Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Διάλογος δύο σκύλων


Εκεί πίσω, γύρω στο 1610, 1611, 12, 13, ο Miguel De Cervantes έγραψε μια νουβέλα με τίτλο "Διάλογος δυο σκύλων" (*) όπου ένας σκύλος, ο Μπεργκάνθα, αφηγείται -στον άλλο σκύλο...- τι γινόταν στο μαντρί...
Του διηγείται, λοιπόν, ότι είχε πιάσει δουλειά σε ένα μαντρί και πως, κάθε βράδυ, οι βοσκοί έστελναν τους σκύλους να βρουν τους λύκους που ορμάγανε μες στο σκοτάδι.
Οι σκύλοι έτρεχαν όλη νύχτα, ξεσκίζονταν, λύκους όμως δεν έβρισκαν. Αλλά, επιστρέφοντας, όλο και κάποιο ζωντανό αντίκρυζαν σκοτωμένο από λύκο.
Ερχόταν το αφεντικό, έβλεπε τι είχε γίνει, έβαζε τις φωνές στους βοσκούς και αυτοί, με τη σειρά τους, μαστίγωναν τα σκυλιά.
Έτσι, κάποιο βράδυ ο Μπεργκάνθα αποφάσισε να μη φύγει για το κυνήγι του λύκου, να μην ακολουθήσει τα άλλα σκυλιά αλλά να κρυφτεί και να το περιμένει το λύκο εκεί, στο μαντρί, όπου θα πήγαινε να φάει. Ιδού, λοιπόν, τι είδε:"Βίγλιζα απ' την κρυψώνα μου και είδα τους βοσκούς ν' αρπάζουνε ένα κριάρι, απ' τα καλύτερα της στάνης, και να το μακελλεύουνε με τρόπο ώστε το πρωί να φανεί πως γίνηκε το μακελλειό απ' τον λύκο.
Σάστισα, απόρησα, σαν είδα ότι λύκοι γινήκανε οι βοσκοί και το κοπάδι μακελλεύουν αυτοί που τάχτηκαν να το φυλάγουν.
Ταχιά, στον αφέντη μαντάτευαν το μακελλειό του λύκου κι έδιναν το τομάρι και μια στάλα κρέας, ενώ εκείνοι έτρωγαν το περισσότερο και πιο εκλεκτό.
Ξανά τους μάλωνε ο αφέντης.
Ξανά έδερναν τα σκυλιά.
Μα λύκοι δεν υπήρχαν.
Το κοπάδι λιγόστευε, ήθελα να το μαρτυρήσω, αλλά λαλιά δεν είχα.
Θλιβόμουνα και απορούσα.
"Θε μου!" έλεγα "ποιος θα γιατρέψει ετούτη την πληγή; Ποιος θα εξηγήσει πως η φύλαξη βλάφτει, πως κοιμούνται οι φρουροί, πως κλέβει ο μπιστεμένος και ο φύλακας σκοτώνει;"
Τέτοια γινόταν εκεί, μεταξύ 1610 και 1613...

Όσο για τις εκλογές:

Ντέρμπυ κληρονόμων

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Γυρίζοντας από το εξωτερικό ανήμερα των εκλογών εκόμιζα μία παράξενη γεύση. Οι συνομιλητές μου έξω ρώταγαν: «Μα ακόμα ζει ο Παπανδρέου;». Εξηγούσα ότι είναι γιος (και εγγονός) και ο αντίπαλος του, ανεψιός. Δεν το καταλάβαιναν. Βλέπετε δεν κυβέρνησε έξω γιος του Αντενάουερ, του Ντε Γκώλ, ή εγγονός του Τσώρτσιλ. «Καλά,» με ρωτούσαν, «τόσα χρόνια δεν βγήκε άλλος πολιτικός;».
Παράδοξο να παίζεται η μοίρα με δυναστείες. Να όμως που κυβερνούν άνθρωποι που δεν θα είχαν ποτέ φτάσει τόσο ψηλά, αν είχαν ένα κοινό όνομα. «Έλαβαν μόνο τον κόπο να γεννηθούν» όπως έγραψε ο Μπωμαρσαί. Και μόνο για την εξαίρεση, άξιζε ο Σημίτης.
Έτσι τώρα, μόλις μας απογοητεύσει ο ένας, τρέχουμε στον άλλο. Είμαστε βέβαια πια σε τέτοια χάλια, που μόνο θαύματα θα μας σώσουν. Μπορεί να κάνει θαύματα ο Γιώργος Παπανδρέου; Δύσκολο. Αλλά δεν έχουμε άλλη λύση. Τόσα χρόνια τον βλέπαμε σαν εξωγήινο, τώρα τον χρίσαμε σωτήρα. Η απελπισία φτιάχνει θεούς και μάγους.
Ξαφνικά θυμηθήκαμε πως ο Γιώργος έχει και κάποια πείρα. Ε, βέβαια, διοίκησε και δύο υπουργεία. Ενώ ο Κώστας, ούτε καν ένα περίπτερο. Γιατί τον εκλέξαμε; Αχ, εκείνο το όνομα! Και Κώστας, μάλιστα! Ούτε στο νυχάκι του θείου του δεν έφτασε.
Έτσι λοιπόν, οι ίδιοι που κορόιδευαν τον Γιώργο, τώρα τον ψήφισαν. Και ελπίζουν. Όλοι ελπίζουμε. Αν τώρα κι αυτός μας απογοητεύσει, υπάρχει και η Τρίτη Δυναστεία. Από ηγετική γενιά να είναι – οι αυτοδημιούργητοι δεν έχουν αρκετά μόρια στην κληρονομική μας δημοκρατία..
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα βυθίζεται. Κι εμείς προσκυνάμε ένα νέο είδωλο. Έτσι είναι. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.


Νίκος Δήμου

(Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 5.10.09)

doctor

_________________
(*) περιλαμβάνεται στο δίτομο έργο "Υποδειγματικές νουβέλες" που, σε μετάφραση Σοφίας Κορνάρου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Printa.
Πηγή: http://lexidia.pblogs.gr/2007/03/kathe-omoiothta-me-proswpa-kai-katastaseis.html

67 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Μεγάλη ήττα για το Καραμανλέικο. Μόνη ελπίς τώρα τα δίδυμα!!!!

Ουαχαχαχαχαχαχα!!!!!

Πότε θα ξαναβγεί πρωθυπουργός εκτός τζακιών; Του Αγίου ποτέ ίσως...

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ, αν σκαπουλάρει τα επερχόμενα πολύ δύσκολα της κρίσης των Wankers - Bankers (πολύ δύσκολο), να κυβερνά μέχρι τα δίδυμα να φτάσουν σε εκλόγιμη ηλικία!

Μη χέσω πια, με την λατρεία του νεποτισμού μας μέσα δηλαδής...

doctor είπε...

Πόλσε, λέω να απαγάγουμε τα παιδιά τους για να πάψει αυτή η δυναστεία και να γίνουμε και εμείς μια μέρα πρωθυπουργοί!

Τι να πει κανείς, ίσως να είμαστε η μόνη χώρα με ...κληρονομική δημοκρατία.

Τι να τους κάνουμε εμείς τους βασιλιάδες...

athinovio είπε...

πριν τα δίδυμα, έχει η κόρη του δράκουλα σειρά.

χαχαχαχα

την καλημέρα μου

αθεόφοβος είπε...

Ακόμα χειρότερα δε η κόρη έχει και αδελφό!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Διάβασα "Νίκος Δήμου" και σκέφτηκα πως μας λείπει η ιστολογική του παρουσία. Μήπως να γινόταν ένα ιστολογικό αφιέρωμα στον ιστολόγο Δήμου; Τι λες doctor;

mtryfo είπε...

πραγματικά μας λείπει ο Νικόδημος ...
Γιατρέ μου,
εκτός απο τον αδελφό ειναι και τα παιδάκια... "τα μπακογιαννάκια" που τα βάζεις αυτά? Αυτά δεν έχουν ψυχούλα να ονειρεύονται οτι θα κυβερνήσουν μια μέρα αυτόν τον τόπο?

takis είπε...

Στην περίπτωση των σκύλων μάθαμε ποιοί κρύβονται απο πίσω.
Στην περίπτωση των κληρονόμων άραγε ποιοί να είναι απο πίσω?

Γιατί μη μου πείτε οτι οι κληρονόμοι σαν φυσικά πρόσωπα είναι το πρόβλημα...

doctor είπε...

athinovio, μήπως φτάσουμε στο φαινόμενο του champions legue όπου στα ημιτελικά είναι 3 στις 4 αγγλικές ομάδες;
Δηλαδή να φτάσουμε στο σημείο να διεκδικούν την αρχηγία της ΝΔ η Ντόρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή πιο μακριά και μετά από χρόνια τα δίδυμα του Κωστάκη;;;

doctor

doctor είπε...

Αθεόφοβε, έχει και κόρη η ...Κοράκλα.
Γαμώτο, λερναία ύδρα είναι αυτές οι 3 οικογένειες...!

doctor είπε...

Γιώργο Κατσαμάκη και Mtryfo, πολύ θα το ήθελα.
Απλώς θα πρέπει μετά να απολογούμαι εγώ για τις πολλές (όντως) άστοχες τοποθετήσεις του κ.Δήμου στα εθνικά θέματα.
Και λέω άστοχες, όχι από απόψεως της γνωστής εθνοκεντρικής θεώρησης, αλλά διότι οι απόψεις του χρησιμοποιούν ακριβώς τα εργαλεία αυτού που κατακρίνει: του εθνοκεντρισμού.
Μεγάλη συζήτηση που ίσως γίνει και ποστ κάποια στιγμή.

doctor

doctor είπε...

Takis, στην περίπτωση της ...Κληρονομικής Δημοκρατίας που ισχύει στην χώρα μας, νομίζω ότι πίσω από τους γόνους των αριστοκρατικών οικογενειών δεν κρύβεται τίποτα περισσότερο από την βαθιά ριζωμένη σε αυτό τον λαό προσμονή ενός σωτήρα.
Κάποτε ήταν το ξανθόν γένος, οι χρησμοί και η προσμονή των Ρώσων, μετά οι άγγλοι, γάλλοι, ρώσσοι.
Μετά ο Όθωνας, μετά η δυναστεία των Γλύξμπουργκ.
Πάντα υπήρχε κάποιος που είχε το γαλάζιο αίμα, πάντα υπήρχε ο συνομιλητής του Θεού που είχε την Ελλάδα ως περιούσιο έθνος και πάντα υπήρχαν (και υπάρχουν) δύο θεοί: ο (μικρός) θεός των υπολοίπων και ο (μέγας και αληθινός) Θεός των Ελλήνων.

