Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Ο ξεδοντιάρης Κολοκοτρώνης: οι συνωστισμοί του ..1901.

Αυτές τις ημέρες διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Χριστίνας Κουλούρη, Καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σήμερα διάβασα την "Έκθεση της κριτικής επιτροπής για τα διδακτικά βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας των δημοτικών σχολείων" του έτους 1901. Θυμήθηκα τότε τον μεγάλο χαμό που έγινε πριν λίγα χρόνια σχετικά με το περιβόητο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, μόνο που η έκθεση του 1901 είναι πολύ πιο χαριτωμένη και έχει χιούμορ, σε αντίθεση με τους σκυλοκαβγάδες που είχαμε στα τηλεπαράθυρα και όχι μόνο στην περίπτωση του γνωστού "συνωστισμού".
Ήθελα να παραθέσω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της έκθεσης, όμως σκέφτηκα να την παρουσιάσω ολόκληρη. Προσωπικά θεωρώ ότι η σχολική έκδοση της ιστορίας δεν παράγει "σκεπτόμενους πολίτες" αλλά "πρόθυμους υπήκοους".
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ (είναι το υπ'αριθμόν 18):
http://195.251.7.62/iaen/common/wBooks/index.htm








29 σχόλια:

argosholos είπε...

Mα είναι εκπληκτικό: Αν κάποιος μεγενθύνει τις σελίδες θα δει πως προέκυψαν όλες οι εθνικές μας ιδεοληψίες, ήδη από το 1901!!!

Κατά τα άλλα, πρώτη φορά ακούμε ότι υπήρχαν ελληνικά στρατεύματα στην Ανατολία το 1922, με αφορμή την ατυχή, μέχρι προβοκατόρικη, αναφορά του Ομπάμα!!Οι περισσότεροι νομίζαμε ότι Μικρασιατική Καταστροφή είναι μόνο ο ξεριζωμός των προσφύγων...

Κρίμα τη σχεδόν μοναχική σου πορεία και τις εξαιρετικές δημοσιεύσεις και σχόλια για εκείνη τη περίοδο...

Zaphod είπε...

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν....

Rodia είπε...

Πωπω τι έμαθα λέμε! Θησαυρό τα σχόλια της επιτροπής.
Αντε να πούν σήμερα περί αλβανών τα ίδια... Περί κοινής καταγωγής ελλήνων και αλβανών εννοώ, ε

Οσο για το ότι ο Ρήγας μιλούσε τουρκικά και όχι ελληνικά αυτά είναι εκ του πονηρού!
Και, φυσικά, το βυζαντινό κράτος ήταν η ελληνική αυτοκρατορία, αυτό δα έλειπε!
Τι να πω και για το υπάρχον εσαεί έθνος των ελλήνων... Ουαί και αλλοίμονον να μην ήταν έτσι!

κλπ κλπ κλπ Μαργαριταρώνας σκέτος λέμε

..τώρα καταλαβαίνω πώς γαλουχήθηκαν οι πελιές γενιές μέσα στα σκοτάδια της άγνοιας, κι όσο το σκοτάδι διαιωνίζεται.. άστα βράστα.. μας πνίγει..

Μπράβο doctor!:)

doctor είπε...

Αργόσχολε, νομίζω ότι αυτό το κείμενο λέει πολλά. Συμπυκνώνει εν ολίγοις αυτόν τον δήθεν πατριωτισμό που στηρίζεται στην αποσιώπηση, στην λαθροχειρία και στην κατά το δοκούν ερμηνεία της ιστορίας.
Τα κάποτε αδέλφια μας, οι κάποτε όμαιμοι αλβανοί σήμερα είναι καθήκια, κωλοαλβανοί, άτιμη φάρα ουδεμία σχέση έχουσα με τους έλληνες που είναι φυσικά απόγονοι του Περικλέους και δεν μπορούν να έχουν σχέση με αυτά τα μιάσματα.
Πως αλλάζουν οι καιροί...
Και οι κακόμοιροι οι Αρβανίτες που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτά τα απλοϊκά και παιδαριώδη ιδεολογήματα, φτάνουν στο έσχατο σημείο ηθελημένης ξεφτίλας να θεωρούν την γλώσσα των παπούδων τους ως κουσούρι ή ως επιβληθέν γεγονός, ίσα ίσα για να υποταχθούν εκουσίως σε τέτοιου είδους ιδεολογήματα.
Μέχρι και ορθοδοντικό φέραμε στον μακαρίτη τον Κολοκοτρώνη, σιδεράκια του βάλαμε για να μην μοιάζει με την Αλιμπέρτη αλλά να έχει τα αστραφτερά δόντια του Ψινάκη...

