία.

***

tropikoss, χρόνια πολλά, για το θέμα της φλόγας του αγίου φωτός ο Μίκυ παραπέμπει σε δύο έξοχα και κατατοπιστικότατα ποστ που είχε κάνει πέρσυ.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Δε διάβασα όλα τα σχόλια και δεν ξέρω αν είχε ήδη ειπωθεί αλλά είναι εκνευριστικές όλες αυτές οι συχνά θεατρινίστικες δημόσιες ομολογίες πίστης από δημοσιογράφους, τραγουδιστές και λοιπούς θαμώνες των τηλεοπτικών στούντιο.

Ανώνυμος είπε...

Από την Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικών Ερευνών:

Μία ψευδής ιστορική φήμη κατά του Αγίου Φωτός

Χαρακτήρησε ποτέ ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771) την παρουσίαση του Αγίου Φωτός «χειροποίητον μηχανουργίαν»;

Διάφοροι άπιστοι, (που μάλιστα ΔΕΝ έχουν πάει στην Ιερουσαλήμ), καταφέρονται εναντίον του Αγίου Φωτός, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το εξαίρετο αυτό ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ δείγμα της δωρεάς του Θεού. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη απιστία τους, συλλέγουν ό,τι είναι δυνατόν να τους φανεί χρήσιμο στην προσπάθεια απαξίωσης του θαύματος του Αγίου Φωτός. Γιατί οι άπιστοι που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να αποδεχθούν την πραγματικότητα του λάθους της απιστίας τους, πάντα θα βρίσκουν τις δικαιολογίες εκείνες που τους χρειάζονται, όσο αστήρικτες και ανεπαρκείς και αν είναι, μόνο και μόνο για να νιώθουν αυτοί καλά, σε έναν φαντασιακό κόσμο υλιστικού μηδενισμού που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους.

1. Η αφορμή της απιστίας που βρήκαν ορισμένοι

Είναι εντυπωσιακό, ότι οι αρνητές του θαύματος του Αγίου Φωτός, ενώ αρνούνται ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ αυτοπτών μαρτύρων, που είδαν και βίωσαν το θαύμα αυτό εδώ και τόσους αιώνες, έχουν την αφέλεια να στηρίζουν την απιστία τους σε μία εντελώς αναπόδεικτη και αυθαίρετη μαρτυρία ενός αγιορείτη μοναχού, του Νεόφυτου Καυσοκαλυβίτη, που δήλωσε ότι δήθεν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771) χαρακτήρισε την παρουσίαση του αγίου φωτός «χειροποίητον μηχανουργίαν» και, καθώς ο ίδιος γνώριζε από την προσωπική του εμπειρία τον μηχανισμό εμφάνισής του, το περιέγραψε ως το «το χειροποίητον εκείνο φως, ού καγώ, φησι, την δραματουργίαν αυτοψεί κατανοήσας».


Σχετικά με τη μαρτυρία αυτή, που οι αντίπαλοι του Αγίου Φωτός τη θεωρούν σημαντική ο Κων. Σάθας (στο: Νεοελληνική Φιλολογία, Αθήναι 1869, σελ. 512) δίνει την πληροφορία ότι ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης έγραψε "περί του Επιταφίου φωτός" και ότι το χειρόγραφο σωζόταν στον Σοφοκλή Οικονόμο. Είναι, πράγματι, στο χειρόγραφο #1457 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και το κείμενο σώζεται στις σελ. 1648-1664 (Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, 'Φωτομαχικά-Αντιφωτομαχικά', Κάτοπτρο-Ιστορητής, Αθήνα 2001, σελ. 92 ).

Ακόμα και αν η αναπόδεικτη μαρτυρία αυτή ήταν τεκμηριωμένο ότι μιλάει για αληθινή δήλωση όμως, εντυπωσιάζει η ΕΥΠΙΣΤΙΑ των απίστων, που προσπερνούν τις μαρτυρίες τόσων Πατριαρχών και ιερέων που βίωσαν το θαύμα του Αγίου Φωτός, για να εμμείνουν σε αυτή τη μία μαρτυρία! Πολύ δε περισσότερο όταν η δήλωση δεν ανήκει στον ίδιο τον Πατριάρχη για τον οποίο γίνεται ο λόγος, αλλά σε έναν μοναχό, που μας πληροφορεί για την δήθεν δήλωση του Πατριάρχη!