Ο οπαδός του ΠΑΣΟΚ ηλεκτρίζεται όταν ακούει τον Γιωργάκη να μιλάει για τον πατέρα του ή τον παππού του.
Νιώθει ότι είναι και αυτοί εκεί.
Κάτι από το Imagined Communities του Benedict Anderson είναι εκεί.

Πάντα θα υπάρχει ο Μεγαλέξανδρος για να σκοτώσει το φίδι, πάντα θα υπάρχει ο Αι Γιώργης για να το αποτελειώσει, πάντα θα υπάρχει ο Μπαρμπαγιώργος για να σώσει τον Καραγκιόζη από τον Βεληγκέκα ή τις αυθαιρεσίες των Οθωμανών.

Υπάρχει λοιπόν μια μεταφυσική σχέση του ελληνικού λαού με τις τρεις αυτές οικογένειες.

doctor

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Doctor
"Τι να πει κανείς, *ίσως* να είμαστε η μόνη χώρα με ...κληρονομική δημοκρατία."

Σπίθας:

1) Τα αστεράκια στο "ίσως" τα πρόσθεσα εγώ και όχι ο doctor.

Μία, ακόμη, από τις γνωστές παγκόσμιες πρωτιές μας.

Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο.!
Εγώ αυτό ξέρω. Το θεωρώ ενδεικτικό της πολιτικής μας φτώχειας, της παθογένειας μας να ψάχνουμε για ηγέτες και είδωλα.

Θεοποιούμε - απορρίπτουμε- σκυλεύουμε- - θεοποιούμε και συνεχίζουμε με σημαίες παρελάσεις- πανηγυρίζοντας

**(δεν αντέχω αυτά τα κορναρίσματα και τα πανηγύρια μετά τις εκλογές, όταν από την Δευτέρα οι ίδιοι θα αρχίσουν την "μουρμούρα" και το ανάθεμα για ότι ψήφισαν.)

Πως γίνεται, αυτό??
Νικήσανε...πάλι!!

Ευτυχώς πριν και μετά τις εκλογές είχε για πρώτη φορά αγώνες πρωταθλήματος!
Αυτή την διαφορά είδα φέτος και είναι από τα σημαντικά,να το σημειώσουμε!!

Άμα το ήξερε ο Λίνεν, μπορεί και να μην έφευγε. (Είχε κάνει δήλωση, αν θυμάσαι, ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχουμε αγωνιστική όταν έχουμε εκλογές. Το θεώρησε στην αρχή αστείο,μετά γελοίο !!)


*Νίκος Δήμου:
Πάντα επίκαιρος και εύστοχος!


Υ.Γ.

Το σχόλιο που έκανες για εκλογική συνεργασία των οικολόγων με την ανανεωτική αριστερά την θεωρώ πολύ σωστή.
Με ορισμένες προυποθέσεις που έχω **αναπτύξει στο ποστ μου**

Είναι κοινωνική απαίτηση η αλλαγή στις πολιτικές προτεραιότητες της Αν. Αρ. σε μια κατεύθυνση δημοκρατικών συνεργασιών με αιχμή την οικολογία.

Είμαι αντίθετος με την γνωστή λογική των κομματικών σχηματισμών που την χρησιμοποιούν σαν κερασάκι στην τούρτα τους.

Αυτόνομα και σε ισότιμη βάση ώστε να δημιουργηθεί όσμωση μεταξύ των θέσεων και νέα κοινωνικοπολιτική οικολογική αντίληψη.

Αλλιώς θα καταπιούν, θα βραχυκυκλώσουν, κάθε "μειοψηφική" πολιτική, οικολογική θέση, όπως (όλως τυχαίως) συμβαίνει από τους κατέχοντες την πλειοψηφία, που συνεχώς επιχειρούν να καπελώνουν, με τις γνωστές "δημοκρατικές διαδικασίες"..
(@ *>!..μπιπ..μπιπ)

Για να είμαστε, ειλικρινείς και όχι προσχηματικοί...

Et in Arcadia ego είπε...

Όσο και να μας εκνευρίζει όλο αυτό το κληρονομικό , σκέφτομαι τώρα , και σαν αριστερός έξω από τη ΝΔ ποιον θα ήθελα εκεί αρχηγό .
Το Σαμαρά ? τον Αβραμόπουλο ? τον Πανικα ? τον Τσιτουριδη ? Ντόρα και πάλι Ντόρα . Και ας έκανε τρελή κωλοτουμπα τότε με τις ταυτότητες σε μια μέρα μέσα και έχασε κάθε σεβασμό που της είχα . Ποιος φταίει που δεν υπάρχει κάποιος άλλος να αναλάβει παρά μόνο η κόρη του ακατονόμαστου είναι άλλο θέμα.
Είναι εύκολο να μπεις στη πολιτική αν έχεις όνομα αλλά τι φταίει και δεν έχουμε άλλους ταλαντούχους και χαρισματικούς ανθρώπους στη πολιτική ?
.... περιμένοντας να ψηφίσω μια μέρα Βγενοπουλο .....

takis είπε...

Θα δεχτώ την μεταφυσική σχέση που ανέφερες (αυτό εξάλλου υπονοούσα)

αλλά έλα που το παιχνίδι της "κληρονομιάς" είναι ευρέως αποδεκτό σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς (αριστεράς μη εξαιρουμένης)...μια ματιά στις λίστες των υποψηφίων σε όλα τα κόμματα θα αποκαλύψει συγγένειες..

Δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί οτι αυτό είναι αναγκαστικά αρνητικό...γιατί πιστεύω οτι το αποτέλεσμα οφείλει να μετράει..
αλλά βάζω ενα ερωτηματικό.


ΥΓ Οι Οικολόγοι αρνήθηκαν το υπουργείο Περιβάλλοντος λένε οι ειδήσεις. Τους στήριξα στις εκλογές και τολμώ να πω οτι είναι λάθος τους η μη αποδοχή , αναρωτιέμαι τι σκέφτονται άλλοι..(ξέρω οτι αλλάζουμε θέμα αλλά η επικαιρότητα τρέχει!..)

giant13 είπε...

Οι βόσκοι φταίνε στην όμορφη ιστοριούλα.
Αν έδιναν και κανένα κοψίδι στους σκύλους, θα ταν όλα μέλι-γάλα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τάκη
Νομίζω ότι η εξήγηση που έδωσε ο Χρυσόγελος είναι πολύ λογική και βάσιμη.

Δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό σημαίνει πολλά. Θα παίρνει μόνος του τις αποφάσεις ή θα κάνει Γενικές Συνελεύσεις κάθε φορά που θα τίθεται θέμα στην βουλή;

Τα κόμματα έχουν Κ.Ομάδα, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας.

Π.χ. Αν έφερνε ένα νομοσχέδιο θα έκανε σαν υπουργός εισήγηση και μετά τι;

θα κατέβαινε από την έδρα να μιλήσει σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ο-Π;
Αυτό δεν γίνεται.

Άρα η πρόταση ήταν καθαρά προσωπική και όχι προς τους Ο-Π.

Δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Δημιουργεί εντυπώσεις..

Έπειτα οι αποφάσεις του θα περνάνε από το υπουργείο Οικονομικών.

Είδες τι δομή, έφτιαξε ο Γιώργος;
Όλα δεμένα μεταξύ τους

Οι αποφάσεις θα είναι κεντρικές και θα οι υπουργοί θα υλοποιούν. Δεν είναι σαν τον Καραμανλή που τους είχε αμολητούς.

Ο Γιωργος είναι συγκεντρωτικός, αν τόχετε καταλάβει. Προσωπική γραμμή και δεδομένη, είπαμε..πες με αμέρικαν

Locus Publicus είπε...

Μεγάλο λάθος, τραγικό, και παιδαριώδης η αντίδραση των Οικολόγων να μην δεχθούν το υπουργείο περιβάλλοντος. Θα τους έδινε κάτι χρήσιμο να κάνουν, προβολή για το μέλλον, κύρος. Αντι τούτου, έριξαν μια φτηνή πολιτική ατάκα, και επέστρεψαν και αυτοί στην ανυπαρξία. Αυτή είναι η Έλλάδα. Ντροπή τους.

doctor είπε...

Σπίθα, συμφωνώ με το σκεπτικό σου, και εδώ και στο blog σου.
Ήρθε νομίζω ο καιρός των συνθέσεων και των συγκλίσεων.
Φτάνει πια αυτή η ιδεολογική καθαρότητα.

doctor είπε...

Et in Arcadia ego, συμφωνώ.
Η κ.Μπακογιάννη είναι μακράν ικανότερη των υπολοίπων και όπως σωστά γράφει και ο Τάκης πιο κάτω, ας μην πάμε στο άλλο άκρο, δηλ.να δαιμονοποιούμε ή να απαξιώνουμε κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι γόνος πολιτικής οικογένειας.

doctor είπε...

Γίγαντα, καλως σε ξαναβρήκα!
Όντως, αυτά τα ψίχουλα, αυτό το χρύσωμα του χαπιού είναι που αποτελεί τον κυμματοθραύστη του συστήματος.
Να γλείψουμε κι εμείς κανένα κοκκαλάκι που λέει κι ο λαός...

doctor είπε...

Τάκη, και locus, οι Πράσινοι αν και νέο κόμμα στα πολιτικά σαλόνια, δεν τσίμπησαν το δόλωμα και το επικοινωνιακό τρυκ του Γ.Παπανδρέου ήταν ένα air ball.
Καταρχήν η πρόταση ήταν προς τον κ.Χρυσόγελο και αφορούσε την θέση του υφυπουργού και όχι του υπουργού.
Αφού συμφωνήσω με την πρακτικότατη εξήγηση του Σπίθα, θα παραθέσω και την επίσημη θέση των Ο-Π με την οποία συμφωνώ:

«Ευχαριστούμε το ΠΑΣΟΚ για την πρόσκληση αλλά στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις πολιτικές. Η συμμετοχή στην εξουσία δεν αποτελεί αυτοσκοπό για μας.

Ενδεχόμενη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση, θα έπρεπε να στηρίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες, σε θεματικές πλειοψηφίες στην κοινωνία, σε μια λαϊκή εντολή που θα απέκλειε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και στην ύπαρξη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων που να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις.

Αν ο εκλογικός νόμος ήταν δίκαιος, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είχαμε σήμερα 7 βουλευτές. Εάν το ΠΑΣΟΚ πράγματι πιστεύει ότι πολιτικές προτάσεις όπως αυτή που εκπροσωπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να είναι στη Βουλή, αν θεωρεί ότι όλες οι ψήφοι των πολιτών πρέπει να έχουν την ίδια εκπροσώπηση, τότε μπορεί να πράξει αναλόγως.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε κριτικοί στην εξουσία, αλλά και ανοικτοί στον προγραμματικό διάλογο με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Τις επόμενες μέρες θα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας» καταλήγει το κόμμα.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1060999&lngDtrID=244

Locus Publicus είπε...