Αργόσχολε, η πορεία μου δεν είναι μοναχική. Είστε εσείς μαζί μου και εσύ προσωπικά είσαι ένα από τα κύρια στηρίγματα αυτής της προσπάθειας με τα τόσο εύστοχα σχόλιά σου. Στο ξαναλέω: κρίμα που δεν έχεις ανοίξει ιστολόγιο.

Σε ευχαριστώ και πάλι. Η μοναξιά του σκοινοβάτη, η μοναξιά που νιώθει το έρημο δεντρί στα όρη απάνω, είναι προτιμότερη από την ισοπέδωση και την συμπόρευση με την μάζα που άγεται και φέρεται, που παίρνει το σχήμα του καλουπιού ως άμορφο λιωμένο σίδερο.

Κι αν κάποιος μας κατηγορήσει για ελιτισμό, ας κάτσει να διαβάσει. Δεν φταίω εγώ που δεν έφαγα την φόλα. Δεν θα απολογηθώ γι'αυτό ποτέ.

doctor

doctor είπε...

Zaphod, καλέ μου φίλε, εκεί στηρίζεται η εθνική ψύχωση: προβάλουμε το σήμερα ως προαιωνίως υπάρχον. Τις σημερινές μας σκέψεις τις εισάγουμε βιαίως σε προηγούμενες κοινωνίες τις οποίες και θεωρούμε "εν υπνώσει", "σε λήθαργο", ίσα ίσα για να ικανοποιήσουμε το ιδεολόγημα της συνέχειας του έθνους...Λες και είναι ντροπή να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως αυτάρκεις, ως μία κοινωνική ομάδα η οποία αγαπά και θαυμάζει τους αρχαίους έλληνες, όχι κληρονομικώ δικαιώματι, αλλά ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ.
Διότι οι φανατικοί υπερπατριώτες δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα.

doctor

doctor είπε...

Rodia, η έκπληξή μου είναι και μένα μεγάλη και αν διαβάσεις το βιβλίο της Κουλούρη θα μάθεις πολλά, πάρα πολλά για την πορεία του ελληνικού κράτους από καταβολής του, αλλά και για τις εκάστοτε προσαρμογές και αυξομειώσεις στην ιστορία του, αναλόγως με τις σχέσεις που είχε με τους γείτονες.
Σήμερα με τους βούλγαρους είμαστε φίλοι, οπότε έχουν απαλειφθεί όλα όσα έγιναν μεταξύ μας. Κανείς δεν διαμαρτύρεται πλέον.
Τα ίδιο συμβαίνει αργά αλλά σταθερά και με την Τουρκία. Οι αντιδρώντες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η σχολική ιστορία έχει άμεση σχέση με την εξωτερική πολιτική.
Ωρύονται για την καταστροφή της Σμύρνης, ενδόμυχα όμως θέλουν να λάμψει η αλήθεια επιλεκτικά, αλήθεια την οποία επικαλούνται και όμως ξεχνούν όταν κάποιος τους προτείνει να μπει στην σχολική ιστορία και η μικρασιατική εκστρατεία, όπως ακριβώς έγινε, δίπλα στην μικρασιατική καταστροφή.

