Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Stockholm













Έχω πάει σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη. Μία όμως με έχει μαγέψει. Στην Στοκχόλμη ταξιδεύω κάθε χρόνο, από το 2001. Πλέον δεν νιώθω ότι πάω, αλλά ότι επιστρέφω...

36 σχόλια:

vripol είπε...

Η Στοκχόλμη είναι;
Πρός στιγμήν νόμισα ότι είναι τό Τυχερό δίπλα στον Εβρο...

doctor είπε...

Κι εντρέπεσε νέπεν; Το χωρίο μ' εν άμον τη Στοκχόλμη (με 5-6 βότκες...).

Καλησπέρα!

Meropi είπε...

Ωραία φαίνεται η Στοκχόλμη από τις φωτογραφίες. Δεν έχω πάει. Σκοπεύω όμως να πάω σύντομα.
Καμιά σχέση με τη Στοκχόλμη και την επισκέπτεσαι τόσο συχνά???

Σοφία είπε...

Τη λατρεύω τη Στοκχόλμη! Είναι η αγαπημένη μου ευρωπαϊκή πόλη (μετά το Λονδίνο). Και όχι μόνο επειδή είναι γεμάτη Σουηδούς ;-)

doctor είπε...

Μερόπη, να πας όποτε βρεις ευκαιρία. Στην Στοκχόλμη ζει ο αδερφός της γυναίκας μου, συγγενείς και φίλοι!

doctor

doctor είπε...

Σοφία, ....το'ξερα!!!

Ερατώ είπε...

Τι μου κάνεις τώρα!
Είναι η πόλη στην οποία ονειρεύομαι να πάω κάποια στιγμή!Και οι φωτογραφίες δείχνουν πως καλώς θέλω να πάω!
Η γεύση που μας έδωσες είναι ξεχωριστή...

mtryfo είπε...

γιατρέ μου
οποία αλλαγή θέματος... ώσπου να προλάβω να διαβάσω για τους νευροπαθείς.... μας έκανες μια τούμπα και μας ταξίδεψες στην Στοκχόλμη... καιρό είχες να το κάνεις αυτό... οι φωτό σου ειναι πολύ όμορφες ... σου χω ξαναπεί ότι η Στοκχόλμη ειναι απωθημένο μου... τω καιρώ εκείνω είχε πάει το χρυσό μου κι εγώ τζίφος, γιατί μόλις είχα γεννήσει τον συνομίληκό σου... :)

δεν πειράζει... μπορεί και να μου δοθεί η ευκαιρία, ποτέ δεν ξέρεις (αυτή η αισιοδοξία θα με φάει εμένα!)

Cyverius είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, η Στοκχόλμη είναι η ομορφότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είδα. Δυο φορές είχα την τύχη να την επισκεφτώ, μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Είναι το ιδανικό αντίδοτο στο φρενοκομείο του Ελλαδιστάν.

Να μη μιλήσω για τις Σουηδέζες! Το καλοκαιράκι φοράνε και κάτι λευκά μίνι φουστανελάκια που κολάζουν και καλόγερο της Εσφιγμένου :)

doctor είπε...

Ερατώ και mtryfo, η καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς την Στοκχόλμη είναι ο Ιούνιος, τότε που η ημέρα διαρκεί περίπου 20 ώρες!
Και φυσικά δεν χρειάζεται να πάει κανείς εκεί με γκρουπ, διότι η πόλη είναι ασφαλής, έχει απίστευτες συγκοινωνίες και όλοι μιλάνε αγγλικά.

***

Cyverius, είναι και αντίδοτο στον ...καύσωνα! Το 2004 είχαμε πάει από 4 έως 25 Ιουλίου και ενώ στην Ελλάδα είχε 42-43 βαθμούς εκεί είχε 20-22. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το κοντράστ της επιστροφής (σε όλα τα επίπεδα).

doctor

Stavros Katsaris είπε...

Δεν μπορώ να σας καταλάβω εσάς τους κομμουνιστάς.
Δεν σας αρέσει η πανέμορφη Ελλάδα?
Η Ελλάδα που ατυνομικοί σκοτώνουν πεζούς σε επιδειξη σκοποβολής,δήμαρχοι μεταμορφώνουν πάρκα σε παρκιγκ και βγάζουν πρώτη την χώρα μας σε χώρες με το λίγοτερο κατα κεφαλήν πράσινο,
άλλοι πάλι καταπατούν εκτάσεις για να χτίσουν εμπορικά κέντρα, υπαλληλοι απασχολήσιμη, εκκλησία με ιδιόκτητα δάση και πρωθυπουργο κατάκοπο.
Άκου Στοκχόλμη και βλακείες.
Στον καναπέ μου είναι καλύτερα!