Για το σχόλιο περι οικολόγων, να αναθεωρήσω (μερικώς). Δεκτή η εξήγηση του Σπίθα, και καμμία αντίρηση πως η προσφορά ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα. Είχα την εντύπωση πως τους προσφέρθηκε υπουργείο (οχι υφυπουργείο), με ανεξάρτητο προυπολογισμό. Αλλιώς ναί, δεν αξίζει, σύμφωνοι.

Εντούτοις, οι οικολόγοι θα μπορούσαν να ζητήσουν να αναλάβουν ένα special project, ας πούμε ανεμογεννήτριες. Να είχαν έτοιμο ένα συγκεκριμένο Business Plan, με νούμερα. Ετσι θα έφερναν και τον Γιώργο σε δύσκολη θέση. Αλλά είναι ακόμα μικροί και άμαθοι. Αυτό έπρεπε να το έχουν προβλέψει.

...Αν ο εκλογικός νόμος ήταν δίκαιος, οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα είχαμε σήμερα 7 βουλευτές...

To διάβασα, ακούγεται καλό, έχει ξανασυζητηθεί. Δηλαδή τί, απλή αναλογική; Ας σοβαρευτούμε. Με απλή αναλογική δεν θα είχαμε σήμερα κυβέρνηση. Το ξέρουν αυτό όλοι οι έλληνες. Ναι, ο πρώτος παίρνει μεγάλο μπόνους, αλλά έχουμε και κυβέρνηση. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Locus Publicus
Καταννοώ την αρχική σου θέση, Έχουμε συνηθίσει στις "αρνήσεις" για να είμαστε "καθαροί" και υπεράνω και μόνο για καταγγελλίες, αλλά εδώ ναι, είναι διαφορετική η κατάσταση.

Είμαι υπερ της συμμετοχής και της ανάληψης ευθυνών.

Δεν περίμενα τέτοια κίνηση από τον Γ, Παπανδρέου. Έπρεπε να λάβει υπόψη του, το γεγονός της μη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Να μην αρχίζει με "ψευτοανοίγματα" αλλά ας γίνει ουσιαστικός.

Διάβασα και το άρθρο σου. Στα θέματα που αναφέρεσαι συμφωνώ. Σ'ένα σχόλιο μο, απαντώντας στον doctor, στο ποστ μου, αναφέρομαι και σε μια άλλη παράμετρο.

Αυτή της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί εδώ είμαστε πέραν κάθε λογικής και μερικά αυτονόητα για σένα, εδώ πρέπει να τα κάνουμε κατανοητά και να τα αναλύσουμε. Ζούμε σε μεσαίωνα...

@ Doctor
Συμφωνώ με τον Doctor, σε όσα αναφέρει
Με καλύπτει το σκεπτικό του.

Πρέπει να ξεπεράσουμε παθογένειες και δογματισμούς που καλά κρατούν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
Τα κόμματα μας, βρίσκονται στην εποχή του "ψυχρού πολέμου" στις πολιτικές συμπεριφορές.

Doctor, να ξεφύγουμε από τους δογματισμούς,τις "καθαρές αλήθειες" και τους αστείους αριστερισμούς που μας τσουρούφλισαν πέρυσι τέτοια εποχή.

Συνεργασίες και διάλογος με ισότιμκους όρους και όχι καπελώματα,κολλήματα και γραφειοκρατικές αντιλήψεις.

takis είπε...

ΣΠΙΘΑ, DOCTOR, LUCUS

Μια και το άνοιξα το θέμα.

Δυστυχώς οι ΟΠ δεν εχουν καμία δικαιολογία στην ανακοίνωση τους...
μου θυμίζει κάτι "αριστερές" υπεκφυγές....απλά με παραξενεύει που τις υιοθετείτε.

Θεωρώ παραμύθια περί "προγραμματικών συγκλίσεων", "κοινοβουλευτικών εκπροσωπήσεων", εκλογικός νόμος κλπ.
Εδω τα προβλήματα ΚΑΙΝΕ και εμείς ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα.

Ο αντίλογος (τον ανέφερε ήδη ο Lucus παραπάνω)είναι προφανής.
Δέχεσαι το υπουργείο (υφυπουργείο, το ίδιο κάνει!) προτείνεις συγκεκριμένα πράγματα καιέχεις τον πρώτο λόγο αν κάτι δεν γίνει.
Τώρα απλά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Στοιχειώδη ρεαλιστική πολιτική.

Μέγα πολιτικό λάθος των ΟΠ που θα τους στοιχήσει στην επόμενη αναμέτρηση.
Δεν είναι κακό να παραδεχθούμε τα προφανή εστω και αν δεν μας αρέσουν.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τάκη

Βεβαίως και να κάνεις 5 πράγματα είναι θετικό.

Αλλά παραβλέπεις τα δάση για ένα δεντράκι!!!

Δεν θα μπορεί να κάνει ούτε αυτά τα πέντε πράγματα, αφού δεν θάχει αυτόνομο υπουργείο.

Δεν είναι αυτονόητο, ο,τι θα τον βραχυκυκλώσει τον άνθρωπο η δομή του υπουργικού σχήματος που επέλεξε ο Παπανδρεόυ;

Δεν το λέω, από αντιπολιτευτική πλευρά, ούτε από κεκτημένη ταχύτητα με το γνωστό τσιτάτο
" η συμμετοχή φθείρει"

Πρέπει να δούμε ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης με αυτη΄την δομή των υπουργείων.

Δεν λεω, ότι είναι κακό το μοντέλο. Αλλά σαφέστατα, είναι συγκεντρωτικό και μπορεί να φέρει και αποτελέσματα..Ίδωμεν.

Αλλά σίγουρα, κόβεται δια ροπάλου η αυτονομία των υπουργείων και όλα θα εισηγούνται σ΄ενα κεντρικό συντονιστικό το Οικονομίας, με ένα άλλο τρόπο από ότι είχαμε συνηθίσει..

Δεν το έχεις προσέξει;
Άλλη φιλοσοφία, αρμοδιότητες πολύ περιορισμένες .
Ίως είναι θετικό, αλλά η σφραγίδα γράφει "Γιώργος" σε κάθε απόφαση.
Είναι φανερό, Τάκη.

Οπότε θα επιμεριστεί ένα μερίδιο ευθύνης χωρίς να έχει στην ουσία καμμία δυνατότητα παρέμβασης επί της οικολογικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί!

Σαν άτομο μπορεί να τον τιμά η πρόταση και να την αξίζει, αλλά από την άλλη όλα τα υπόλοιπα που "ΔΕΝ θα γίνουν" θα τα χρεωθιούν οι Οικολόγοι- Πράσινοι..

Τι να κάνει ένας "ευνουχισμένος" υπουργός με

1)προκαθορισμένα κονδύλια
και
2) προγραμματισμένη διαφορετική ενεργειακή πολιτική .
3)Αντιμέτωπος με αναπτυξιακές βιομηχανικές επιλογές οι οποίες θα του αφαιρούν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης;

Καλώε ή κακώς οι Ο-Π έχουν επιφυλάξεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Όμως οι επιλογές της κυβέρνησης είναι άλλες..

Τι θα κάνει;
Ποιός θα κανονίσει την οικολογική πολιτική και την στρατηγικής της;

Φυσικά μόνο θέμα του Χρυσόγελου δεν θάναι. Αυτό είναι προφανές.

Πιστεύω ότι επέλεξε, μεταξύ της τιμητικής αλλά "πετσοκομμενής" από αρμοδιότητες υπουργική θέσης και της ευθύνης απέναντι στις προγραμματικές θέσεις των Ο-Π, που χρειάζονται ενίσχυση.

Και επέλεξε, έντιμα.
... κατά την γνώμη μου.

takis είπε...

ΣΠΙΘΑ

Δεν θα συμφωνήσω.

Το ότι το σχήμα είναι συγκεντρωτικό το είδα.
Λοιπόν?
Με τα σημερινά χρηματοοικονομικά δεδομένα μπορεί και να δουλέψει.
Ας δοκιμασθεί λοιπόν στη πράξη και βλέπουμε.

Λες.
"Τι να κάνει ένας "ευνουχισμένος" υπουργός με
1)προκαθορισμένα κονδύλια
και
2) προγραμματισμένη διαφορετική ενεργειακή πολιτική .
3)Αντιμέτωπος με αναπτυξιακές βιομηχανικές επιλογές οι οποίες θα του αφαιρούν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης;.."

1. Δηλαδή μπορεί να υπάρξουν απεριόριστα κονδύλια? ειδικά στη σημερινή συγκυρία?
Ας είμαστε ρεαλιστές.
2.Η ενεργειακή πολιτική μπορεί να αλλάξει, αν πείσεις οτι μπορεί να γίνει αυτό και αυτό γίνεται ευκολότερο μέσα απο τη συμμετοχή
3.ή μήπως πρέπει να περιμένουμε να αλλάξουν οι αναπτυξιακές βιομηχανικές επιλογές για να υπάρξει δυνατότητα παρέμβασης?...
και σιγά τις αναπτυξιακές επιλογές!..
και σιγά τις επιφυλάξεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου!..

ας σοβαρευτούμε.

Το θέμα είναι οτι 2-3-5 πράγματα θα μπορούσαν να μελετηθούν , κοστολογηθούν ,αξιολογηθούν και τελικά να προταθούν.
Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική..τα υπόλοιπα είναι λόγια και υπεκφυγές.

Οι ΟΠ έπρεπε να παίξουν τη μπάλα, μόνο κέρδος θα είχαν αυτοί και ενδεχομένως και η άμοιρη ελληνική κοινωνία.
Τα περί "έντιμης" επιλογής, μου θυμίζουν κάτι παλιο-αριστερίστικα συνθήματα..ξέρω οτι εχουμε βιώματα με αυτά , σε καταλαβαίνω.
αλλά η "πετσοκομένη καρέκλα" είναι η πρόκληση και η πραγματικότητα...
και αυτή πρέπει να αποδεχθούμε...
αν θέλουμε να την αλλάξουμε ή βελτιώσουμε.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ναι το περιίμενα τι θα πεις!
Να το διορθώσω, γιατί το σκεφτόμουν στο δρόμο :)

Αν μετά τόσα μπλα-μπλα, δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ με την φράση "έντιμη στάση"..Άστο, ρε φίλε.
Πιάνεσαι από τις λέξεις και αρχίζεις την μουρμούρα...

"Έντιμη στάση που θα ευνοήσει στην πολιτική εδραίωση και θα παγιώσει τις πολιτικές κατευθύνσεις"

Δεν μιλώ για ηθικολογία!!!
Βοήθεια..:)

Μα τόκανα δίφραγκα να στο κάνω και πενηνταράκια!