Να μπει από τη μια το ημερολόγιο του Πληζιώτη και από την άλλη οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων της Σμύρνης.
Να νιώσει ο έφηβος ότι μέσα αυτό το δράμα, μέσα από αυτή την κτηνωδία, το ζητούμενο είναι η ειρήνη, η αρμονική συμβίωση και όχι -μέσω της αποστειρωμένης ιστορίας- η αγιοποίηση του δικού μας έθνους και η δαιμονοποίηση του γείτονα...

Πριν λίγο καιρό ένας μαθητής που έκανε εργασία για την Μικρασιατική Εκστρατεία. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρέθηκε στο blog μου.
Εκτύπωσε αρκετά από τα θέματά μου και τα έδωσε στον πατέρα του.
Ο πατέρας του είπε ότι αυτός που τα έγραψε είναι ...σατανιστής και πράκτορας των τούρκων...

Τι να πει κανείς...

doctor

ANTEPTO είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΟΚΤΟΡ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ Η Κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ. ΕΔΩ ΚΥΡΙΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩ ΑΚΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΟΥΣΙΑ. ΜΗ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟ Ή ΠΕΡΙΕΡΓΟ. AΦOY ANAZHTATE THN AΛΗΘΕIA ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Κας ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΤΕ ΑΠΟΨΗ. (ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΗΜΟΥΝ ΧΑΛΑΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ)

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=187272&ct=114

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=57&artid=258426&ct=6

Εναλλακτικό εκπαιδευτικό Βιβλίο Εργασίας 2:
"Έθνη και Κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη"
(http://www.cdsee.org/jhp/download_gre.html),
που έχει εκδώσει το Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe σελ. 113,

doctor είπε...

Κύριε Templar, είδατε πουθενά στην δημοσίευσή μου να παραθέτω κάποιες προσωπικές απόψεις της κ.Κουλούρη;
Διαβάσατε τις επισυναπτόμενες σελίδες του θέματός μου;
Εγώ παρέθεσα μια έκθεση του 1901 επί σχολικών βιβλίων.
Εσάς σας πείραξε η πηγή;
Δηλαδή επειδή την εν λόγω έκθεση την παραθέτη η Κουλούρη τι σημαίνει;
Τι εννοείτε αποδόμηση του ελληνικού κράτους;
Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Θα μελετήσω τα links που παραθέτετε και θα σας πω.

ANTEPTO είπε...

ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΙΞΩ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ. ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΘΕΣΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΩ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ. ΑΠΛΩΣ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΗΓΗ.

doctor είπε...

Προσυπογράφω τα δύο άρθρα της κ.Κουλούρη, το ένα εκ των οποίων το είχα διαβάσει, όπως διαπίστωσα κατά την ανάγνωσή του.
Τι το αποδομητικό είδατε εσείς σε αυτά τα άρθρα;
Καικυρίως με ποια κριτήρια είναι η Κουλούρη αποδομητης του έθνους και εσείς ...συναρμολογητής;
Αυτά που γράφει η κ.Κουλούρη είναι επιστημονικές αναλύσεις, απόρροια πολύχρονων σπουδών και πολυετούς μελέτης.
Έχετε επιστημονικά αντεπιχειρήματα πέραν της αναμάσησης Καρατζαφέρειων κλισέ;
Συγνώμη για την ένταση αλλά έχω πραγματικά βαρεθεί να διαβάζω περί αποδόμησης του έθνους, περί συνωμοσιών και περί του βαλλόμενου πανταχόθεν ελληνικού έθνους.

Αντιληφθείτε επιτέλους ότι όπως εσείς έχετε το δικαίωμα να διαβάζετε την ιστορία μεταφυσικά, τελεολογικά, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και μέσα από παρωχημένα ιδεολογικά σχήματα όπου το ελληνικό έθνος παρουσιάζεται ως το περιούσιον έθνος της Πρόνοιας, έτσι και κάποιοι άλλοι θέλουν να προσεγγίζουν την ιστορία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ.

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να θεωρείτε τον εαυτό σας πατριώτη και τους άλλους ως εθνικούς μειοδότες, μόνο και μόνο επειδή αυτοί δεν αποδέχονται τα ιδεολογήματα του χθες.

