Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Νταρφούρ και Παλαιστίνη



Αυτές τις ημέρες τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο-και πολύ περισσότερο στην χώρα μας- ασχολούνται διεξοδικά με τη νέα επίθεση του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας. Ανταποκρίσεις, αναλύσεις, πάνελ και συζητήσεις με ειδικούς και «ειδικούς».
Δικαίως.
Δικαίως ο κόσμος ξεσηκώνεται βλέποντας τα "παιδιά του Ολοκαυτώματος" να μεταμορφώνονται από θύματα σε θύτες.
Δικαίως αγανακτεί και διαδηλώνει.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια ευαισθητοποιημένη κοινή γνώμη που δεν μπορεί να βλέπει άμαχους να σκοτώνονται και μικρά παιδιά να μην έχουν να φάνε.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
Φοβάμαι πως όχι.
512 οι νεκροί μέχρι αυτή τη στιγμή στην λωρίδα της Γάζας και χιλιάδες οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Όμως, πόσες πορείες έχουν γίνει στην χώρα μας για το Νταρφούρ;
Πόσο έχει ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν εκεί;
Ο αριθμός των νεκρών στο Νταρφούρ εκτιμάται σε 300 με 400.000 και ο αριθμός των προσφύγων στους 1.200.000.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτες και η κατάσταση είναι τραγική.





Η πραγµατικότητα της βίας δεν αναλύεται επιτυχηµένα, ούτε, πολύ περισσότερο, δίνεται λύση στο πρόβληµα µε το να ισχυρίζονται κάποιοι ότι οι κάτοικοι της Αφρικής είναι υπανάπτυκτοι και γι’ αυτό συµβαίνουν όσα συµβαίνουν. Το πρόβληµα αφορά όλη την ανθρωπότητα και κυρίως τα δυτικά και αναπτυγµένα κράτη.
Σύµφωνα και µε τον Ουµπέρτο Έκο και το βιβλίο του «Με το βήµα του Κάβουρα», «ήδη από τα τέλη τής προηγούµενης χιλιετίας σηµειώθηκαν δραµατικά βήµατα προς τα πίσω. Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Ιστορία, εξουθενωµένη από όλα αυτά τα άλµατα που σηµειώθηκαν κατά τις δύο προηγούµενες χιλιετίες, αρχίζει να κινείται ταχύτατα προς τα πίσω, παραπαίοντας… µε το βήµα τού κάβουρα».

Πίσω από αυτή την επιλεκτική δημοσιότητα, πίσω από αυτή την επιλεκτική κρίση των πολιτικών κομμάτων κρύβεται κάτι βαθύτερο: τους φόνους στην Παλαιστίνη δεν τους διαπράττει ο οποιοσδήποτε. Τους διαπράττουν οι "μισητοί" εβραίοι με συνεργούς τους "ιμπεριαλιστές αμερικανούς".
Ενώ στο Νταρφούρ, σκοτώνονται οι "αράπηδες" μεταξύ τους. Ούτε ιμπεριαλιστές υπάρχουν εκεί, ούτε σιωνιστές...
Μέσα από αυτό το επιλεκτικό ενδιαφέρον υποφώσκει ένας υποσυνείδητος [;] αντισημιτισμός και μία σπάνια ευκαιρία για την Αριστερά να κατακεραυνώσει πάλι τους ιμπεριαλιστές που αιματοκυλούν τον κόσμο. Μόνο που το ΚΚΕ τηρούσε "σιγή ιχθύος" όταν τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν, στην Βουδαπέστη, στην Πράγα...



Κοινώς, το δράμα του παλαιστινιακού λαού αποτελεί "βούτυρο στο ψωμί" του αντισημίτη, του αντιιμπεριαλιστή αλλά και του ρατσιστή ("υποανάπτυκτοι αράπηδες είναι στο Νταρφούρ..."). Έτσι, οι μερικές χιλιάδες νεκροί παλαιστίνιοι έχουν μεγαλύτερη αξία από τους 300-400.000 νεκρούς του Νταρφούρ.
Εγώ προσωπικά πονάω για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται σε κάθε πόλεμο, για κάθε παιδική ψυχή που σβήνει με ένα "γιατί" -γεμάτο απορία- ζωγραφισμένο σε ένα ζευγάρι αθώα μάτια. Δεν συμψηφίζω, δεν απλοποιώ, δεν διαγράφω και κυρίως δεν κινώ την σκέψη μου με βάση την ειδησεογραφία.
Η βία πρέπει να είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται.
Κάθε ζωή είναι ιερή, κάθε ανθρώπινο σώμα έχει δικαίωμα στη ζωή.
***
Σήμερα 3 αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση στα Εξάρχεια.
Ένας αστυνομικός 21 ετών παραλίγο να χάσει την ζωή του. Ο κόσμος που επιθυμούν κάποιοι έχει πολλά κοινά με αυτόν που νομίζουν ότι καταστρέφουν.

