Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Οι τουρκόφωνοι Έλληνες (Γκαγκαούζοι/Γκαγκαβούζηδες)

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα πολύ καλό βιβλίο από τον Χρήστο Κοζαρίδη με τίτλο "Εμείς οι Γκαγκαβούζηδες". Γενικά είναι άγνωστη η ιστορία των ξενόφωνων Ελλήνων (αλβανόφωνων, σλαβόφωνων, βλαχόφωνων, τουρκόφωνων) και εδώ και πολλές δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σταδιακής διαγραφής της ιστορίας τους, με την συναίνεση των απογόνων αυτών των ομάδων.
Το βιβλίο αυτό, το οποίο αποτελεί προϊόν επταετούς έρευνας του συγγραφέα κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση: αναδεικνύει την ξεχασμένη ιστορία των τουρκοφώνων Ελλήνων του βορείου Έβρου. Ο Κοζαρίδης δεν κινείται στον φτηνό και ανέξοδο δρόμο του εθνολαϊκισμού, γράφει συνετά και νηφάλια και έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα σοβαρό βιβλίο, χρήσιμο και απαραίτητο σε όσους μελετούν το φαινόμενο της εθνογένεσης και σε όσους θέλουν να μελετήσουν άλλη μια περίπτωση ξενόφωνων Ελλήνων. Παραθέτω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:


ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ-ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΟΙ

Οι Γκαγκαβούζηδες καταγράφονται στην ιστορία ως ένα θρακικό φύλο με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι τουρκόφωνοι χριστιανοί. Στην Ελλάδα η πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από την επαρχία Χάφσα της Αδριανούπολης και από χωριά της Βουλγαρίας. Για πρώτη φορά εντοπίζονται στα παράλια του δυτικού Ευξείνου Πόντου, μεταξύ της Βάρνας και του Δούναβη, στη Δοβρουτσά. Η τύχη και η πορεία τους στο χρόνο ταυτίστηκε με την πορεία του ελληνισμού των Βαλκανίων.
Στην εποχή του Βυζαντίου αποτελούσαν τους ΑΚΡΙΤΕΣ των βόρειων συνόρων της αυτοκρατορίας. Τα χρόνια της οθωμανικής επέλασης ήταν ο τελευταίος λαός στην ενδοχώρα των Βαλκανίων που υποδουλώθηκε το 1394-8. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια θεωρούμε πως έχασαν την ελληνική γλώσσα, όπως την έχασε και η πλειοψηφία του υπόδουλου ελληνισμού. Αντίθετα διατήρησαν με φανατισμό την θρησκεία τους που αποτελούσε και τον συνδετικό
κρίκο με τον υπόλοιπο ελληνισμό.
Στους Ρωσοτουρκικούς πολέμους συμμετέχουν με ενθουσιασμό στις πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των Ρώσων. Συμμετέχουν με ενθουσιασμό στα επαναστατικά γεγονότα της Μολδοβλαχίας και αντιμετωπίζουν την οργή των οθωμανικών στρατευμάτων. Τα χωριά τους λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν, οπότε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν προς την Βεσσαραβία (σημερινή Μολδαβία-Αυτόνομη Δημοκρατία της Γκαγκαουζίας), όπου ζουν μέχρι σήμερα. Ένας μεγάλος αριθμός μετακινήθηκε νότια, στην Βόρεια και Ανατολική Θράκη στην επαρχία της Χάφσας.
Ακολουθώντας τη μοίρα του υπόλοιπου ελληνισμού της Ανατολής το 1924 πήραν και πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Η εγκατάσταση τους αυτή τη φορά στα ελληνικά εδάφη ήταν μόνιμη. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν και προσπαθούν να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό τους, ένα γνήσιο θρακιώτικο πολιτισμό.
Κανείς δεν μπορεί να τους το αντιστρέψει.

Πληροφορίες για τους Γκαγκαβούζηδες, καθώς και για το πως μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ: http://gagavouzis.blogspot.com/

doctor

84 σχόλια:

abravanel είπε...

Ενα πολύ καλό άρθρο του Καμπύλη που έτυχε και διάβασα πρόσφατα -> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_01/11/2009_335582

doctor είπε...

Ευχαριστώ abravanel.
Το παραθέτω παρακάτω ευθύς αμέσως.
Προώθησα το άρθρο στον Χρήστο Κοζαρίδη, ο οποίος ταξιδεύει συχνά στην Μολδαβία (πήγε μάλιστα πολύ πρόσφατα ξανά) και ο οποίος σίγουρα γνωρίζει την κατάσταση:

Μια άλλη ελληνοτουρκική (δια)μάχη
Tου Τακη Καμπυλη

Oι Γκαγκαούζοι ζουν στη Nότια Mολδαβία σε μια περιοχή 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου 140.000 άνθρωποι μιλούν τουρκικά, αλλά είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Tα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, διεκδίκησαν χωρίς μεγάλη επιτυχία την αυτονομία τους από τη μικρή Mολδαβία.

Tο 2007 σε ένα σεμινάριο σχετικό με τη διαχείριση της αναπτυξιακής βοήθειας που δίνεται σε τρίτες χώρες από το ελληνικό YΠEΞ, κάποιοι από τους παριστάμενους απόρησαν βλέποντας πόσο ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Eξωτερικών ήταν η Mολδαβία. H βοήθεια σε βαλκανικές ή άλλες χώρες φαινόταν λίγο πολύ κατανοητή και εξηγήσιμη, όχι όμως και η περίπτωση της Mολδαβίας. «Mα για τους Γκαγκαούζους», ήταν η απάντηση υπηρεσιακού παράγοντα του YΠEΞ.

Για τους Γκαγκαούζους υπήρξε επίσης σημαντική κόντρα μεταξύ δύο πατριαρχείων, της Pουμανίας και της Pωσίας, ενώ το θέμα τους έφθασε και στην Iερά Σύνοδο της ελληνικής Eκκλησίας.

Eδώ και μερικά χρόνια, Tούρκοι και Ελληνες συναγωνίζονται για το ποιος θα προωθήσει τη γλώσσα του στην Kομράτ (τη μεγαλύτερη πόλη της Γκαγκαουζίας). Oι γείτονές μας έχουν χρηματοδοτήσει τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και υποτροφίες, ενώ εμείς (YΠEΞ και διάφορες MKO) έχουμε καταφέρει (με τον ίδιο τρόπο) να ενταχθούν τα ελληνικά περίπου ως επίσημη γλώσσα (!) στο παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου των Γκαγκαούζων, ενώ επίσης φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι νεαροί Γκαγκαούζοι σε ελληνικά προγράμματα κατασκηνώσεων.

O

doctor είπε...

ιστορικός Λάμπρος Mπαλτσιώτης σε αδημοσίευτη έρευνά του αναζήτησε τα αίτια αυτής της πρόσφατης ελληνοτουρκικής διαμάχης στα μακρινά χώματα της ιδιαίτερα φτωχής Mολδαβίας και της Oυκρανίας (εκεί ζουν περίπου άλλες 30.000 Γκαγκαούζων).

«Πέρα από τις πολυπληθείς ομάδες τουρκόφωνων χριστιανών ορθοδόξων της Mικράς Aσίας, υπήρχε και μία στα ανατολικά Bαλκάνια, οι Γκαγκαούζοι. Aπό τον χώρο της σημερινής Bουλγαρίας, ένα μεγάλο τμήμα μετακινήθηκε προς την τότε τσαρική Mολδαβία και ένα μικρότερο προς την ανατολική Θράκη. Nησίδες τουρκοφωνίας εντοπίζονταν επίσης στην περιοχή Nέας Zίχνης Σερρών και στη Pοδόπη. O πληθυσμός της ανατολικής Θράκης με την ανταλλαγή των πληθυσμών βρέθηκε ως ορθόδοξος, τμήμα του ρουμ μιλιέτ στην Eλλάδα. Eγκαταστάθηκε κυρίως στον νομό Εβρου. Oι Ελληνες Γκαγκαούζοι διατηρούν ακόμη και σήμερα τη γλωσσική τους διαφορά».

Για τα πριν από τον 19ο αιώνα ιστορίες και ιστορικοί διαφωνούν σχετικά με τους Γκαγκαούζους. Πάντως, στον συγκεκριμένο αιώνα της σύγκρουσης των βαλκανικών εθνικισμών οι Γκαγκαούζοι απετέλεσαν σημείο τριβής μεταξύ Eλλήνων και Bουλγάρων όταν ένα τμήμα τους στην περιοχή της Φιλιππούπολης προσδιορίστηκε ως βουλγαρικής εθνικότητας.

Meropi είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου δόκτωρ μου! Πρώτη φορά ακούω για τους Γκαγκαβούζηδες!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πρόκειται για μία ακόμα γλωσσική ομάδα -κι ίσως και φυλετική- που δείχνει την "καθαρότητα" των Ελλήνων...

doctor είπε...

To τελευταίο μέρος του άρθρου δεν κατεβαίνει με τίποτα και δεν ξέρω γιατί.

Μερόπη ευχαριστώ.

Δείμε, αποδεικνύεται το ιδεολόγημα της βιολογικής καθαρότητας (αλήθεια, ποιος και σε ποιο σημείο της χώρας μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι είναι απόγονος ...του Περικλέους;).
Αν διαβάσει κανείς τις προξενικές πηγές στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου θα δει ότι υπήρχαν πάρα πολλοί ελληνόφωνοι οι οποίοι δεν είχαν εθνική συνείδηση και την ίδια στιγμή στην παλαιά Ελλάδα οι αλβανόφωνοι Έλληνες (Αρβανίτες) ήταν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού Έθνους και συμμετείχαν ενεργά σε αυτό καταλαμβάνοντας ύψιστα αξιώματα (πρωθουπουργοί, υπουργοί, ναύαρχοι κ.λπ.).

Οι Γκαγκαβούζηδες υπέστησαν διώξεις, υπέφεραν από τον βουλγαρικό και τον τουρκικό εθνικισμό και ταύτισαν τις τύχες τους με τους ελληνόφωνους πατριαρχικούς. Όπως φυσικά και οι Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης.
Επίσης δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν το πόσο είχε παραφθαρεί η χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους χρήστες της σε Μακεδονία και Θράκη...

doctor

doctor είπε...

Βέβαια το ιδεολόγημα της βιολογικής καθαρότητας καταρρίπτεται εξ αρχής, αφού ο Ηρόδοτος ομιλεί περί ανάμειξης βαρβαρικών φύλων με τους Έλληνες...

ellinaki είπε...

Πολύ ενδιαφέρον. Άλλο ένα παράδειγμα της ανοησίας που διέπει τον κακόβουλο εθνικισμό περί εθνικής καθαρότητας και πολιτιστικής/ φυλετικής/ θρησκευτικής ομοιογένειας που προσπαθούν διάφοροι να μας προσάψουν.

Η Ελλάδα, και γενικότερα τα Βαλκάνια θα είχαν ευδοκιμήσει πολύ γρηγορότερα αν δεν αναλλώνονταν σε ανούσιες πολιτικές εθνικής και θρησκευτικής "κάθαρσης"

Klephtis είπε...

Ενδιαφέρον θέμα.

Αλλά αποκτά νόημα αν το προσδιορίσουμε ώς προς το μέγεθος...

Μιλάμε για περίπου 1200 οικογένειες σύμφωνα με το blog που παραθέτεις http://gagavouzis.blogspot.com/2009/09/blog-post_5226.html...σαν μιά μικρή κωμόπολη... ή το 0,0005 του πληθυσμού....

doctor είπε...