Δεν ενισχύεται ο πατριωτισμός μέσω της πίστης στην ύπαρξη του κρυφού σχολειού ή του μαρμαρωμένου βασιλιά, ούτε βέβαια μειώνεται η εθνική συνείδηση όταν η επιστημονική έρευνα αναιρεί κάποιους εθνικούς μύθους οι οποίοι όταν επενοήθησαν έπαιξαν τον ρόλο τους όμως κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να αποσυρθούν.

Διαβάστε, εγκύψτε στην ιστορία και γευτείτε όλες τις πλευρές. Μην φτάνετε όμως στο σημείο να απαξιώνετε την άλλη άποψη, και μην συνδέετε την επιστημονική έρευνα με το γνωστό ελληνόμετρο.

Για μένα η αγάπη για την πατρίδα έρχεται μέσω της εθνικής αυτοσυνειδησίας που είναι εφικτή μόνον μέσα από εμβριθή και επίπονη μελέτη, μόνο μέσα από το διάβασμα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία και να ξέρετε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου τραγικά. Δεν κινδυνεύει το έθνος από την κυρία Κουλούρη. Επιστήμονας είναι, καθηγήτρια Πανεπιστημίου με πολύχρονες σπουδές και έρευνες.

doctor

ANTEPTO είπε...

ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΟΚΤΟΡ, Η ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΎΣΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΒΑΣΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΔΗΛΩΝΩ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΑ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΝΔΡΑΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ), ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΡΙΤΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙ'ΑΥΤΟ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα ΚΟΥΛΟΥΡΗ. ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΘΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ "ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΩΕΣ")
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΥΑΡΙΑ ΜΟΥ

doctor είπε...

Templar, δεν φλυαρείτε καθόλου. Ίσα ίσα που με την συζήτηση τα βρίσκουμε!
Νιώθετε εσείς προσωπικά τόσο μεγάλη ανάγκη από έναν Κολοκοτρώνη-σύμβολο; Διότι εγώ που έχω ψάξει έχω διαβάσει πράγματα που έκανε ο Θεόδωρος, ουδόλως κολακευτικά και πλήρως αντιστρατευόμενα την μαγική εικόνα που του έπλασε η ελληνική ιστοριογραφία.
Εγώ προσωπικά δεν νιώθω λιγότερο ή περισσότερο έλληνας με αυτό:

«Έχοντες αδιάλλακτον πάθος εις τον προεστόν του χωρίου Κυπαρισσία του κάμπου Καρυταίνης, Δημητράκην λεγόμενον, υπήγον αίφνης μίαν νύκταν οι Κολοκοτρωναίοι να τον συλλάβουν, να δώσουν οδυνηρόν θάνατον εις αυτόν και εις όλα τα μέλη της οικογενείας του μέχρι τελείας καταστροφής.
Αυτός δε γνωρίζων προηγουμένως την κατ’αυτού τοσαύτην λύσσαν των, επροφυλάτετο και τυχαίως δεν ευρέθη εκείνην την νύκτα εις την οικίαν του. Αλλά δια να κορέσουν την θηριώδη καρδία των, αφού ήρπασαν όλην την κινητήν περιουσίαν του, έδεσαν και μίαν νύφην την οποίαν είχε από τους μαστούς, εις την ουράν ενός ανδρείου ίππου, τον οποίον ίππευεν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και την έσυραν ανηλεώς και απανθρώπως τρεις ώρας δρόμον, ήτις απαυδήσασα από τοιαύτη πολυώδυνον και φρικαλέαν βάσανον, την κατακερμάτισαν με τα σπαθία, και αφήσαντες το νεκρόν της σώμα εις τον δρόμο απήλθον στα Πέντε Πηγάδια» (Κανέλλος Δεληγιάννης, «Απομνημονεύματα», », όπως παρατίθεται από τον Βάσο Τσιμπιδάρο στο βιβλίο του «Το 1821 χωρίς δάφνες και στέφανα», σελ.49, εκδόσεις Ιωλκός).