Η απιστία είναι το πιο διαστρεβλωτικό πράγμα για το μυαλό ενός ανθρώπου, και ο άπιστος, είναι πάντα ο πιο εύπιστος άνθρωπος, προκειμένου να αρνηθεί τον Θεό!2. Η μαρτυρία του Νεόφυτου είναι αναξιόπιστη!

Σύμφωνα με τον π. Γεώργιο Μεταλληνό υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας για την μαρτυρία του Νεοφύτου, αφού ούτε γραπτή δήλωση του πατριάρχη Εφραίμ υπάρχει περί κατάργησης της τελετής, ούτε γενικότερα στήριξη από τη βιβλιογραφία:

"Ο Νεόφυτος... μνημονεύει προφορική απάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ (1766-1771), στην οποία εδήλωσε (1769) ότι αυτός κατάργησε την "χειροποίητον" του "Αγίου Φωτός" "μηχανουργίαν", ως μη θαυματουργική ενέργεια, αλλά απάτη, που απέβλεπε στην "φωτεμπορία". Γραπτή δήλωση του Εφραίμ δεν υπάρχει, άρα η διάσωση της οφείλεται στον Νεόφυτο, όχι σε όλα αξιόπιστο συγγραφέα. Διότι είναι ανάγκη να εξιχνιασθεί η περίπτωση ότι ο Εφραίμ κατάργησε το έθιμο του "Αγίου Φωτός", το επανέφεραν δε οι διάδοχοι του, διότι η γνωστή σε μας βιβλιογραφία δεν θίγει αυτό το θέμα." (Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, Ό.π., σελ. 92-93, υποσημ. 201).

Την ίδια μαρτυρία, αυτή του Νεοφύτου, σχετικά με την εξομολόγηση της αλήθειας από τον Πατριάρχη σε κάποιον ανώνυμο στο Βουκουρέστι, ο Κων/νος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων την αντιμετωπίζει με ειρωνία και ελέγχει τον Κοραή που την υιοθετεί αποκρύπτωντας μάλιστα την πηγή του, για να φανεί, όπως λέει, ότι εκείνος πρώτος αποκάλυψε την υποτιθέμενη απάτη:

"Καν μη ήθελεν συγκρύψαι ότι ανέγνω και την περί του επιταφίου φωτός διατριβήν του Καυσοκαλυβίτου, φιλοτιμούμενος όπως αυτός φανή πρώτος του πλάσματος ελεγκτής και προσεχών μη τις άλλος κύδος άροιτο ο δε δεύτερος έλθη, είχεν αν και εξ εκείνης προσθείναι μάρτυρας του πλάσματος αυτόν τε τον Καυσοκαλυβίτην (όστις ουχί τους Φραγκοπατέρας, αλλά τους ημετέρους άντικρυς κατηγορεί και ότι εκείνος μόνος (καθό λίαν αξιόπιστος!) συνεπιφέρει ως ομόγνωμον εαυτώ, Εφραίμ τον Ιεροσολύμων Πατριάρχην, εξομολογηθέντα δήθεν προς τίνα (ανώνυμον) την μηχανουργίαν εν Βουκουρεστίω τω 1769." (Κων. Οικονόμου, "Σημειώσεις τινές εις τον Β' Αντιρρητικόν", στο Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, Ό.π., σελ. 399).3. Ο Πατριάρχης Ευφραίμ στην πραγματικότητα ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ το προσκύνημα αυτό!

Μια άλλη όμως μαρτυρία που προέρχεται από τον Νικόλαο Λογάδη και αφορά τον πατριάρχη Εφραίμ, αναφέρει:

"Εις δε τα 1766 παρητήσατο ο Παρθένιος εις Εφραίμ [...] Ετύπωσεν εκ δευτέρου το "Εγχειρίδιον" του Χρύσανθου, ποιήσας εν αυτώ καλόν Πρόλογον και συντυπώσας και την "Εγκύκλιον Συνοδικήν Επιστολήν" υπέρ βοηθείας του παναγίου Τάφου, του Παναγιότατου και Οικουμενικού Πατριάρχου Παϊσίου, διακοινωθείσαν τοις απανταχού Ορθοδόξοις εις τα 1727. Εν ταύτη τη Επιστολή είναι και ο αφορισμός "Οσοι δε των Χριστιανών [...] από ανευλαβειαν και ολιγοπιστίαν [...] εμποδίζουσι και αποκόπτουσι με ματαιολόγους φλυαρίας και ψυχρολογίας ή με κανένα άλλον τρόπον σατανικής απάτης τους Χριστιανούς από το να απέρχωνται εις προσκύνησιν του αγίου Τάφου [...] οι τοιούτοι, αν δεν παύσωσιν, αφωρισμένοι είησαν" κ.λπ. Μετά την Εγκύκλιον ταύτην επρόσθεσεν ο Εφραίμ και συντομωτατην χριστιανικήν διδασκαλίαν, δίγλωσσον, ελληνιστί τε και τουρκιστί, προς ωφέλειαν των εντυγχανόντων." (Ν. Λογάδου, "Αντιπροσβολή κατά τίνων του αιώνος ημών Φωτομάχων", στο Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, Ό.π., σελ. 312).