Ellinaki, έτσι είναι. Αυτός ο παλαιάς κοπής βαλκανικός εθνικισμός ευθύνεται τα μέγιστα για την υπανάπτυξη της περιοχής και δεν είναι νομίζω υπερβολή αυτό που λένε οι εκτός βαλκανίων ότι σε πολλές περιπτώσεις τα βαλκάνια θυμίζουν εποχές των αρχών του 20ου αιώνα, και αυτό φαίνεται στα απίστευτα ιδεολογήματα της ΠΓΔΜ...

doctor είπε...

Klephtis, είναι οι Γκαγκαβούζηδες, είναι οι Καπαδόκες, οι Καραμανλήδες, οι τουρκόφωνοι πόντιοι που είχαν ως μητρική γλώσσα την τουρκική.
Αν βάλεις τις δεκάδες χιλιάδες σλαβόφωνων Ελλήνων ή ακόμη και Βουλγάρων που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα ως Έλληνες, νομίζω ότι μιλάμε για έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό, για να μην υπολογίσω και τους Αρβανίτες.
Μην κοιτάς που η εθνική ιστοριογραφία έχει διαγράψει δια παντός αυτές τις "ιδιαιτερότητες".

Έτσι, σήμερα φαντάζει αδιανόητο για κάποιον να είναι Έλληνας και να μιλάει τουρκικά...

Γι'αυτό άλλωστε και ο ελληνικός εθνικισμός στην Μακεδονία και στην Θράκη δεν στηρίχθηκε στην ελληνοφωνία αλλά στην θρησκευτική πίστη και συγκεκριμένα διεκδίκησε τους χριστιανούς που ήταν πιστοί στο Πατριαρχείο διαχωρίζοντας έτσι τους πιστούς στην Εξαρχία (υπήρχαν ακόμη και ελληνόφωνοι) τους οποίους αυτόματα ενέτασσε στο βουλγαρικό έθνος.

doctor είπε...

Και μιλώ για ανθρώπους που είχαν συνειδητά ενταχθεί στο ελληνικό Έθνος (ξέχασα και τους Βλάχους).
Δεν μιλώ για τους αλλόφωνους (και αλλόθρησκους) που επέλεξαν άλλο έθνος (π.χ. οι μουσουλμάνοι της Δυτ.Θράκης αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Τούρκοι και κάποιοι λίγοι Βλάχοι που επέλεξαν να γίνουν Ρουμάνοι).
Μιλάμε δηλαδή για την θρησκευτική πίστη η οποία υπερκάλυπτε την γλώσσα και αυτό το ήξεραν και το ήθελαν οι τότε κυβερνώντες.
Ειδικά στον Μακεδονικό Αγώνα και στον ελληνοβουλγαρικό ανταγωνισμό στην Θράκη.
Ο διαχωρισμός εκεί ήταν: πιστός στην εξαρχία=Βούλγαρος, πιστός στο Πατριαρχείο=Έλληνας, ανεξαρτήτως γλώσσας.

Klephtis είπε...

Εγώ μίλησα για τους Γκαγκαβούζηδες, με αφορμή το θέμα σου. Και με το λίγο ψάξιμο που έκανα ο πληθυσμός τους κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα... αν κάποιος θέλει να το μετατρέψει σε... μείζον θέμα εθνικής ταυτότητας... είναι άλλο θέμα..

Η πλειοψηφία των προπαππούδων των σημερινών Ελλήνων μιλούσε ελληνικά, και υπήρξαν φυσικά οι εξαιρέσεις, όπως παντου στα Βαλκάνια.

Και όταν μιλάς για διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό τουρκόφωνων Καραμανλίδων(οι Καππαδόκες κοντοχωριανοί ελληνική διάλεκτο δεν μιλούσαν), και Μπαφραληδων θα μπορούσες να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Κλέφτης

doctor είπε...

Klephtis, γνωρίζουμε όλοι ότι οι αριθμοί των αλλόφωνων Ελλήνων έχουν μεγάλες αποκλίσεις και δεν θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία.
Κανείς δεν αμφισβήτησε την πλειονότητα των ελληνόφωνων.
Αυτό που αμισβητείται είναι η αναδρομική απόδοση της ελληνοφωνίας ως του κυριάρχου συστατικού εθνικότητας ενώ στην πραγματικότητα το κύριο και κυρίαρχο κριτήριο ήταν η θρησκευτική πίστη, βάσει της οποίας άλλωστε έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει και δεν είναι ντροπή να το λέμε.

doctor

doctor είπε...

Ούτε αποτελεί ντροπή η απόφαση των αλλόφωνων Ελλήνων να απεμπολήσουν την γλώσσα του εχθρού και να την απομάθουν.
Ούτε φυσικά είναι ντροπή κάποιοι από αυτούς να μην θέλουν να την ξεχάσουν, απαιτώντας από τους ομόγλωσσους γείτονες να μην ονειρεύονται μειονότητες και λοιπές αηδίες.

Δυστυχώς όμως εδώ δεν είναι Ελβετία, ούτε Βέλγιο... εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε!

Alogo είπε...

"και πολιτιστικής/ φυλετικής/ θρησκευτικής ομοιογένειας που προσπαθούν διάφοροι να μας προσάψουν."

Σωστά. H "θρησκευτική ομοιογένεια" βέβαια υπήρξε κάπως πιο σημαντική στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

"Klephtis, γνωρίζουμε όλοι ότι οι αριθμοί των αλλόφωνων Ελλήνων έχουν μεγάλες αποκλίσεις και δεν θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια διαδικασία."

Να μπω εγώ; :) Απ'όσο θυμάμαι οι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι, μετά την ανταλλαγή, ήταν περίπου 103 χιλιάδες.

"Κανείς δεν αμφισβήτησε την πλειονότητα των ελληνόφωνων.
Αυτό που αμισβητείται είναι η αναδρομική απόδοση της ελληνοφωνίας ως του κυριάρχου συστατικού εθνικότητας ενώ στην πραγματικότητα το κύριο και κυρίαρχο κριτήριο ήταν η θρησκευτική πίστη, βάσει της οποίας άλλωστε έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει και δεν είναι ντροπή να το λέμε."

Ναι βέβαια, ο αρχικλέφταρος απλά επισημαίνει ένα γεγονός (ελπίζω; Κόλλια έχεις διαβάσει προφανώς ;-). Άλλωστε, δεν είναι και τόσο κακό μετά π.χ. την νιοστή (αληθινή αλλά) ανούσια δήλωση του στυλ "Πρόκειται για μία ακόμα γλωσσική ομάδα -κι ίσως και φυλετική- που δείχνει την "καθαρότητα" των Ελλήνων..." λες και απευθυνόμαστε σε μέλη του hypervorea.net.


Μπράβο για τη μικρή αφιέρωση. Ακόμη ωραιότερο θα ήταν ένα μεγάλο άρθρο ανάλογο με αυτά που αφιέρωσες στους 'αρβανίτες' της Θράκης. Στο μέλλον, ελπίζουμε να δούμε και τίποτα για π.χ. τους ουρούμ ή τους 'τρακατρούκηδες', οι οποίοι πρέπει να είναι λιγότερο γνωστοί (εντάξει, για προφανείς λόγους) και από τους γκαγκαούζους.

Unknown είπε...

Παρακαλούμε να τονιστεί οτι οι γκαγκαβούζηδες στη Θράκη, οι παππούδες μας δηλαδή, ήταν αυτοί που βοήθησαν σημαντικά τον ελληνικό στρατό ,την περίοδο εκείνη (1920-1922) λόγω γνώσης της Τουρκίκης γλώσσας. ( αν και αυτό μου μιλούμε απέχει πολύ από την επίσημη).
Οι πρώτοι πληθυσμοί που είχαν έρθει αντιμέτωποι με τους Οθώμανούς τα πρώτα χρόνια των Οσμανλήδων τουρκοφώνισαν βίαια και όχι με την θέληση τους... Οι μετέπειτα υπόδουλοι , είχαν την τύχη να έχουν ευνοϊκότερη μετάχείριση αφου στα περισσότερες περιοχές της σημερινής επικράτειας υπήρχαν κατα τη διάρκεια της σκλαβίας μόνο μικρές φρουρές των Τούρκων. Μην ξεχνάτε πως λίγο πριν την επανάσταση υπήρχαν αρκετοί Ελληνες που κατείχαν πλούτο , άρα είχαν μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση...
Αυτά , γιατί με πικρία διαβάζω κάποια επιπόλαια σχόλια. Παρακαλώ το ποιος είναι Έλληνας ή όχι το ξέρει ο ίδιος και σίγουρα δεν παίζει ρόλο τη γλώσσα ή διαλεκτο μιλά....
Ένας Γκαγκαβούζης του Β. Εβρου
Α.Νικολαϊδης

Unknown είπε...

Υ.Γ. όποιος από σας ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορει να επισκεφθεί το site του Π.Λ.Σ Άνω Οινόης Ορεστιάδος "Το Κρασοχώρι" , στη διέυθηνση www.krasochori.gr . Υπάρχουν άρθρα που αφορούν την ιστορία , παράδοση και λαογραφία των Γκαγκαβούζηδων της περιοχής , καθώς και κάποια βίντεο με τις δραστηριότητές μας. Υπάρχει επίσης σημαντικό υλικό για την έρευνα και καταγραφή του κυρίου Χρ. Κοζαρίδη , που το βιβλίο του άλλωστε είναι και το θέμα μας εδώ!

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!! ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ!! ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ!! ΔΙΟΤΙ ΟΙΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΦΥΛΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Ή ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΡΑΚΙΚΟ ΦΥΛΟ ΜΕ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΗΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΑΝ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΟΣΩ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΟΥ!! ΕΙΜΑΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ΜΕ ΚΑΜΑΡΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΟΥ!! ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΟΤΑΝ ΕΒΑΛΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ! ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΝΤΑΣΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ!! ΙΣΧΥΕΙ ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ!!ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΧΥΕΙ!! ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ!! ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ!!! ΤΙ ΕΝΝΟΩ;ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΜΘΡΩΠΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΟΣ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΟΣΚΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!!! ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ! ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΩΝ ΣΕ ΟΣΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΗΡΘΑ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣΑ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ!! ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΓΚΑΓΚΑΒΟΥΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΤΥΡΚΟΓΕΝΕΙΣ!!ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΞΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΑΣ!!ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ!!!

doctor είπε...

Alogo, σ'ευχαριστώ πολύ για τους Ουρούμ και τους Τρακατρούκηδες.
Δεν το γνώριζα και έψαξα γι'αυτούς στο διαδίκτυο βρίσκοντας ενδιαφέροντα πράγματα.
Ευχαριστώ.

doctor είπε...

angnikolaidis, ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Βέβαια η τουρκοφωνία αν επήλθε υποχρεωτικά, σε καμία περίπτωση δεν επήλθε επί τη βάσει εθνικιστικών ιδεωδών διότι τότε αυτά δεν υπήρχαν, αλλά στη βάση της αποτελεσματικής διοικητικής οργάνωσης που η κοινή γλώσσα σίγουρα θα την ευνοούσε.
Κοινώς, ήταν αδύνατον οι Οσμανλήδες να είχαν εθνική συνείδηση, πολύ πριν την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και την έναρξη του γλωσσικού εθνικισμού.
Απλώς τότε δεν είχε παγιωθεί η ισλαμική ταυτότητα σε υπέρτατη μορφή κοινωνικής συσσωμάτωσης και αυτο-αναφορικότητας, κάτι το οποίο έγινε και παγιώθηκε αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Άλλωστε η κοινή γλώσσα ουδόλως δρούσε αποτρεπτικά στις πολύχρονες αλληλοσφαγές μεταξύ των οσμανικών/σελτζουκικών φυλών. Είναι αδύνατον δηλαδή η κοινή γλώσσα σε εκείνη την εποχή να διέτρεχε οριζόντια τους ομιλώντες αυτήν και να τους έκανε να αυτοπροσδιορίζονται με βάση αυτήν. Μιλάμε για βάρβαρα φύλα που προσπαθούσαν να επιβληθεί το ένα στο άλλο και οι όποιοι κοινωνικοί αυτοπροσδιορισμοί γινόταν γύρω από την φυλή και τον ηγέτη αυτής.