Βλ.περισσότερα: http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2007/09/blog-post_5613.html

doctor

Υ.Γ. Χαίρομαι που δηλώνετε υπερήφανος Αρβανίτης και δεν ντρέπεστε γι'αυτό. Ακριβώς το ίδιο νιώθω κι εγώ. Είναι καιρός να αποκατασταθεί η μνήμη των προγόνων μας και να φύγει αυτή η ηλίθια ρετσινιά όπως και η επίσης ηλίθια καχυποψία κάποιων ελλήνων καλοθελητών απέναντι σε κάθε μορφής προσπάθεια προστασίας του αρβανίτικου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού.

doctor

Meropi είπε...

Καλημέρα Δόκτωρ μου.
Για άλλη μια φορά μου έφτιαξες τη μέρα με την ωραία ανάρτηση σου.
Μια παρόμοια ιστορία έχει τον τελευταίο καιρό ξεσπάσει στην Κύπρο, κατόπιν της εκπεφρασμένης βούλησης του Υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Δημητρίου, ενός ακαδημαϊκού αριστερών πεποιθήσεων, ισχυρού υποστηρικτή της γνήσιας, αληθινής Ιστορίας της Κύπρου. Αυτός τόλμησε να συστήσει μια ομάδα εκπαιδευτικών για να ξαναγράψουν τα βιβλία Ιστορίας και ξεσήκωσε τη μήνιν δεξιών κύκλων και κυρίως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου που, ως νέος "εθνάρχης" (τρομάρα του) ζήτησε προτού καν δει το περιεχόμενό τους (δεν έχει η Επιτροπή ακόμα ολοκληρώσει το έργο της) να ριχθούν στην πυρά και τα βιβλία και οι«παραχαράκτες της Ιστορίας».
Τελικά μου έδωσες μια καλή αφορμή να σκεφτώ να γράψω κι εγώ μια ανάρτηση για το θέμα αυτό. Των υπό μελέτη νέων βιβλίων της Ιστορίας της Κύπρου.
Την καλημέρα μου

takis είπε...

"Oυδέν έθνος δύναται να είναι αθάνατον εν τω κόσμω τούτο"
"και όμως το ελληνικόν έθνος αποτελεί εξαίρεσιν του ιστορικού τούτου νόμου" (σχολιάζει η επιτροπή)

τα ήξερα εγω..
αλλά φωτισμένα μυαλά το είχαν δει απο το 1901...

ή το άλλο,

"Εν Αθήναις υπάρχουσι πολλά φιλανθρωπικά καταστήματα, φρενοκομεία.."

0 Καραμανλής (ο θείος..)το επέκτεινε αργότερα οταν είπε οτι η Ελλάς είναι ενα απέραντο φρενοκομείο...

doctor είπε...

Μερόπη ακούγεται ενδιαφέρουσα η αντιπαράθεση στην Κύπρο, αρκεί να μην ευτελιστεί η κατάσταση όπως εδώ όπου οι κ.κ.Κακαουνάκης και Αυτιάς παρέδιδαν μαθήματα ιστορίας σε καθηγητές πανεπιστημίου με κύριο (και μόνο) επιχείρημα τις αγριοφωνάρες τους...

doctor

doctor είπε...

Τάκη σε αυτό το θέμα φαίνεται πολύ καθαρά η περί του ...περιουσίου έθνους θεωρία καθώς και οι αποστολές που του αναθέτει κατά καιρούς η Πρόνοια να εκτελέσει ως James Bond:
http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/05/blog-post_16.html

Βέβαια δεν κατακρίνω τον Παπαρηγόπουλο ο οποίος για την εποχή του έγραψε ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά αυτούς που ακόμη και σήμερα σκέφτονται τόσο παρωχημένα. Το γράφω και το διευκρινίζω διότι είναι απλοϊκότητα να απαξιώσεις τον Παπαρρηγόπουλο κρίνοντάς τον με τα σημερινά κριτήρια και θεωρώντας τον έτσι ως εθνικιστή ή φασίστα...

doctor

Cyverius είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cyverius είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Cyverius είπε...