Όχι θα προτιμήσω να σου αποδείξω, πολύ εύκολα ότι τι ΠΑΣΟΚ παίζει και μάλιστα πολύ άσχημα με τους Ο-Π

Δες εδώ τις πονηριές τους..
Μα καλά , τόση αφέλεια;
Εδώ έχει φάει τους μισούς δικούς του!
Θες να σου πω και την ομάδα που κάνει κουμάντο;
Παμπούκης, Γερουλάνος, οι δύο..βασικοί.
Με βασανίζεις τζάμπα..
...................................

"Ήθελαν τη Μ.Βασιλάκου

Σύγχυση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στους Οικολόγους Πράσινους

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1061192
.................................

"Απευθείας στην κ. Μαρία Βασιλάκου, βουλευτή και αναπληρώτρια πρόεδρο των Πρασίνων της Αυστρίας, που στις ευρωεκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πρασίνων, και όχι στον κ. Νίκο Χρυσόγελο, έγινε από πλευράς ΠΑΣΟΚ η πρόταση για τη θέση υφυπουργού στο υπουργείο νέο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η κυρία Βασιλάκου ζήτησε χρόνο για να συνεννοηθεί με την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πρασίνων, η οποία απάντησε αρνητικά στο αίτημα.

Σύγχυση, ωστόσο, προκλήθηκε όταν διέρρευσε πως η πρόταση απευθυνόταν προς τον κ. Νίκο Χρυσόγελο.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ελενόπουλος διέψευσε την παραπάνω πληροφορία, λέγοντας πως ουδεμία πρόταση έγινε στους Πράσινους και στον κ. Χρυσόγελο, παρά μόνο σε πρόσωπο και δη στην κ. Μαρία Βασιλάκου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Χρυσόγελος δήλωσε στην εφημερίδα:

«Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Γερουλάνου -όπως μας είπαν- που μας γινόταν πρόταση για την ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος (σ.σ. από τον ίδιο τον κ. Χρυσόγελο). Αρνηθήκαμε και περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ να προβεί σε ανακοίνωση του θέματος. Επειδή όμως η είδηση διέρρευσε στα κανάλια (όχι από μας) υποχρεωθήκαμε να βγάλουμε ανακοίνωση πρώτοι. Στη συνέχεια τηλεφωνήσαμε εμείς στο γραφείο του κ. Γερουλάνου, απ' όπου μας είπαν ότι δεν είχαν προηγουμένως καμία επικοινωνία μαζί μας. Και μπήκαμε σε σκέψεις. Πάντως, όπως μας είπε η κ. Μαρία Βασιλάκου έγινε και σε εκείνη κρούση από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου να αναλάβει ένα υφυπουργείο».

mtryfo είπε...

Σπίθα,
έχεις υπ όψη σου την ιστορία των Ο.Π. και του Θανάση Λάλα???
με τ αυτιά μου άκουσα απ τον flash τον Θ.Λάλα και τον συνεργάτη του να κουβεντιάζουν για την πλάκα που τους έκαναν, τηλεφωνώντας τάχα απο το γραφείο του κ.Γερουλάνου (το ίδιο έκαναν και με τον Βούρο, την Βάσω, και τον Γείτονα, αυτά πρόλαβα και τα άκουσα)...
και σήμερα πάλι στην ίδια εκπομπή, ο συνεργάτης του Λάλα, απορούσε γιατί ο κόσμος τους σιχτίριζε επειδή κάνουν τέτοιες χοντρές πλάκες...

'εχω την αίσθηση ότι πρόκειται για κάποιο μπέρδεμα...
το οποίο βέβαια δεν αναιρεί τον τρόπο που έγινε η πρόταση απο το επίσημο ΠΑΣΟΚ στην κ. Βασιλάκου...

doctor είπε...

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι συνέβη.
Ποιος έκανε πρόταση και προς ποιον;
Στον Χρυσόγελο ή στην Βασιλάκου;
Ως εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες ή ως μέλη των Πρασίνων;
Αρκετό μπέρδεμα και με δεδομένη την μεγάλη σύγχυση που θα προκύψει από την τόσο εκτεταμένη αναδιάρθρωση των υπουργείων, νομίζω ότι ορθώς έπραξαν οι Πράσινοι συλλογικά ή ο Χρυσόγελος ή η Βασιλάκου ως άτομα.
Νομίζω ότι ο κ.Παπανδρέου έπρεπε να ξεκινήσει με την ήδη υπάρχουσα δομή των υπουργείων και να κάνει αυτή την αναδιάρθρωση μετά από 6 μήνες.
Το μπάχαλο που έχει ήδη αρχίσει να προκύπτει θα θυμίζει το αεροδρόμιο των Σπάτων τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του όπου βαλίτσες πήγαιναν στην Τενερίφη αντί στην Μυτιλήνη και επιβάτες έμπαιναν σε λάθος αεροσκάφη.

Λόγω του επαγγέλματός μου, έζησα την περίοδο μηχανογράφησης του ΙΚΑ και το σύστημα της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
Αντί να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5-6 ΙΚΑ εφαρμόστηκε καθολικά εν μία νυκτί (βλέπετε η Ιντρασόφτ δεν έπρεπε να χάσει κέρδη) και το τι έγινε δεν περιγράφεται.
Το ίδιο έγινε και με την ενοποίηση των ταμείων με τον νόμο της Πετραλιά όπου ακόμη και σήμερα επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ.

Βιάστηκε ο Γιώργος και θα χάσει πολύ χρόνο, θα εκδώσει δεκάδες διευκρινιστικές εγκυκλίους για να βγάλει άκρη και οι υπουργοί του θα αναλωθούν σε γραφειοκρατικούς και διαδικαστικούς λαβυρίνθους χάνοντας την ουσία.
Για να μην πω για τις αντιδράσεις αυτών που ξεβολεύτηκαν (βλ.Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

doctor

Υ.Γ. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν οι Πράσινοι ως κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτούσαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, όπως δηλαδή γίνεται σε δεκάδες χώρες.
Το φαινόμενο όμως να υπάρχει ένα κόμμα με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και να χρησιμοποιεί ένα στέλεχος ενός εξωκοινοβουλευτικού κόμματος για να λάβει μια δευτερεύουσα θέση (υφυπουργός) στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς να έχει καταθέσει κάποιο πλάνο δράσης, κάποιο budget, κάποιες τάσεις, τακτικές και μέριμνες, νομίζω ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη και διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Τις κυβερνήσεις συνεργασίας τις συγκροτούν κοινοβουλευτικές ομάδες επί μίνιμουμ συμφωνιών, συγκλίσεων και συμφωνιών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα από αυτά και οι Πράσινοι δεν είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας αφού δεν κατάφεραν να μπούνε στην Βουλή.
Συνεπώς επιμένω ότι η όλη διαδικασία ήταν ένα φτηνό επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ορθώς οι Πράσινοι απάντησαν αρνητικά.

doctor είπε...

Mtryfo, πλάκα με κάνεις; Τσάμπα συζητάμε τόσες ώρες;;;;;;;;;;
Μην το μάθει ο Μητσικώστας και διαλύσει τα πάντα με το χάρισμα που διαθέτει!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ mtryfo

Δεν το ήξερα, αυτό. Δεν το άκουσα. Αλλά το θεωρώ μεγάλη κοτσάνα και όχι πλάκα.

Τέλος πάντων, ενισχύει τις απόψεις μου και εν τέλει θα συμφωνήσω με την ιδεολογική τοποθέτηση του, που αναφέρει στο Υ.Γ.

@doctor

Συμφωνώ με όλη την τοποθέτηση σου, στο Υ.Γ. και με την κατάληξη του στο θέμα που προέκυψε.

"Συνεπώς επιμένω ότι η όλη διαδικασία ήταν ένα φτηνό επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ορθώς οι Πράσινοι απάντησαν αρνητικά."
................

Σπίθας

Πολιτική εκτίμηση -πρόβλεψη

Θα ήθελα να καταγραφεί παρακαλώ εδώ η πρώτη μου, άποψη για την μορφή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι κινήσεις και οι τακτικές που θα ακολουθήσει απέναντι στα "συγγενικά" του κόμματα, προς τα αριστερά.

1) θα αποστασιοποιηθεί από τον λαϊκισμό και θα διώχνει αμέσως, όποιον ξεφεύγει από την γραμμή του. Γρήγορες κινήσεις στην αρχή και πολλές αλλαγές για να μην παγιωθούν καταστάσεις.

*Θα τους ζαλίσει τους δικούς του και εμάς μαζί!!!

Σταθεροί, δίπλα του πέντε άτομα.
Αλλαγές σε δημόσια διοίκηση, προσπάθεια εξυγίανσης από τα νέα θεσμικά όργανα και έλέγχου της αγοράς.

2) Άμεση προσπάθεια να "κλέψει" τους ιδεολογικούς χώρους των Οικολόγων- Πρασίνω και του ΣΥΝ.

* Το Κ.Κ.Ε, δεν τον απασχολεί, καθόλου.

3) Προσπάθεια εμβολισμού στην πιθανή συνεργασία ΣΥΝ και Ο-Π, γιατί πιθανόν να αποτελέσει "αγκάθι" στα πλευρά του, αν καταφέρει να επανακάμψει, (αφού ξυπνήσει) η ανανεωτική αριστερά και δεν κάνει τα λάθη που έκανε.

Ξεκινά από τα πιο άμεσα ( που να μπλέξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα...έχει την Πανελλαδική του, τον Νοέμβριο και προβλέπεται, άλλο ένα ψυχοβγάλσιμο)

και μόλις δει τα πατήματα του Συριζα,
μετά την Πανελλαδική του

* τότε θα αποκόπτει με γρήγορες ενέργειες, τις προσπάθειες των "μικρών κομμάτων", που θα αποσκοπούν σε κοινωνικούς ανακαθορισμούς και νέες συνεργασίες πολιτικών σχηματισμών.

Μια γρήγορη, συνοπτική πολιτική γραμμή που προβλέπω και πρέπει να ετοιμάζουμε την φαρέτρα μας, ως συνήθως..

Εδώ θάμαστε, πάλι.

Γαι τον ΣΥΡΙΖΑ, τα είχα αναφέρει από το 2207, την πορεία του και την κατάληξή του.αλληλοφάγωμα.

Έτσι έγινε αφού ήταν φως φανάρι..

Τώρα να δούμε, αν εμείς θα συνεχίσουμε να εντροπιάζουμε και να παρακολουθούμε ή θα αντιδράσουμε, γρηγορότερα..