Εκεί ακριβώς λοιπόν αποσκοπούσε η γλωσσική ομοιογένεια όπως καταμαρτυρεί το παρακάτω:
"Στα 1277, ο βεζύρης του νέου [σελτζούκου] Αχμέντ μπέης, εξέδωσε φερμάνι, σύμφωνα με το οποίο καθιερωνόταν υποχρεωτική η χρησιμοποίηση της τουρκικής όχι μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις δημόσιες συναθροίσεις και τις ιδιωτικές συναναστροφές" (Νεοκλής Σαρρής, Οσμανική πραγματικότητα, τόμ.Α', σ.58).

doctor είπε...

Αγαπητέ Χρήστο, ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου μιας και είσαι ο ειδικός επί του θέματος.

Υπάρχει κάποια ταύτιση των Γκαγκαβούζηδων της Ελλάδος με αυτούς της Μολδαβίας;
Δεν μιλώ σε επίπεδο ειδικών, λογίων και επιστημόνων αλλά για τον απλό λαό.

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Αγαπητε φιλε doctor μου ρωτας αν υπαρχουν κοινα στοιχεια αναμεσα στους εδω και τους εκει Γκαγκαβουζηδες!! ειναι ενα ερωτημα που με βασανιζε πριν απο χρονια και τωρα μετα απο τις συχνες μου επισκεψεις εχει αποκρυσταλλωθει στο μυαλο μου!! σε επιπεδου λαου τα κοινα στοιχεια ειναι που με τρομαζουν!!ταυτιζονται απολυτα στους χορους στις φορεσιες στην ομιλια, στα εθιμα στην παραδοση!! το "τρομαζουν" το ειπα χαριτολογωντας!! ευχαριστα τρομαζω διοτι ολα τα προηγουμενα χρονια με προβληματιζε το γεγονος της παρουσιας τους χιλιομετρα μακρια απο την ανατολικη Θρακη!! θεωρουσα πως το κεντρο ηταν τα χωρια των παππουδω μας αλλα εσφαλα!! Αγαπητε φιλε για μας που επισκεφτηκαμε προσφατα την Γκαγκαουζίαηταν συγκλονιστικο το γεγονος της αμεσης επαφης με ανθρωπους απλους οπως λες οι οποιοι μας διηγουνταν ιστοριες καταπληκτικες!οπως μας ανεφεραν τα επθετα των γονιων τους που ηταν ελληνικα!! μας ανεφεραν ιστοριες απο την αναγκαστικη τους προσφυγια στη Μολδαβια!! οπως ενας ονοματι Κουσιαδης ή Χουσιαδής ή Παντος μου ελεγε πως ο πατερας του ηταν 5 αδελφια, οι 3 εφτασαν Γκαγκαουζια οι αλλοι δυο εφυγαν προς την Θρακη!!! να σου πω και το πιο εκπληκτικο!! βρηκα τους συγγενεις του στην Ελλαδα και εκλαιγαν με μαυρο δακρυ!!θελουν να τους παω επανω να συναντηθουν!1 ανατριχιαζω τωρα που σου τα γραφω αλλα νομιζω οτι πρεπει να τα μοιραστω και μαζι σου!!! Δεν ξερω αν ειναι χαμενος ελληνισμος οπως θα ελεγαν καποιοι αλλοι!! για μενα ειναι Γκαγκαβουζηδες που παρα τα δυσκολα χρονια κρατησαν την καταγωγη τους και τωρα με την παρουσια μας ανασκαλευουν την μνημη τους και μας χαριζουν ιστοριες απιθανες!!!
Οσο τωρα για τους λογιους και τους επιστημονες ισχυει και σε αυτους οπως και εδω στην Ελλαδα αλλα και σε ολο το κοσμο: Ποιος πληρωνει και τι θελει να βγαλει προς τα εξω!!! σκληρο ειναι η αληθεια ομως!! εκει πληρωνουν οι Τουρκοι και βγαινουν ιστορικα συμπερασματα που να ηχουν καλα στα αυτια των Τουρκων!! να σου πω και κατι τελευταιο!! σε ενα μνμ του ενας απο τους φιλους οταν τον ρωτησα τα δικα του συμπερασματα απο την τελευταια μας επισκεψη μου απαντησε: Απο τωρα συζητουν μεταξυ τους ποτε θα ξαναρθετε για να χορεψουμε να μιλησουμε να γλεντησουμε οπως πρεπει σαν Γκαγκαβουζηδες!!! Δημιουργηθηκε μια επαφη στο χερι μας ειναι να την προχωρησουμε!!
Παλι εγραψα πολλα!! εχει το κειμενο μου και συναισθηματικη χροια!! δικαιολογειστε με!!
σας ευχαριστω πολυ

doctor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
doctor είπε...

Συγκλονιστικά και πολύ ανθρώπινα τα όσα έγραψες Χρήστο.
Για μας τους Αρβανίτες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά διότι οι ομόγλωσσοί μας είναι έθνος και έχουν και δικό τους κράτος (Αλβανία), οπότε οποιαδήποτε κοινή ένταξη θα σήμαινε ότι προσχωρούμε στο έθνος τους.
Ίσως γι'αυτό οι Αρβανίτες θέλουν να ξεχάσουν τα αρβανίτικα και κυρίως διότι οι Αλβανοί πάσχουν από έναν ανίατο γλωσσικό εθνικισμό όπου σε θεωρούν Αλβανό χωρίς καν να σε ρωτήσουν και αυτό είναι που εξοργίζει τους Αρβανίτες.

Σκέψου η Γκαγκαουζία να ήταν κράτος και να υπήρχε και Γκαγκαούζικο έθνος, πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα και για σας.
Βέβαια να εύχεσαι να μην μάθει ο Καρατζαφέρης, ο Γεωργιάδης και λοιπαί ..."δημοκρατικαί" δυνάμεις (στόχοι, χρυσαυγές κ.λπ.) τα σούρτα φέρτα σας στην Γκαγκαουζία και σας βλέπω να φιγουράρετε στην πρώτη θέση των ανθελλήνων!!!
Και είναι τόσο άφρονες που θα σας πουν ...Μολδαβούς όπως εξίσου ανοήτως είχε γράψει κάποτε η "Ελεύθερη Θράκη" για κάποιους Αρβανίτες του Έβρου που ήθελαν να μάθουν αρβανίτικα μέσω ενός προγράμματος της Ε.Ε. ότι είναι ...πράκτορες των Τούρκων!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
KitsosMitsos είπε...

Μάθαμε κάτι παραπάνω και σήμερα χάρη στις έρευνές σου και τις αναλύσεις σου. Να'σαι καλά ντοκ!

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Καλησπερα αγαπητε φιλε Doctor!! με προκαεις συνεχως και δν μπορω να αφησω αναπαντητα τα σχολια σου!!μου γραφεις για τους Ελληναραδες και λοιπους!καθε μερα τσακωνομαι, αλλα οπως λενε και στο χωριο μου ακομη δεν τους εχω μπουχτησει!!Μου αρεσει πολυ να μπαινω στα ρουθουνια τους και να τους τσιγκλω!! Παμε παλι απο την αρχη να βαλουμετα πραγματα!! Δυστυχως για σενα Εθνος Γκαγκαουζων υπαρχει!!! απο την στιγμη που ειναι αυτονομη περιοχη ηδη αναπτυσσονται τασεις για ξεχωριστο κρατος!!! Ετσι εμεις περπαταμε σε μια λεπτη και τεντωμενη κλωστη!!! Με ποιουςνα πας και ποιους να αφησεις!!ξερεις ειναι πολυ ευκολο να περασεις στην απεναντι οχθη του ποταμου, ελεγε ο πατερας μου οταν η συνειδηση και οι αρχες σου δεν ειναι καλα βαλμενες στο μυαλο και στην ψυχη!! τι εννοω; Και σε μας δημιουργηθηκαν τασεις για αναδειξη του θεματος μας μεσω μεινοτικων θεσεων και αποψεων!! Απο ποιους; μην ρωτας!! Το σιγουρο ειναι απο ανθρωπους που δεν ξερουν να διαβαζουν ιστορια!! ετσι ακριβως γινεται και σε διαφορα αλλα μερη της πατριδας μας!! απο την αλλη πολλες φορες σε οδηγουν προς τα εκει οι ιδιες οι επισημες αρχες οταν μονο με την γλωσσικη σουδιαφορα σε κατατασουν στους απεναντι!! και αυτο το γεγονος εχει να κανει με την πολιτικη τοποθετηση που εχουν ολοιτους πως: ολοι οσοιειναι στα συνορα μας ειναι εχθροι και θελουν να κατασπαραξουν την Ελλαδα μας ή οταν εχουν ζορια την Ελλαδιτσα μας!! Τρομαρα τους!!! Μερχι και σημερα εχουμε να αντιμετωπισουμε τετοια προβληματα!!! Αλλα αντε να βαλειςσε ολους αυτους μυαλο!!δεν μπορεις!! εξαλλου εχουνκαι το μαχαιρι και το πεπονι!! τι εννοω, ΜΜΕ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ!! Αντε να αποδειξεις πως δεν εισαι ελεφαντας!! να ου πω καιτο οξυμωρο της τακτικης τους!! Εμας δεν μας επιτρεπουν να τραγουδαμε τα τραγουδια μας στα γκαγκαβουζικα!! Επιμενουν να τα ελληνοποιησουμε!! Ποιοι οι τοπικοι αρχοντες στον Εβρο! Απο την αλλη δινουν χρηματα επιχορηγησεις προγραμματα να μαθουν τουρκικα οι επαγγελματιες και οποιος πολιτης θελει για την καλυτερη επικοινωνια οπως λενε με τους γειτονες!! ΚΟΥΦΟ!! μονο, αλλα αντε βγαλε ακρη!!! Αλλοπροσλλοι ετσι και αλλιως ακολουθωντα τις επιταγες μιας κοντοφθαλμης πολιτικης!! και κατι τελευταιο!! Επιτελους ανθρωπος της εκκλησιας μητροπολιτης Διδυμοτειχου μας προετρεψε να ακολουθησουμε πιστα τις παραδοσεις μας!! μεχρι ποτε θα εχει αυτη την αποψη; για λιγο χρονο το βλεπω!!
Υ.Γ. Επειδη η γρμμη μου στο ιντερνετ δν ειναι καλη μπαινω οποτε μπορω!!
Νασαι παντα καλα και να μας προκαλεις με τα αρθρα σου!!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δημήτρη, δυστυχώς δεν είμαι σε πνευματική κατάσταση να διαβάζω σοβαρά κείμενα σαν τα δικά σου.

Σε κάθε περίπτωση δεν κλαίγομαι μιας και κανονικά θα έπρεπε να ήμουνα στον άλλο κόσμο.

Σοφία είπε...

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται. Θα το προτείνω στον πατέρα μου, που του αρέσουν αυτού του είδους τα βιβλία.

Λουκρητία είπε...