Live your nationalist myth in Greece! (θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σλόγκαν του ΕΟΔΒ)

================================

Οι «τοξικοί» μύθοι
Του Νίκου Δήμου - από το Lifo (19.02.09)


Τρεις οι εχθροί: τοξικά δάνεια, τοξικά απόβλητα, τοξικοί μύθοι. Με τα πρώτα πολεμούν πολλοί. Με τους μύθους;

Όλα τα έθνη τρέφουν μύθους (η ίδια η ιδέα του έθνους είναι μύθος, μία «φαντασιακή κοινότητα»). «Έθνος είναι ομάδα ανθρώπων που τους ενώνει ένα κοινό λάθος σχετικά με την καταγωγή τους και η συλλογική εχθρότητα απέναντι στους γείτονές τους». (Karl Deutsch). Το «κοινό λάθος» είναι ο εθνικός μύθος (περί καταγωγής, συνέχειας, εθνικών δικαίων, κλπ).

Οι τοξικοί μύθοι δηλητηριάζουν τη ζωή ενός έθνους. Πώς να υπάρξει και να προκόψει αν βασίζεται σε ψέματα; Τα περισσότερα προβλήματα – από το Μακεδονικό και το Αιγαίο ως την οικονομία και τα ελλείμματα, ξεκινάνε από τους μύθους. Οι πολιτικοί ξέρουν την αλήθεια, αλλά όταν ο λαός είναι ντοπαρισμένος, δεν διανοούνται να την πουν.

«Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, υπάρχουν εθνικά συμφέροντα» είχε πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Εξίσου δεν υπάρχουν «προαιώνιοι εχθροί». Χρειάζονται, για να συσπειρώνουν τα έθνη – αλλά συνήθως δεν είναι καν εχθροί και πάντως ποτέ αιώνιοι. (Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ήταν κάποτε…). Εφεύρεση των πολιτικών και των εμπόρων όπλων. Έτσι δανειζόμαστε, δεν έχουμε χρήματα για την Υγεία και την Παιδεία, επειδή ξοδεύουμε το μισό προϋπολογισμό σε εξοπλισμούς!

Η ιστορία που διδασκόμαστε είναι γεμάτη ψεύδη και μύθους. Κλασικό παράδειγμα: Στη φράση: «Στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα», υπάρχουν τέσσερα ψέματα (και καμία αλήθεια).

Όσο πιο αδύναμο νιώθει ένα έθνος, τόσο πιο πολύ καταφεύγει σε μύθους. Αν τύχει και στην γη που κατοικεί έχει προηγηθεί ένας μεγάλος πολιτισμός – τότε ζει κοιτώντας πίσω (αδύνατο να προχωρήσει).

Γι αυτό μας είναι απαραίτητοι οι αιρετικοί. Με μεγάλο προσωπικό κόστος ξεφουσκώνουν τους μύθους και υλοποιούν την σκέψη του Σολωμού ότι κάθε τι αληθές πρέπει να θεωρείται εθνικό (και όχι αντίστροφα).

Τι θα γίνει με τους τοξικούς μύθους; Είδατε τι έπαθε το βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού. Όχι επειδή είχε λάθη (διορθώθηκαν) αλλά επειδή έγραφε αλήθειες. Τώρα, ποιος θα ξανατολμήσει;

==========================

PS: Keep up the good work doc!

mtryfo είπε...

γιατρέ μου

Οτι εισαι "πράκτορας των Τούρκων" το ήξερα... "σατανιστής" δεν μπόρεσα να συμπεράνω απο που προέκυψε, αλλά για να το λέει ο "πατριώτης" αυτός, σίγουρα θά χει δίκιο... κάτι θα ξέρει αυτός παραπάνω... λολολολ

Δημήτρη μπράβο γι άλλη μια φορά...


(Μόλις τέλειωσα το βιβλίο του Giles Milton... Εξαιρετικό!!!!! θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για οσα συνέβησαν το '22...)

doctor είπε...