Χμ..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ doctor

"Ποιος έκανε πρόταση και προς ποιον;
Στον Χρυσόγελο ή στην Βασιλάκου;
Ως εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες ή ως μέλη των Πρασίνων;"


Σπίθας:

Τα πάντα όλα.!
Ως εξωκοινοβουλευτικούς, αλλά ΈΤΥΧΕ νάναι μέλη των Πρασίνων.

Τι σύμπτωση!

Άλλο η πολιτική θεωρία- ιδεολογία και άλλο η πολιτική πρακτική.
Αυτό εξηγώ στον Τάκη.

Αυτό είναι άλλο μάθημα.
Κινήσεις διπλωματών και τακτικισμοί που αδρανοποιούν τα κόμματα με σταθερά προβλέψιμα. αντανακλαστικά.
Δες σύριζα..

Πετάς ένα άρθρο και γίνεται ο χαμός.
Αυτοί την δουλειά τους και εμείς το γνωστό άνοστο επαναστατικογυμαστικοσυσκεπικόπαναλλαδικόσυλλαλητήριουμ..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Την πρόταση που της έγινε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβεβαίωσε την Τετάρτη από τη Βιέννη η Μαρία Βασιλάκου, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων στην τοπική Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και αρχηγός της οργάνωσής του στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Όπως ανέφερε η κ. Βασιλάκου, είχε δεχθεί το πρωί της Τρίτης τηλεφώνημα από τον κ. Παπανδρέου με τη σχετική πρότασή του και η ίδια ζήτησε να της δοθεί χρόνος μερικών ωρών, για να απαντήσει.

«Τελικά, νίκησε η Βιέννη» είπε, σχολιάζοντας τη δική της απόφαση να μην αποδεχθεί την «πολύ ενδιαφέρουσα και τιμητική» πρόταση, αλλά να παραμείνει στα πολιτικά καθήκοντά της στη Βιέννη, όπου σε ένα χρόνο διεξάγονται οι τοπικές εκλογές.

Η κ. Βασιλάκου επισήμανε πως εκτιμά πολύ τον κ. Παπανδρέου και τις προσπάθειές του να ανοίξει την κυβέρνησή του με μια συμμετοχή σε αυτή των Πρασίνων.

* Η ίδια είναι εδώ και καιρό μέλος σε μια λεγόμενη «δεξαμενή ιδεών» που είχε ιδρύσει ο κ. Παπανδρέου παλαιότερα ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Η κ. Βασιλάκου είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου των Ελλήνων Οικολόγων-Πρασίνων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, με μια υποψηφιότητα «αλληλεγγύης»...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1061348&lngDtrID=244


Υ.Γ.
Λες να έμοιασε του πατέρα του;
Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι..

Νέα κόλπα.
Ποιός Καραμανλής και μπλέ ά-λογα...

doctor είπε...

Σπίθα, ίσως ο κ.Παπανδρέου να εννοούσε την πρόταση προς την κ.Βασιλάκου αφού την γνωρίζει προσωπικά.
Το θέμα είναι ότι οι ειδήσεις μπλέχτηκαν και βγήκε προς τα έξω ένα μπάχαλο.

Ο καιρός γαρ εγγύς, θα δείξει και πραγματικα θα το ήθελα πολύ να παραμυθιαστώ και να αυταπατηθώ με όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν, όμως δυστυχώς το έργο το ξέρουμε και δυστυχώς θα το ξαναδούμε.
Εύχομαι να αλλάξουν όλα, εύχομαι να γίνουν όπως τα ονειρεύεται ο κ.Παπανδρέου και ξέρω ότι αν το θέλει πραγματικά μπορεί να κάνει θαύματα, με δεδομένη την οικτρή εικόνα της χώρας έπειτα από την αδέξια, επικίνδυνη και ανεύθυνη πολιτική της Ν.Δ.

Elias είπε...

Είμαι στο τσακ να γραφτώ στη Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσω Ψωμιάδη. Θα εισβάλει λεει στα Σκόπια ντυμένος αρχαίος μακεδών για να τους δείξει τι εστί βερίκοκο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πάντως τα Μ.Μ.Ε, δεν χάνουν ευκαιρία, για να το κάνουν και θρίλερ.

H κυρία Βασιλάκου, από ό,τι είδα είναι πολύ αξιόλογο άτομο. Στην περίπτωση δε αυτή φέρθηκε, εξαιρετικά και προς το κόμμα, τους Ο-Π.

Κυρία και πολιτικός με αξιοπρέπεια.

Στα δικά μας..

Φωνάζουμε για κυβέρνηση με αίσθηση ευθύνης αξιοπιστία, να βάλει χέρι στην διαφθορά και στην κατρακύλα.

Αν το κάνει, θα μας χαλάσει;
Μακάρι να καταφέρουν πέντε πράγματα που θα ωφελήσουν την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον,.
Εμένα,γιατί να με χαλάσει, αν μειώσει την ανεργία;
Αν μειώσει το έλλειμα; Αν χτυπήσει την διαφθορά και τον νεποτισμό;
Αυτό δεν θέλω;

Ο δρόμος ανοιχτός και τα προβλήματα χιλιάδες.

Υποφέρουμε απ'αυτά. Να το δώ και τι στο κόσμο!! Να ησυχάσω και από αρρωστημένες καταστάσεις.

Στην δουλειά μου (που τόχουν κάνει τσιφλίκι τους)

Στις νοοτροπίες του "ωχ αδερφισμού" και να υπάρχει και κάποια στοιχειώδη δημοκρατία, ρε doctor.
Ένα κράτος χωρίς πελατειακές σχέσεις και μια δικαιοσύνη χωρίς κυκλώματα.

Τώρα όπου και να πας τρως "μπούφλα" αν δεν έχεις κονέ ή δεν είσαι υποταχτικός.

Ας τα κάνει, λοιπόν...

Ότι είναι προς το καλό γιατί να με χαλάει;

Επιμένω, όμως ο,τι ο Καραμανλής δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μεγάλη ζημιά.

Ούτε καν δεξιός, ούτε καν καπιταλιστής.

Αραχτός, με ένα τσούρμο από "μικρούς" και ανίκανους πολιτικούς που λεβεντογύριζαν για πάρτη τους και για τα παιδάκια τους.
Κοινώς φτηνοί που εξεφτέλισαν τα πάντα.


Περιμένω, όμως και μια αντιπολίτευση, που δεν λαϊκίζει και δεν θάχει λόγο καταγγελτικό. Έτσι δεν είναι;

Υ.Γ.
Εμείς, έτσι κι'αλλιώς εδώ θάμαστε.
Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία.

mtryfo είπε...

doctor, σπιθα

Θυμάστε Λάλα - Ταγματάρχη και τις "πλάκες" τους στον Σκάϊ?
ε, το ίδιο συνεχίζει εδώ και έναν μήνα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές στον flash ο Λάλας με κάποιον συνεργάτη του...

Οπως είδες Σπίθα το "πλάκες" το βάζω σε εισαγωγικά, για να μη παρεξηγηθώ... δεν ειναι το είδος της σάτυρας που με εξιτάρει...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Τα κακά παιδιά"...πως δεν το θυμάμαι, κάθε Σάββατο πρωί.

Αλλά η σάτιρα και το χιούμορ, έχουν ορισθεί, από παλαιόθεν. Τίποτα δεν είναι άσχετο και άμετρο.

Η σάτιρα και το χιούμορ, είναι στοιχεία πολιτιστικά και πολιτικά.

Η Αθηναϊκή δημοκρατία θεωρείται ότι αναπτύχθηκε σε υγιέστερη μορφή λόγω της κοινωνικής σάτιρας της θεατρικής κωμωδίας του Αριστοφάνη.

** Με την εξής παρατήρηση, ό,τι απευθύνεται προς τους ισχυρούς, τους έχοντες εξουσία.***

***Ο εμπαιγμός, είναι στοιχείο της σάτιρας που σκοπό έχει να βελτιώσει μέσω της ψυχαγωγίας, αυτόν στον οποίο απευθύνεται.

Λς αφήσουμε την γνίκευση του όρου και την ισοπέδωση του.

Αυτό που έκαναν δεν έχει σχέση ούτε με πλάκα, ούτε με χιούμορ, ούτε με σάτιρα.
Αλλά με μια εξυπνακίστικη χυδαία αντίληψη περί της σάτιρας.

Τα ίδια ο Θέμος Αναστασιάδης παλιά με τους Ρηγάδες και έφαγε γιαούρτια.

Δεν είδα αν σατιρίζει τον Κόκαλη π.χ/(χο, χο..) ο σλούρπ, σλούρπ..

Ο Λάλας, ας αφήσει τις εξυπνάδες.
Γνωστά και τα δικά του περί των "αποκλειστικών συνεντεύξεων" που έβγαλαν οι "μαϊμούδες"..

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είχα διαβάσει το κείμενο του κυριού Δήμου στη Καθημερινή, κατά τα άλλα οι Έλληνες είναι ενάντια στη Βασιλεία...

Ο ΓΑΠ συγκριτικά με τον Κωστάκη είναι πολύ αξιόλογος και θα είχε καλή καριέρα ακόμα και αν δεν ήταν "γαλαζοαίματος".

Από όλους τους δελφίνους της ΝΔ πρωτιμάω τη Μητσοτάκη Β' μιας και αυτή είναι αξιόλογη.

@mtryfo
πραγματικά μας λείπει ο Νικόδημος ...
Ο κύριος Δήμου μπλογκάρει ξανά σαν μέλος της: Δράσης.

takis είπε...

ΣΠΙΘΑ

Κάνεις 1 σχόλιο και ανοίγεις 100 θέματα...
για αυτό λέω να μην απαντήσω..(εύκολο ειναι?!)

Προς το παρόν παω να βρω κανένα θυμιατό να ξορκίσω τους πολιτικούς δαίμονες σκεφτόμενος το ρητό σου :
"Άλλο η πολιτική θεωρία- ιδεολογία και άλλο η πολιτική πρακτική"!!

και φυσικά περιμένοντας,

"μια αντιπολίτευση, που δεν λαϊκίζει και δεν θάχει λόγο καταγγελτικό"

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κάνε και ένα άλλο θυμιατό από εμένα για το "μια αντιπολίτευση, που δεν λαϊκίζει και δεν θάχει λόγο καταγγελτικό" :P

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πάω να φέρω καμμιά δεκαριά θυμιατά.
Μάλλον θα μας χρειασθούν:)

doctor είπε...

ε, γκουχ, γκουχ, λιβάνι μυρίζει! Ρε μου κάνατε το blog Μονή Πετράκη!!!

Ένας Σπίθας αρκεί για να μπει η φωτιά, χα χα! Τα σχόλιά σου είναι μια μπάμπουσκα φίλε Σπίθα, αλλά τα ανοίγεις τα θέματα πολύ ωραία, με fade out και fade in σαν Dj!