Άντε να καταλαβουμε τελικά οτι δεν είναι καθοριστικό για το ποιος είσαι, τι γλώσσα μιλάς και τι dna κυλάει στις φλέβες σου. Ευχαριστούμε Ντοκτορ, πολύ ωραίο κείμενο.
Και αυτό το ποστ σχετικά με τους αρβανίτες του Εβρου, το τύπωσα να το δώσω στον πατέρα μου, να το διαβάσει.
Είστε και από το ίδιο χωριό. ;)

mtryfo είπε...

γιατρέ μου,
εύχομαι απο καρδιάς καλές γιορτές με πολλές ευτυχισμένες στιγμές για σένα και τις γυναίκες της ζωής σου!!!

E & N είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ευχές για Χρόνια Πολλά , υγεία και χαρές στη ζωή σου!

doctor είπε...

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά σε όλους.

Χρήστο (Κοζαρίδη),

1) Αλήθεια οι Γκαγκαούζοι της Μολδαβίας αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Γκαγκαούζοι; Ενδιαφέρον. Ελπίζω να σεβαστούν την εθνική σας ένταξη και να μην αρχίσουν τις ηλιθιότητες που κάνουν οι Αλβανοί με τους Αρβανίτες.

2) Δυστυχώς οι πολιτικοί που διαχρονικά λαμβάνουν αποφάσεις δεν έχουν επίγνωση της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο που κανείς πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ σύμβουλο ιστορικό, σε αντίθεση με τους ηγέτες άλλων χωρών που πάντα έχουν έναν ιστορικό ως σύμβουλο.
Όσο για τους τοπικούς άρχοντες είναι δυστυχώς και αυτοί βαθιά νυχτωμένοι. Γνωρίζουν άραγε το τι τράβηξε ο αλλόφων ελληνισμός στην Ανατολική Θράκη κατά τις διώξεις των Νεότουρκων; Γνωρίζουν για τη σφαγή στο αλβανόφωνο Μεγάλο Ζαλούφι κατά την ανακατάληψη (από τους Βουλγάρους) της Ανατολικής Θράκης από τον τουρκικό στρατό το 1913; Δεν ξέρουν Χρήστο μου, δεν γνωρίζουν και καλό είναι να διαβάσουν προσεκτικά το πολύ ωραίο βιβλίο σου για να καταλάβουν κάποια πράγματα.


doctor

doctor είπε...

Γιάννη, κάποιες φορές και μόνο το ότι αναπνέουμε είναι ένα ανυπολόγιστης αξίας δώρο. Είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθεις δυναμικά!

***

Σοφία και Κίτσο, ευχαριστώ.

doctor είπε...

Λουκρητία, ευχαριστώ. Α, είμαστε και συγχωριανοί, οπότε ευχαριστώ διπλά!

Mtryfo, drome, ευχαριστώ για τις ευχές σας.

athinovio είπε...

Καλησπέρα doctor
Δεν έχω να προσθέσω κάτι στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο σου. Πέρασα για να ευχηθώ Χρόνια πολλά και καλή χρονιά και μακάρι να συνεχίσεις τις πολύτιμες αναρτήσεις σου για πολύυυυυ καιρό ακόμα.

φιλάκια γιορτινά

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Αγαπητε doctor καλημερα και χρονια πολλα!! Να ξεκινησω πρωτα απο τους Γκαγκαουζους της Μολδαβιας!! αυτοπροσδιοριζονται ως Γκαγκαουζοι για δυο λογους!! 1) απο τον 19αιωνα οταν εφτασαν εκει αυτοπροσδιοριζονται ως Γκαγκαουζοι. Ουτε η Σοβιετικη Ενωση δεν προσπαθησε να τους αλλαξει αυτον τον προσδιορισμο. Παρεμειναν ετσι ως εθνοτητα και διατηρησαν τον εθνοτικο τους προσδιορισμο διχως να ψαξουν βαθυτερα!! 2) Θελουν να απεμπλακουν απο τον μεγγενη της τουρκικης εξωτερικης πολιτικης!! Αν και ειναι δυσκολο ηδη το πρωτα μεγαλα βηματα εγιναν και θα γινονται οσο θα μεγαλωνει η δικη μας παρεμβαση και οταν και αμα δεησει η ελληνικη πολιτεια να τους στηριξει εμπρακτα!! τι εννοω; οικονομικα πολιτιστικα ανθρωπιστικα!!!Μεχρι τωρα οταν και αν ασχοληθηκαν ηταν επιδερμικα και μονο!! Σιγουρα υπαρχουν καποιες φωνες στους κυκλους τους που μας λενε γιατι αυτοπροσδιοριζεστε ως Ελληνες Γκαγκαουζοι και οχι ως Γκαγκαουζοι και να διεκδικησουμε αυτονομια και αυτοδιαθεση οπως εχουν κανει αυτοι!! κατα αρχην ειναι σκοπιμη οποιαδηποτε τετοια ερωτηση και υποβαλετε εμμεσα απο τουρκικους κυκλους. Στο ταξιδι μας στη Γκαγκαουζια και στις συζητησεις που ειχα εμπαινε αυτο το ερωτημα και ορισμενες φορες με ενταση!! Οταν απαντουσα με την ερωτηση γιατι εξαφανανισατε εντελως την ελληνικη γραφη, τα λεγομενα καραμανλιδικα, που ειναι και η επισημη γραφη σας μεχρι το 1957 αδυνατουσαν να μου απαντησουν!!! ειναι ομως γεγονος ειδικα στους ιστορικους κυκλους πως εχει αρχισει σταδιακα η αντιστροφη μετρηση!! Τι εννοω; πως ολο και περισσοτεροι αντιλαμβανονται με βαση τα αρχεια και το υλικο απο το βιβλιο μου πως πρεπει να στρεψουν το βλεμμα τους προς τα Βαλκανια και την Ελλαδα!! Ακομη και οι πιο φανατικοιτουρκοφιλοι αντιλαμβανονται πως η ενεργη συμμετοχη της Ελλαδας στα τεκτενομενα της Γκαγκαουζιας θα αποδυναμωσειαργα η γρηγορα την τουρκικη επιρροη σε ορισμενους κυκλους. Ειναι γεγονος πως ανοιξε ενας δρομος επικοινωνιας και συνεργασιας!! Τον ανοιξαν ανθρωποι απλοι με διαθεση για ερευνα για δουλεια για βοηθεια, σε ανθρωπους που μετα απο πολλα χρονια πασχιζουν να αποκτησουν ταυτοτητα!! Εμεις θα ειμαστε εκει κοντα τους!!Οσο για την πολιτεια τι να πω!! τα γραφεις και συ δεν χρειαζεται να πω περισσοτερα απλα μονο αυτο: Αν καταλαβουν τον πλουτο που κρυβουν ακομη ολοι οι αλλογλωσσοι πληθυσμοι στην Ελλαδα, η πατριδα μας θα ηταν ακομη πιο ισχυρη και ο ραγιαδισμος της σε ολα τα επιπεδα θα εξελειπε!!
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Akritas είπε...

Μόνο οι φιλο-ναζί μιλάνε για το ιδεολόγημα της βιολογικής καθαρότητας.

Ο Ελληνισμός ήταν πάντοτε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, αντιλήψεων και ιδεών, επιστήμης και φιλοσοφίας. Από τα αρχαιότατα κιόλας χρονιά οι Έλληνες ενδιαφέρονται με πάθος για αλλότριες παραδόσεις, προσλαμβάνουν στοιχεία από ξένους πολιτισμούς. Όμως το βασικό γνώρισμα των Ελλήνων ήταν ακριβώς η ικανότητα τους να αφομοιώνουν τις προσλήψεις και τα δάνεια. Κάθε ξένο στοιχείο να γίνεται αφορμή εμπλουτισμού και ανανέωσης της ελληνικής αυτοσυνειδησίας. Ακόμα και ο Παπαρηγόπουλος μιλούσε για "επιμειξία και ευφυία".

Επίσης όλες σχεδόν οι μοντέρνες νεωτερικές θεωρίες απορρίπτουν την γλώσσα ως κύριο συστατικό μίας εθνικής ταυτότητας. Το να λες ότι μιλάς Αλβανική διάλεκτο δεν σε κάνει Αλβανό΄. Το να μιλάς Σλαβοβουλγάρικα δεν σε κάνει Σκοπιανό ή Βούλγαρο. Οι Τουρκόφωνοι Καραμνλήδες ήσαν από τουε πιο φανατικούς Έλληνες στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Καλή Χρονιά.!!!

giant13 είπε...

Δόκτορα σε σένα και την οικογένεια σου....

Χαρούμενη πρωτοχρονιά.
Υγεία, ευτυχία δημιουργία.

abdal είπε...

Καλή χρονιά Γιατρέ.
Υγεία, αγάπη,
επιτυχία στα νέα σου ξεκινήματα.

Hades είπε...

Α, ρε δόκτορα! Διαχρονικά εξαιρετικός... :)
Θυμάμαι προ 10 ή 11 ετών είχε κυκλοφορήσει από το "Ε" Ιστορικά ένα αντίστοιχο τεύχος (το οποίο κάποια στιγμή μου το... έφαγαν κιόλας) και που αν δεν με απατά η μνήμη μου πραγματευόταν ακριβώς το ίδιο θέμα αλλά στην Μικρά Ασία. Επρόκειτο γι αένα από τα συγκλονιστικότερα κείμενα που έχω διαβάσει. Μην πω για τις φωτογραφίες που είχε μέσα. Θυμάμαι μέχρι και κείμενα στην τουρκική γλώσσα αλλά με ελληνικά γράμματα. Μιλάμε για ανθρώπους που έφαγαν τρελό πούλημα από την επίσημη Ελλάδα, και δεν εξετάζω το ηθελημένο ή μη της υποθέσεως. Και σημειωτέον ότι αντίστοιχη έχει ουσιαστικά και το κυπριακό ζήτημα, έτσι;

Καλή χρονιά! :)

doctor είπε...

Πω, πω οικοδεσπότης να σου πετύχει, ούτε χρόνια πολλά δεν είπα.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

athinovio, giant13, abdal [που να βρίσκεσαι τρελέ ταξιδευτή;] ανταποδίδω, έστω και ...κατόπιν εορτής.

doctor είπε...

Χρήστο, δεν νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία θα στέρξει τους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας. Εδώ έχει ξεχάσει τους συνειδητότατους Έλληνες του Καυκάσου, της Ουκρανίας δεν νομίζω ότι θα ασχοληθεί με μία ομάδα ρευστής ή αδιαμόρφωτης εθνικής συνείδησης.
Αν ζούσε ο Ίων Δραγούμης ή ο Γονατάς κάτι θα γινόταν!

Πάντως πολύ καλή κίνηση θα ήταν Χρήστο να έγραφες το βιβλίο και στα Γκαγκαβούζικα!

doctor είπε...

akritas, και όμως, ο μέσος νεοέλληνας, ως ανατραφείς από την επίσημη ελληνική ιστοριογραφία, θεωρεί εαυτόν βιολογικό απόγονο των αρχαίων Ελλήνων (σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι Έλληνες) και δεν δέχεται επ' ουδενί την πιθανότητα να αποτελεί απόγονο κάποιων εξελληνισθέντων "άλλων".
Για μένα δεν έχει καμία σημασία, διότι η συνείδηση και η εθελούσια ένταξη είναι αυτές που έχουν νόημα.
Τι αλλάζει αν κάποιος αποδείξει ότι έχεις τούρκικο DNA;
Η εθνικότητα είναι σαν τη μητέρα που σε μεγάλωσε και όχι αυτή που -πιθανόν- να σε γένησε.

doctor είπε...

Γι'αυτό και θεωρώ λάθος την διαφωνία στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας των μεταναστών.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτα και νομίζω ότι το χρονικό όριο θα πρέπει να πάει στα 15 χρόνια.

doctor είπε...