Cyverius, να'σαι καλά που παρέθεσες το άρθρο του γάτου (έτσι τον λέμε εμείς οι ...παλιοί.

***

Μαρία, το βιβλίο του Milton θα το ξαναδιαβάσω. Ειδικά στην περιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης δίνει ρέστα πραγματικά. Είναι σαν να παρακολουθείς ταινία. Απίστευτη περιγραφή.
Παραξενεύτηκα κι εγώ με το ...σατανιστής. Μάλλον ο πατέρας του παιδιού έχει συνδέσει άμεσα την θρησκεία με το έθνος (και όχι άδικα- ο Ραφαηλίδης είχε γράψει εύστοχα ότι είμαστε χριστιανοί που μιλάνε ελληνικά και όχι έλληνες που είμαστε ορθόδοξοι), οπότε όταν κάποιος καταφέρεται εναντίον αυτού του συμπλέγματος (θρησκεία-έθνος) είναι ταυτοχρόνως σατανιστής και πράκτορας των τούρκων!

doctor

αθεόφοβος είπε...

Επειδή κυκλοφορούν πολλοί «πατριώτες» που δεν έιναι σατανιστές σαν εσένα,καλό θα είναι να γνωρίζουν τι είναι ο πατριωτισμός σύμφωνα με δύο από τα σημαντικότερα πνεύματα του περασμένου αιώνα.
Κατά τον Μπέρτραντ Ράσελ είναι η προθυμία ΄κάποιου να σκοτώσει και να σκοτωθεί δι΄ασήμαντον αφορμήν!
Και κατά τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο είναι η πεποίθηση κάποιου ότι επειδή γεννήθηκε σε μια χώρα,είναι αυτονόητο πως η χώρα αυτή είναι υπέρτερη των άλλων!

doctor είπε...

Η αληθινή αγάπη προς την πατρίδα Αθεόφοβε δεν έχει καμία σχέση με πλαστές καταστάσεις και ψεύτικες εξιδανικεύσεις.
Η αληθινή αγάπη προς την πατρίδα γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια...
Πολύ εύστοχοι οι ορισμοί των Ράσελ και Σο.

doctor

Unknown είπε...

doctor αυτή την εποχή διαβάζω αυτό το βιβλίο(http://www.perizitito.gr/product.php?productid=114023), αλλά θα ρίξω μια ματιά.
Να έχεις ένα υπέροχο πάσχα και να γιατρέυεις όσο καλύτερα μπορείς τους ασθενείς.

doctor είπε...

Heliotypon, ευχαριστώ. Θα σε επισκεφτώ συντόμως.

***

Το παιδί της πλατείας, ευχαριστώ και καλό διάβασμα (το είχα διαβάσει ...when I was a young boy!).

doc

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αχά! Επιτέλους βρέθηκε αυτή η "διαχρονικότητα" του Ελληνισμού. Οι Ελληναράδες υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια :P

Το μόνο (αυτονόητο) συμπέρασμα είναι πως είμαστε διαχρονικά τραγικοί...

doctor είπε...

Γιάννη οι ελληναράδες νομίζω ότι ...γεννήθηκαν από τον Κωλέττη στα 1844 και κυοφορήθηκαν στον άκρατο λαϊκισμό του Μακρυγιάννη.
Από την ημέρα που γεννήθηκαν μέχρι σήμερα είναι μόνο λόγια και όποτε προβαίνουν σε πράξεις η χώρα μας ζημιώνεται...

doctor

Unknown είπε...

Διαφωνώ με τον Στρατηγό Μακρυγιάννη αγαπητέ doctor ο τύπος ήταν ο πιο Επαναστάτης και αντισυμβατικός, έδιωξε και τον Ανθέλληνα Ωθωνά με το κίνημα του.
Για τον Κωλλέτη συμφωνώ, ρίξε μια ματιά και στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη που τον περνάει γενιές 14
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση

doctor είπε...

Παιδί της πλατείας, για τον Μακρυγιάννη θα τα πούμε εν καιρώ, χαίρομαι που διαφωνούμε!

doc