Stavros Katsaris είπε...

απασχολήσιμοι!
Ο δαίμων το έκανε πάλι το θαύμα του.
Ξέχασα υπουργό με δικό του αναψυκτήριο,υπουργό εργασίας με αδήλωτους λαθρομετανάστες και υπουργό περιβάλλοντος με παράνομη κατοικία......και είναι τόσες πολλές οι χάρες της χώρας μας που θα μου πάρει ώρες να σας της εξηγήσω.

Πω πω κούραση!
Μάλλον παω για πρωθυπουργός!

doctor είπε...

Flowerman stavro, έγραψες πάλι!
Τα είπες όλα σε δύο παραγράφους.
Μόνο δεν μου είπες από τι κουράστηκε ο πρωθυπουργός μας (κάτι φήμες λένε για πολλές ώρες play station...).

takis είπε...

Aκόμα και εμμέσως πολλοί βρίσκετε ευκαιρία να τα χώσετε στην Ελλάδα..

Είσαι σε περίοδο που σε μαγεύουν οι πόλεις ε?..
θα σου περάσει σιγά σιγά...

Ακου Στοκχόλμη...
εχουν περάσει πολλά χρόνια..
το ιστιοφόρο χόστελ υπάρχει ακόμα άραγε?

giant13 είπε...

Και εκεί που σκεφτόμουν αν θα κάνεις κάποιο διάλλειμα απ τις ιστορικές αναδρομές, να σου που εμφανίζεσαι με φωτοποστ, παραθέτοντας μας πανέμορφες εικόνες από όμορφους τόπους και χώρους!

doctor είπε...

Takis, δεν ξέρω τι εννοείς αλλά αν πάψουν να μου αρέσουν όμορφες πόλεις (π.χ. Στοκχόλμη, Άμστερνταμ, Γιάννενα, ναι,ναι, Γιάννενα!) τι θα πρέπει να μου αρέσει μετά; Βουκολικά τοπία; Ερημονήσια; Χωριά ποιμένων στις Άλπεις; Ψαροχώρια στην Κάλυμνο ή στην Κυανή Ακτή;
Δεν ξέρω, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής θα το δηλώσω!!!

Για το ιστιοφόρο δεν ξέρω, μην σε πάρω στο λαιμό μου!

***

Γίγαντα, ξέρεις πολύ καλά (ως διδάξας άλλωστε!) ότι η δύναμη της εικόνας είναι ανώτερη και από χίλιες λέξεις.
Στην πόλη σου μου αρέσει το πρωινό. Να βολτάρω ξημερώματα στην παραλιακή. Να βλέπω την πόλη να ξυπνάει σιγά σιγά.
Έχω και από εκεί υλικό και σύντομα θα το δείτε...

doctor

Cyverius είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κοσμοπολίτες άνθρωποι, που ταξιδεύουν και γνωρίσουν τον κόσμο πέρα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, είναι συνήθως πιο προοδευτικοί (και δεν εννοώ με την παρεξηγημένη σημασία που έχει δοθεί στη λέξη αυτή στο Ελλάντα)

Στη Σουηδία γιορτάζουν το Midsommardagen ("μεσοκαλόκαιρο" - θερινό ηλιοστάσιο), οπότε είναι και η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου... είναι η αρχαιότερη παγανιστική εορτή που επιβιώνει σχεδόν αυτούσια.

Το ιστιοφόρο hostel (HM Chapman) ζει και βασιλεύει στο Skeppsholmen και έχει βρει και αρκετούς μιμητές αλλού. Μια σχετική φώτο από το album μου στο Panoramio: http://www.panoramio.com/photo/20663947

H νεότερη μόδα είναι ένα jumbo-hostel που άνοιξε πρόσφατα έξω από το αεροδρόμιο Arlanda, στο σκαρί ενός 747.