Hades, μπορείς να θυμηθείς τίτλο ή ημερομηνία; Θα φροντίσω να το βρω και να στο προμηθεύσω!

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Αγαπητε doctor ολα μπορουν να γινουν αρκει να υπαρχει θεληση, στοχος και οραμα!!! Οσο για το βιβλιο στην γακγακβουζικη γλωσσα ηδη ξεκινησε να γραφεται για να μοιρατει πρωτα στους κατοικους της Γκαγκαουζιας και επειτα να αποτελεσει ενα ειδους κειμηλιου για τους εδω Γκαγκαβουζηδες!!! Αν η ελληνικη πολιτεια καταλαβει πως η περιοχη της Γκαγακουζιας γεωγραφικα βρισκεται στο κεντρο μιας πολυ ενδιαφερουσας για τα ελληνικα συμφεροντα περιοχης τοτς ολα θα αλλαξουν!αλλα οπως λες εδω ξεχασανε τους Ελληνες του Καυκασου και της Μαυρης θαλασσας, ξεχασανε πως οι πρωτες οργανωμενες επαναστατικες κινησεις εγιναν στην Μολδοβλαχια!! Ναι συμφωνω!! ομως τα γεωπολιτικα συμφεροντα ισως μας βοηθησουν στην αναδειξη ιδιαιτερων κοινωνικων ομαδων οπως την δικη μας!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!
Υ.Γ. Νομιζω πως το περιοδικο που ζητα ο φιλος και ειναι για την Καππαδοκια το εχω!!! Αν δεν το βρεις να το στειλω!!

magnon είπε...

Κατανοώ έναν γκαγκαβούζη να νιώθει πολύ κοντά στους Έλληνες και την Ελλάδα να έχει ως πατρίδα, αλλά από πού ως που το ίδιο να νιώθουν και οι γκαγκαούζοι της γκαγκαουζίας? Με ποιο σκεπτικό να επέμβει οι Ελλάδα στα ενδότερα αυτής της (για μένα τουλάχιστον) άγνωστης χώρας? Θεωρώ ανέφικτο να μπορέσει να εξελληνίσει έστω κι έναν, και για πιο λόγο να γίνει αυτό. Θεωρώ πεταμένα τόσα λεφτά που ξοδεύουμε να τους μάθουμε ελληνικά, για αυτούς μία άχρηστη γλώσσα και εκπλήσσομαι που την μαθαίνουν κιόλας.

Unknown είπε...

Αναστέναξαν λέει οι ταβέρνες στο Γαλάτσι ψες αργά...
Μύρισε λέει Μπίντικλι το λεκανοπέδιο...
Ζήτω η δυναμική απροσδιοριστία του μνημονικού γίγνεσθαι.
Ήμουν κι εγώ εκεί - τω πνεύματι- μαζί σας...

mtryfo είπε...

γιατρέ μου.... τι γίνεται?
Μας είχες προετοιμάσει ψυχικά, οτι οι ασχολίες σου δεν θα σου επιτρέπουν συχνές αναρτήσεις, αλλά μου φαίνεται οτι σε κατάπιε αυτό το άτιμο το facebook xaxaxa!!!

doctor είπε...

magnon, όπως γράφει ο κ.Κοζαρίδης πιο πάνω, και αν το κατάλαβα καλά, δεν πρόκειται για μια ...ιμπεριαλιστική κίνηση, ούτε για μια ρομαντική προσπάθεια που θυμίζει Δραγούμη, Σουλιώτη, Γονατά κ.λπ. στην Ανατολική Θράκη των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά για μια υπενθύμιση στους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας όχι ότι είναι και αυτοί βιολογικοί απόγονοι του Μεγαλέξανδρου και του Περικλέους (και αυτοί!) αλλά ότι με τους Γκαγκαούζους της Θράκης έχουν κοινές αφετηρίες, κοινά βιώματα και αλληλοεπικαλυπτόμενες διαδρομές και εμπειρίες.
Χρήστο, είμαι μέσα;

doctor είπε...

Στέφανε, ήταν μια συγκέντρωση φίλων που τα λένε σε αυτή την άτιμη πόλη (Αθήνα) από το τηλέφωνο, μένουν σε κοντινές συνοικίες, και παρ' όλα αυτά δεν καταφέρνουν να βρεθούν ούτε μια φορά το χρόνο!
Εδώ είναι σύνηθες και ακατανόητο για τους μη Αθηναίους, δηλαδή για όσους δεν ζουν στους ηλίθιους και ανεξήγητα εξοντωτικούς ρυθμούς αυτής της πόλης.
Το κακό είναι ότι ο περισσότερος χρόνος απλώς χάνεται στις μετακινήσεις και στα μποτιλιαρίσματα και η διάθεση τσαλακώνεται μέσα σε αυτή την τρέλα.

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Συμφωνω απολυτα με τον "φιλο" magnon!! Ετσι ακριβως ειναι οπως τα λεει!! Γιατι να μαθουμε ελληνικα στους Γκαγκαβουζηδες αφου δεν μαθαμε στους Αρβανιτες, τους Καραμανληδες, στους Σλαβοφωνους της Μακεδονιας, σε ολους τους αλλογλωσσους της Ελλαδας!! αυτοι την ειχαν ως μητρικη γλωσσα απο τα αρχαια χρονια και δεν χρειαστηκε να επεμβουμε στη γλωσσα τους στα ηθη τους στην παραδοση τους!! Θυμαμαι μικρος που χορευα την καραγκουνα και το τσαμικο στο σχολειο και ενιωθα υπερηφανεια διοτι ημουν Ελληνας και δεν χορευα ζωναραδικο,συγκαθιστο,μπαιντουσκα και τσεστο επειδη αυτα ηθελε ο πατερας μου με το ζορι να μου τα μαθει και εγω δεν ηθελα διοτι αισθανομουν Ελληνας και οχι θρακιωτης και Γκαγκαβουζης!!! Ακομη θυμαμαι πως ακομη και σημερα με λενε Τουρκο ή Τουρκοσπορο παρολο που μετεχω της ελληνικης παιδεια και του πολιτισμου απο τοτε που γεννηθηκα εγω αλλα και οι απο πεμπτης γενιας προγονοι μου!! αλλα εγω ακομη εχω κομπλεξ νιωθω πως ειμαι Ελληνας και οχι θρακιωτης και Γκαγκαβουζης!! Γιατι μου ελεγαν απο το σχολειο ακομη πως δεν εισαι τιποτα αλλο παρα Ελληνας!! και οταν δεν μπορουσα να χορεψω την καραγκουνα και το σουπα μανα μ' η τσαμικο με φουστανελλα εκλαιγα απο την στεναχωρια μου διοτι δεν μπορουσα να συνεισφερω στην εθνικη πατριωτικη διαπαιδαγωγηση του σχολειου και λεγαμε στους δασκαλους μας να μας ριχνουν το ξυλο της αρκουδας για να νιωσουμε Ελληνες!!
και εγω συμφωνω για τα ασκοπα χρηματα που ξοδευουμε στη Μολδαβια-Γκαγκουζια, οπου καποιοι τυχαρπαστοι τρωνε τα λεφτα του κρατους και απο οπουδηποτε αλλης μορφης βοηθεια και κανουν εκθεσεις πως λειτουργουν 12 σχολεια και δεν λειτουργει κανενα!!
επισης συμφωνω μαζι σου γιατι αυτοι οι ανθρωποι μεχρι το 1956 ειχαν στην καθημερινη τους γραφη το ελληνικο αλφαβητο και δεν πρεπει να το ξαναθυμηθουν και να μαθουν οι νεωτερες γεννιες πως οι παπουδες τους εγραφαν με το ελληνικο αλφαβητο στη γλωσσα τους!! Αα να μην ξεχασω πως θα πρεπει να τους απαρνηθουμε εντελως διοτι στο καθημερινο τους λεξιλογιο εχουν πολλες ελληνικες λεξεις που τους ηρθαν ουρανοκατεβατες ετσι για πλακα και δεν εχουν σχεση με τον ευρυτερο ελληνισμο αλλα με τις φυλες απο την Ανταρτικη!!! και στο τελος της παρεμβασης μου ενα ερωτημα ακομη: ποιος ειπε πως θελουμε να εξελληνιστουν; Γκαγκαουζηδες θελουμε να παραμεινουν!!! και αν στην πορεια εξελληνιστουν ποιος ειναι αυτος που θα τους στερησει αυτο το δικαιωμα να αυτοπροσδιοριζονται;
Υ.Γ Σου ειναι αγνωστη η Μολδοβλαχια και η Βεσσαραβια; αρα λυπαμαι αλλα απο ιστορια δεν ξερεις!!!

doctor είπε...

Mtryfo, χρόνια πολλά και καλά. Τo facebook ήταν μια ολιγόμηνη ενασχόληση που μας ...τελείωσε.
Βρήκα πολλούς παλιούς φίλους (από το στρατό, το πανεπιστήμιο κ.λπ.) αλλά θα προτιμούσα να μην τους είχα βρει ποτέ.
Ενώ νόμιζα θα χαρούν όσο κι εγώ, αρκετοί με εξέπληξαν αρνητικά με την χλιαρή ή και αδιάφορη ενίοτε ανταπόκριση. Δεν ήθελα να το ζήσω αυτό, αλήθεια.
Άλλοι όμως με εξέπληξαν θετικότατα και χάρηκα τόσο πολύ που ξεπέρασα εύκολα τους άλλους.
Τέλος πάντων, πρόκειται για μια εφηβική πλατφόρμα που αν δεν παίζεις στη μαφία ή στο farmville, μάλλον δεν παρακολουθείς σωστά την όλη φάση και νιώθεις σαν 80χρονος σε internet cafe, ή σαν χορτοφάγος στα μπριζολάδικα της Βάρης...!

doctor είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
doctor είπε...

Και αυτό το κόμπλεξ των απογόνων των αλλοφώνων Ελλήνων προέρχεται από την άγνοια της ιστορίας (τους).
Πόσοι γνωρίζουν το τι σήμαινε "ρωμαίικη γενιά", "ρωμαϊκόν γένος", "Ρωμιοσύνη;"
Ποιος γνωρίζει τι ήταν αυτό που ένωνε τους επαναστάτες του 1821 και σίγουρα δεν ήταν η γλώσσα;
Ποιος γνωρίζει ότι σε πολλές μάχες του 1821, οι επαναστάτες μιλούσαν αρβανίτικα και οι οθωμανοί ...ελληνικά;
Ποιος ξέρει για τους Βαλαάδες, και τους τουρκοκρήτες;

doctor είπε...

Χρήστο, αυτό το κόμπλεξ των αλλόφωνων Ελλήνων είναι χαρακτηριστικό, τόσο χαρακτηριστικό που αποτελεί θέμα ταμπού.
Θυμάμαι μικρός που άκουγα σε όλο το χωριό τους μεγάλους να μιλάνε αρβανίτικα και όταν ρωτούσα τι είναι αυτά δεν έπαιρνα απαντήσεις, αλλά ήξεις αφήξεις.
Όταν λοιπόν το κριτήριο του γλωσσικού εθνικισμού είναι κυρίαρχο και κυρίως όταν το αποδέχονται πλήρως ακόμη και οι αλλόφωνοι μόνο μια λύση υπάρχει: να εξοβελίσουν στο συλλογικό ασυνείδητο την αλλοφωνία, να την συντρίψουν και να φροντίσουν να την ξεχάσουν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τουρκόφωνων ποντίων της Μακεδονίας που κατάφεραν, ναι κατάφεραν όχι απλώς να απομάθουν τα τούρκικα, αλλά σήμερα, 3-4 γενιές μετά, να μην υπάρχει καν η ανάμνηση της αλλοφωνίας των παπούδων τους.
Και όταν αυτή η ανάμνηση έρχεται, καταπνίγεται εν τη γενέσει της στο συλλογικό ασυνείδητο ως μια θύμηση ντροπής.

magnon είπε...