doctor

Υ.Γ. Την μία από τις χθεσινές πορείες στην Αθήνα την διοργάνωσαν οι εξής : το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ! Η μανιοκατάθλιψη του ΚΚΕ εμφανίζεται πλέον ως το τρισυπόστατον της μιας θεότητας...

Υ.Γ.2 Όσο για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ αλλά και η Χαμάς παραθέτω ένα έξοχο και επίκαιρο όσο ποτέ κείμενο του Θανάση Τριαρίδη: http://www.triaridis.gr/keimena/keimD010.htm

24 σχόλια:

Christophorus είπε...

Καλή χρονιά, Δόκτορα, ό,τι ποθείτε!

Δυνατό το κείμενό σου, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Αν θες, τράβα ρίψε βλέφαρον και στη δική μου σχετική ανάρτηση...

Paris είπε...

Δίκιο έχεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά. Το ότι συμφωνώ είναι αυτονόητο.
Όμως,το ότι δεν έγιναν διαδηλώσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν νομιμοποιούμαστε να το πράξουμε τώρα...
Ας μην ξεχνάμε ότι το παλαιστινιακό είναι μια πληγή ανοιχτή για 60 χρόνια τώρα..

cyrus είπε...

Έεεετσι...

Θερμές ευχές για μια κάπως λιγότερο αιματηρή χρονιά...

mtryfo είπε...

Καλη χρονιά γιατρέ μου
Τι λες τώρα, αυτά ειναι παιδιά ενός κατώτερου θεού...παράπλευρες απώλειες... αναλώσιμοι ...
Θέλεις κι άλλα? Ντρέπομαι!!!


Πάντα επίκαιρο το κείμενο του Τριαρίδη, μήπως έχει αλλάξει και κάτι απο το 2004 ή και παλιότερα?

Θα αιματοκυλήσουν την περιοχή οπως ξαναέγινε... Τώρα μάλιστα ένας λόγος παραπάνω... Εχουν εκλογές και οι δυο πλευρές... Πως θα επικρατήσουν οι σκληροπυρηνικοί και οι ακραίοι αν δεν φτάσουν τον κόσμο τους στην απόλυτη εξαθλίωση και φυσικά στο μίσος...

athinovio είπε...

εμένα η απορία μου είναι αυτή:
αφού η διεθνής υποστήριξη είναι τόσο προφανής και για κάποιο λόγο τόσο μα τόσο αναγκαία η ύοαρξη ισραηλινού αλλά όχι παλαιστινιακού κράτους, γιατί δεν το κάνανε μια κι έξω? Γιατί έπρεπε να κρατήσει τόσο πολύ? Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ζούν μέσα στην αθλιότητα τόσον καιρό?

αθεόφοβος είπε...

Για ποιούς νεκρούς στο Νταρφούρ και και την Παλαιστινη μιλάς,εδώ ανοίγοντας τον Explorer η πρώτη είδηση από χθές είναι ο θάνατος του γιού του Τραβόλτα!

Ερατώ είπε...

Πολύ σωστά το λες.
Η πολιτική είναι πάντα πολιτική...

Meropi είπε...

Δόκτωρ μου,
καλό σου βράδυ. Σε χαιρετώ από την Κύπρο.
Να σου πω την αλήθεια, ήξερα ότι γίνεται ένα είδος εμφυλίου στο Νταρφούρ, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της σφαγής. Τώρα μπήκα στο Google και είδα τα στοιχεία. Ξέρεις οι εμφύλιοι πόλεμοι δεν "πουλούν" για διαδηλώσεις. Το ίδιο είναι να διαδηλώνεις εναντίον των Αμερικάνων και των Εβραίων με το να διαδηλώνεις εναντίον της Κυβέρνησης του Σουδάν??? Άσε που διάβασα ότι την τελευταία την προστατεύει η Κίνα, γιατί, λέει, εκμεταλλεύεται το 65% των πετρελαίων της χώρας αυτής.

gnik είπε...