Αυτοί οι Σουηδοί... δεν παίζονται

ΥΓ: Και για την ιστορία, δε θα γίνουμε ποτέ Σουηδία, πέρα από όλους τους άλλους λόγους, το κοινωνικό κράτος τους (που εκεί είναι όνομα και πράγμα) βασίζεται σε εκτεταμένη φορολόγηση ... άντε κάνε ταμείο στην Ψωροκώσταινα, με τους πιο τσαμπουκαλεμένους φοροφυγάδες της ΕΕ

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πολύ ωραία φαίνεται...
Αλλά γιατί, ρε γμτ, οι αυτοκτονίες χτυπάνε κόκκινο;

doctor είπε...

Cyverius, σαν πολλά δεν ξέρεις;;;;

Για λέγε!

***

Ασκαρδαμυκτί, μεγαλύτερος μύθος από αυτόν δεν υπάρχει.
Αυτό υπήρχε στην δεκαετία του 70 όπου όντως η Σουηδία κατείχε την πρώτη θέση σε αυτοκτονίες.
Το σουηδικό κράτος τότε έδωσε οικονομικά κίνητρα ώστε να ταξιδεύουν οι πολίτες προς την Μεσόγειο και από τότε η κατάσταση αντιστράφηκε.
Το βλέπετε άλλωστε στα νησιά μας, τα οποία πιο πολύ χαίρονται οι Βόρειοι (έχω μείνει έκπληκτος με το πόσο συχνά ταξιδεύουν και σε πόσα νησιά έχουν πάει) παρά εμείς οι έλληνες που πιο πολύ τα ονειρευόμαστε παρά πηγαίνουμε σε αυτά...
Το πρόβλημα το έχουν αυτή την στιγμή οι Φινλανδοί.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι στην Ελλάδα, υπό τον φόβο της άρνησης της ελληνικής εκκλησίας να τελέσει την ταφή του αυτόχειρα, οι περισσότερες αυτοκτονίες δεν δηλώνονται ως αυτοκτονίες και αυτό αλλοιώνει τα στοιχεία της Ελλάδας.
Αυτό ισχύει φυσικά και στις περιπτώσεις των δηλωθέντων βιασμών, ή κακοποιήσεων γυναικών από τους συζύγους. Γνωρίζετε όλοι ότι τα στοιχεία στην Ελλάδα, λόγω της απειλής του κοινωνικού στιγματισμού είναι πλασματικά.

Παραθέτω κάποια στοιχεία από την Ελευθεροτυπία όπου αναδημοσιεύει στοιχεία της eurostat για το 1995:

Tο 1991. το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στον ανδρικό πληθυσμό σημειώθηκε στη Φινλανδία. Ο μέσος όρος ήταν 47, 5 αυτοκτονίες ανά 100.000 άνδρες. Aκολουθούσαν οι
Aυστρία (33, 3),
Γαλλία (28, 9),
Δανία (28, 6),
Λουξεμβούργο (27, 5),
Γερμανία (23, 6),
Nορβηγία (23, 2),
Σουηδία (23),
Iσλανδία (23),
Iρλανδία (17, 2),
Πορτογαλία (15, 3),
Kάτω Xώρες (13, 7),
Hνωμένο Bασίλειο (12, 1)
Iσπανία (11)
και Eλλάδα (5, 6).

Tο ίδιο έτος, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στο γυναικείο πληθυσμό σημειώθηκε στη Δανία. Ο μέσος όρος ήταν 13, 6 αυτοκτονίες σε κάθε 100.000 γυναίκες. Aκολουθούσαν οι Φινλανδία (11, 2), Λουξεμβούργο (10, 8), Γαλλία (10, 3), Aυστρία (10, 1), Σουηδία (9, 5), Γερμανία (8, 5), Nορβηγία (8), Ολλανδία (7, 1), Iσλανδία (7), Πορτογαλία (4, 3), Iρλανδία (4, 2), Iσπανία (3, 4), Hνωμένο Bασίλειο (3, 3) και Eλλάδα (1, 5).

Tο 1992 περισσότερες αυτοκτονίες είχε το Λουξεμβούργο. Eίναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι εκεί άνδρες και γυναίκες αυτοκτονούν με την ίδια συχνότητα - ο μέσος όρος των αυτοκτονιών ανέβηκε στο 14, 3 και στα δύο φύλα- κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες χώρες, όπου οι γυναίκες αυτοκτονούν λιγότερο από τους άνδρες.

http://archive.enet.gr/1995/10/16/on-line/...ece/greece4.htm

*************

Οι αυτοκτονίες στα προηγμένα κράτη της Δύσης είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο με πολλές αιτίες. Η κυριότερη -για μένα- είναι ο σχεδόν ανύπαρκτος θεσμός της οικογένειας.
Ο καιρός επίσης παίζει σημαντικό ρόλο.