Προσπάθησα να είμαι σαφές στο μήνυμα μου, και έκανα τον διαχωρισμό μεταξύ γκαγκαβούζη της Ελλάδος και γκαγκαούζη της Γκαγκαουζίας. Σκοπός μου δεν ήταν να θίξω την ελληνικότητα του σχολιαστή gagavouzis. Ίσος ένας γκαγκαβούζης της Θράκης να μην συμφωνεί με αυτόν τον τεχνικό διαχωρισμό, είναι όμως αναγκαίος ο διαχωρισμός για να αποφύγεις πλείστα άλλα προβλήματα. Θα αναφέρω μερικά.

Δικαίωμα του σχολιαστή Γκαγκαβούζης-Gagavouzis (και όλοι οι γκαγκαβούζηδες της Θράκης μαζί) να νιώθει έλληνας ως κανείς άλλος, αλλά μην το παρακάνομε. Επειδή ένας γκαγκαβούζης νιώθει επίσης πολύ κοντά στον γκαγκαούζη όσο δεν γίνετε περισσότερο, δεν μας δίνει το δικαίωμα, ή τη απαίτηση, και ο γκαγκαούζης (της Γκαγκαουζίας!) να έχει τα ίδια αισθήματα έναντι των ελλήνων. Όχι ότι θα μας χάλαγε κάτι τέτοιο, αλλά αυτή δεν είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων. Φυσικό είναι οι γκαγκαούζηδες να νιώθουν τους υπόλοιπους Μολδαβούς και Ρώσους προς τον βορρά ή Ρουμάνους προς τον νότο ως τους αδελφούς λαούς. Εννοείται και τους γκαγκαβούζηδες ποιο νότια στην Ελλάδα ακόμα πιο αδελφικούς. Αλλά εν συνεχεία, γιατί να οδηγήσει τα αισθήματα του νοτιοδυτικά προς την Ελλάδα και όχι νοτιοανατολικά προς τους Τούρκους? Υποθέτω και είμαι σίγουρος, γκαγκαβούζηδες υπάρχουν και στα τουρκικά εδάφη. Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Τώρα που το ξανασκέφτηκα, δεν επιμένω πολύ σε αυτά τα τεχνικά ζητήματα. Ίσως να είναι επωφελής η άποψη ότι μέσω των γκαγκαβούζηδων η Ελλάδα να μπορέσει να έχει αυξημένες επιρροές σε αυτά τα μέρη. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, δεν γνωρίζω. Ενίοτε αυτή η επιρροή μπορεί να έχει και αντίθετη κατεύθυνση.

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Αγαπητε magnon διαβασα με προσοχη την απαντηση σου και ειμαι σιγουρος πως αναμενεις απαντηση!! Ετσι και αλλιως ο φιλος μας ο Doctor, μας εχει δωσει ενα βημα ανταλλαγης πληροφοριων!! Αρχικα θα συμφωνουσα πληρως με το σχολιο σου αν ημουν ενας απο αυτους που δεν εχουν ασχοληθει και βλεπουν για πρωτη φορα μπροστα τους ακομη ενα θεμα του ευρυτερου ελληνισμου να απλωνεται και ειναι λογικο να απορει!!
α) Δεν υπαρχει κανεις μουσουλμανος Γκαγκαουζος, διοτι με την αναταλλαγη των πληθυσμων ΤΟ 1923 εφυγαν ολοι συσσωμοι προς την Ελλαδα λογω της θρησκευτικης τους ελληνορθοδοξης πιστης που τους ενεταξε στους ανταλλαξιμους πληθυσμους!! αν υπαρχουν μουσουλμανοι τωρα στα σημερινα χρονια θα ειναι απο γυναικες της Γκαγκαουζιας που μεταναστευσαν για μια καλυτερη ζωη στην Τουρκια, παντρευτηκαν μουσουλμανους και αναγκαστηκαν να αλλαξουν θρησκεια!! δεν τις κακολογω, ισα-ισα τις δικαιολογω, οταν μεχρι προτεινος ζουσαν στην φτωχοτερη χωρα της Ευρωπης! Γνωριζω παραδειγματα γυναικων απο την Γκαγκαουζια που παντρευτηκαν μουσουλμανους συμφωνα με το ισλαμικο τυπικο και επεστερψαν στην Γκαγκαουζια και βαφτησαν τα παιδια τους Ορθοδοξα αλλοτε εν αγνοια του συζηγου και αλλοτε με την συγκαταθεση του!! Μην σου φαινεται παραξενο!! Εχουμε τετοια περιστατικα!!! Ομως Γκαγκαουζοι μουσουλμανοι εξ΄αρχης δεν υπαρχουν!!
β) Ποιους θεωρουν οι Γκαγκαουζοι αδελφους λαους! σωστο το ερωτημα και η επιχειρηματολογια σου, αλλα για να δουμε τα πραγματικα δεδομενα!! Οι Γκαγκαουζοι τους μονους που θεωρουν αδελφο λαο ειναι οι Ρωσοι και ξερεις γιατι; διοτι τους γλυτωσαν απο τις σφαγες των Οθωμανων στα μεσα του 18ου αιωνα!! στην Γκαγκαουζια βρισκονται ως προσφυγες, αφου μετακινηθηκαν εκει μαζικα αναμεσα στο 1820-1880!! ετσι δεν εχουν δεσμους με τους γυρω γειτονικους λαους, Ρουμανους, Ουκρανους, Μολδαβους!! Ειδικα με τους πρωτους βρισκονται σε μια διαρκη κοντρα απο τα πολυ παλια χρονια λογω της διεκδικησης της Δοβρουτσας απο τους Ρουμανους και επιπροσθετα επειδη προσπαθησαν να τους αλλαξουν με την βια τη γλωσσα και τον πολιτισμο τους!! παραδειγματα πολλα και δεν ειναι της ωρας!! Για να γνωριζεις οι Γκαγκαουζοι πριν εγκατασταθουν στην Γκαγκαουζια, η μεγαλη μαζα και στην Ελλαδα, Ανατολικη Θρακη, ηταν εγκατεστημενοι για αιωνες στην Δοβρουτσα απο την Βαρνα εως στην Κωνσταντσα, οπου ζουσαν σε 70 και πλεον χωρια και ειχαν 4 μεγαλες πολεις,μετα λογω των καταπιεσεων σκορπισαν!!
γ) Λογικη η σκεψη σου γιατι να μην στραφουν προς την Τουρκια; εχουν κοινη γλωσσα αρα μπορουν πιο ευκολα να βρουν εργασια και να συννενοηθουν! σωστο!! ακριβως στην κοινη γλωσσα Οι Τουρκοι εχουν στρεψει ολη την επιχειρηματολογια τους και επιτελουν σοβαρο εργο, ενω εμεις ακομη θεωρητικολογουμε!!!
δ) τα συνεχη ταξιδια μου στη χωρα αυτη ως ερευνητης, ομιλητης σε συνεδρια κατεληξαν σε ενα σαφες συμπερασμα, ποιο; πως η συνειδηση ολων αυτων των ανθρωπων στην μετασοβιετικη κοινωνια ειναι ρευστη μεχρι ακαθοριστη!! Οταν ο γκαγκαουζος λεει οτι ειμαι γκαγκαουζος δεν μπορει να το στηριξει επιστημονικα, ακουει διαφορες θεωρειες σκυβει το κεφαλι και απομακρυνεται!! ξερεις γιατι; διοτι το σοβαροτερο και ουσιαστικοτερο προβλημα του ειναι της επιβιωσης και μονο!! αυτο θελει να λυσει αρχικα και ολα τα υπολοιπα ας περιμενουν!! ΑΑΑ ρε Μαρξ ποσο δικιο ειχες!! ποιος του προσφερει αμεση λυση στα οικονομικα του; η Τουρκια!! αυτη βλεπει σαν αδελφη χωρα!! ποιος αλλος η Ρωσια!! αυτην βλεπει σαν αδελφη χωρα!!

Γκαγκαβούζης-Gagavouzis είπε...

Ξερεις ποσο ευκολο ηταν στην μετασοβιετικη κοινωνια στα πρωτα χρονια να δημιουργουσες ενα εθνος απο το πουθενα! Σου αναφερω ενα αλλο χαρακτηριστικο παραδειγμα. Με την διαλυση της Σοβιετικης Ενωσης, οταν μαζευτηκαν οι ηγετες της Γκαγκαουζιας καλεσαν ιστορικους να τους πουν ποιοι ειναι και απο που ηρθαν!! αναθεσαν σε ενα επιφανη ιστορικο να τους γραψει την ιστορια τους. Αυτος λογω της σοβιετικης σκεψης εβγαλε ενα κειμενο με βαση τα αρχεια της σοβιετικης ιστορικης σχολης. Σαν τι; ολοι οι τουρκοφωνοι λαοι εχουν μια κοινη κοιτιδα, καταγονται απο την περιοχη Τουραν της κεντρικης Ασιας αρα ειναι Τουρκοι!! απλα πραγματα!! μετα απο λιγα χρονια οταν αρχισε την ερευνα του προς τα Βαλκανια, Βουλγαρια, Ρουμανια,Ελλαδα, Τουρκια στην ανατολικη Θρακη και ανακαλυψε Γκαγκαουζους ανασκευασε και σημερα ειναι απο τους φανατικους της βαλκανικης θεωριας και της προσεγγισης με την Ελλαδα!! Η ζημια ομως εγινε! Εμεις καλουμαστε να διορθωσουμε τα λαθη τους!! αυτο μας λενε οταν συναντιομαστε!!
Συγνωμη εγραψα πολλα και θα μας μαλωσει ο φιλος μας ο Doctor!!!!
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το blog σας. Είμαι αναγνώστρια εδώ και 1 χρόνο περίπου και έχω μάθει πράγματα για την καταγωγή των προγόνων μου, τα οποία αγνοούσα. Εύχομαι να συνεχίσετε την καλή δουλειά.

doctor είπε...

Επανέρχομαι μετά από καιρό. Ο ελεύθερός μου χρόνος είναι ελάχιστος, δυστυχώς.
Magnon, αν διαβάσεις το βιβλίο του Χρήστου θα καταλάβεις ότι μιλάμε για μια γλωσσική ομάδα που δεν έχει μελετηθεί, που είναι στο περιθώριο της εθνικής ιστοριογραφίας όπως και όλες οι αλλόφωνες ομάδες του ελληνισμού.
Κι ενώ έχουν καταφέρει να τις συντρίψουν, να τις αποβάλλουν από το εθνικό παρελθόν, ενώ τις σκουντάνε και αυτές δεν κουνιούνται, τις φοβούνται ακόμη...
Κανένας επιστήμονας δεν ασχολείται με τους Αρβανίτες, με τους Γκαγκαούζους με τους σλαβόφωνους Έλληνες, με τους Πομάκους παρά μόνο κάποιοι μεμονωμένοι (ή και απομονωμένοι από τις ίδιες τις υπό εξέταση ομάδες ενίοτε) απόγονοι του τόσο παρεξηγημένου αλλόφωνου Ελληνισμού.

doctor είπε...

Blondeelena, σ'ευχαριστώ πολύ.