Κακόγουστη φάρσα από τον Λάλα τον οποίο ποτέ δεν συμπάθησα.

doctor

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ευχαριστώ, doctor:)

Αλλά πιάσε ένα θυμιατό κι εσύ!
Παραιτείται ο Ζαγοράκης.!!
:(

Εδώ φινίτο λα μούζικαλ, από μένα.
Τι θα γίνει με τον ΜΠΑΟΚΑΡΑ, τώρα να δείτε

Την καλησπέρα μου.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Είναι απαράδεκτο το παιχνίδι που γίνεται εις βάρος των Ο-Π, από τα Μ.Μ.Ε.

Δεν έκανε καμμία πρόταση το ΠΑΣΟΚ στους Ο-Π. Έκανε εσκεμμένα, προσωπική πρόσκληση στην κ. Βασιλάκου.
Η άποψή της είναι σεβαστή.

Αλλά το να δεχτεί προσωπική πρόσκληση ένα μέλος ενός κόμματος, αυτό αντανακλά στο πρόσωπό του.
Και η όποια απόφαση της και η τυχόν συμμετοχή της θα είχε την προσωπική της σφραγίδα, αυτήν και μόνο!

Καμμία προγραμματική συμφωνία, καμμία δέσμευση.

Δεν αμφισβητώ, ότι η κ. Βασιλάκου, θα μπορούσε, (πιθανόν..) να κατάφερνε να εκπροσωπήσει θαυμάσια την κουλτούρα της και τις οικολογικές της απόψεις.

Οι "Οικολόγοι- Πράσινοι" είναι ένα ΚΟΜΜΑ που έλαβε 2,5% στις εκλογές.

Δεν είναι άθυρμα, ή ένα σύνολο από αναγνωρίσημες προσωπικότητες.

Αν θέλουμε αυτό να δυναμώσει, τότε πρέπει να σεβαστούμε τα στοιχειώδη.

Τον προγραμματικό του λόγο.
Πολύ σωστά εξέδωσαν αυτήν την αρνητική ανακοίνωση!!!

Είναι προσβολή να αποδεχτούν έμμεσα, ότι κόμμα δεν υπάρχει!!
Παρά μόνο τρείς-τέσσερες προσωπικότητες και τίποτε πέραν αυτού.
Αυτό είναι εικονική πραγματικότητα.

**Ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ό,τι υπάρχουν πολλές οργανώσεις, πολλοί πολίτες που βιώνουν στο πετσί τους την οικολογία και αγωνίζοντε για έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων οικολογικών προβλήματων του πλανήτη μας

Οι διαφωνούντες, πράττουν μέγα λάθος και συνειδητά ή ασυνείδητα, πέφτουν στην καλοστημένη παγίδα του Γιώργου.

Ήδη, οι διαφωνίες αρχίζουν και κάνουν κακό.

Οι Ο-Π, είναι κόμμα, με προγραμματικό σχέδιο που πρέπει να το στηρίξουν και να το υπερασπίσουν για την ανάπτυξή του.

Από μία θέση υφυπουργού κρίνεται η δυναμική και η οικολογική κοσμοθεωρία;

Αυτό είναι υποτιμητικό να τολμά να το λέει, κάποιος.

Η οικολογία, λέμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα, σήμερα.
Είναι μια κοσμοθεωρία που χρειάζεται μεγάλη συνειδητότητα, κοινωνικοπολιτική κουλτούρα που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας και στο σύνολο της πολιτικής σκέψης.

Από μια "κουτσή καρέκλα" κρέμεται;
Γαιτί περί αυτού πρόκειται.

Η καρέκλα είναι δανεική, κουτσή και την παέι και την φέρνει πέρα δώθε ο Γιώργος, ανάλογα με τα γεωπολιτικά του σχέδια, που εκεί εντασσει και μια τζούρα οικολογίας.

Ενότητα και ηρεμία.

Αλλιώς, θα αποδειχθεί ότι:

"Μια κουτσή καρέκλα φτάνει για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη κοσμοθεωρία, εκείνης..της πολιτικής μετά οικολογίας, ουσιαστικής.

Καλό Σ/Κ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Συμφωνώ με τον Σπίθα.

doctor είπε...

Σπίθα, υπέροχο αυτό που έγραψες και μέσα σε λίγες γραμμές εξήγησες περίφημα την κατάσταση.

Το κατεστημένο των ΜΜΕ έχει βάλει στο παιχνίδι τον ΛΑΟΣ και δεν του κάθεται με τίποτα το κόμμα των Ο-Π.
Φοβούνται οι καναλάρχες-εργολήπτες δημοσίων έργων ένα κόμμα που θα το βρίσκουν μπροστά τους στις λαμογιές που πρόκειται να κάνουν.
Και στις λαμογιές το ΠΑΣΟΚ είναι μανούλα διότι ξέρει να τις κάνει αθόρυβα και με απόλυτη ακρίβεια σε αντίθεση με την άγαρμπη, αδέξια και αχόρταγη ΝΔ.

Νομίζω όμως ότι αυτό θα βγει σε καλό για τους Ο-Π διότι έτσι θα αρχίσουν να έχουν και συσπείρωση (!) πράγμα πρωτόγνωρο για ένα νεοπαγές κόμμα.

doctor

doctor είπε...

Και επειδή το θυμάμαι σαν χθες: όταν έγινε το debate των 6 πολιτικών αρχηγών βλεπα νομίζω τον Alter όπου μίλαγε η κ.Πυργιώτη και έλεγε ότι ήταν κιτς η κίνηση του κ.Χρυσόγελου με το νερό από τον Ασωπό.
Η κ.Πυργιώτη δεν ξέρει όμως σε τι απόγνωση είναι εκεί ο κόσμος, η κ.Πυργιώτη δεν γνωρίζει τι εστί αγροτιά και το κυριότερο δεν έχει πάει εκεί να πιει αυτό το βρωμόνερο για να δει και η ίδια ότι το να είσαι παπαγαλάκι της εξουσίας, το να είσαι το γιουσουφάκι του τάδε βουλευτή έχει και τα όριά του, δεν είναι όλοι οι τηλεθεατές ηλίθιοι κ.Πυργιώτη γι'αυτό και πάντα θα παραμείνετε μια μέτρια δημοσιογράφος που προσπαθεί να μιμηθεί τους πρωτοκλασσάτους συναδέλφους της, τόσο άγαρμπα και ...κιτς όμως...

glam είπε...

@ Σπίθα θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου , όπως και με τον doctor! ( Καιρό είχα να το γράψω αυτό:))
Μικρή σημασία έχει τελικά αν έγινε και σε ποιον η πρόταση.
Η ουσία είναι στην απάντηση και αυτή δεν είχε να κάνει με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνθηκε ή τους όρους και τις προγραμματικές συμφωνίες . (διαφορετικά , η απάντηση των ΟΠ θα ήταν “ ναι μεν, αλλά με αυτούς τους όρους, δέχεστε; όχι; ...στο καλό”)
Ούτε και το πρόσωπο είχε σημασία, ο Χρυσόγελος απάντησε σαν η πρόταση να αφορούσε τους ΟΠ και όχι μεμονωμένο άτομο....οπότε προσβολή δεν υπάρχει....άλλωστε δεν έγινε λόγος για κάτι τέτοιο. (διαφορετικά η απάντηση θα ήταν απλά : Παρακαλούμε για προτάσεις συνεργασίας: Να απευθύνονται στα κεντρικά!)

"Κουτσή καρέκλα" το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο, και ενώ το ποσοστό σου είναι 2,5% ;;

Μήπως “καβαλήσαμε” το καλάμι;
( Μου θυμίζει τον Αλέξη πριν από κάποιους μήνες....)


Και “τζούρα οικολογίας” ; Εμένα για τεράστιο kohiba μου φάνηκε που κάποιοι ηλίθιοι πέταξαν από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους σε δάσος από πεύκα.......

Και όποιος αμφιβάλει για την φωτιά που άναψε , ας ρίξει μια ματιά στο site των ΟΠΔυστυχώς για μένα η απάντηση της ηγεσία, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους, έδειξε ότι θέλουν μόνο κόμμα διαμαρτυρίας ο δε τρόπος σκέψεις τους είναι κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό!

Ελπίζω να κάνω λάθος και στις επόμενες εκλογές να μην πάνε(με) κάτω και από την ΔΡΑΣΗ!

ΥΓ Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι (ΜΜΕ κλπ) πρέπει να "τόχει και η κούτρα σου..."

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δημήτρη, μιας και ανέφερες το forum των ΟΠ θα είδες πως και εκεί υπάρχουν trolls. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι έχουν αυτοί στον εγκέφαλο τους (αν έχουν). Και εμένα με πειράζουν Χ πράγματα και ομάδες αλλά δεν μπαίνω στους χώρους τους και να τους καταστρέφω.

Υ.Γ. Κρίμα που έφυγε ο Ζαγορακης από τον ΠΑΟΚ, οι άγριοι των γηπέδων ξανακέρδισαν, μετά τον Ντέμη εννοώ:(

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ doctor
Δες τα Νέα τι γράφουν σήμερα και επίσης διάβασε το Παντελή Μπουκάλα στην σημερινή Καθημερινή.

Μπορεί και να με αντιγράφουν, δεν ξέρω.:)

@ glam

Δεν σε καταλαβαίνω, ειλικρινά.
Δεν βγάζω, άκρη από αυτά που λες.

Εδώ είναι το χθεσινό μου σχόλιο που εξηγούσα ότι η κίνηση του Παπανδρέου, ήταν άστοχη.

Τώρα κοιτάζω τις σημερινές εφημερίδες και βλέπω ότι ο ίδιος είπε ό,τι δεν θα επιχειρήσει ξανά παρόμοια κίνηση!!!

Όλες ψιλοπετάνε τις μπηχτές, ότι ήταν λάθος και να μην το επιχειρήσει με άλλο κόμμα!!

Η δική μου αντίδραση ήταν η πρώτη τεκμηριωμένη άποψη καθώς και το σχόλιο.

Το θέμα το ξέρω πολύ καλά, αλλά εσύ νομίζω, οτι έχεις άγνοια, ή ελλειπή ενημέρωση. Δεν εξηγούνται αυτά που λές!
Πιωμένος είσαι, μωρέ;
Ξέρεις, κάτι;

Η ταχύτητα και η εμπειρία δεν διδάσκονται. Άκουσέ με.

**Τρείς ώρες προθεσμία έδωσε ο Παπανδρέου για να του απαντήσουν.!

Τι καλάμια, τι συριζα και τις ..σαχλαμάρες μου τσαμπουνάς???

δεν κάνω διάλογο με φανατικούς και οπαδίσκους.