Από εκεί εμείς θέλουμε να πάρουμε κάποια στοιχεία της άψογης κρατικής τους οργάνωσης (π.χ. ανακύκλωση απορριμάτων, διαχείριση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπαιδευτικό σύστημα, νέες τεχνολογίες) δηλαδή τα θετικά τους, και όχι τα αρνητικά τους.

Και κυρίως να μην υπερτονίζουμε τα αρνητικά στοιχεία τους ώστε να δικαιολογούμε τα δικά μας ελλείμματα.

Doctor

doctor είπε...

Δείτε και εδώ πολύ σημαντικά στοιχεία, ειδικά στο TABLE B και δείτε σε ποια θέση είναι η Σουηδία στις αυτοκτονίες:

http://fathersforlife.org/health/who_suicide_rates.htm

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Δείχνει απίστευτη πόλη η Στοκχόλμη. Ένας φίλος μου είχε πάει με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών εκεί και μου είπε τα καλύτερα, δείχνοντάς μου αντίστοιχες φωτογραφίες. Πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στους Σουηδούς για τον τρόπο που έχουν φτιάξει πόλεις όπως αυτή, πιο ανθρώπινες από τις ελλαδικές δυστυχώς...

glam είπε...

Για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα θα συμφωνήσω μα τον Δημήτρη, βλέπουμε μόνο την "κορυφή του παγόβουνου".
Από όσα χωριά γνωρίζω, σε όλα υπάρχει περιστατικό αυτοκτονίας που έχει "κουκουλωθεί", οι ντόπιοι τα γνωρίζουν, όχι όμως και οι αρχές....
Τα Ελληνικά πανεπιστήμια ασχολούνται με σοβαρότερα θέματα, δεν έχουν χρόνο .....

Cyverius είπε...

Στη λίστα με τις στατιστικές δηλωθέντων αυτοκτονιών ανά χώρα (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate) πρωτοστατούν βόρειες χώρες με όχι και τόσο ισχυρές οικονομίες και οικογενειακή παράδοση. Δεν είναι τυχαίο.

Από κει και πέρα, ο αστικός μύθος ότι στη Σκανδιναβία αυτοκτονούν σαν τα lemmings, έρχεται ως αντιστάθμισμα στα δεδομένα κόμπλεξ κατωτερότητας του νεοέλληνα, απέναντι στα πιο προοδευμένα κράτη του κόσμου.

Και φυσικά, σε αυτή τη χώρα έχουμε εξειδίκευση στο να κρύβουμε και να αλλοιώνουμε δυσάρεστες στατιστικές κατά το δοκούν, ενώ οι κουτόφραγκοι δηλώνουν συνήθως την πραγματικότητα.

doctor είπε...

Πλάνητας, αυτή τη στιγμή οι σκανδιναβικές κοινωνίες διδάσκουν Δημοκρατία. Η γενική εικόνα κάθε χώρας είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας της. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα πολλά σκουπίδια, οι βρώμικοι δρόμοι στην χώρα μας αυτό ακριβώς δείχνουν: αδιαφορία και μιζέρια.

doc

doctor είπε...

glam, στα χωριά όχι μόνον κρύβουν τις αυτοκτονίες αλλά ακόμη και τους θάνατους από ναρκωτικά. Η φόβος της κοινωνικής κατακραυγής και της ρετσινιάς επιβάλλονται στην πραγματικότητα.

doctor είπε...

Cyverius, φυσικά αναφερόμαστε στον γενικό και περιφερόμενο urban legend που κυριαρχεί στην Ελλάδα (αγνώστως πως) σχετικά με τις Suicidal tendencies των σουηδών και όχι επί προσωπικού στον καλό μου φίλο ασκαρδαμυκτί που απλώς την κατέγραψε στο παρόν ποστ.

doctor

Rodia είπε...

Αχ. To '78 πήγα πρώτη φορά. Υπέροχη πόλη, όμορφη χώρα. Ιδίως τον Ιούνιο.
Την επόμενη φορά που θα πας Σουηδία, ταξίδεψε και λιγουλάκι βορειότερα. Στα 700 χλμ περίπου (και κάτι, παρά κάτι, δεν θυμάμαι ακριβώς) από τη πρωτεύουσα βρίσκονται οι Λάπωνες και ωραιότατα χωριουδάκια με ξύλινα σπίτια και και και...
:)

takis είπε...