Adriano Xhafaj είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις:
1. Είχα διαβάσει πριν από λίγα χρόνια ένα άρθρο της τουρκολόγου καθηγ. Ελισάβετ Ζαχαριάδου (δεν έχω κρατήσει την παραπομπή, απλά είχε πέσει στα χέρια μου) και υποστήριζε την τουρκική (σελτζουκική) καταγωγή των Γκαγκαούζων. Με άλλα λόγια, είναι Σελτζούκοι μετανάστες στα Βαλκάνια, ύστερα από μία δυναστική διαμάχη εντός του σελτζουκικού κράτους, που εκχριστιανίσθηκαν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αισθάνονται Τούρκοι (είναι γνωστό πως όχι), ή ότι πρέπει να αισθάνονται έτσι, απλά το αναφέρω. Οταν το διάβασα, μου φάνηκε μία εύλογη ερμηνεία. Η θεωρία του θρακικού φύλου μου φαίνεται κάπως πιο αδύνατη, αν και δεν μπορώ να την αποκλείσω, πολλώ μάλλον που δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα.

2. Στις μέρες μας έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, έχουν εκδοθεί και βιβλία και πολύ γλωσσικό υλικό. Σας πληροφορώ ότι εντός του 2010 θα εκδοθεί λεξικό της αρβανίτικης διαλέκτου της Κούλουρης (Σαλαμίνας). Υπάρχει κάποια φοβία σε τοπικό επίπεδο ενίοτε (από χαζομάρα), αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι ορισμένοι "μεταμοντέρνοι" σωτήρες των Αρβανιτών και άλλων γλωσσικών μειονοτήτων, τύπου ΚΕΜΟ (στο οποίο και ανήκει και ο Τάκης Καμπύλης), μόνο κακό κάνουν στην υπόθεση της διατήρησης κάποιων πολιτισμικών στοιχείων από αυτές τις "αλλόγλωσσες" συνιστώσες του Ελληνισμού. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί, που σχεδόν πάντα προέρχονται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά τον σοσιαλφιλελεύθερο χώρο, χρησιμοποιούν το θέμα της ετερογλωσσίας προκειμένου να αποδομήσουν την έννοια του έθνους και το έθνος-κράτος. Άρα, εντείνουν τη δυσπιστία στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών. Εχω και μία προσωπική πικρή εμπειρία από τον Σταύρο Θεοδωράκη σε αντίστοιχη εκπομπή του στο παρελθόν, όπου είδα πως ήθελε να χρησιμοποιήσει ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου) για να βγάλει εκ των προτέρων δεδομένα συμπεράσματα (μου το είπαν ξεδιάντροπα και ξεκάθαρα άλλωστε από την εκπομπή του). Μιλάμε για απίστευτη "δημοσιογραφική" προστυχιά.

Επειδή προέρχομαι, από τη μεριά του πατέρα μου, από δίγλωσση οικογένεια και το γνωρίζει ο doctor και επειδή ο ίδιος έχω μάθει σε ένα καλό βαθμό τα αρβανίτικα, τα οποία και αγαπώ πολύ, μπορώ να πω ότι απεχθάνομαι αυτόκλητους "σωτήρες" και "προστάτες", πολλώ μάλλον όταν αυτοί ΄δεν είναι καν Αρβανίτες.
Ενδεικτικό της ιδιοτέλειας των εν λόγω νεο-γλωσσαμυντόρων και υποστηρικτών της "πολυπολιτισμικότητας" είναι το γεγονός ότι ο Τάκης Καμπύλης γράφει σχόλια (όχι επικριτικά) σε φαιδρό ιστολόγιο με τίτλο Έλληνες-Αλβανοί, ή κάτι τέτοιο, που πλασάρει αντεπιστημονικές παλαιο-εθνικιστικές αντιλήψεις περί Πελασγών κ.ο.κ. Δηλ. ο κάργα αντιεθνικιστής Τάκης Καμπύλης εδώ φαίνεται να συνευδοκεί σε μία αστεία και αντιεπιστημονική θεώρηση των πραγμάτων, που εξυπηρετεί τον αλβανικό εθνικισμό! Προσωπικά, βέβαια, δεν μου κάνει εντύπωση. Σημειωτέον ότι ο ευφάνταστος ιδιοκτήτης του μπλογκ δεν γνωρίζει ούτε αρβανίτικα, ούτε αλβανικά. Του έγραψα δύο απλές κουβέντες στα αρβανίτικα και μου είπε ότι δεν γνωρίζει "αλβανικά". Και, βέβαια, ζει προ του 1953, όταν ο Michael Ventris αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β, απέδειξε ότι οι Μυκηναίοι ήταν Έλληνες και έστειλε τα περί Πελασγών στο αρχείο των μη επιστημονικών θεωριών.

Ξέρω ότι με τον doctor διαφωνούμε σε πάρα πολλά από ιδεολογικής πλευράς, αισθάνομαι όμως υποχρεωμένος να πω αυτό που πιστεύω για τον συγκεκριμένο "χώρο" που έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της "πολυπολιτισμικότητας".

Adriano Xhafaj είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Γιάννης Καραμήτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Adriano Xhafaj είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
doctor είπε...

Marko T, θα απαντήσω εν καιρώ στο πολύ περιεκτικό σχόλιό σου.

Adriano, σε παρακαλώ να μη ξαναγράψεις εδώ, δεν μου φτάνουν οι χρυσαυγίτες θα'χω να νταντεύω και Αλβανό εθνικιστή;
Δεν ξέρεις τι σου γίνεται, γράφεις συνέχεια τα ίδια πράγματα και γίνεσαι κουραστικός, γι'αυτό σε παρακαλώ πήγαινε κάπου αλλού, δεν έχω χρόνο και διάθεση να ασχολούμαι με τις βλακείες που γράφεις.
Γιάννη Κ, έσβησα και την απάντησή σου στον Adriano (είναι Λιακόπουλος σε ...albanian edition!), αφού έσβησα και τα δικά του σχόλια.
Ειλικρινά, ο τύπος δεν αντέχεται, είναι γραφικός και νομίζω ότι του έχει στρίψει εντελώς.

Adriano Xhafaj είπε...

Doktorr ok .Sebasto

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
doctor είπε...

Κύριε "Έλληνες-Αλβανοί" μάλλον χρειάζεστε διακοπές και μάλιστα άμεσα.
Σας παρακαλώ θερμά, αν θέλετε να σχολιάζετε στο παρόν blog, να είστε κόσμιος και σοβαρός, όπως είμαι κι εγώ όταν σχολιάζω στο ιστολόγιό σας.

Ευχαριστώ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα συμφωνύσω απόλυτα με τον οικοδεσπότη μιας και, δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για το "άθλημα" της ύβρις...

Αν θέλετε ένα αυτονόητο: τα γήπεδα ακόμα και του παιδικού σόφτμπαλ.

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Αγαπητε Doctor,με συγχωρεις για τα λεγομενα μου,αλλα βλεπεις δεν ασχολουμαι με κανεναν.Ο Μαρκος λοιπον που φιλοξενεις στο ιστολογιο σου και τ'αναπαλιν με εχει προσβαλλει πολλες φορες με ενα απιστευτο μισος και αδικαιολογητη επιθετικοτητα.Οι χαρακτηρισμοι νομιζω δεν ειναι ωραιο πραγμα να φιλοξενουνται απο μορφωμενους ανθρωπους (υποτιθεται) απο ολες τις μεριες.
Δεν μπορω να καταλαβω αυτο το μενος για αποψεις που εχουν εκφρασθει για τους δυο συγγενικους λαους(Ελληνες και Αλβανους)απο τοσα Ελληνικα(και οχι μονο)πατριωτικα και επιστημονικα χειλη.
Κανενα προβλημα αν διαφωνει καποιος,ομως απο του να εισαι πρακτορας του ..Μπερισα και ..Αλβανος πρακτορας παει πολυ,και μαλιστα απο ανθρωπους του διαλογου και της γνωσης(υποτιθεται παντα).
Του εχω ζητησει του προαναφερομενου κυριου να συναντηθουμε αν το επιθυμει να διαπιστωσει ποιος ειμαι και τι ειμαι,και παντα με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.Του ειπα οτι μπορει να λεει οτι θελει,αλλα ομως δεν εχει δικαιωμα σε χαρακτηρισμους απεναντι στο προσωπο μου διοτι ουτε με γνωριζει αλλα και ουτε ειναι κοσμια αυτα που λεει.
Αγαπητε Doctor,ουτε με εσας προσωπικα εχω ασχοληθει ποτε,ουτε με τον αγαπητο κατα τα αλλα «Μαρκο».
Μαλιστα να σας θυμισω καποτε γραψατε σχολιο με κολακευτικα λογια για το ιστολογιο μου.
Ειλικρινα τετοιο μενος απεναντι σε καποιες αποψεις με εκπλησει,κυριως οταν το μενος και η επιθετικοτητα αυτη προερχεται απο σοβαρους ανθρωπους με σοβαρες παρουσιασεις.
Ο καθενας αδελφε μου εχει τις αποψεις του,αλλα μπορεις να το διαπιστωσεις πως ειμαι ο τελευταιος που χτυπιεται στο διαδικτυο σαν μαινομενη χηρα κατηγορωντας τους παντες και τα παντα και μαλιστα με αδικαιολογητους χαρακτηρισμους, τυπου κατινας της γειτονιας.
Ιδου λοιπον τα επιχειρηματα που εχει ο καθενας,και οχι αφορισμους και συκοφαντιες ως αλλοι νεοφωτιστοι καλογεροι.
Μπορει καποιοι να ικανοποιουνται να αισθανωνται μπασταρδοι,και μαλιστα να το επιζητουν να το ομολογουν και οι υπολοιποι.
Ολοι εχουμε τις αποψεις μας,αλλα μακρια απο εμας οι μαυροντυμενοι.
Τελος παντων.
Επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχεια,ζητω συγγνωμη αν σας προσβαλλα και ελπιζω να κρατησετε την ιδια σταση και τον ιδιο φανατισμο που επιδειξατε με τον φιλο σας και συνoμιλητη σας,υπερασπιζοντας και μια αλλη πλευρα,που ετσι κι αλλιως δεν ασχοληθηκε με κανεναν.Στην συγκεκριμενη περιπτωση εμενα.
Ελπιζω να δημοσιευθει το σχολιο μου στο καταπληκτικο ιστολογιο σας και να παψουν οι χαρακτηρισμοι και οι αφορισμοι ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
Με σεβασμο και ευχαριστω για τις συμβουλες σας.

Υ.Γ
Ομολογω πως ειμαι αγραμματος,δεν ομιλω την Αλβανικη η αλλη γλωσσα,
και ειμαι ανιδεος απο ιστορια.