Σέβομαι το ποστ του οικοδεσπότη.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Φάρσα ή τέχνασμα;

Tου Παντελη Μπουκαλα

Κάπως θολό έχει μείνει το αν το τηλεφώνημα από το ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Ν. Χρυσόγελο των Οικολόγων Πράσινων ήταν ραδιοφωνική φάρσα, όπως γράφτηκε, και στην πραγματικότητα υπήρξε μόνο η τηλεφωνική επαφή του κ. Παπανδρέου με την κ. Μ. Βασιλάκου, αντιπρόεδρο των Πράσινων της Αυστρίας.

Οι τηλεραδιοφωνικές φάρσες συνηθίζονται, μίμοι ικανοί υπάρχουν, όλα είναι πιθανά.

**Αλλά η ταπεινή μου γνώμη είναι πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς κάποιους από τους γνωστότερους οικολόγους να αναλάβουν το υπουργείο Περιβάλλοντος **έχει τα γνωρίσματα αν όχι της φάρσας, πάντως του προσχήματος, του παραπειστικού και εντυπωσιοθηρικού τεχνάσματος.

Ενα κόμμα, έστω και αν έχει χαλαρή δομή (κάπως σαν συνομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων, οικολογικών κινήσεων και προσώπων), δεν ταυτίζεται με κάποιον από τους επικεφαλής του, που δεν είναι καν εκλεγμένος πρόεδρος, γενικός γραμματέας ή ό, τι άλλο.

**Αν γίνεται πρόταση συνεργασίας, λοιπόν, γίνεται επίσημα, γνωστοποιείται σε όλους και οι προσκαλούμενοι συναποφασίζουν για το τι θα πράξουν.

**Εκτός και αν ο κ. Παπανδρέου ποντάριζε στην πιθανότητα να πετύχει

**κάποιον λίαν φιλόδοξο ή μάλλον τόσο εγωλάτρη που

***να πιστεύει ότι η παρουσία του στην κυβέρνηση ενός άλλου, πολύ ισχυρότερου κόμματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πολιτική, και όχι μονάχα περιβαλλοντική.**

Υφυπουργός Περιβάλλοντος άλλωστε έχει υπάρξει επί Κ. Σημίτη, αλλά το πράσινο παρέμεινε απλώς το χρώμα στα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και δεν απέκτησε φιλοπεριβαλλοντική διάσταση.

***Να διεμβολίσει το κόμμα των Οικολόγων ήθελε το ΠΑΣΟΚ ή και να το εκθέσει στους πολίτες γενικότερα και
***όχι μόνο σε όσους το ψήφισαν.**

**Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πράγματι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στις προτεραιότητές του. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ωστόσο (και όχι μόνον αυτοί) είχαν επικρίνει δημόσια τις οικολογικές «προτάσεις» του ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας την κραυγαλέα άλλωστε ασάφειά τους και την αντιφατικότητά τους. **

**Ενας εξ Οικολόγων υπουργός τι θα έπραττε άραγε στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου; Θα έλεγε «να το πάρει το ποτάμι» για να μη χάσει τον θώκο του;
.......................

@ glam

Διάλογο κάνουμε και η οικολογία μας αφορά, όλους. Άλλους λιγότερο άλλους πιό πολύ και άλλοι είναι οι αρμόδιοι και αυτοί που έχουν την ευθύνη.

Αλλά μία άποψη δεν κάνει κακό να την ακούσεις. Και μάλιστα, όταν την καταθέτω με διάθεση για προβληματισμό, αφενός και με την άποψη του "απέξω" από τον χώρο των Ο-Π.
Και έχει ιδίαιτερη αξία γιατί δεν διάκειμαι αρνητικά αλλά είμαι υπέρμαχος των συνεργασιών.

Άρα χρειάζεται, έστω και σαν "δείγμα" το τι σκέφτομαι, αν θέλεις.

Έτσι που το θέτεις, ρε φίλε και να ήθελα αύριο να ψηφίσω εγώ ή ένας εν δυνάμει ψηφοφόρος με "σμπρώχνεις" πολύ βίαια..

Και να σου πω και κάτι;

Μπορεί να μην ασπάζονται κάποιοι την άποψή μου, αλλά αυτά που λέω είμαι σίγουρος, ό,τι απασχολούν πολλούς άλλους.

Όπως και να το δεις, είναι η μία από τις δύο απόψεις.

Γιατί τέτοια συμπεριφορά;

Άσε εμένα..

Εσύ νομίζεις ότι αυτή η απάντηση και το σχόλιο σου, βοηθάει στην διαχείριση του θέματος;

Δηλαδή δεν αντέχουμε, άλλη άποψη;
Μόνο την μία!

Και μετά μιλάς για καλάμια;
Λάθος σου, όχι μόνο η ατεκμηρίωτη άποψή σου, αλλά και η απολυτότητα σου.

takis είπε...

Μιας και εγω ξεκίνησα την κουβέντα για τους ΟΠ...

ΣΠΙΘΑ,
Προφανώς υπάρχουν δύο απόψεις για τη στάση των οικολόγων.

Το θέμα είναι να γίνει νηφάλια συζήτηση και οι υπερβολικές εκφράσεις που ο φίλος Σπίθας χρησιμοποιεί για τις απόψεις του σχετικά άγνωστου σε μένα Glam δεν νομίζω οτι βοηθούν.
Προσωπικά, δεν κατάλαβα "απολυτότητα" στις απόψεις του Glam..
την άποψη του εξέφρασε..

όσο για τα καλάμια, ποιός άραγε μπορεί να αμφισβητήσει τα καβαλημένα καλάμια στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την εποχή που οι δημοσκοπήσεις έδιναν μεγάλα νούμερα?
Η ποιός μπορεί να αμφισβητήσει την εικόνα παιδικής χαράς στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όλη τη περίοδο μετά τις Ευρωεκλογές?
Εσύ ο ίδιος έχεις ασκήσει σοβαρή κριτική όλη τη περίοδο.
Ο Κοροβέσης συνεχίζει και σήμερα (βλ. ΒΗΜΑ) τις "αστείες" δηλώσεις του περί Αριστεράς(ζωντανά πτώματα, λέει..),πότε άραγε ξύπνησε και αυτός?..

Οσο για την επίλογη αυτής της πρακτικής εκ μέρους των ΟΠ αλλά και του ΠΑΣΟΚ , θα δείξει το μέλλον ποιός θα οφεληθεί και ποιός εχει τελικά δίκιο.

Δαιμονοποιήσεις (για ΜΜΕ κλπ) δεν μου αρέσουν.
Η ανάληψη ευθυνών απο όλους είναι το πρώτο βήμα να πάμε μπροστά σε αυτόν τον τόπο.

Τα θυμιατά πριν φαίνεται δεν βοήθησαν!..στα λόγια έμειναν..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Takis, είπε
"Το θέμα είναι να γίνει νηφάλια συζήτηση και οι υπερβολικές εκφράσεις που ο φίλος Σπίθας.."
..............

Σπίθας.

1) Να αποσύρω, λοιπόν, τις υπερβολικές μου εκφράσεις, Τάκη.

2) Συμφωνώ για την νηφάλια συζήτηση.

Αλλά δεν είχα σκοπό να συνεχίσω, βέβαια.
και το θέμα, έχει ήδη κλείσει για μένα.

Έγραψα πιό πάνω σε σχόλιο.

"Ενότητα και ηρεμία"


Επειδή...
" Ο καμένος στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι" !!!

Σχολίασα, αφού:

α) ετέθη το θέμα, στο ποστ.

β)αφού είχε λήξει και είχε δοθεί στην δημοσιότητα η αρνητική απάντηση των Ο-Π.

γ) και αφού υπήρξαν οι δύο αντίθετες απόψεις.

Καταλήγοντας
Περισσότερη σημασία, κατά την γνώμη μου, έχει η διαχείριση του ζητήματος.

Άρα στο σχόλιο μου, εκεί περισσότερο εστίασα και αυτό κατέθεσα στηρίζοντας τις πάγιες θέσεις μου.

"Υπερ συνεργασιών, με προγραμματικές συμφωνίες και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προυποθέσεις"


3) Για τα Μ.Μ.Ε, θα διαφωνήσουμε άλλη μια φορά.

Διάβασε τους τίτλους για το θέμα και θα δεις τις... χαρούλες τους για την "αναστάτωση" και την "σύγχυση" που προκλήθηκε στους Ο-Π.


Εν κατακλείδι.
Απέχω, δογματικών απόψεων, είτε προέρχονται από σύριζα, είτε από ξύριζα, είτε από Τάκη, Σπίθα, glam...

Το θέμα, δεν αφορά εμένα, πέραν αυτών που ήδη σχολίασα, ίσως, αν θέλεις και καθ'υπέρβασην...

Δεν υπεισέρχομαι στα "εσωτερικά" διαδικαστικά ζητήματα που δεν έχω λόγο.

Υ.Γ.
Την άποψη μου για την πονηρή κίνηση του Γιώργου,αυτό σχολίασα, περισσότερο.

'Όπως σχολίασα και αλλού για την υπουργοποίηση της Γκερέκου, στο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Χάθηκε να βάλει την Μάγια Τσόκλη, π.χ;
Γιατί την προσκάλεσε; Για να του φέρει μόνο ψήφους;

Προφανείς οι λόγοι...των κινήσεων του.

Επ'αυτών δεν έχω να πω, τίποτα άλλο γι'αυτό το θέμα.

Δεν ψάχνομαι για αντιπαραθέσεις και δεν έχω καμμία αντίθεση με τον glam,

αρκεί να μην μου φορτώνει, δογματικές απόψεις που δεν με αφορούν και αντιπαρατίθεμαι κατ'επανάληψη, σ'αυτές.

Καλημέρα σ'όλους σας και καλή Κυριακή.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Takis,
@ glam

Να μην παρλείψουμε και το επίδικο!!

Τον επιπλέον λόγο που είχα για να κάνω τα παραπάνω σχόλια.

Το 2007, η πλειοψηφία του ΣΥΝ απέρριψε την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας για συνεργασία, σε βάση προγραμματικής συμφωνίας, με τους Ο-Π.

Λοιπόν, έχω κάποιους λόγους να έχω άποψη για όλα τα παραπάνω.

Όχι στα καβαλλημένα καλάμια.
Όχι "κερασάκια στην τούρτα"
...του κάθε κόμματος.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

.....
1)
.– Στο κείμενο που κατέθεσε στην Π.Γ. η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ προτείνεται συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Σε ποια βάση;

– Η κοινωνία αναζητάει νέους δρόμους. Η άνοδος των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει την αγωνία της κοινωνίας για το περιβάλλον και υπογραμμίζει τις οικολογικές ασυνέπειες των άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Κατά συνέπεια,

η κοινή δράση με τους Οικολόγους Πράσινους

θεωρώ ότι είναι πολιτικά χρήσιμη.