Doctor

"..αυτή τη στιγμή οι σκανδιναβικές κοινωνίες διδάσκουν Δημοκρατία..."

Eντάξει,αλλά θεωρώ οτι όλες οι Δυτ. Ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν αναπτύξει τη δημοκρατία...
δεν τίθεται θέμα "διδαχής"...
Για μένα το σημαντικό που έχει επιτευχθεί, ανάμεσα σε άλλα, είναι και η ανταλαγή χρήσιμων εμπειριών όλων αυτών των κοινωνιών μεταξύ τους..πράγμα που η Ελληνική κοινωνία το κάνει με πολύ αργούς ρυθμούς.

Σίγουρα υπάρχει ανεπτυγμένο ποσοστό αυτοκτονιών στις βόρειες χώρες..το θεωρώ άστοχο όμως να συνδέεται με την ανάπτυξη της δημοκρατίας.

ΥΓ Αυτό που εννοώ με τις πόλεις είναι οτι καμιά φορά και μία "βρώμικη" πόλη μπορεί να είναι επίσης ενδιαφέρουσα.

doctor είπε...

Rodia, δεν έχω πάει βόρεια, μόνο μέχρι την επίσης πανέμορφη Uppsala.
Θα πάω όμως. Θέλω να περάσω την γραμμή του Βορείου Πόλου!

***

Takis, σίγουρα μια πόλη, ακόμη και βρώμικη, έχει κάτι να μας πει. Όμως εγώ προσωπικά νιώθω πιο όμορφα στο Άμστερνταμ απ'ότι στην Καλκούτα.
Είμαι λάτρης της ευταξίας, της αρμονίας, της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου. Κυρίως όμως, δεν μου αρέσει η αφόρητη ζέστη και έτσι το καλοκαίρι θα προτιμούσα μια κρουαζιέρα που θα ξεκινούσε από Στοκχόλμη και θα πήγαινε Κοπεγχάγη, Όσλο, Εβρίδες, Φερόες, Ισλανδία, παρά ένα ταξίδι στο Ντουμπάι.
Γούστα είναι αυτά...

Για τα περί δημοκρατίας:


http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=aDyVX7V.vwPs&refer=europe

doctor

Ανώνυμος είπε...

καλά καλέ γιατρέ, δε σου είπα όταν ανέβεις στοκχόλμη να μου το πεις να τα πιούμε ένα βράδυ;
ή μήπως είπα να πιούμε έναν καφέ....


χαχαχα... όχι δεν το 'παμε αλλά θα χαιρόμουν αν σ' έβλεπα στην υπέροχη αυτή πόλη στην οποία έχω την τύχη να ζω από το 1975 και την οποία έχω ερωτευτεί περισσότερο και από άντρα ;-)


δείτε μια τέλεια φωτογραφία από την παλιά της πόλη στο δικό μου blog: http://simela.wordpress.com/2009/04/10/gamla-stan/

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η Στοκχόλμη είναι μία από τις 3 αγαπημένες μου πόλεις (οι άλλες δύο είναι η Μαδρίτη και η Βοστώνη). Είχα πάει ένα καλοκαίρι και πίστευα πως θα έκανε κρύο, τελικά έμεινα από κοντομάνικα...

doctor είπε...

Simela, εγώ νόμιζα ότι μένεις στο Malmö! Εννοείται ότι όταν θα ξανάρθω θα τα π(ι)ούμε!

Γιάννη, έχω τύχει σε καλοκαίρι στην Σουηδία να κάνει 30 βαθμούς (σα να λέμε 45 στην Αθήνα) αλλά και 15-16!
Το καλοκαίρι εκεί είναι όπως ο δικός μας Απρίλιος (και λίγο Μάρτιος).

doctor

pølsemannen είπε...

Εξαιρετικές φωτογραφίες! :)

doctor είπε...

Ευχαριστώ polsemmanen.Αν σου δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψεις κι εσύ στην Σουηδία, θα σου αρέσει!!!

doc

KitsosMitsos είπε...

Αναχωρώ σε 2 μέρες προς εκείνα τα μέρη. Για να δούμε τι θα δούμε.
Οι τζούρες πάντως που μας έδωσες είναι τρομερές!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@KitsosMitsos
Καλές διακοπές και όπως έχω γράψει ξανά η πόλη σκίζει :)

Μακάρι να βρεις καλό καιρό.