Αγαπητέ Doctor
Καλή χρονιά
Σε διαβάζω πολύ καιρό τώρα και ομολογώ ότι οι αναρτήσεις σου είναι κάτι περισσότερο από καταπληκτικές, τεκμηριωμένες με λογιστική ακρίβεια και διδαχτικές.
Εύχομαι να βρίσκεις δύναμη να συνεχίζεις για να κερδίζουμε όλοι εμείς οι αναγνώστες σου.
Καλή συνέχεια.

giant13 είπε...

Εγώ πάντως θαυμάζω την αποφασιστικότητα του ΟΗΕ.
Βγάζει απλώς ψηφίσματα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο φαίνεται πως τους έχει όλους καλά "γραμμένους".

Υ.Γ. Πολύ ωραίο ποστ-σεφτέ για την νέα χρονιά δόκτορα μου.
Ακόμη μια φορά συγχαρητήρια.

cynical είπε...

Kαλησπέρα

Την ίδια ακριβώς σκέψη έκανα και γω αυτές τις μέρες και εξεπλάγην όταν ειδα ότι και κάποιος άλλος την έκανε επίσης.

Γιατί δεν μας αγγίζει το Νταρφουρ και άλλες γενοκτονιες τόσο πολύ όσο το παλαιστινιακό; Διοτι δεν βρισκεται στην επικαιροτητα. Ετσι απλα. Τα συναισθηματα μας άγονται και φέρονται, λοιπόν, από τα ΜΜΕ. Ας το ομολογησουμε.

ramon είπε...

καλη χρονια,doctor

doctor είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Διάβασα τα πολύ όμορφα σχολιά σας. Θα ξεκινήσω όμως ανάποδα, παραθέτοντας αυτό που έγραψε ο cynical:

"Τα συναισθηματα μας άγονται και φέρονται, λοιπόν, από τα ΜΜΕ. Ας το ομολογησουμε".

---

Αυτό ακριβώς εισέπραξα εγώ. Η κοινή γνώμη αντιδρά αναλόγως με το τι παίζουν τα ΜΜΕ.
Αυτό είναι καλό ή κακό;
Νομίζω ούτε απολύτως καλό, ούτε απολύτως κακό. Εξαρτάται.
Αν εξαιρέσουμε τον "Εξάντα" του Αυγερόπουλου και το "ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" του Κούλογλου, δεν υπήρξε κάποια εκπομπή για το Νταρφούρ (αν μου διαφεύγει κάποια εκπομπή ζητώ συγνώμη, αλλά δεν βλέπω πολύ τηλεόραση).
Στις ειδήσεις, μόνο η κρατική τηλεόραση αναφέρεται κατά καιρούς.

doctor

doctor είπε...

Christophorus, ευχαριστώ. Δεν μου ανοίγει το blog σου. Έχεις κάνει κάτι;

***

Paris, καλωσήλθατε και ευχαριστώ.

***

Καπιταλιστικό κουμμούνι, σχετικά με "το ότι δεν έγιναν διαδηλώσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι δεν νομιμοποιούμαστε να το πράξουμε τώρα..." εννοείται ότι συμφωνώ με τις διαμαρτυρίες για την βία του Ισραήλ.
Απλώς, σταθμίζω τη βία του Ισραήλ με κάποια άλλη, πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο αιμοβόρα και κτηνώδη και προσπαθώ να "δω" γιατί ο κόσμος αλλά και τα ΜΜΕ αντιδρούν τόσο διαφορετικά.

***

cyrus, μόνο οι ευχές μας απέμειναν στο τέλος! Καλή χρονιά και να συνεχίσεις πιο δυναμικά τα πολύ όμορφα ποστ σου.

doctor

doctor είπε...

mtryfo, και να σκεφτείς ότι την ισραηλινή εισβολή την κάνει η ...προοδευτική κυβέρνηση του Ισραήλ (το ακροδεξιό κόμμα του Νετανιάχου είναι στην αντιπολίτευση...).

***

athinovio, η λύση, δυστυχώς, είναι μία: δύο ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη. Είναι αδύνατη η συμβίωση ισραηλινών και παλαιστινίων μετά από όσα έγιναν.
Το ίδιο ισχύει και με τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους. Η λύση της επανένωσης του νησιού είναι θνησιγενής και καταδικασμένη εκ των προτέρων.
Η λύση στο μυαλό του μέσου νεοέλληνα είναι η ένωση του νησιού με την Ελλάδα και η εκδίωξη όλων των τουρκοκυπρίων. Αυτό σκέφτονται όλοι ως λύση, απλώς δεν το λένε...

doc

doctor είπε...