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Αγαπητε Doctor,με συγχωρεις για τα λεγομενα μου,αλλα βλεπεις δεν ασχολουμαι με κανεναν.Ο Μαρκος λοιπον που φιλοξενεις στο ιστολογιο σου και τ'αναπαλιν με εχει προσβαλλει πολλες φορες με ενα απιστευτο μισος και αδικαιολογητη επιθετικοτητα.Οι χαρακτηρισμοι νομιζω δεν ειναι ωραιο πραγμα να φιλοξενουνται απο μορφωμενους ανθρωπους (υποτιθεται) απο ολες τις μεριες.
Δεν μπορω να καταλαβω αυτο το μενος για αποψεις που εχουν εκφρασθει για τους δυο συγγενικους λαους(Ελληνες και Αλβανους)απο τοσα Ελληνικα(και οχι μονο)πατριωτικα και επιστημονικα χειλη.
Κανενα προβλημα αν διαφωνει καποιος,ομως απο του να εισαι πρακτορας του ..Μπερισα και ..Αλβανος πρακτορας παει πολυ,και μαλιστα απο ανθρωπους του διαλογου και της γνωσης(υποτιθεται παντα).
Του εχω ζητησει του προαναφερομενου κυριου να συναντηθουμε αν το επιθυμει να διαπιστωσει ποιος ειμαι και τι ειμαι,και παντα με ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.Του ειπα οτι μπορει να λεει οτι θελει,αλλα ομως δεν εχει δικαιωμα σε χαρακτηρισμους απεναντι στο προσωπο μου διοτι ουτε με γνωριζει αλλα και ουτε ειναι κοσμια αυτα που λεει.
Αγαπητε Doctor,ουτε με εσας προσωπικα εχω ασχοληθει ποτε,ουτε με τον αγαπητο κατα τα αλλα «Μαρκο».
Μαλιστα να σας θυμισω καποτε γραψατε σχολιο με κολακευτικα λογια για το ιστολογιο μου.
Ειλικρινα τετοιο μενος απεναντι σε καποιες αποψεις με εκπλησει,κυριως οταν το μενος και η επιθετικοτητα αυτη προερχεται απο σοβαρους ανθρωπους με σοβαρες παρουσιασεις.
Ο καθενας αδελφε μου εχει τις αποψεις του,αλλα μπορεις να το διαπιστωσεις πως ειμαι ο τελευταιος που χτυπιεται στο διαδικτυο σαν μαινομενη χηρα κατηγορωντας τους παντες και τα παντα και μαλιστα με αδικαιολογητους χαρακτηρισμους, τυπου κατινας της γειτονιας.
Ιδου λοιπον τα επιχειρηματα που εχει ο καθενας,και οχι αφορισμους και συκοφαντιες ως αλλοι νεοφωτιστοι καλογεροι.
Μπορει καποιοι να ικανοποιουνται να αισθανωνται μπασταρδοι,και μαλιστα να το επιζητουν να το ομολογουν και οι υπολοιποι.
Ολοι εχουμε τις αποψεις μας,αλλα μακρια απο εμας οι μαυροντυμενοι.
Τελος παντων.
Επειδη τα πολλα λογια ειναι φτωχεια,ζητω συγγνωμη αν σας προσβαλλα και ελπιζω να κρατησετε την ιδια σταση και τον ιδιο φανατισμο που επιδειξατε με τον φιλο σας και συνoμιλητη σας,υπερασπιζοντας και μια αλλη πλευρα,που ετσι κι αλλιως δεν ασχοληθηκε με κανεναν.Στην συγκεκριμενη περιπτωση εμενα.
Ελπιζω να δημοσιευθει το σχολιο μου στο καταπληκτικο ιστολογιο σας και να παψουν οι χαρακτηρισμοι και οι αφορισμοι ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
Με σεβασμο και ευχαριστω για τις συμβουλες σας.

Υ.Γ
Ομολογω πως ειμαι αγραμματος,δεν ομιλω την Αλβανικη η αλλη γλωσσα,
και ειμαι ανιδεος απο ιστορια.

doctor είπε...

Έλληνες, Αλβανοί,

όπως και να'χει, και επειδή η γραπτή επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη (λείπει η γλώσσα του σώματος, το ύφος και ο τόνος της φωνής κ.λπ.) καλό είναι να μην επιτιθέμεθα στους συνομιλητές μας, και το κυριότερο, να προσπαθούμε να αφουγκραστούμε την άλλη γνώμη.
Εγώ με τον Μάρκο διαφωνώ πολλές φορές, και όμως, αν δεις και εδώ αλλά και στο ιστολόγιό του, μπορούμε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε επιχειρήματα, και να κάνουμε διάλογο ως πολιτισμένοι άνθρωποι.
Το ίδιο φαντάζομαι και μαζί, παρά το ότι και με σας διαφωνώ σε πολλά. Δεν γίνεται να συμφωνούμε σε όλα, είναι πολύ εγωιστικό να προσπαθείς να πείσεις τον άλλον για τα πιστεύω σου, και ομολογώ ότι πέρασα κι εγώ από αυτό το στάδιο.
Για εσάς, νομίζω ότι είναι πολύ ρομαντικό (πέραν από το ότι είναι ουτοπικό) το να προσπαθείτε να πείσετε τους σημερινούς Έλληνες και Αλβανούς να νιώσουν ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος.
Μάλιστα, η όλη προσπάθεια γίνεται ακόμη περισσότερο ουτοπική διότι στηρίζεστε στα δεδομένα των ετών 1878-1913 τα οποία έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να πείσει όλους τους σλάβους ότι είναι ένα έθνος, στηριζόμενος στα ιδεολογήματα του πανσλαβισμού του β’ μισού του 19ου αιώνα, ή να πείσει τους Άγγλους ότι είναι ...Γερμανοί επειδή κάποτε ζούσαν εκεί, ή τους αμερικανούς, τους αυστραλούς, τους νεοζηλανδούς να νιώσουν εθνικά Άγγλοι.
Αυτό το οποίο εξοργίζει τους Αρβανίτες είναι ότι αυτή η ρομαντική, δονκιχωτική και ουτοπική προσπάθεια του Κόλλια, του Μίχα και της λοιπής ομάδας, κόστισε πάρα πολύ στους Αρβανίτες, τους αποξένωσε από τον Σύνδεσμο και επέσπευσε τον γλωσσοθάνατο των αρβανίτικων. Το μοντέλο αυτό απέτυχε οικτρά και παταγωδώς και μόνο ως τέρας μπορεί να επανέλθει.
Στα γράφω με ειλικρίνεια αυτά και δεν γνωρίζω πόσα ξέρεις για τα όσα έγιναν στον Αρβανίτικο Σύνδεσμο. Αν διαβάσεις το θέμα που είχα ανοίξει (οι ανύπαρκτοι αρβανίτες) θα καταλάβεις τι έγινε τότε και ίσως καταλάβεις ότι αυτό το μοντέλο εξυπηρετεί σήμερα μόνο τον αλβανικό εθνικισμό και κανέναν άλλον.

φιλικά (πάντα),

doctor

EΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ είπε...

Ποσο επικαιρα ειναι παντοτε μερικα πραγματα: http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/08/blog-post_8712.html

Savviest είπε...

Η Τουρκική διάλεκτος είναι ανώτερη και πιο αρμονική από την Ελληνική, κι αυτό δεν το λέω εγώ μα οι χιλιάδες μη Τουρκόφωνοι σπουδαστές στο εξωτερικό.

Το να είσαι Τουρκόφωνός δε σημαίνει ότι δεν είσαι Έλληνορθόδοξος Έλληνας!

Γιατί η Χρυσή Αυγή καταπιέζει την διδαχή της Τουρκικής;
Οι τουρκόφωνοι ΕΛΛΗΝΕΣ έχυσαν το αίμα τους για την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

Ali Al-Yunani είπε...

Οι Γκαγκαούζοι ή Γκαγκαβούζηδες είναι ένα τουρκικό φύλο, το οποίο έχει εκχριστιανιστεί. Η εθνογένεση τους τοποθετείται το 1243 όταν το Σελτζούκικο κράτος της Μ. Ασίας διαλύθηκε απο τους Μογγόλους μετά τη μάχη του Κιοσεντάγ. Σουλτάνος του Ικονίου ήταν τότε ο Ιζεντίν Καϊκαβούζ, ο οποίος κατέφυγε στην αυλή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων στην Κωνσταντινούπολη. Εικάζεται ότι η μητέρα του ήταν χριστιανή.

Ο Σουλτάνος του Ικονίου είχε πολλούς χριστιανούς υπηκόους, αλλά και πολύ καλή σχέση με τον τότε Βυζαντινό αυτοκράτορα. Υπάρχει και η παραδοχή που μας μεταφέρεται απο ορισμένους ιστορικούς ότι ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος, έδωσε άδεια εγκατάστασης του Σουλτάνου και του λαού του στα εδάφη της αυτοκρατορίας, επειδή είχε σωθεί απο τον Σουλτάνο όταν είχε λιποτακτήσει απο το βυζαντινό στρατό, μετά απο μιά αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας και του θρόνου.

Το 1259 περίπου, εγκαταστάθηκαν στην βόρεια Βουλγαρία, στην περιοχή της Βάρνας-Μπάλτζικ και Καβάρνας, όπου δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο της Καβάρνας. Η εγκατάσταση σε αυτό το χώρο έγινε εσκεμμένα απο τον Βυζαντινό αυτοκράτορα διότι επιθυμούσε να διαφυλάξει τα βόρεια σύνορα του απο τις συνεχείς επιδρομές Κουμάνων και Πετζενέγων. Έτσι ξεπλήρωσε την υποχρέωση που είχε απέναντι στον Σουλτάνο και είχε ήσυχο το κεφάλι του για 124 χρόνια τουλάχιστον απο τις επιδρομές αυτές στα βόρεια σύνορα της αυτοκρατορίας.

Το Δεσποτάτο διαλύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1383. Στο Δεσποτάτο υπήρχαν 68 χωριά στα οποία κατοικούσαν Γκαγκαούζοι. Μετά τη διάλυση του Δεσποτάτου ένα τμήμα πλυθησμού των Γκαγκαούζων ακολούθησε τους πρίγκηπες του και εγκαταστάθηκαν στα χωριά της Νέας Ζίχνης Σερρών και στα περίχωρα της Βέροιας (Καραφέρια), ενώ οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν στη Βουλγαρία και στην Ανατολική Θράκη.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός των Γκαγκαούζων ακολούθησε τον Ρωσικό στρατό για να αποφύγει τα αντίποινα των Οθωμανών μετά τους ρωσοτουρκικούς πολέμους και εγκαταστάθηκε στη Βεσσαραβία στην σημερινή Νότια Μολδαβία.

Στον Έβρο κατοικούν στην επαρχία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου σε 21 χωριά, κυρίως στα χωριά: Οινόη, Σαγήνη, Κλεισώ, Αμμόβουνο, Θούριο, Λεπτή, Κέραμος, Καναδάς, κλπ.

Είναι οι πρώτοι τουρκόφωνοι που ήρθαν στην περιοχή μας μετά τη μάχη του Ματζικέρτ (1071 μ.Χ). Μετά το πρώτο μισό του 13ου αιώνα λοιπόν και τη διάλυση του σελτζουκικού κράτους, οι Βυζαντινοί στρατολόγησαν Τούρκους μισθοφόρους από το πρώην Σουλτανάτο του Ικονίου και τους πέρασαν στη περιοχή του Αίμου για άμυνα στα σύνορα. Τους εκχριστιάνησαν παράλληλα (με απώτερο σκοπό να εκχριστιανίσουν όλους τους Τούρκους στη συνέχεια, γνωστή η τακτική αυτή του Βυζαντίου).

Κυνηγήθηκαν από τους Τούρκους μανιωδώς, γιατί στο Ισλάμ το να αλλάξεις τη μουσουλμανική θρησκεία με μια άλλη, είναι χειρότερο από το να είσαι «άπιστος». Το αν ήταν Ελληνες χριστιανοί οι οποίοι πρώτα εξισλαμίσθηκαν, μετά έμαθαν Τούρκικα και μετά ξανα εκχριστιανίστηκαν χωρίς να ξαναθυμηθούν τη γλώσσα τους, είναι λίγο δύσκολο να γίνει μέσα σε 150 χρόνια (1071-1200).

Με τη πάροδο των αιώνων και λόγω της Ορθοδοξίας, ταυτίστηκαν με τους υπόλοιπους Ρωμιούς και σήμερα κάποιοι από αυτούς θεωρούν τους εαυτούς τους Ελληνες.

john είπε...

λίγο άσχετο κάποιοι λένε ότι όλοι οι βαλκανιοι είναι συγγενείς λόγο κάποιας πελασγικης ομοεθνιας

john είπε...

ή πελασγικη ομοεθνα έπιανε λένε μικρά ασια ιταλια και βαλκανια δεν νομίζω ότι ισχύει όμως