– Πώς σχολιάζετε την πρόταση του κ. Τρεμόπουλου προς την Ανανεωτική Πτέρυγα για συνεργασία σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό;

– Η Ανανεωτική Πτέρυγα επαναφέρει την πρόταση, που το 2007 απέρριψε η ηγεσία του κόμματος, για συνεργασία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους.
......

2)

Στο κείμενο που κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα προτείνονται

πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους
και υπογραμμίζεται, ότι σημαντικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,
**η αλαζονεία την περίοδο της δημοσκοπικής έκρηξης,

**τα λάθη και οι παραλείψεις την περίοδο του Δεκεμβρίου και τα προβλήματα στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου,

**προκάλεσαν σοβαρά ρήγματα στη σχέση του κόμματος με πολλούς αριστερούς πολίτες....

3)
The Mob Goes Wild(Σπίθας)"Συμπόρευση με πολιτική οικολογία, τον ανένταχτο κόσμο της αριστερής σοσιαλ/τίας και των κινημάτων"/

Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ για ΣΥΡΙΖΑ

Y.Γ.
Doctor, μην φωνάζεις..:)
...φεύγω, αμέσως!

KitsosMitsos είπε...

Οι χειρότεροι εχθροί είναι οι εσωτερικοί...
καλημέρα

takis είπε...

ΣΠΙΘΑ

Φαντάζομαι ξέρεις οτι συμφωνώ με την Ανανεωτική πτέρυγα..και με αυτά που λες (άσχετο αν καμιά φορά..υπερβάλεις σε εκφράσεις!)

Το ερώτημα είναι πως θα απεμπλακεί η Ανανεωτική πτέρυγα απο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει αυτό που λες,
δηλ...
"Συμπόρευση με πολιτική οικολογία, τον ανένταχτο κόσμο της αριστερής σοσιαλ/τίας και των κινημάτων"..


Γιατί αν παραμείνουν ετσι τα πράγματα...
ζήσε Μάη μου....

ΥΓ Ασε τον Doctor να φωνάζει!..
και απο μενα σορρυ πάντως.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@Τάκη, δεν τίθεται κανένα προσωπικό πρόβλημα, εδώ.

Τα ζητήματα και οι προβληματισμοί που θέτεις είναι δεσεπίλυτοι και υπαρκτοί και το αναγνωρίζω.

Εκείνο που δεν γνωρίζω, είναι το τι θα γίνει άμα τη επιστροφή του ντόκτορα!!

Να αναλάβεις τις ευθύνες σου:)

Η μπαμπούσκα δεν κλείνει, ρε γμτο...

Υ.Γ.
Σου απάντησα για να το ξεδιαλύνουμε.
Δεν θα κάνω, άλλο σχόλιο.

(Πάω στην απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης που δόθηκε στον "ευλογημένο" Μπαρακ Ομπάμα)

aggelos-x-aggelos είπε...

Επιστροφή ύστερα από πολύμηνη απουσία για να επιβεβαιώσω αυτό που πάντα πίστευα: Είσαι πραγματικά από τους ανθρώπους με το ευρύτερο πεδίο αναγνωσμάτων. Κάθε φορά με εντυπωσιάζεις.

Θα τα λέμε και πάλι...

doctor είπε...

Νομίζω ότι ήταν αντιαθλητικό φάουλ η επίθεση του Σπίθα στον Glam, όμως ο Σπίθας σήκωσε το χέρι ιπποτικά και έσκυψε να δει αν είναι καλά ο glam, οπότε δεν θα του δώσουμε κίτρινη κάρτα!

Επί του θέματος (Τάκη είσαι κοντά σε αυτό που λέω) νομίζω ότι η ηγεσία του ΣΥΝ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ότι εξ αιτίας της το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σήμερα 7-7,5% (αν συναθροίσουμε και αυτό των Ο-Π αλλά και του κόσμου που θα ψήφιζε αυτό το σχήμα).
Η Ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ απέδειξε ότι είναι μπροστά και σκέφτεται με λογική και σύνεση, ίσως λιγότερο ουτοπιστικά, όπως επιμελώς προς τα εκεί επιθυμεί το ιδεολογικό προφίλ ο κ.Τσίπρας.

Το βάρος της ευθύνης στον ΣΥΝ είναι μεγάλο και ίσως η τιμωρία του να ήταν να έφευγε η συνιστώσα της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ και να πήγαινε με τους Ο-Π, οπότε θα άνοιγε ο δρόμος προς την κοινοβουλευτική είσοδο στην Βουλή.
Είναι κρίμα πάντως να αυτοπεριχαρακώνεται η Αριστερά.
Και το πιο λυπηρό είναι ότι η ηγεσία του ΚΚΕ έχει μεταλλάξει και τους ψηφορόρους της οι οποίοι νιώθουν εαυτούς ορθοδόξους και όλους τους υπόλοιπους αριστερούς ως αιρετικούς,δηλαδή εκλαμβάνουν τα πάντα με θεολογικούς όρους...

doctor είπε...

Άγγελε καλή επιστροφή εύχομαι.

glam είπε...

Το είχα γράψει , με την γνωστή ταχύτητα μου, πριν δω ότι ο doc, μου έδωσε το πέναλτι! αλλά τόσος κόπος να πάει στράφι.....;)

Αγαπητέ Σπίθα:
Την άποψή μου εξέφρασα ξεκάθαρα και ειλικρινά, διαφωνώντας μαζί σου, όπως και με τους doctor και Γιάννη, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η υποχρέωση μου στην συζήτηση αλλά και ως πολίτη γενικότερα !
Ασφαλώς και δεν ήταν στις προθέσεις μου οποιαδήποτε προσωπική αιχμή, δεν το συνηθίζω , ο γραπτός μου λόγος όμως μπορεί να αφήνει περιθώρια “παρεξηγήσεων”, αλλά αυτό είναι πέραν των “συγγραφικών μου ικανοτήτων”...

Θα σχολιάσω μόνο την παράγραφο : “Έτσι που το θέτεις, ρε φίλε και να ήθελα αύριο να ψηφίσω εγώ ή ένας εν δυνάμει ψηφοφόρος με "σμπρώχνεις" πολύ βίαια..”

Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι ψηφοφόροι που “σπρώχνονται”, προτιμώ τους ψηφ/ρους που επιλέγουν, αυτό που ήθελα να “σπρώξω” ήταν την ηγεσία των ΟΠ , προς την σωστή , κατά την γνώμη μου, κατεύθυνση, ως πολίτης αλλά και έχοντας έναν επιπλέον λόγο ως ψηφοφόρος τους.

Εύχομαι, στην επόμενη σημαντική για τον χώρο απόφαση, να προηγηθεί συζήτηση, έστω και 1 ή 2 ωρών μέσου του γνωστού site, προκειμένου να “αφουγκράζονται” την κοινή λογική!!
Ίσως να είχαν αποφευχθεί πολλά......

@takis ευχαριστώ...

ΥΓ Άλλωστε ο διάλογος μεταξύ δύο “συμφωνούντων” είναι ενίοτε βαρετός .........:))
Φιλικά

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ glam

" Οι πολίτες ζητούν απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας..

..που ν' απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και ταυτόχρονα να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο και δικομματικό πλαίσιο.

-Αυτό απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών"
...........................

1) Προσδιορίζω, με τα παραπάνω, τον "κοινό μας τόπο." υποθέτω.

2) Όσο θέλεις να σπρώξεις εσύ την μπάλλα πρός την σωστή εστία, άλλο τόσο κι'εγώ.:)

3) Εξήγησα, ότι περισσότερο με "τσίγκλησε" η ταύτιση του σχολίου μου με τις αλλαζονικές απόψεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τυχαίνει να έχω τις ίδιες απόψεις που έχεις περί αλλαζονείας της ηγεσίας του, και των" καβαλλημένων καλαμιών".
Απέχω και έχω κατακρίνει κατ'επανάληψη αυτή τη λογική.

Εδώ συμφωνώ με το σχόλιο του
@ doctor και τις απόψεις του, που με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

**Διαφωνώ, όμως με το "φάουλ" που μου καταλογίζεται!

**Ένα τζαρτζάρισμα, ήταν και αυτό εκτός περιοχής!

Διαμαρτύρομαι, για την διαιτησία, (όπως κάνει ο κάθε κακομαθημένος έλληνας) αλλά δεν θα κάνω ένσταση για να δείξω, καλή διαγωγή, (τάχα μου..)
...........................

@ glam,είπες

"Εύχομαι, στην επόμενη σημαντική για τον χώρο απόφαση, να προηγηθεί συζήτηση, έστω και 1 ή 2 ωρών μέσου του γνωστού site, προκειμένου να “αφουγκράζονται” την κοινή λογική!!
Ίσως να είχαν αποφευχθεί πολλά......
.................................

Σπίθας
Να σκεφτούμαι ότι οι Ο-Π, έπεσαν στη θάλασσα με τους καρχαρίες, που ήταν έτοιμοι να τους κατασπαράξουν.

Επιμένω η διαχείριση του όποιου θέματος από εδώ και πέρα είναι σημαντικότερη από το ζήτημα που συζητάμε.
Νομίζω.


Υ.Γ.
Doctor
Είσαι σωστός...
............και σαν διαιτητής:)


Καλή βδομάδα!

Aphrodite είπε...

Καλά, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σκύλος αυτός (πρόγονος του Ραν Ταν Πλαν στο... αγαθέστερο εννοείται) είναι Ιθπανός με τη βούλα!

Γιατί αν ήταν έλλην σκύλος, θα είχε στραβώσει στους βοσκούς, απειλώντας τους ότι θα τα ξεράσει όλα στο αφεντικό εκτός αν του στάξουν κι αυτουνού γερό κοψίδι, θα είχε πιάσει το αφεντικό να του κάνει τον ντετέκτιβ με το... αζημειώτατο και μετα να τη σκαπουλάρει ευφευρίσκοντας κάτι σε "ασύμμετρη απειλή" από Νεφελίμ, και θα είχε πιάσει και τα υπόλοιπα πρωτοξάδερφα σκυλιά να συνδράμουν και να απειλήσουν τους βοσκούς ότι θα τα κάνουν όλα ρημαδιό, αν δεν πληρώσουν για "προστασία"!

Τς τς τς!

:)))))))))

Troll είπε...

"Γατος γαμει γατος σκουζει"
διαχρονικοτατη ρηση/παροιμια.

υγ.Χρονια πολλα Δημητρη(εκτος χρονου και.... τοπου/σημερα, οπως παντα)

tsak είπε...

sygxarhthria para polla....apo tis kaluteres selides gia tous arvanites..me af8onh bibliografia gia na ma8oyme kai na doyme akoma perissotera