Αθεόφοβε, είναι τραγικό, είναι πολύ σκληρό για έναν γονέα να χάνει το παιδί του. Είτε είναι ο Τραβόλτα, είτε ο οποιοσδήποτε.
Όμως, την τηλεθέαση την δημιουργούν οι τηλεθεατές.
Κάποιοι βλέπουν τις "ειδήσεις" του Star, αλλιώς θα τις σταματούσε το κανάλι.
Όταν το προϊόν πουλάει, το πουλάς.
Μπορώ να πω όμως ότι η κρατική τηλεόραση, στις ειδήσεις, ήταν πολύ σύντομη στον θάνατο του γιου του Τραβόλτα, σε αντίθεση με το Star ή άλλα ιδιωτικά κανάλια.

Τώρα βέβαια, όλα τα κανάλια, τρίβουν τα χέρια τους για την δυναμική αναβίωση της τρομοκρατίας.
Όλο κάτι γίνεται και το μεροκάματο βγαίνει μια χαρά...

doctor

doctor είπε...

Ερατώ, η πολιτική πολλές φορές δεν συμβαδίζει με την κοινή λογική, και τις περισσότερες, δυστυχώς, ούτε με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η πολιτική ευθυγραμμίζεται πάντα με τα οικονομικά η γεωπολιτικά συμφέροντα.

***

Meropi, για το πόσο αδιάφορη είναι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα για το Νταρφούρ, είναι ενδεικτικό το ότι η περιγραφή της wikipedia για τον πόλεμο στο Νταρφούρ δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά!

***

gnik, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

doctor

doctor είπε...

giant13, καλή χρονιά παλιόφιλε!
Τα ψηφίσματα τα έχει το Ισραήλ αλλά και η Τουρκία (όσον αφορά το Κυπριακό) για προσάναμμα...
Όπως και οι Η.Π.Α.
Ο Ο.Η.Ε. είναι μια καρικατούρα και δεν έχει καμία απολύτως δύναμη.
Τον σέβονται διεθνώς, όσο σέβονται οι έλληνες οδηγοί τις διαβάσεις των πεζών...

***


ramon, καλή χρονιά!

doctor

doctor είπε...

Όσον αφορά την επίθεση εναντίον των αστυνομικών, θα πρέπει να καταδικαστεί από όλους μας.
Μια ανοικτή κοινωνία, μια αληθινή Δημοκρατία, δεν χτίζεται με αίμα και βία.
Θεωρώ ιδιαιτέρως ατυχές που κανείς από την Αριστερά (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) δεν πήγε να επισκεφτεί αυτό το νέο παιδί που παραλίγο να χάσει τη ζωή του.
Ακόμη κι αν το κάνει όμως, τώρα είναι αργά. Έχασε το ... "ηθικό προβάδισμα". Την πρόλαβε ακόμη κι ο Γιωργάκης.

Επίσης, με εξέπληξε αρνητικότατα το ότι ο κ.Παπούλιας, 80 ετών περίπου πήγε στο ακριτικό Αγαθονήσι για τα Θεοφάνεια, ενώ ο Καραμανλής, με πρόσχημα ότι δεν μπόρεσε να πάει λόγω καιρού στα Κύθηρα, άραξε πάλι στην Ραφήνα.
Δεν μπορεί με τίποτα να αποχωριστεί το play station και τις ταβέρνες της Ραφήνας αυτός ο άνθρωπος...

doctor

mtryfo είπε...

Θεωρώ ιδιαιτέρως ατυχές που κανείς από την Αριστερά (μέχρι στιγμής τουλάχιστον)......

τον επισκέφθηκαν χθες οι βουλευτές του ΣΥΝ Φ.Κουβέλης και Τ.Κουράκης
(για να μη τους τρώμε το δίκηο, όταν πρέπει τους τα ρίχνουμε και καλά κάνουμε, αυτό έλειπε!)

doctor είπε...

mtryfo, ευχαριστώ για την πληροφόρηση, οπότε ανακαλώ, τουλάχιστον για τον ΣΥΝ.

doctor

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δυστυχώς, η πραγματικότητα της βίας δεν μπορέι να περιοριστεί όσο η ατομική ιδιοκτησία κερδίζει έδαφος σε βάρος του συλλογικού καλού.

Christophorus είπε...

Δόκτωρ, για δκίμασε από 'δω:

http://pappous-christophorus.blogspot.com