Δηλαδή: Έχουμε τον ίδιο τον πατριάρχη Εφραίμ να τυπώνει εκ νέου το Εγχειρίδιο του Χρυσάνθου και μάλιστα με προσθήκες την επιστολή περί αφορισμού εκείνων που με λόγια ή έργα εμποδίζουν τη μετάβαση των πιστών στους Αγίους Τόπους, και θέλει να μας πείσει ο Καυσοκαλυβίτης ότι αυτός ο άνθρωπος καταργεί την τελετή αφής του Αγίου Φωτός ως "χειροποίητον μηχανουργίαν"!!!! (πρβλ. Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, Ό.π., σελ. 435: "Το ερώτημα είναι, πως μετά από αυτά ο Εφραίμ στράφηκε εναντίον του θαύματος του "Αγίου Φωτός", αν βέβαια η μαρτυρία του Νεοφύτου Καυσοκαλυβίτου είναι ορθή")


Άρα:

1ον Η υποτιθέμενη δήλωση του Πατριάρχη ΔΕΝ είναι γραπτή

2ον ΜΟΝΟ ο Καυσοκαλυβίτης την παραδίδει και από εκείνον την παίρνει ο Κοραής

3ον Ο οποίος Καυσοκαλυβίτης έμαθε ότι τάχα ο Πατριάρχης μίλησε σε κάποιον ΑΝΩΝΥΜΟ στο Βουκουρέστι και του είπε ότι τάχα διέκοψε την τελετή του Αγίου Φωτός γιατί ήταν κοροϊδία, ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

4ον Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Εφραίμ αφορίζει όποιον τολμήσει να εμποδίσει με λόγια ή έργα τη μετάβαση των πιστών στους Αγίους Τόπους

Εδώ λοιπόν κάτι δεν πάει ΚΑΘΟΛΟΥ καλά με τη μαρτυρία του Καυσοκαλυβίτη!4. Ποιος ήταν ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης;

Ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης ήταν μοναχός και εκκλησιαστικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και έγινε μοναχός στην μονή Καυσοκαλύβη στο Άγιο όρος (εξ ού και το όνομά του). Το 1749 ήταν διευθυντής στην Αθωνιάδα σχολή, αργότερα δίδαξε στην Χίο, Βλαχία και Τρανσυλβανία. Έγραψε πολλά θεολογικά και φιλοσοφικά έργα. Έμεινε πολλά χρόνια στην Βλαχία κοντά στον θείο του, που ήταν αρχιερέας στο Βουκουρέστι. Πέθανε στο Βουκουρέστι το 1780.5. Το κίνητρο του "εγκλήματος"

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει απ' όλα αυτά, είναι: "Τι λόγους είχε ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, (ένας πιστός Ορθόδοξος μοναχός), να διασπείρει ψευδείς φήμες κατά του Αγίου Φωτός και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄;"

Βεβαίως και υπάρχει κίνητρο! Είναι αυτό που του αποδίδει ο Κων/νος Οικονόμος. Ο Οικονόμος, απευθύνεται σε ένα πνευματικό του παιδί, που έγραψε επιστολή ενάντια στον Κοραή για το υποτιθέμενο άτοπο της επίσκεψης των πιστών στους αγίους τόπους. Ταυτόχρονα όμως, εκπλήσσει δυσάρεστα τον Οικονόμο επειδή συμφωνεί με τον Κοραή στα περί μη γνησίου θαύματος του Αγίου Φωτός.

Έτσι, στην επιστολή αυτή γράφει ο Οικονόμος δηκτικά:

"Ηπόρησα, πώς η κριτική και πολυμαθεστάτη σου σύνεσις κατεδέξατο συγκαταινέσαι μετά του Χίου Σοφιστού [έτσι λέει τον Κοραή], όστις δανεισθείς μεν τινά σιωπηλώς εκ του μελαγχολικού και πολυπράγμονος Νεοφύτου Πελοποννησίου του Καυσοκαλυβίτου (ως λέγεται ούτος) εξ Ιουδαίων [είχε εβραίους γονείς ο Καυσοκαλυβίτης], όστις ήκουσε το πρώτον τα κατά του Αγίου Φωτός εν τη νήσω Πάτμω παρά τινός ψευδοχατζή, Χίου κακείνου! Όθεν ως αγιορείτης, κατατρέχων ΣΥΝΗΘΩΣ τους αγιοταφίτας,..." (Κων. Οικονόμου, "Σημειώσεις τινές εις τον Β' Αντιρρητικόν", στο Μεταλληνός Δ. Γεώργιος, ό.π., σελ. 397)

Είναι γνωστή η "κόντρα" που υπήρχε τον καιρό εκείνο ανάμεσα στους μοναχούς των δύο αυτών ιερών προσκυνημάτων. Αντίστοιχη κόντρα υπήρξε και ανάμεσα στους αγιοταφίτες και στη μονή Σινά. Αυτό είναι το κίνητρο!

Τραγικό μεν, αληθινό δε. Ο Νεόφυτος, ακόμη κι αν όντως δεν πιστεύει στο θαύμα του Αγίου Φωτός, προτιμά να συνταχθεί με τους αθέους που απορρίπτουν εξολοκλήρου τον Χριστό, αντί να σιωπήσει, αφού και ο ίδιος ο Καυσοκαλυβίτης στην επιστολή του δεν αναφέρει κάποια ιδιαίτερη μαρτυρία ως αυτόπτης, αλλά εναντιώνεται με υποθέσεις στο άγιο φως όπως και ο Κοραής.

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, μας ξεκαθαρίζει το θέμα, γνωρίζοντας ακόμα και τον άνθρωπο από τον οποίο άκουσε ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης την ψευδή αυτή φήμη την οποία αναπαρήγαγε! Την άκουσε από κάποιον Χιώτη, που έλεγε ψευδώς ότι ήταν "Χατζής", δηλαδή ότι πήγε στα προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ! Και ο Νεόφυτος, προκατειλημμένος καθώς ήταν από την "κόντρα" που υπήρχε μεταξύ του Αγίου Όρους και των Ιεροσολύμων την εποχή εκείνη, όχι μόνο αποδέχθηκε άκριτα αυτή την ψευδή φήμη, αλλά την αναπαρήγαγε και τη διέδωσε κιόλας!Τέτοια είναι ΟΛΑ τα επιχειρήματα που στρέφονται εναντίον της Εκκλησίας. Αστήρικτες και ψευδείς φήμες, που είτε κατασκευάζονται από δόλιους ανθρώπους, είτε γίνονται αποδεκτές άκριτα από όσους τείνουν για τους δικούς τους λόγους να αποδέχονται τη διαβολή.Papyrus 52

Δημιουργία αρχείου: 27-10-2007.

Τελευταία ενημέρωση: 12-9-2008.

doctor είπε...

Πάρη, ειδικά ο Κουίκ είναι εντελώς στον κόσμο του!

Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικών Ερευνών.
Η Ο.Υ.Κ. της εκκλησίας, οι χριστιανοταλιμπάν.
Σαν να ακούω δικηγορίσκο να προσπαθεί να επιβληθεί στην πραγματικότητα. Σοφιστείες και δικολαβίες σε όλο τους το μεγαλείο.

Τα πράγματα είναι απλά. Γιατί αρνείται το πατριαρχείο να στηθεί κάμερα μέσα εκεί όπου ανάβει το φως;
Γιατί αρνείται να γίνει έλεγχος από επιστήμονες πριν κατά την διάρκεια και μετά το ...θαύμα;

Και κυρίως, αν είστε χριστιανοί, αναρωτηθείτε: γιατί αφήνει αυτός ο Θεός τον κόσμο να τυραννιέται και εμφανίζεται μόνο μια φορά τον χρόνο σαν καντηλανάφτης;

Αρκετά με τον μεσαίωνα και τους κομπογιαννιτισμούς ενός από τα πιο διεφθαρμένα πατριαρχεία. Μπίζνες κάνουν εκεί κάτω και όσο πιο σύντομα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο για σας.

doctor

Ανώνυμος είπε...

Εδω παρατίθεται μια επιστημονική ανάλυση και το μόνο που βλέπω ως σχόλιο είναι απέραντο υβρεολόγιο και ειρωνεία. Μέχρι εκεί μπορούμε;